Култура, Новини|11.06.2018 14:56

Световният ден на плетенето на открито бе отбелязан в ЕМО „Етър”

снимка: ЕМО „Етър“

Иванка Горанова от Лясковец бе една от най-забележителните участници в Световния ден на плетенето на открито, който се проведе в ЕМО „Етър”. Пристигнала в музея с влак, тя сподели, че през целия път не е оставила куките.

„Дойдох специално, за да участвам. Плетенето много ме зарежда. Искам да видя, да споделя опита си с други майсторки. Ето това са куките ми, с тях мога да направя толкова много неща”, разказва жената.

Иванка Горанова обича да плете ленти за глава с цветовете на България – бял, зелен и червен. Има желание да ги подарява на хора, които оценяват родината си.

Жената се научава да плете като ученичка. Учителка, облечена в клин и вълнено поло я мотивира да се научи. Иванка Горанова толкова харесва естетичното облекло на своята преподавателка, че прави от плетенето своето най-голямо хоби.

„Това са дрехи, които са много практични и красиви. Учих в Антоново. Учителката беше г-жа Терзиева и ни преподаваше полевъдство. Успях да си оплета дреха като нейната, а от тогава винаги се мотивирам от трудните модели.”

Иванка Терзиева обича да наблюдава млади хора, облечени с плетени дрехи и вярва, че модата отново обръща поглед към плетените дрехи .

По време на Световния ден на плетенето на открито туристите в ЕМО „Етър” наблюдаваха майсторите на шита и калоферска дантела, запознаха се как се плетат изделия от беленица, как се плете на една и две куки.

Плетенето на кошници бе друга атракция, показана в музея, много популярна в миналото, но и днес полезна за бита.

Много от посетителите сами изработиха свои плетени изделия, някои сами, други с помощта на музейните демонстратори.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар