Свържи се с нас

Култура

Китайски художник открива изложба днес в Галерията

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Художествена галерия „Христо Цокев” има удоволствието да представи изложбата „Хиляди води и реки” на китайския художник Чен Уайонг, която ще бъде открита днес, 2 август, от 17.30 часа в зала „Япония”.

Художникът пристига в Габрово по покана на Евгени Недев – директор на Художествената галерия, след запознанството им по време на творчески престой в ателиетата на Сите дез-ар в Париж през 2017 г.

Изложбата включва 27 монохромни пейзажа, нарисувани с мастило върху хартия, които повече напомнят за абстрактна картина, съчетание между съвременна калиграфия и живопис.

Те са създадени от автора през 2017 г. Ще бъде показана и една работа, изпълнена с акрил върху платно.

В деня на откриването художникът ще създаде 20-метрова калиграфия пред публиката, ще бъде показана и съвременна калиграфия чрез видео прожекции.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Заглавието на изложбата „Хиляди води и реки” прави препратка към съдържанието на картините и видеото, чиито форми и петна напомнят усещането за движение на водата.

Чен Уайонг е роден през 1962 г. в Хайнинг, провинция Джъдзян в източен Китай.

През 1988 г. завършва Китайската академия по изкуства в Ханчоу, която се смята за един от най-престижнните университети за изящни изкуства в Китай.

През по-голямата част от своя живот работи в Китай.

Повратна точка в неговото творчество е първото му пътуване до Европа през 2001 г., където се запознава с една нова и различна култура.

Това допринася за сформирането на неговия собствен, разпознаваем стил, който често бива определян като калиграфски експресионизъм или абстракционизъм в китайски стил.

Посоката в която работи Чен Уайонг е съвременна калиграфия и арт инсталция, като с класически техники от китайската калиграфия той създава абстрактни произведения на изкуството, които са базирани върху традициите и философията на китайската живопис.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Основните материали, използвани от художника са мастило, хартия и четка, но той работи с тях по нетрадиционен начин, като поставя символи върху листа с ритмични удари на четката, които стават част от пейзаж или абстрактна композиция.

Чен Уайонг има самостоятелни изложби в Париж, Берлин, Шанхай, Рим, Женева, Амстердам. В последните няколко години прави пърформанси, като рисува 20-30 метрови калиграфии на известни публични места: пред музея за съвременно изкуство Помпиду в Париж, Франция; пред пирамидите в Гиза в Египет и др. През 2016 г. по време на „Третата международна интернет конференция” създава един от най-мащабните си проекти – 54-метрова висяща калиграфия, направена върху хартия, експонирана на административна сградата в западен Китай.

Чен Уайонг е член на „Международната асоциация по пластични изкуства на ЮНЕСКО”; „Националната асоциация на изкуствата във Франция”; „Дом на артиста“, Париж; „Фондация Тайлор“, Париж.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Английски художник с изложба в Галерията

Художествена галерия „Христо Цокев“ има удоволствието да ви покани на изложба „Лица“ на английския художник Рой Плейстоу.

Откриването ще се състои във вторник, 17 септември, от 17:30 ч. Рой Плейстоу живее в с. Ангелово, близо до Габрово.

Работил е в Лондон и в Амстердам като сториборд художник за филми и реклама.

Неговата страст за рисуване се появява, когато той е около 13 – годишен.

Учи в Иилинг Колеж в Лондон. Двама от учителите му са известните английски художници Дейвид Хокни и Роналд Китай.

Рой работи с масло и понякога с акварел. Има две изложби в Амстердам, Холандия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Юбилеен сборник за разкопките на Хоталич представят на Варварския събор

Музейни работници, учени и преподаватели са подготвили специално юбилейно издание за средновековния град и крепост

Историческият музей в Севлиево ще представи юбилеен сборник, посветен на археологическите проучвания на средновековния град и крепост „Хоталич“. Книгата е по повод на 40-тата годишнина от началото на разкопките край крепостта. Специалното издание ще може да бъде видяно по време на тазгодишния фестивал Варварски събор, който ще се проведе от днес до неделя, 13 – 15 септември.

снимка: Община Севлиево

Сборникът ще бъде представен от проф. д-р Константин Тотев, директор на филиала на НАИМ при БАН, клон Велико Търново.

Освен него ще присъстват и много от авторите на изданието. Всички те са учени, работещи в Националния исторически музей, Националния археологичен институт с музей при БАН, СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и експерти от музеите във Велико Търново, Габрово, Троян и Ловеч. Общо 23-ма души са авторите, които са се трудили настоящият сборник да бъде подготвен, обясниха от Историческия музей в Севлиево.

снимка: Община Севлиево

Събраните материали в юбилейното издание са комплектовани в два дяла. Първият е свързан с проучването на ранновизантийската и средновековна крепост „Хоталич“. Втората част на сборника е посветена на археологическите проучвания в Севлиевския край и включва както редица нови публикации, така и някои известни, но позабравени паметници и находки от праисторията до османското владичество. Специално място е отделено на изследванията на тези от тях, които са изложени в експозицията на музея в Севлиево.

„Община Севлиево осигурява ежегодно средства за археологически проучвания и консервация на откритото, благодарение на което крепостта до град Севлиево стана един от успешно експонираните археологически обекти в България. В резултат на десетилетия археологически разкопки е разкрита и реставрирана значителна част от фортификацията и градоустройствената структура на ранновизантийската крепост и средновековния град от времето на Второто българско царство“, обясняват авторите на юбилейния сборник.

Освен представяне на книгата организаторите от Историческия музей са предвидили редица други изненади за гостите, които посетят Варварския събор. Една от тях е специална изложба край крепостните стени, която е посветена на разкопките край Хоталич.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Пърформанс пред чинията на Бузлуджа тази събота

Театър пред чинията на Бузлуджа и изложба „Нонумент“ в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Почти в своя край, 24-ото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството представя Нонумент – изложба в Музея на хумора и сатирата в Габрово и представление на група ЛИГНА (Германия), Стефан А. Щерев и с музика на Емилиян Гацов – Елби, което ще се състои пред Чинията на връх Бузлуджа.

Посветено на темата Измерения на публичното, Биеналето приключва с една изложба, представяща нонументи – монументи, които са загубили или променили символната си стойност в резултат на промени в идеологията.

снимка: Димитър Караниколов

Създадени като места за възхвала и памет, нонументите се оказват в забвение, занемарени и оставени на влиянието на времето, напомняйки за непостигнати утопии, за принуда и суъчастие.

Представяйки примери от Централна и Източна Европа от платформата Nonument.org, изложбата обръща специално внимание на паметника на връх Бузлуджа, създаден като дом на Българската комунистическа партия, в центъра на страната, върху балкански връх, така че да се вижда от север и юг.

Изложбата представя документални материали, фотографии и филми от проектирането, планирането, строежа, функционирането, затварянето, разграбването и разрухата на монумента, както и карикатури и вицове с познати метафори и скорошни исторически събития.

фотография: Стефан А.Щерев

Пърформънсът е под формата на пиеса за слушане, която се изиграва от публиката по време на разходка около чинията. Така участниците преживяват архитектурата, стават свидетели на сцени от историята на паметника и получават инструкции за изпълнение на обичайни, ежедневни жестове, които в своята дискретност напомнят протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 или на Ердем Гюндюз в парка Гези в Истанбул от 2013 година.

Желаещите да се включат в артистичното приключение е необходимо да си носят смартфон и слушалки. Организаторите предвиждат транспорт от Габрово, Казанлък и Велико Търново, но участниците могат да стигнат и със собствен транспорт до паркинга на Чинията. За повече информация следете сайта на Биеналето и фейсбук събитието.

фотография: Стефан А.Щерев

Представлението Нонумент ще се случи единствено на 14 септември, събота. Изложбата Нонументи ще остане в Музея до края на януари 2020 година, а Биеналето може да бъде разгледано до края на септември 2019.

снимка: Бедрос Азинян

За онези, които ще тръгнат към Бузлуджа от Габрово, организаторите предлагат тур в Биеналето, воден от директорката на Музея на хумора и сатирата Маргарита Доровска (14 септември, събота, 10:30).

Проектът се реализира с подкрепата на Програма „Творческа Европа” на Европейската комисия, Национален фонд „Култура” и със съдействието на Областна управа Стара Загора.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица