Свържи се с нас

Новини

Каква ще бъде съдбата на читалище „Дряновска пробуда – 2008“?

На предстоящата сесия на Общински съвет – Дряново очаквайте!

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

В петък, 29 юни, от 15.00 часа ще се проведе редовно заседание на Общински съвет – Дряново, където ще се реши съдбата на Народно читалище „Дряновска пробуда – 2008“. По случай десетата годишнина от неговото учредяване ще се разгледа прекратяване на договора за ползване на предоставените помещения, в сградата позната като Икономически техникум.

Предстои ремонт на старото училище, построено от дарените от Максим Райкович средства. Не е подготвен документ за споразумение за предоставяне на нови помещения от страна на общинска администрация.

Възможност за настаняване има в два обекта. Единият – трети етаж от старото основно училище сега Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов“, за който са необходими допълнителни ремонтни работи. А второто предложение е за третият етаж на болницата. За обсъжданите обекти ще се изисква заплащане на наем от страна на читалището.

В посочените аргументи на кмета не е записано, че читалищата не са бюджетни организации, поради което Общината няма пряк ангажимент за предоставяне на безвъзмездно общинско имущество, а в телевизионно интервю за БНТ 2 беше изразено безсилие на градоначалника да контролира дейностите на читалищата.

В тази връзка трябва ли да приемем, че НЧ „Развитие -1869“ е бюджетна организация и за него няма такива изисквания. Повод за тези размисли дава публикуваният Годишен отчет за дейността на читалището, в който е видно че държавната субсидия е отчетена в макетна форма, в 3 – местна дейност по бюджетни параграфи на Единната бюджетна класификация (ЕБК).

Тази форма на отчитане е приложима само при организации на бюджетна издръжка. Можем да си зададем въпроса – какъв статут има НЧ „Развитие-1869“? Няма сведения Общинският съвет на Дряново да е гласувал утвърждаването на НЧ „Развитие -1968“ като общинска бюджетна структура.

Читалищата се регистрират по ЗЮЛНСЦ (Закон за юридическите лица с нестопанска цел) и се отчитат по съответния счетоводен стандарт в НСИ и НАП. В чл.21 на Закона за народните читалища, където е записано: Читалищата набират средства от следните източници: членски внос; културно-просветна дейност; субсидия от държавния и общински бюджети наеми от движимо и недвижимо имущество; дарения и завещания; други приходи.

Държавната субсидия се изразходва и отчита в бюджетни параграфи 01- заплати и възнаграждения, 02- допълнителни възнаграждения, 05- осигурителни вноски за сметка на работодател ( възоснова на параграфи 01 и 02) и 10- издръжка(по видове).

От така посочените факти е видно, Община Дряново няма изготвени правила за приемане на отчетите читалищата и осъществяване на контрол над дейността им, няма информация за реално заетите щатни бройки спрямо финансираните от бюджета, няма информация за законосъобразно ли е или не разходването на бюджетни средства.

Оттук следва и изводът, че Общината не е способна да контролира дейността на читалищата поради незнание и финансова и икономическа неусведоменост. Общината е приела НЧ „Развитие-1869“ за общинска структура и чрез водената политика до момента цели умишлено да спъва и ликвидира дейността на НЧ „Дряновска Пробуда -2008“.

Да си спомним закритите в предишен мандат на същия кмет – Център за работа с деца, Общинска художествена галерия и общински духов оркестър. Последните са закрити по предложение на представителите на НЧ „Развитие-1869“ (съветници в онзи момент). Данни могат да се извлекат от архивите на заседанията на Общински съвет – Дряново.

Административните действия и целенасочената политика на конфликти и унищожаване на различно мислещите представители на интелигенцията няма да сломи духа им. Общинските съветници да си спомнят, че в заседателната зала не представляват себе си, а хора и обществени организации, които са делегирали в тях права за управление на града.

Свободата на изразяване чрез мисъл, глас, творчество и изкуства не може да бъде ограничена от един човек, група хора или формална структура. Човек или е свободен или е зависим, сам избира от коя страна да застане!

Свободата на твореца винаги ще бъде над ниските страсти и тоталитарните методи на управление, били те по времето на т.н. социализъм или псевдо демокрация.

Автор: Ирен Петкова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Поезия в парк „Черничките“

Published

on

На християнския празник Петровден младите и амбициозни младежи от Интеракт клуб Севлиево откриха поетичен кът на членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” към Народно читалище „Развитие-1870“ в парк „Черничките“.

Идеята на младежите беше приета присърце от община Севлиево, Ротари клуб Севлиево и разбира се, от членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” и Народно читалище „Развитие-1870”.

Сумата, събрана за каузата на Интеракт клуб Севлиево е прецедент – 1 200лева. Парите са набавени на традиционния мартенски базар, организиран от членовете на Интеракт. А това е доказателство, че гражданите на Севлиево имат много добро отношение към поезията. На откриването на поетичния кът Президентът на Интеракт клуб – Калоян Тодоров дефинира накратко поезията – „Когато животът стане монотонен и разпилян, в него се намесва поезията, за да го подреди.

Поезията е всичко онова, което чувстваме и не можем да обясним, защото поезията може да говори вместо нас. Тя изказва скритите ни чувства.” А водещият Борислав Маринов даде думата на председателя на литературен кабинет „Пеньо Пенев”- Димитър Васин, защото той най-красноречиво може да говори за поезията -„Поезията е жажда. Няма нищо по-хубаво от това, че идеята на членовете на Интеракт клуб Севлиево е намерила толкова хубава форма.

Такава алея на поезията няма. Нека няма в сърцата ви и лоша дума. Ако мога да ви пожелая нещо, то е да вървите само напред и нагоре. Много хубави думи да чувате занапред – обич, обич и пак обич! Ние от Литературния кабинет няма да ви забравим! Подали сме ръка на пишещите – заповядайте при нас! Дарихте ни с много обич!”

Президентът на Ротари клуб Севлиево за следващата ротарианска година – Марияна Петрова също адмирира идеята на Интеракт клуб – Севлиево – „Развълнувана съм. Много е вдъхновяваща идеята, която осъществиха нашите приятели от Интеракт клуб Севлиево.

Уникална инициатива, която показва, че младите хора са дълбоко вдъхновени от изкуството и успяват да докоснат поетите. Гордост е да видим чувствата на поетите върху поставените постери. Поздравявам ви сърдечно.”

А секретарят на Народно читалище „Развитие-1870” – Нели Тотева – Георгиева поздрави гостите и прочете благодарствен адрес – „Скъпи приятели, от името на Народно читалище „Развитие-1870” и от Литературен кабинет „Пеньо Пенев” ви благодарим за реализирането на идеята, с която популяризирахте литературните творби на членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” в парк „Черничките”.

„Пожелаваме любовта към изкуството във всички негови форми да присъства в живота Ви, защото както казва Хелвеций – „Задачата на изкуството е да вълнува сърцата.” Бъдете благословени!”, Нели Тотева – Георгиева – секретар на Народно читалище „Развитие-1870“.

Всички гости на събитието си тръгнаха с обич и вдъхновение от вечерта, в която бяха „посадени” в парк „Черничките” думите, които извират от най-дълбокото на душите на севлиевските и утвърдени поети…

*Снимки: Минчо Тодоров.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габровският драматичен театър с премиера на 7 юли

Салиери и сянката на Амадеус

Published

on

Габровският драматичен театър ще представи пред публика най-новия спектакъл от репертоара си – „Салиери“ на режисьора Петринел Гочев. Премиерата ще се състои на 7 юли, вторник, от 19.00 часа на голямата сцена в театъра.

Спектакълът е направен по пиесата „Амадеус“ на английския драматург и сценарист Питър Шафър. Участват актьорите Димо Димов, Таня Йоргова и Петко Петков, със специалното участие на пианистката Инес Симеонова. Художник и сценограф на постановката е Гергана Лазарова – Рънкъл. Преводът на текста е от Мария Змийчарова.

Първоначално замислен като моноспектакъл от режисьора, впоследствие „Салиери“ е разработен като спектакъл, заради богатото идейно съдържание на текста и възможностите за синкретични експерименти на сцената. Освен актьорското превъплъщение, което зрителите очакват да видят във всяка една театрална постановка, тук ще има живо изпълнение на автентични класичски музикални произведения. Представление, в което музиката има главна действаща роля. Представление за съперничество и борба, за разкъсващото отчаяние да живееш в сянката на гениалността и въпреки това да твориш и оставиш следа след себе си. Представление, което ще Ви разходи из историята на музиката като в интерактивен музей, в което ще се изкачите по стълбицата на музикалната хармония, за да откриете колко самотно е на върха.

Режисьорът Петринел Гочев и габровската трупа създават постановката специално за честването на Международния ден на театъра на 27 март тази година в украинския град Николаев по покана на Николаевския академичен художествен руски драматичен театър. Възникналата пандемична обстановка, предизвикана от Ковид-19, осуети изявата на ДТ „Рачо Стоянов“. Това даде възможност за ново режисьорско преосмисляне и прочит на пиесата от Питър Шафър, което публиката ще види на 7 юли на габровска сцена.

В ролята на Антонио Салиери ще влезе Димо Димов, който от години работи с Петринел Гочев. Зрителите познават майсторски изиграните му роли от четири постановки на режисьора: „Ромео и Жулиета“, 2013 г., „Жана д’Арк“, 2015 г., „За Първото българско царство: Отшелника“, 2018 г. и „Свекърва“, 2019 г. Последната изява на Димо Димов е в спектакъла „Орото ламя е“, 2020 г. на режисьора Васил Дуев.

Интересно за зрителите ще бъде участието на пианистката Инес Симеонова, която е корепетитор-преподавател в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Тя ще изпълни на две пиана подбрани откъси от творчеството на Моцарт – „Дон Жуан“, „Вълшебната флейта“, „Сватбата на Фигаро“, „Реквием“, втора част от „ХХIII концерт за пиано“, част от сонатите. Освен тях публиката ще чуе изпълнението ѝ на втора част от „Концерт за пиано и оркестър“ от Антонио Салиери, кратки откъси от произведенията на Хендел, Карл Филип Емануел Бах и Шопен.

Инес Симеонова е завършила пиано и магистратура в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Има многобройни участия в наши и международни музикални проекти, отличия и награди от български и чуждестранни конкурси. Сред тях са: II награда и специална награда за българско произведение от VII Академичен конкурс по камерна музика, 2017 г., II награда от XI Международен клавирен конкурс „Албер Русел“, 2016 г., I награда от VI Академичен конкурс по камерна музика, 2016 г., III награда и участие в Lancaster Piano Festival, в Пенсилвания, САЩ, 2015 г., II награда от Международния клавирен конкурс „Шуман-Брамс“, 2014 г., II награда от IX Международен конкурс „Франц Шуберт“ за камерна музика, 2013 г., майторски клас в Академия Тадини, Ловере, Италия, 2012 г. и наградата на професорите от VII Международен пиано фестивал-конкурс, Сан Даниеле, Италия през 2011 г. Инес Симеонова е участвала също в Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO, 2017 г., в 48-я Международен фестивал „Софийски музикални седмици“, 2017 г. и във фестивала „Tansen Samaroh“ Гвалиор, Индия, 2014 г.

В спектакъла „Салиери“ живото изпълнение на потпури от Моцарт, Салиери, Хендел, Карл Филип Емануел Бах и Шопен, е привилегия, с която режисьорът Петринел Гочев смело експериментира!

Билети могат да бъдат закупени от касата на театъра, всички каси ИзиПей/EasyPay и онлайн.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Акция по „широкообхватен контрол“ се проведе в Габрово

Published

on

Специализирана полицейска операция, по безопасност на движението и противодействие на престъпността, е била проведена от екипи на Пътна полиция вчера, 2 юли, на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

В хода на полицейските действия, по метода за „широкообхватен контрол“, са били проверени общо 46 моторни превозни средства и 46-души.

В резултат на извършените проверки са били констатирани 7 нарушения, за които са наложени 7 глоби с фиш. Връчените електронни фишове са 5.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица