Свържи се с нас

Новини

Каква ще бъде съдбата на читалище „Дряновска пробуда – 2008“?

На предстоящата сесия на Общински съвет – Дряново очаквайте!

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

В петък, 29 юни, от 15.00 часа ще се проведе редовно заседание на Общински съвет – Дряново, където ще се реши съдбата на Народно читалище „Дряновска пробуда – 2008“. По случай десетата годишнина от неговото учредяване ще се разгледа прекратяване на договора за ползване на предоставените помещения, в сградата позната като Икономически техникум.

Предстои ремонт на старото училище, построено от дарените от Максим Райкович средства. Не е подготвен документ за споразумение за предоставяне на нови помещения от страна на общинска администрация.

Възможност за настаняване има в два обекта. Единият – трети етаж от старото основно училище сега Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов“, за който са необходими допълнителни ремонтни работи. А второто предложение е за третият етаж на болницата. За обсъжданите обекти ще се изисква заплащане на наем от страна на читалището.

В посочените аргументи на кмета не е записано, че читалищата не са бюджетни организации, поради което Общината няма пряк ангажимент за предоставяне на безвъзмездно общинско имущество, а в телевизионно интервю за БНТ 2 беше изразено безсилие на градоначалника да контролира дейностите на читалищата.

В тази връзка трябва ли да приемем, че НЧ „Развитие -1869“ е бюджетна организация и за него няма такива изисквания. Повод за тези размисли дава публикуваният Годишен отчет за дейността на читалището, в който е видно че държавната субсидия е отчетена в макетна форма, в 3 – местна дейност по бюджетни параграфи на Единната бюджетна класификация (ЕБК).

Тази форма на отчитане е приложима само при организации на бюджетна издръжка. Можем да си зададем въпроса – какъв статут има НЧ „Развитие-1869“? Няма сведения Общинският съвет на Дряново да е гласувал утвърждаването на НЧ „Развитие -1968“ като общинска бюджетна структура.

Читалищата се регистрират по ЗЮЛНСЦ (Закон за юридическите лица с нестопанска цел) и се отчитат по съответния счетоводен стандарт в НСИ и НАП. В чл.21 на Закона за народните читалища, където е записано: Читалищата набират средства от следните източници: членски внос; културно-просветна дейност; субсидия от държавния и общински бюджети наеми от движимо и недвижимо имущество; дарения и завещания; други приходи.

Държавната субсидия се изразходва и отчита в бюджетни параграфи 01- заплати и възнаграждения, 02- допълнителни възнаграждения, 05- осигурителни вноски за сметка на работодател ( възоснова на параграфи 01 и 02) и 10- издръжка(по видове).

От така посочените факти е видно, Община Дряново няма изготвени правила за приемане на отчетите читалищата и осъществяване на контрол над дейността им, няма информация за реално заетите щатни бройки спрямо финансираните от бюджета, няма информация за законосъобразно ли е или не разходването на бюджетни средства.

Оттук следва и изводът, че Общината не е способна да контролира дейността на читалищата поради незнание и финансова и икономическа неусведоменост. Общината е приела НЧ „Развитие-1869“ за общинска структура и чрез водената политика до момента цели умишлено да спъва и ликвидира дейността на НЧ „Дряновска Пробуда -2008“.

Да си спомним закритите в предишен мандат на същия кмет – Център за работа с деца, Общинска художествена галерия и общински духов оркестър. Последните са закрити по предложение на представителите на НЧ „Развитие-1869“ (съветници в онзи момент). Данни могат да се извлекат от архивите на заседанията на Общински съвет – Дряново.

Административните действия и целенасочената политика на конфликти и унищожаване на различно мислещите представители на интелигенцията няма да сломи духа им. Общинските съветници да си спомнят, че в заседателната зала не представляват себе си, а хора и обществени организации, които са делегирали в тях права за управление на града.

Свободата на изразяване чрез мисъл, глас, творчество и изкуства не може да бъде ограничена от един човек, група хора или формална структура. Човек или е свободен или е зависим, сам избира от коя страна да застане!

Свободата на твореца винаги ще бъде над ниските страсти и тоталитарните методи на управление, били те по времето на т.н. социализъм или псевдо демокрация.

Автор: Ирен Петкова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

144 години от Шипченската епопея

Published

on

През тази година се навършват 144 години от героичните боеве на старопланинския връх Шипка, които остават в българската история като Шипченската епопея.

Националното честване ще се проведе под патронажа на президента на Република България Румен Радев, в дните от 19 до 26 август.

Стотици българи по традиция изкачват историческия връх всяка година, за да засвидетелстват своята почит към героите, дали живота си за Свободата на България.

Събитията, включени в проявите за Националното честване „Шипченска епопея“ през настоящата година, ще бъдат обявени през следващата седмица.

Тазгодишните чествания съвпадат и с 87 години от откриването на Паметника на Свободата.

Основният му камък е положен на 26 август 1922 г., а паметникът е завършен през 1930 г.

На 26 август 1934 г. паметникът на връх „Свети Никола“ е тържествено открит от цар Борис III. Паметникът е висок 31,5 метра и към него водят 890 стъпала. Над централния вход гордо се възправя бронзов лъв – символ на българската държавност.

На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, напомнящи за подвига на българските опълченци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музиката на Йосиф Цанков тази вечер на пл.“Възраждане“

Published

on

Тази година се навършват 110 години от рождението и 50 години от кончината на Йосиф Цанков, написал едни от най-хубавите български песни, сред които „Приказка“, „Лунни лъчи“, „Песен моя, обич моя“, „Събота вечер“, „Пролет моя“, „Пеят сто китари“, „Целуни ме“, „Облаци“, „Песен за София“, „Керванът”, „Повей ветре“ и много други.

По този повод Община Габрово ви кани на концерта „Среща с деди Йожи“.

В програмата ще бъдат изпълнени пиеси от албума „Онзи вятър от първата среща“ – Музиката на Йосиф Цанков Аранжор: Михаил Йосифов Солист: Велислав Стоянов Изпълняват: Михаил Йосифов – тромпет Димитър Льолев – саксофон Велислав Стоянов – тромбон Шибил Бенев – пиано Даниеле Феббо – контрабас Борислав Петров – ударни

Концертът „Среща с деди Йожи“ е днес, 30 юли. Началният час е 19.00 часа, а мястото е площад Възраждане. Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ предлага решение за стария ви автомобил

Published

on

Ако старият ви автомобил, джип, бус или камион, се превърнал в „музеен експонат“ пред блока, в двора, на общински или държавен терен, и не желаете да бъдете санкционирани заради него. Има лесен и полезен начин да спечелите от него.

ВАИКАР“ ЕООД има правилното решение за Вас! Фирмата изкупува всякакъв вид излезли от употреба моторни превозни средства и е Вашият коректен партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване.

Плащането става веднага и на най-добри цени!

ВАИКАР“ ЕООД разполага и със специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона.

Освен това фирмата изкупува ретро и класически автомобили, както и стари автомобили и бусове „Форд“, произведени преди 1987 година, и „Тойота“, произведени 1990 година.

Телефон за контакти: +359999009008. Не се колебайте и позвънете! „ВАИКАР“ ще се погрижи за всичко останало!

Ако имате излязло от употреба моторно превозно средство, което е без технически преглед, или притежавате катастрофирал автомобил, който не подлежи на ремонт. Не се колебайте, а позвънете веднага, „ВАИКАР“ изкупува всякакви коли за скрап и авточасти!

Фирмата има много партньори на територията на Габрово и в страната, които ще реагират веднага на Вашите нужди. „ВАИКАР“ има сключени договори с фирми за рециклиране на черни и цветни метали.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица