Свържи се с нас

Любопитно

Урок по родолюбие в габровското село Баевци

Детски пленер в габровското село Баевци (снимки)

Published

on

В габровското село Баевци се проведе детски пленер „Изобразяване на балканското село и природата, която ни заобикаля“.

Децата от школата по изобразително изкуство „Елиза АРТ“, водени от преподавателката Елиза Ковачева – Цокова, сбъднаха желанието на баевчани да поставят мечтателното начало за събуждане на съкровеното родолюбие, което през последните години, сякаш избледня.

На влизане в селото малките таланти, заедно с техните родители, бяха посрещнати от родопската певица Мария Каралилова и грижливите стопани на селото с химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“, прясно изпечена погача, балкански мед и баевска разядка допълваха традицията.
Всички минаха под билковия венец за здраве и добра поличба.

Доктор Севдалина Йотева, чийто корени са оттук, въведе гостите в историята, като разказа за приноса на местното население в Руско-турската освободителна война.

Ентусиазмът на хората от този край на планината ги кара да преодоляват егоистичното у всеки и не позволява да останем само ние – възрастните, с нашето си щастливо и безгрижно детство, а такова да осигурим със знанията и опита на тези, които идват след нас.

Малките таланти от школата по рисуване имаха време да изобразят на белия лист със замах китното балканско селце и всичко, което виждаха около себе си.

Имаха време да се потопят в уютната атмосфера, която им предложиха щедрите домакини – видяха за първи път джамал, хапнаха топли, пухкави мекици с домашно сладко и мед, участваха в пукането на българска пуканка на огън. Всички усетиха свободата, която дава селото и чистата, неурбанизирана природа.

Същите тези деца, наследници на известни фамилии – допринесли за развитието на Габрово като град, ако успеят в годините напред да продължат родолюбието и енергията, която са имали техните деди, ще съхранят мечтаното Отечество и ще може също като народния поет да изричаме с възторг: „Отечество любезно, как хубаво си ти!“.

Възрастните са избрани да бъдат учителите, които да предадат по най-увлекателния начин на децата, на следващите българи, любовта на дедите ни към Родината, към Земята, която ни е избрала да бъдем на нея.

Умението да се предаде този урок е гарант за смисъла на човешкия живот и труда, който го съпътства. Гарант, че няма в залеза на дните ни да останем в тишина, на която ще липсва детска глъч и протегната ръка.

Знанията са тези, които правят народната памет жива и с нея можем да съживим българските села, и да не допуснем да бъдат заличени. Да не допуснем окончателно промените, които човекът е предизвикал в природата, да се обърнат против самия него и да не заплашват по-нататъшното му съществуване. Затова е необходимо да имаме нравствена отговорност и усещането за дълг към род и природа.

От нас зависи да не е пусто в домовете ни, да не е пусто в душите на децата на България. За хората от село Баевци това е кауза – с помощта на родителите тя трябва да успее.

Участниците в детския пленер получиха стилни, тематични подаръци приготвени от служителите в Национален парк „Централен Балкан“.

Един стимул малките художници да заобичат още повече родната страна и природата, стимул за засилване чувството за съхранение на всичко онова, което ни е завещано от предците и Творецът. Урок по родолюбие!

Автор: Тодорка Мирчева, Кметски наместник на Кметско наместничество Зелено дърво.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Занималня за вашето дете SmartyЛЯТО 2024!

Published

on

Лято 2024 е почти тук и с него идва най-очакваната целодневна занималня SmartyЛЯТО. Програмата е предназначена за деца от 1 до 4 клас и ще стартира на 1-ви юли, като ще продължи до края на лятото. Заниманията ще се провеждат всеки ден от 08.00 до 17.00 часа.

Какво предлага SmartyЛЯТО за вашите деца?

📖 Четене и читателски дневник Децата ще имат възможността да четат задължителната литература и да попълват читателски дневник, развивайки своите четивни умения и любов към книгите.

📖 Бързо четене Интензивните занимания с курс „Бързо четене“ ще помогнат на децата да усъвършенстват уменията си за бързо и ефективно четене.

🧮 Ментална аритметика с Абакус Чрез запознаване с Абакус и основите на менталната аритметика, децата ще придобият ценни математически умения и ще развият концентрацията си.

💶 Финансова грамотност Децата ще се запознаят с основните финансови понятия и ще научат как да управляват семейния бюджет.

Развитие на когнитивни умения Заниманията ще са насочени към подобряване на концентрацията и паметта, както и към развитието на въображението, логиката и пространственото мислене.

Игри на открито Редовните игри на открито ще осигурят активност и забавление за децата през цялото лято.

Посещения и беседи в габровските музеи Организираме интересни посещения и беседи в габровските музеи, които ще обогатят знанията на децата за културата и историята.

Опция за обяд и следобедна закуска Осигуряваме опция за обяд и следобедна закуска, с внимание към здравословното хранене на вашите деца през деня.

Не пропускайте тази възможност!

Местата са ограничени, затова побързайте да запишете вашето дете за SmartyЛЯТОСвържете се с Детски образователен център SmartyKids – Габрово за повече информация и записване на телефон: 0897 970 400.

Осигурете на вашето дете едно незабравимо и образователно лято със SmartyЛЯТО!

Зареди още

Любопитно

Даниел Верстапен тази вечер на сцената на Дома на културата „Ем. Манолов“

Published

on

Тази вечер на сцената в обновения Дом на културата „Емануил Манолов“ посрещаме международно признатия белгийски пианист и композитор Даниел Верстапен. Габровската публика и гостите на града ще се насладят на определяния за „концерт без аналог“ „Мост между културите“, който е част от световното турне на музиканта.

Целта на маестро Верстапен е да свързва поколенията чрез музиката си и да поставя класическото си пиано в една модерна роля. Освен с авторските композиции от „Reconnection“- албумът на Даниел Верстапен- тази вечер публиката ще стане свидетел и на специалната изненада за България- уникална комбинация между белгийското пиано и вселенските гласове на обичаните Нина Николина и Любо Киров.

В едно фантастично сътрудничество на сцена ще видим и чуем още перкусиите на Калин Вельов и кавала на Дамян Йорданов. Също така тази вечер на живо и специално за публиката ще звучи песента „Райна“, създадена от Даниел Верстапен и Нина Николина.

Концертите на Даниел Верстапен в България са под патронажа на посланика на Кралство Белгия в България по случай Белгийското председателство на Европейската комисия. Събитието в Габрово е с любезната подкрепа на Община Габрово.

Билети днес – на касата на ДТ „Рачо Стоянов“ или Купи билети за ДАНИЕЛ ВЕРСТАПЕН – МОСТ МЕЖДУ КУЛТУРИ, Габрово ~ Дом на културата „Емануил Манолов“ (eventim.bg).

Зареди още

Любопитно

SmartyЛЯТО 2024 – Идеалната лятна занималня за вашето дете!

Published

on

Лято 2024 е почти тук и с него идва най-очакваната целодневна занималня SmartyЛЯТО. Програмата е предназначена за деца от 1 до 4 клас и ще стартира на 1-ви юли, като ще продължи до края на лятото. Заниманията ще се провеждат всеки ден от 08.00 до 17.00 часа.

Какво предлага SmartyЛЯТО за вашите деца?

📖 Четене и читателски дневник Децата ще имат възможността да четат задължителната литература и да попълват читателски дневник, развивайки своите четивни умения и любов към книгите.

📖 Бързо четене Интензивните занимания с курс „Бързо четене“ ще помогнат на децата да усъвършенстват уменията си за бързо и ефективно четене.

🧮 Ментална аритметика с Абакус Чрез запознаване с Абакус и основите на менталната аритметика, децата ще придобият ценни математически умения и ще развият концентрацията си.

💶 Финансова грамотност Децата ще се запознаят с основните финансови понятия и ще научат как да управляват семейния бюджет.

Развитие на когнитивни умения Заниманията ще са насочени към подобряване на концентрацията и паметта, както и към развитието на въображението, логиката и пространственото мислене.

Игри на открито Редовните игри на открито ще осигурят активност и забавление за децата през цялото лято.

Посещения и беседи в габровските музеи Организираме интересни посещения и беседи в габровските музеи, които ще обогатят знанията на децата за културата и историята.

Опция за обяд и следобедна закуска Осигуряваме опция за обяд и следобедна закуска, с внимание към здравословното хранене на вашите деца през деня.

Не пропускайте тази възможност!

Местата са ограничени, затова побързайте да запишете вашето дете за SmartyЛЯТО! Свържете се с Детски образователен център SmartyKids – Габрово за повече информация и записване на телефон: 0897 970 400.

Осигурете на вашето дете едно незабравимо и образователно лято със SmartyЛЯТО!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица