Свържи се с нас

Култура

Китайският художник Чен Уайонг откри изложбата „Хиляди планини и реки“

На 2 август в ХГ „Христо Цокев” беше открита дългоочакваната изложба „Хиляди планини и реки” на китайския художник Чен Уайнонг.

Published

on

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

На 2 август в Художествената галерия „Христо Цокев” – Габрово беше открита дългоочакваната изложба „Хиляди планини и реки” на китайския художник Чен Уайнонг.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Като приветства авангардния автор, Евгени Недев отбеляза: „Благодаря, Чен , че прие поканата ни да гостуваш на нашия град. С това ти доказваш, че изкуството няма граници, че единствено то е способно да преодолява разстояния, народи, езици, култури. Нашите два народа си приличат по това, че всеки има собствена азбука помогнала му да съхрани своята култура през вековете. Ние с теб като творци си приличаме по това, че и двамата намираме вдъхновение в планините. За нас, габровци, чийто град е възникнал и съществува благодарение на планината, е особена чест да бъдем домакини на тази изложба, вдъхновена и озаглавена „Хиляди планини и реки“. Добре дошъл Чен!“

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

За мен е чест, че моята художествена изложба е в Габрово днес. Благодарение на галерията, моите художествени творби и аз имаме възможността да се срещнем с вас. Миналият декември, имахме творчески обмен в Международната резиденция за изкуство Сйте Де з-ар в Париж заедно с директора на Галерията – Евгени. Идеята за тази изложба възникна след като се срещнахме.

Преди три дни съпругата ми и аз, за пръв път дойдохме в България. Като художник, идването на нова дестинация и възможността да направим тази изложба, ми дава шанс да опозная нов свят и да създам нови приятелства чрез изкуството.

Името на тази изложба е „Хиляди планини и реки“. Това е китайски идиом в Чианшан, Китай, чието произношение е qiān shān wàn shuǐ, което означава да се опишат много пейзажи, метафората е трудна и широка.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

От Китай до България трябва да се лети над планините и реките. Пейзажната живопис на китайското изкуство се различава от западната живопис. Китайските художници трябва да четат хиляди книги и да пътуват на хиляди километри, за да успеят да споделят това изкуство“, сподели в обръщениевто си Чен Уайнонг.

Изложбата е разделена на три части.

Първата част се състои от 27 картини, които са нарисувани чрез изпръскване на мастило върху ръчна хартия. Серията е създадена през 2017 г.

Втората част е голямата инсталация в средата на изложбената зала с видеопрожекции, проектирани върху нея.

„Използвах 160-те стола на галерията и 100 квадратни метра бяло платно за да пресъздам планините, които символизират непрекъснатостта, безкрая – подобно на родения в Габрово художник Христо Явашев – Кристо.

Първото видео „Хиляда километра реки и планини“ е картина на земята, снимана от самолет на височина 10 000 метра. Тя е свързана с известната картина „Хилядата мили от реката“ в династията Song на Китай.

Втората видео творба е „Chang Shu“, която създава абстрактна калиграфия в Китай. Музиката е древната китайска песен „Планинска течаща вода“.

Третото видео „Калиграфия във вятъра“, бе записано миналата година на площада пред музея за модерно изкуство „Помпиду“ в Париж.

Третата част от изложбата представлява пърформанс, в който Чен Уайнонг нарисува 10 метрова съвременна калиграфия. Чрез нея, авторът показва значението на „Тао“. (истина, път, посока, морал, причина, метод, говор).“

Тази изложба е подарък, който давам на град Габрово. Намерих ново художествено вдъхновение в този град и много нови приятели.

Накрая искам да завърша със стих на китайския поет от династията Тан: „Паметта на морето, краят на света“, каза още след пърформанса авторът. И добави: “Това означава, че има близки приятели на четирите морета. Дори и да са далеч, те изглеждат близо до вас.”

Творбата, създадена по време на изложбата остава, за галерия “Христо Цокев.”

Изложбата може да бъде разгледана до 20 август в ХГ „Христо Цокев”, етаж 3.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Росен Станоев гостува в „Арт Зоната“ на галерия „Видима“

Published

on

На 29-ти септември от 18.00 ч. в „Арт зоната“ на галерия „Видима“ ще се открие общата изложба „Against all odds II“ – кураторски проект на художника Росен Станоев.

„Against all odds“ или в превод „Въпреки всичко“ е сборна изложба, проект на варненския художник Росен Станоев, която събира в себе си цяло съзвездие от ярки български творци, обединени от идеята да покажат своето изкуство въпреки обстоятелствата. Идеята за тази изложба се появява в първите месеци на пандемията, а една от най-силно засегнатите сфери след близо две години ограничения е именно културната.

Изложбата е пътуваща, целта е да провокира хората по-често и въпреки всичко да насочват вниманието си към красивото, духовното, смело да пристъпват прага на културните институции.

Към момента в този формат вземат участие 25 автора, а общият брой на творбите в пътуващата изложба са над 100, като обхващат различни направления на живописта, графиката и скулптурата. Както казва самият Росен Станоев, това е проект в развитие, към всяко ново издание се присъединяват нови имена и нови произведения на изкуството.

Дебютното представяне на „Against all odds“ бе на 23-ти юни в ГХГ „Илия Бешков“, град Плевен. След спирката в Севлиево изложбата ще отпътува към други големи градове на страната, а в средата на следващата година се очаква и да напусне пределите на България.

Гостите на откриването ще могат да видят на едно място подбрани произведения на много от известните ни художници, сред които проф. Емил Попов, Цветан Казанджиев, доц. Димо Колибаров, Иван Обретенов, доц. Веселин Начев и много други. Различни и уникални като творци, и като личности, авторите събрани в този проект отлично се допълват благодарение на естетическото усещане на Росен Станоев.

Въпреки, че се представя скромно като художник, той е живописец, график, скулптор, дигитален артист, опитен галерист и колекционер. Затова и произведенията в изложбата имат общо съвременно и модерно звучене, подбрани са автори, които сякаш общуват помежду си чрез своите творби и въвличат зрителя в една споделена реалност.

Редом с участниците в проекта, изложбата показва и творби от колекцията на Росен Станоев, включително произведения чиито автори вече не са сред нас, но са оставили своето име и светла диря в света на българското изобразително изкуство.

Експозицията ще остане на разположение на севлиевци в продължение на един месец. Галерия „АРТ ЗОНА“ се намира на третия етаж на бившия РУМ. Централният вход на сградата ще бъде отворен за посетители от 17:30 ч. до 19:00 ч. на 29-ти септември. Официалното откриване започва в 18.00 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица