Крими, Новини|14.06.2018 11:15

Условна присъда за габровец, блъснал и убил пешеходка на „Варовник“

Снимката е илюстративна

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена на 12 юни т.г., състав на Окръжен съд – Габрово, с председател съдия Попов, осъди мъж от Габрово за причинена смърт по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие.

Съдът призна В.С. за виновен в това, че на 18 ноември 2016 г., около 11,00 ч. на ул. „Варовник“ в Габрово, при управление на лек автомобил „Фиат“, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на пешеходка, като след деянието направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалата.

Видно от доказателствата по делото, при инцидента подсъдимият управлявал превозното средство със скорост от около 60 км/ч, като не се движил възможно най-вдясно на платното за движение, а пешеходката пресичала на необозначено за това място.

За извършеното престъпление В.С. бе осъден на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода – условно, с 3 години изпитателен срок. Подсъдимият бе лишен и от право да управлява МПС за срок от 1 година и 4 месеца.

С оглед събраните по делото доказателства съдът оправда В.С. за това, при посочените по-горе обстоятелства, да е нарушил чл.20 ал.1 от ЗДвП.

Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция – по чл.371 т.2 от НПК. Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях.

Съгласно закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното на подсъдимия наказание от 2 години „лишаване от свобода“ с 1/3.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

Напиши коментар