Култура, Новини|10.07.2018 16:25

Международно признание за младите театрали на ОУ „Неофит Рилски“

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

С две международни награди се завърнаха младите театрали от Основно училище „Неофит Рилски“ – Габрово.

В престижния международен конкурс за таланти „POP FONDATION“ в Коста Брава, Испания, участваха 10 момичета и момчета от детски театрален състав „Вълшебник“ при ОУ „Неофит Рилски“,  с ръководител Виктория Петрова.

За отличията се състезаваха 49 участници от десет държави: Казахстан , Испания, Холандия, България, Унгария, Италия и др. Компетентното и прецизно жури, оценявало изпълненията, бе от четирима професори от различни държави – специалисти по вокално пеене, сценично изкуство и хореография.

С успешното си представяне младите театрали от Театрален състав „Вълшебник“ показаха силата на българското слово, песни и танци със спектакъла „Юнаци с умни калпаци“ на Никола Русев. На международен език всичко прозвуча разбираемо, публиката и журито приеха и разбраха хумора в изпълнението, оригиналните сценични решения с български привкус.

Да се състезават на български език е голямо предизвикателство, но „ Вълшебниците“ успяха в ограничените минути на един спектакъл да завладеят публиката с оригинални хрумвания, в които присъстваха даже „лютите чушки“, нашенските кратунки, младежките закачки, оригиналния декор и красивите народни носии.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Четирима „юнаци“ в изпълнението на Дивлин, Цветиан, Мишо и Стоян още в първите минути предизвикаха смях и аплодисменти. Талантливата Микаела и мъдрата Даяна сложиха началото на закачките, с които ги посрещат и поставят поредица от уловки, аплодисменти и настроения.

Даже красивата игра на Александра, Мирослава, Мария и Лилия, които прибраха „юнаците“ с българската „каляска“ – т.е. каруца за да завърши спектакъла с театрализиран танц върху песента „Чуй ме, Дилмано“.

Публиката в залата, предимно от млади хора от различни държави, бурно аплодира „юнаците“ и  „момите“ и така съставът единствен получи покана за две участия в гала концерта, след което започна награждаването. От 49 участника само 9 получиха награди.

ДТ „ Вълшебник“ се завърна с трета награда във втора възрастова група, категория „ Театър“ и Единствената специална награда на журито и публиката. Всеки един участник получи престижна диплома за актьорско постижение.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Наградите са важни, но важен е мигът, когато падне театралната завеса и те мечтаят за следващата, която ще се отвори отново и да усетят пак, че театърът е състезание с много любов, талант и труд.

Децата усетиха с поредица от представяния цяла година и с този престижен конкурс, че качили се веднъж на сцената, това е мечта за цял живот, тръгнала от детството.

Международното участие даде на децата неповторими мигове на израстване, през които всеки отнесе много от красотата на средиземноморските плажове, от неповторимата Барселона, от новите запознанства и предизвикателството на фестивалната сцена, споделят още участниците в международния конкурс за таланти.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

 • Българите на сапун,
  Русофилите -в Москва!!!

 • После победы сборной Хорватии над сборной России в ¼ чемпионата мира по футболу 2018 года футболист хорватской сборной, экс-игрок ФК «Динамо» (Киев) Домага Вида вместе с экс-игроком сборной Хорватии и киевского клуба Огеном Вукоевичем опубликовали в соцсетях видеоролик с приветствиями Украине. На видео Вида скандирует вошедший в современный обиход бандеровский лозунг: «Слава Украине!», а Вукоевич говорит: «Это победа за „Динамо“ и за Украину».

  ФИФА вынес предупреждение Виде за этот видеоролик. А бывшего футболиста и тренера-селекционера киевского «Динамо» Вукоевича освободили от обязанностей помощника тренерского штаба сборной Хорватии на ЧМ-2018 и исключили из хорватской делегации на турнире.

 • Ако Путин не беше подкупил 150 милиона мизерстващи американци да изберат Доналд,сега аналният ми отвор нямаше да прилича на ауспуха на ТИР и нвмаше да правя сФирки за два лева на турските братя на входа на Тунела.
  От Отровено Општество и Америка vs Bulgaria щяха да ни дават тройни грантове и ПроДай Бългетиа щеше да е купила циганските гласове и да хвърля храчки инпомия срещу Русия в парламента.
  СЛАВА НА СОРОС И ОсАМА, СМЪРТ НА Путлер и РУСИЯ!!!

Напиши коментар