Свържи се с нас

Любопитно

Урок по родолюбие в габровското село Баевци

Детски пленер в габровското село Баевци (снимки)

Published

on

В габровското село Баевци се проведе детски пленер „Изобразяване на балканското село и природата, която ни заобикаля“.

Децата от школата по изобразително изкуство „Елиза АРТ“, водени от преподавателката Елиза Ковачева – Цокова, сбъднаха желанието на баевчани да поставят мечтателното начало за събуждане на съкровеното родолюбие, което през последните години, сякаш избледня.

На влизане в селото малките таланти, заедно с техните родители, бяха посрещнати от родопската певица Мария Каралилова и грижливите стопани на селото с химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“, прясно изпечена погача, балкански мед и баевска разядка допълваха традицията.
Всички минаха под билковия венец за здраве и добра поличба.

Доктор Севдалина Йотева, чийто корени са оттук, въведе гостите в историята, като разказа за приноса на местното население в Руско-турската освободителна война.

Ентусиазмът на хората от този край на планината ги кара да преодоляват егоистичното у всеки и не позволява да останем само ние – възрастните, с нашето си щастливо и безгрижно детство, а такова да осигурим със знанията и опита на тези, които идват след нас.

Малките таланти от школата по рисуване имаха време да изобразят на белия лист със замах китното балканско селце и всичко, което виждаха около себе си.

Имаха време да се потопят в уютната атмосфера, която им предложиха щедрите домакини – видяха за първи път джамал, хапнаха топли, пухкави мекици с домашно сладко и мед, участваха в пукането на българска пуканка на огън. Всички усетиха свободата, която дава селото и чистата, неурбанизирана природа.

Същите тези деца, наследници на известни фамилии – допринесли за развитието на Габрово като град, ако успеят в годините напред да продължат родолюбието и енергията, която са имали техните деди, ще съхранят мечтаното Отечество и ще може също като народния поет да изричаме с възторг: „Отечество любезно, как хубаво си ти!“.

Възрастните са избрани да бъдат учителите, които да предадат по най-увлекателния начин на децата, на следващите българи, любовта на дедите ни към Родината, към Земята, която ни е избрала да бъдем на нея.

Умението да се предаде този урок е гарант за смисъла на човешкия живот и труда, който го съпътства. Гарант, че няма в залеза на дните ни да останем в тишина, на която ще липсва детска глъч и протегната ръка.

Знанията са тези, които правят народната памет жива и с нея можем да съживим българските села, и да не допуснем да бъдат заличени. Да не допуснем окончателно промените, които човекът е предизвикал в природата, да се обърнат против самия него и да не заплашват по-нататъшното му съществуване. Затова е необходимо да имаме нравствена отговорност и усещането за дълг към род и природа.

От нас зависи да не е пусто в домовете ни, да не е пусто в душите на децата на България. За хората от село Баевци това е кауза – с помощта на родителите тя трябва да успее.

Участниците в детския пленер получиха стилни, тематични подаръци приготвени от служителите в Национален парк „Централен Балкан“.

Един стимул малките художници да заобичат още повече родната страна и природата, стимул за засилване чувството за съхранение на всичко онова, което ни е завещано от предците и Творецът. Урок по родолюбие!

Автор: Тодорка Мирчева, Кметски наместник на Кметско наместничество Зелено дърво.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Карнавалът в Габрово (Галерия от снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Ново съзвездие в небето над Габрово!

Published

on

Ново съзвездие ще се образува в небето над Габрово в нощта на Карнавала, 21 май. Вижданото последно от местни хора преди 162 години „природно явление“, силно ще прилича на един от символите на нашия град, който макар и без опашка, лесно може да бъде разпознат.

Появата му на небесния свод ще бъде съчетана с магически шоу спектакъл, невиждан по своите мащаби в България, който ще впечатли и остави без дъх всички на площад „Възраждане“ в събота вечер.

Космическото събитие над Габрово за последно е било наблюдавано от хората през ранната пролет на 1860 година. Според последните записки на водещи астролози, въпросното съзвездие се намира между Голяма и Малка мечка, силно наподобяващо формата на безопашата котка.

В извадка от достоверни източници то се разкрива най-ясно между 22.00 и 23.00 часа. Случайно или не, много габровци приемат, че появата му символизира началото на нашия град и заради това го избират за символ на хумора.

Това природно явление не остава незабелязано от западните държави. Хора, със сериозни имена в областта на науките, проявяват сериозен интерес към него. За документирането му дори самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието.

Неповторимото звездно шоу започва веднага след концерта на Група „Остава“, около 22.00 часа, и ще може да бъде наблюдавано още от всички места в Габрово, имащи пряка видимост към пространството над площад „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Концерт на „Jeremy?“ тази вечер на пл.“Възраждане“

Published

on

В деня преди карнавала, 20 май, на сцената на площад „Възраждане“ габровци и гостите на града ще могат да се насладят на алтернативното рок звучене, дрезгав вокал и меланхолични рифове на група „Jeremy?“.

Това е една от най-впечатляващите български рок банди. Наричат ги кралете на инди-рока у нас. Групата е основана през 2010 година от Ерсин Мустафов (вокали и китара) и Ташо Колев (китара) в гр. Каварна. По-късно към тях се присъединяват Емилиян Бонев (бас и вокали) и Росен Ватев (барабани).

Първият им сингъл е песента Runaway, а видеото към нея се появява през 2014 година. Групата нашумява със сингъла си „Fake fruits“, чийто клип е излъчван в балканската версия на MTV през 2015 година. 

С тази песен тя участва в международния конкурс „International Songwriting Competition“ и спечелва първо място. Две песни на Jeremy? са включени в саундтрака на български филмови продукции: „I Want To Be Like You“ и „Докато Ая спеше“. През февруари 2016 година „Куин“ обявяват, че Jeremy? ще подгряват концертите им в България, Полша и Румъния.

Групата съчетава динамика, енергия и замисъл в изкуството си. „Jeremy?“ ще се качат на сцената на площад „Възраждане“ тази вечер в 20.00 часа, а по време на тяхното изпълнение небето на Габрово ще бъде озарено от лазерно шоу.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица