Свържи се с нас

Култура

Основните цели на Програма 2030 представиха в НМО – Габрово

Published

on

снимка: НМО – Габрово

Информационна среща за четири от най-важните цели на Програма 2030 – качествено образование, добро здраве, равенство между половете, мир и справедливост, се състоя днес в Националния музей на образованието в Габрово.

Програмата на ООН предвижда съучастие на институции, бизнес и гражданско общество за изпълнение на основното послание „Никой не е забравен или изоставен“.

Особено значение в документа за устойчиво развитие на Организацията на обединените нации се отдава на глобалното образование – като инструмент за развиване на критично мислене, постигане на разбиране за взаимовръзките в света, формиране на знания, умения и ценности за създаване на по-справедлив свят.

Катерина Лазова, участник в проекта за граждански диалог за развитие, направи презентация по темите като най-голям интерес и дискусия сред присъстващите предизвика образованието като средство за постигане на всяка друга цел.

В резултат на световните програми за образование, усилията на международната общност и националните правителства през 2015 година 91% от децата по света са обхванати в начално образование (при 83% през 2000 г.)

Извън първи клас са останали 57 милиона деца. Равносметката от „постигане на начално образование за всички“ показва, че посещаемостта на децата не води автоматично до овладяване дори на базисни компетенции по четене и математика.

Според Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) резултатите в България са най-ниски.

снимка: НМО – Габрово

В Програма 2030 се казва, че предучилищното образование в ранна детска възраст е предпоставка за успех и се препоръчва увеличаване дела на децата под 5-годишна възраст – при равен достъп и ограничаване на дискриминиращите влияния на социална и семейна среда.

И тук резултатите на България са сравнително ниски. Едва 13.2% са българските ученици, които успяват да преодолеят негативното въздействие на социално-икономическата среда и да постигнат по-добър успех.

В дискусионната част на срещата беше споделено, че ниска грамотност се наблюдава дори на ниво кандидат-студенти. На входа на университетите се появяват хора, чиито „писмени работи изглеждат като кардиограми“.

Участниците препоръчаха да се „отсяват“ кандидатите в различни образователни степени навреме, да не се допускат неграмотни и немотивирани млади хора във ВУЗ, защото се разпилява енергия, ресурс и качество в името на минимален успех. После тези хора не са конкурентни на пазара на труда.

Отчетена беше обратнопропорционална тенденция – всяка година в българската образователна система се ангажират все повече специалисти, ресурс, включително и финансов, а няма видимо подобряване на общата картина.

Препоръката от информационния ден в Габровска област беше глобални цели като „осигуряване на равен достъп за всички жени и мъже до финансово достъпно и качествено техническо, професионално и висше образование, включително и университетско такова до 2030 г.“ да се формулират възможно по-реалистично и изпълнимо.

Информационни дни по проекта за граждански диалог за развитие се провеждат във всички областни градове. Те са във връзка с Българското председателство на Съвета на ЕС и ангажимента на Европейския съюз да бъде лидер в прилагането на глобалната Програма за устойчиво развитие до 2030 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица