Свържи се с нас

Икономика

Колко важна е влажността на дървесината?

*Платена публикация*

Published

on

Материалът с най-голямо стопанско значение за човека, даден ни от природата е дървесината.

Съставът й е преди всичко целулоза, лигнин и хемицелулоза.

Дървесината има много ценни качества.

Освен, че това е красив материал, дървото е жилаво, еластично, твърдо и лесно за обработка.

Дървесината е устойчива и притежава перфектни изолационни качества. На българския пазар преобладава иглолистна дървесина, такъв пример е борсата ЕМСИЕН-3 ООД.

Но както всеки биологичен продукт, дървесината се влияе от атмосферните условия. Тя е чувствителна и се променя от слънцето. Топлината му разгражда лигноцелулозата. Слънцето променя и цвета на дървесината. Влагата е другото атмосферно влияние, което има власт над дървесината. Тя може да предизвика променливост на размерите на дървеният материал. Биологичните вредители са третият основен природен враг на качеството на дървесината.

Иглолистната дървесина е най-разпространена. Тя е и най-лесна за обработка, както и най-търсена от гледна точка на всевъзможното й приложение, като например изграждането на покривни конструкции от дървени греди. Иглолистната дървесина се предпочита за използване в голям диапазон на приложение от големи конструкции до декоративни детайли.

Широколистната дървесина се предпочита в мебелното производство.

А най-скъпата и предпочитана дървесина, която е най-устойчива на външни условия е от тиково дърво.

Но какъвто и да е вида на дървесината, то влажността й е от основно значение за качеството и приложението й.

Как се определя влажността на дървесината?

Влажността на дървесината е съдържанието й на вода, но в проценти спрямо сухата й маса.
Тя се разделя на капилярна – в порите на дървесината и капилярите и хигроскопична – в клетъчните стени.

Когато влажността е висока, това е знак за по-трудна обработка. Но също така, този показател указва по-малката й якост, както и по-голяма вероятност да се развие процес на гниене.
Общоприетите параметри за отделните категории дървесина по отношение на влажността са:
• Сурова дървесина – тя е със съдържание на вода над 35%
• Въздушно суха дървесина – влажност над 10 – 15%
• Стайно суха дървесина – влажност около 10%

Околната среда влияе на дървесината и тя поема влага като набъбва или отдава влага като изсъхва. Това от своя страна води до други процеси като измятане, напукване, промени на цвета и др. Това са нежелани промени от гледна точка на крайния потребител. Затова се правят предварителни обработки, които да намалят всички рискове за нежелано видоизменение на дървесината като тя се третира според нуждите и целта. Сушенето на дървесината е един важен и първи по значимост процес от цялостната й обработка. Когато то е направено оптимално добре, то и пазарната стойност на дървеният материал е по-висока.

Какво означава сушене на дървесината?

Това е процес, който се прилага, за да се изсуши дървеният материал до желана степен, който може да се проведе по изкуствен или естествен начин. Изкуственият се прилага чрез камерно сушене, а естествения чрез атмосферно сушене. Има и трети метод за регулиране на влажността на дървесината – по химичен път.

Когато се разчита на атмосферно сушене, трябва да се отчете, че този процес е в пряка зависимост от климатичните условия на мястото, където ще се случва това. Необходими са големи грижи за дървеният материал, за да се избегне спад в нивото на качеството. С повишено внимание трябва да се предпазва дървесината от слънчевите лъчи и въздействието на вода. А погледнато от друга гледна точка – икономическа, то атмосферното сушене задържа големи оборотни средства за прекалено дълъг период. А това не винаги е удачно.

Когато сушенето на дървесината се извършва по технологичен начин, сушилният агент има по-висока скорост на движение и по-висока температура. Това се постига чрез отоплителни и вентилационни технически средства. Този метод на сушене се прилага, когато се цели бързо изсушаване на дървесината, както и когато целта е влажността да е под 15%.

От друга страна съоръженията за сушене на дървесината предполагат доста големи инвестиции сравнено с това да се организират и оборудват складове за сушене на дървесината чрез атмосферата. Поради тази причина е много важно правилно да се избере нужният метод за сушене на дървеният материал, както и да се взимат предвид всички нови открития и постижения в тази насока. Високата производителност може да се постигне и с разумни организационни решения, като например правилно подреждане на дървеният материал, оптимално запълване на сушилнята и други. Важно условие за ефективност при сушенето е да се залага един сушилен цикъл с еднакви по големина и влажност дървени материали.

Какви са най-често срещаните дефекти след процеса на сушене?

Възможно е при сушенето на дървесината да се получи брак. Процесът няма как да се контролира максимално и често се случва част от дървеният материал да се видоизмени в някои отношения. Най-често се получава измятане, оцветяване, пукнатини и др. Причините за това могат да не са само грешки при неправилното сушене на дървесината, а и заради специфичности на структурата й. Поради това е много важно, когато се планира и организира процесът на сушене да се взима предвид и конкретните свойства на дървесината.

Обработка на дървесината с бои и лакове

След изсушаване и обезпаразитяване, дървесината може да бъде обработена и с бои и лакове, не само с интериорна цел, а и със защитна.

Байцовете се нанасят с четки, а лазурните лакове и боите, освен с четки могат да се нанасят и със специални за целта пистолети. Алкидните бои и лакове за дърво, а също и натуралните масла не са много устойчиви на външни влияния. Те се използват за интериорни решения. Има разработени и аква-акрилни лакове и бои за дървесина, които са най-устойчиви. Предимството им е и че те не отделят вредни за природата и човека емисии, а и са лесни за работа.

За финал

Дървесината се влияе от климатичните условия. Тя поема влага, както и я изпуска и това предизвиква образуването на микро – пукнатини, които не се виждат. Това се случва най-често до втората година след обработката и поставянето на дървеният материал при външни условия.
За да бъде най-добре защитена дървесината, е необходимо след този период леко да се зашкурят повърхностите и отново да се намажат с лак. Това ще осигури дълготрайна защита.

Не бива да се използват алкидни бои и лакове, които са за метал, защото те са направени от смоли с доста висока твърдост, които не са подходящи за структурата на дървесината. Последствията са олющване на покритието, защото е навлязла вода, заради напукване на повърхностния слой. След това процесът на разрушаване на дървеният материал продължава с образуването на гъби и плесени.

На-важното е дървеният материал да бъде защитен още в самото начало на обработката му, защото, ако веднъж се наруши структурата му, то тя не може да се възстанови. За оптимален резултат използвайте висококачествени продукти за импрегниране и защита. Така ще бъде осигурен по-дълъг живот на дървесината и съответно по-голям комфорт при дългосрочното й използване.

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица