Свържи се с нас

Новини

Кристина Сидорова бе част от българска делегация, посетила Грузия

Published

on

снимка: БСП – Габрово

Народният представител от Габровски регион Кристина Сидорова бе част от Българска парламентарна делегация, която в периода 9-12 юни т.г. бe на официално посещение в Грузия, информираха от щаба на левицата.

Делегацията, водена от председателя на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева, посети кавказката държава по покана на председателя на Парламента на Грузия Иракли Кобахидзе.

В състава на българската парламентарна група бяха и народните представители Александър Иванов, Йордан Апостолов, Велислава Кръстева и Симеон Найденов.

„Вярвам, че отношенията между нашите две страни ще продължат да бъдат все така добри. Радвам се, че като председател на група за приятелство с Грузия ще имаме възможност да продължим да работим заедно с нашите грузински колеги. По време на официалното посещение отправихме покана към тях да посетят нашата страна и прекрасния ни град Габрово, и се надявам това да се случи в близките месеци.

По време на срещите имах възможността да запозная нашите грузински приятели с красотата на нашия регион и да ги поканя да се включат в международния панаир на занаятите, който се провежда ежегодно в ЕМО „Етър”. Бях приятно изненадана, когато те ме посрещнаха с габровски анекдоти и проявиха огромен интерес към уникалния Музей „Дом на хумора и сатирата“, каза Кристина Сидорова след официалното посещение в Грузия.

Освен с домакина – председателя на Парламента на Грузия Иракли Кобахидзе, визитата включваше още срещи с президента на Грузия Гиорги Маргвелашвили, вицепремиера и министъра на външните работи Михеил Джанелидзе, Патриарха на Грузия Илия II, групата за приятелство Грузия – България.

Официалното посещение започна със среща с българската общност в Грузия. Специален акцент бе поставен и върху българското „неделно“ училище, действащо към посолството.

По време на срещата грузинският фолклорен състав „Нартеби“, работещ в тясно сътрудничество с посолството на Република България в Тбилиси, поздрави с български и грузински народни танци официалната българската делегация.

снимка: БСП – Габрово

В рамките на визитата двамата председатели на парламентите на България и Грузия подписаха споразумение за сътрудничество, предвиждащо засилен обмен между законодателните органи на двете страни.

Подписаният документ предвижда регулярен обмен на визити между парламентите на двете страни, включително с особен акцент върху сътрудничеството между ресорни комисии като външни работи, европейски въпроси, отбрана, сигурност и икономика.

Споразумението бе подписано на фона на експонираната в сградата на грузинския парламент в Тбилиси изложба „В светлината на буквите“, организирана от посолството на Република България в Грузия в чест на посещението на високата българска парламентарна делегация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица