Свържи се с нас

Любопитно

Габрово участва в шестото „Екорали България“ (снимки)

Габровският отбор завърши успешно, печелейки симпатиите на организаторите и публиката с атрактивното си и запомнящо се присъствие.

Published

on

Общинският електромобил на старта на ралито

Община Габрово участва със свой екипаж в шестото издание на „Екорали България“ за електрически превозни средства и автомобили, задвижвани от алтернативни енергии, съобщи Миглена Въгленова, гл.експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Време за зареждане и подготовка, снимка: Община Габрово

Проявата, която е кръг от Световната Е-регулаторна купа на ФИА (FIA E-Rally Regularity Cup), се проведе от 27 до 29 юли под мотото „По пътя на минералните извори“.

Габровският екипаж с бургаския автомобилен ас и майстор на спорта Стоян Апостолов

В своето първо участие Габрово заложи на смесен екипаж от пилот и навигатор, които изминаха 290 километра с общинския електромобил по маршрут от София, през Искърското дефиле до Вършец и обратно.

Време за зареждане и подготовка, снимка: Община Габрово

Екоралитата не са скоростни състезания, при които се гони минимално време и максимална скорост. Състезателните етапи, наречени регулаторни тестове, през които преминават автомобилите, се карат по пътна книга за точно време и възможно най-ефективно като разход на енергия. Цялата дължина на специалните отсечки бе 123 километра.

Автомобилите в центъра на гр. Вършец, снимка: Община Габрово

Общо 19 машини – 17 електромобила и 2 хибрида, взеха участие в „Екорали България“, с което надпреварата подобри миналогодишното си постижение от 15 екологични возила.

Автомобилите в центъра на гр. Вършец

Титлата си от 2017 г. защитаваше действащият световен шампион Валтер Кофлер от Италия с Тесла Модел S, а още три екипажа, включително и за пръв път български, разчитаха на електромобили на американската компания.

Тесла Модел Х на екипажа от Чехия

Освен тях, екологично задвижвани возила имаха редица автомобилни производители – БМВ, Рено, КИА, Фолксваген, Нисан, Хюндай и Тойота. Французите Дидие Малга и Ан Бонел с Рено „Зои“ се справиха най-добре с етапите от София до Вършец и оглавиха класирането.

Тесла Модел Х на екипажа от Чехия

Със свои екипажи участваха няколко български общини, представители на медиите, три изцяло дамски тандема и шест смесени – с жени навигатори. Те популяризираха използването на екологичен транспорт в населените места и демонстрираха сериозната си загриженост за опазване на околната среда.

Момент от регулаторен етап, снимка: Община Габрово

Габровският отбор спечели симпатиите на организаторите и публиката с атрактивното си и запомнящо се присъствие.

Екоралито съвпадна с празника на Вършец. Докато батериите на колите се зареждаха на открито в центъра на града, много местни хора и гости на старопланинския курорт се снимаха с електромобилите и разговаряха с водачите им. Тридневното събитие стартира с тържествена церемония на столичния площад „Княз Александър I Батенберг“ и завърши отново там пред очите на множество любопитни зрители.

Момент от регулаторен етап, снимка: Община Габрово

Идеята на „Екорали България“ е да насърчава новите технологии, използвани от автомобилната промишленост, за съхраняване, пестене на енергия и изхвърляне на възможно най-малко количество замърсители на въздуха и въглероден диоксид от автомобилите.

Електромобилът на Общински инспекторат Бургас

То насърчава водачите на моторни превозни средства да променят своите агресивни навици при управление на автомобили, като отдават приоритет на опазването на околната среда и устойчивостта на транспортния сектор чрез използване на алтернативни горива и електрическа енергия за задвижване на техните коли.

Вариант на мини Рено „Туизи“

Габрово е сред общините, които се възползваха от безвъзмездното съфинансиране на Националния доверителен екофонд за закупуване на електромобили в рамките на пилотната Инвестиционна програма за климата.

снимка: Община Габрово

През 2017 г. Община Габрово прибави към автопарка си електрическата кола, а от миналия месец същият автомобил бе закупен и за Етнографския музей на открито „Етър“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Зелени инициативи и изобилие от сортови семена на фестивала в Севлиево

Published

on

По случай седмата годишнина на Фестивал „Семе българско“ партньорът „Северноцентрално държавно предприятие“ предоставя дръвчетата, които ще засадим в парк „Казармите“ при официалното откриване на фестивала в събота, 15 май, от 11.00 часа.

Благодарение на новия партньор, в лицето на Селскостопанската академия /ССА/ и тази година всички посетители на фестивала, които желаят, ще могат безплатно да вземат български сортови семена, предоставени ни от:
– Институт по розата и етеричномаслените култури – Казанлък към ССА, който вече изпрати семена от етеричномаслени растения.
– Институт по зеленчукови култури „Марица” – Пловдив ще представи семена от автентичните сортове зеленчукови култури: домати сорт „Розово сърце”, „Миляна” и „Идеал”, краставици сорт „Тереза”, пипер „Ивайловска капия”, „Капия УВ Вертус” и „Български ратунд”, бяло главесто зеле „Балкан” и пъпеши „Победител”.

С участието си на Националния фестивал „Семе българско“ Институтът по растителни генетични ресурси (ИРГР) „К. Малков” – Садово ще популяризира българския сорт пшеница „Победа”, широко разпространения роден сорт фъстъци „Калина” и други сортове от тази култура, като „Кремена”, „Цветелина”, „Орфей”.

Ще присъстват и сортовете сусам „Невена” и „София”, голозърнестия сорт овес „Мина”, както и сорта ръж „Милениум” – единственият български в официалната сортова листа. Най-добрият зимен фуражен сорт грах за зелена маса „Мир” на ИРГР ще бъде сред българските семена на фестивала.

До него ще бъдат и сорта бурчак „Родопи” – вид фий, използван за лечебни цели. Институтът в Садово ще покаже и местни популации: медоносното растение фацелия, етеричномаслените култури резене и лавандула и ароматната подправка босилек.

Добруджанският земеделски институт – Генерал Тошево се представя с няколко сорта фасул като „Блян“ и „Скития“, сортовете нахут „Балкан“ и „Прогрес“, както и леща „Илина“ и грах „Добротица“.

Институтът по декоративни и лечебни растения – София пък участва със своя сорт „Усмивка“ на Тагетес (Tagetes patula L.). В инициативата „Дом за семена“ участват активно и читалища от селата на община Севлиево, които ще предадат нататък семена, запазени от своите предци.

Домът на семена представлява кошер с човешки ръст и може да го намерите в непосредствена близост до сцената. В него също можете да оставите донесените от вас семена, поставени в пакетче с информация за тях.

През неделния ден, 16 май, експерти от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ ще се включат във фестивала с редица игри за малки и големи. Ако искате да проверите дали можете да скочите колкото една дългокрака горска жаба или див заек, да откриете света на насекомите, да влезете в мрежата на хранителните взаимоотношения или просто да си изработите маска на любимо ваше животно, търсете зелената зона на фестивала.

Парк „Българка“ съвместно с „Национален парк Централен Балкан“ на същото място и по същото време ще се включи със забавни игри на тема „Опознай Природата, за да я обикнеш!“ Часът е ясен: от 10.30 до 13.30 на 16 май.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Офроуд в Трявна тази събота и неделя

Published

on

Офроуд сезонът се открива тази събота, 15 май, в Трявна. Събитието ще започне в 08.45 ч. на паркинга до сградата на Общината и ще бъде открито от кмета на Трявна Силвия Кръстева.

Организатор на събитието е АСК „Скорпион“ Сливен – клон Трявна. Първият старт ще бъде даден в 09.00 ч. от паркинга.

Ето кои са най-добрите места за наблюдение на 15-ти май:
Екстрем I: 11:30 ч. – на 200 м след прелеза в посока село Енчовци
Екстрем II: 12:00 ч. – централна част на град Плачковци – GPS координати: 42°49’08.84’’ 25°28’54.80’’
Екстрем III: 12:30 ч. – реката в центъра на Плачковци – площада до кметството – GPS координати: 42°49’29.21’’ 25°29’10.95’’
Екстрем IV: 13:00 ч. – излизане от реката в град Плачковци (до блока на Петрургия)
Екстрем V: 13:50 ч. – град Трявна до Хлебозавода.

Награждаването и закриването на събитието ще се състоят в неделя на тревненския полигон.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Габровец е един от най-добрите скоростни радиотелеграфисти в света

Published

on

66-годишният Румен Стефанов от Габрово е един от най-добрите скоростни радиотелеграфисти – любители в света, а също и състезател в международни състезания по Късовълнов спорт. Доказателство за това са многобройните успехи и призови места, които Румен печели в името на България от редица престижни международни състезания и по високоскоростна телеграфия.

Габровецът започва да изучава и да се занимава с морзовата азбука през 1968 г. в местния радиоклуб LZ2KAD. Многократен победител и носител на стотици награди през годините, той продължава и към днешна дата да прославя страната ни по цялото земно кълбо чрез своето хоби.

Научава морзовия код и заедно с други момчета и момичета участва в Българските състезания по Радио телеграфия и Радио многобой,по късно и в Международни. През 1973 г. успява да достигне около 130 знака- букви и 120 цифри в минута.

При отбиването на 2-годишната си военна служба, Румен служи като радист,където обучава неговият набор войници,след това и младият набор.След казармата започва да учи в Колеж по телекомуникации в София до 1978 г., където става член на студентският радио клуб LZ1KDP.

„Имаше много студенти радио-оператори, като нивото на приемане и предаване беше много високо, разработих специален вид знаци, за да ускоря записването. По този начин постигнах около 200 букви/минута и 180 цифри/минута и над 200 знака Английски текст – на приемане“, спомня си Румен Стефанов.

По същото време се сдобива със старо Германско реле „Сименс 1938“ и прави свой собствен манипулатор-ключ.Конструира електрониката за ключа след схема, която намира в списание QST – USA.

През 1981 г. става шампион на България по приемане и особено на предаване на телеграфия. Получава лиценза си като LZ2RS през 1982 г. След това конструира първия си собствен приемо-предавател след популярния руски „UW3DI“, с мощност 40 вата.

По-късно изработва усилвател с мощност 250 вата и започва работа в състезания и свързване с почти всички страни / и острови / в света по DXCC.

Приет е за член на най престижните Радио клубове в света- в някои от които се влиза само с номинации от други членове.В периода 1983 до 1988 г. обучава за Армията радисти от техникумите в Габрово – около 300 момчета.

Повечето антени, с които Румен се състезава от много години, са домашно изработени. Той обича да експериментира с CW мощности – с ниска мощност от 3 mW до 100 mW. Рекордът му е през 2000 г., когато чува на 20 m банд един миливат CW сигнал от N4FNG / Qrp – оператор Al, Florida, USA – най вероятно единственият европеец, чул толкова слаб телеграфен сигнал на къси вълни.

Но за това е било нужно повече от две години, всяка нощ да „дебне“ подходящия момент в Ефира. От 2009 г. работи с приемо предавател купен от щат Калифорния,USA и Антена – също от USA.

Румен Стефанов прекарва повече от 20 години като техник в местната радиорелейна и телевизионна станция. Другите му хобита са риболов, спортен туризъм, тенис на маса и четене на книги. Използва Английски, Руски и малко Японски.

Причините, поради които започва хобито си, са че при радиолюбителите няма граници. „Обичам приятелски разговори и изучаване на чужди езици. Морзовият код ми звучи като класическа музика, която много ми харесва“, споделя още той.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица