Свържи се с нас

Любопитно

Габрово участва в шестото „Екорали България“ (снимки)

Габровският отбор завърши успешно, печелейки симпатиите на организаторите и публиката с атрактивното си и запомнящо се присъствие.

Published

on

Общинският електромобил на старта на ралито

Община Габрово участва със свой екипаж в шестото издание на „Екорали България“ за електрически превозни средства и автомобили, задвижвани от алтернативни енергии, съобщи Миглена Въгленова, гл.експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Време за зареждане и подготовка, снимка: Община Габрово

Проявата, която е кръг от Световната Е-регулаторна купа на ФИА (FIA E-Rally Regularity Cup), се проведе от 27 до 29 юли под мотото „По пътя на минералните извори“.

Габровският екипаж с бургаския автомобилен ас и майстор на спорта Стоян Апостолов

В своето първо участие Габрово заложи на смесен екипаж от пилот и навигатор, които изминаха 290 километра с общинския електромобил по маршрут от София, през Искърското дефиле до Вършец и обратно.

Време за зареждане и подготовка, снимка: Община Габрово

Екоралитата не са скоростни състезания, при които се гони минимално време и максимална скорост. Състезателните етапи, наречени регулаторни тестове, през които преминават автомобилите, се карат по пътна книга за точно време и възможно най-ефективно като разход на енергия. Цялата дължина на специалните отсечки бе 123 километра.

Автомобилите в центъра на гр. Вършец, снимка: Община Габрово

Общо 19 машини – 17 електромобила и 2 хибрида, взеха участие в „Екорали България“, с което надпреварата подобри миналогодишното си постижение от 15 екологични возила.

Автомобилите в центъра на гр. Вършец

Титлата си от 2017 г. защитаваше действащият световен шампион Валтер Кофлер от Италия с Тесла Модел S, а още три екипажа, включително и за пръв път български, разчитаха на електромобили на американската компания.

Тесла Модел Х на екипажа от Чехия

Освен тях, екологично задвижвани возила имаха редица автомобилни производители – БМВ, Рено, КИА, Фолксваген, Нисан, Хюндай и Тойота. Французите Дидие Малга и Ан Бонел с Рено „Зои“ се справиха най-добре с етапите от София до Вършец и оглавиха класирането.

Тесла Модел Х на екипажа от Чехия

Със свои екипажи участваха няколко български общини, представители на медиите, три изцяло дамски тандема и шест смесени – с жени навигатори. Те популяризираха използването на екологичен транспорт в населените места и демонстрираха сериозната си загриженост за опазване на околната среда.

Момент от регулаторен етап, снимка: Община Габрово

Габровският отбор спечели симпатиите на организаторите и публиката с атрактивното си и запомнящо се присъствие.

Екоралито съвпадна с празника на Вършец. Докато батериите на колите се зареждаха на открито в центъра на града, много местни хора и гости на старопланинския курорт се снимаха с електромобилите и разговаряха с водачите им. Тридневното събитие стартира с тържествена церемония на столичния площад „Княз Александър I Батенберг“ и завърши отново там пред очите на множество любопитни зрители.

Момент от регулаторен етап, снимка: Община Габрово

Идеята на „Екорали България“ е да насърчава новите технологии, използвани от автомобилната промишленост, за съхраняване, пестене на енергия и изхвърляне на възможно най-малко количество замърсители на въздуха и въглероден диоксид от автомобилите.

Електромобилът на Общински инспекторат Бургас

То насърчава водачите на моторни превозни средства да променят своите агресивни навици при управление на автомобили, като отдават приоритет на опазването на околната среда и устойчивостта на транспортния сектор чрез използване на алтернативни горива и електрическа енергия за задвижване на техните коли.

Вариант на мини Рено „Туизи“

Габрово е сред общините, които се възползваха от безвъзмездното съфинансиране на Националния доверителен екофонд за закупуване на електромобили в рамките на пилотната Инвестиционна програма за климата.

снимка: Община Габрово

През 2017 г. Община Габрово прибави към автопарка си електрическата кола, а от миналия месец същият автомобил бе закупен и за Етнографския музей на открито „Етър“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Преобладаващо мъжко присъствие на „Мама е добър шофьор“

Published

on

Четвъртото издание на атрактивното състезание „Мама е добър „шофьор“ се проведе в Градинката с мечето. На старта на импровизирания мотополигон застанаха 16 екипажа, като превес сред бебетата взеха момчетата – общо 12, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. Вероятно заради хладното време и по-нежната им физика в надпреварата участваха само четири малки госпожици.

Ентусиазираните майки преодоляха техничното трасе, което им предложи слалом между конуси, скоростни отсечки, 360-градусово завъртане и предизвикателството да повият бебе (кукла) в парка. Най-трудната част от маршрута се оказа краткият екотест, в който участниците трябваше да отговорят какво е компост, какво не се слага в него и кой материал се рециклира на 100 процента.

В оборудването на отборите видяхме както класически бебешки колички на четири колела, така и детски триколки, миниджип и комбинирана велоколичка. За разлика от предишни години този път в състезанието липсваха бабите и дядовците. Част от участващите бебета проспаха събитието, други закусваха по време на спринта, а трети искрено се забавляваха. Акцент в публиката беше мъжка четиричленна група, която се определи като неформално експертно жури на проявата.

Финалист стана мама Маргарита Франсъзова с 10-месечната Габриела. Те получиха грамота за първо място и продукти от козметична линия.

Второто място бе присъдено на мама Ивелина Иванова с Александър на 8 месеца, а трети се класираха мама Гинка Христова и 5-месечният Михаил. Те получиха ваучери за пазаруване от асортимента на детски стоки.

Награда получи единственият баща и рожденик в състезанието – Юксел Али с Кристиан на 1 годинка. Драматичен театър „Рачо Стоянов“ осигури покани за свои представления на мама Мария Велкова с 2-годишния Максимилиан – за най-атрактивно участие, и на мама Йоанна Коцева с Матей на 1 г. и 7 м. – за оригиналност.

Заместник-кметът Мария Йозова връчи специална награда от Община Габрово за най-малък участник на 4-месечната Катрин с мама Йоанна Куманова.

Всички, включили се в надпреварата, получиха вкусен акациев мед с розово масло, тениски и козметичен продукт.

Събитието „Мама е добър „шофьор“ е част от инициативите за Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

Община Габрово благодари на представителите на спонсорите – Ина Никова, Светослав Матеев, Илиян Иванов и Борис Денев, и Петко Койчев. Всички снимки от събитието можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица