Свържи се с нас

Любопитно

Походът на габровските патиланци е тази неделя

Традиционният поход на габровските патиланци е в неделя

снимка: Клуб на Будителите – Габрово, Архив

За четвърти път, на 3 юни, в неделя, Баба Цоцолана ще поведе патилански поход по екопътеката Етъра /с начало с. Чарково/ към Соколския манастир. Повече от 80 деца и техните родители, записани досега, ще вървят заедно по стария път с прекрасна гледка през вековните гори на парк „Българка“, през поляни с треви и цветя, край градини с узрели череши и дворове с надвиснал по дуварите здравец.

Повече от 80 деца и техните родители тръгват в 10.30 часа от началото на село Чарково. За участници без личен транспорт фирма Общински пътнически транспорт осигурява безплатен автобус. Той ще отпътува в 10.00 часа от площад „Възраждане“ пред Областна управа. Връщането за града ще стане в 15.00 часа от поляната до Соколски манастир.

Няколко часа забавления на поляната очакват участниците в похода. Сдружение „Мечти и отбори“ ще организира играта „Открий съкровището“, в която могат да участват всички и всеки да научи нещо ново. Доброволците от ИМКА-Габрово са измислили нови състезания. Ще има надплюване с костилки, дърпане на въже и скачане с чували. Патиланци ще четат любими книжки и ще учат народни хора и ръченици с танцьорите от Работилничка за хора „Бяла българка“.

И тази година приятелите от „Еж и Беж“ ще раздадат по едно парче пица на всяко дете. Участниците в похода трябва да си носят празни бутилки, които да напълнят с планинска вода, а възрастните – сандвичи за пикника на поляната.

Инициативата на Клуба на Будителите в Габрово е посветена на Детския празник 1 юни и се организира от Народно читалище „Будителите 2017“ с партньори ПП „Българка“, Бързо хранене „Еж и Беж“, Общински пътнически транспорт, ИМКА – Габрово, ДГ „Явор“, Сдружение „Мечти и отбори“ – Габрово, Работилничка за хора „Бяла българка“,РА „Елмазови“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

6 коментара

6 Comments

 1. инфо

  31.05.2018 at 10:03

  Другарката Цецка Цачева е обещала да зарадва младите герберончета в ролята на Баба Цицолана!!!

 2. Шнура

  31.05.2018 at 10:40

  Всички деца, които не искат да ядат, ще ги плашат, че ще ги вземе другаря/другарката Цецка Цачева.

 3. Villager

  31.05.2018 at 11:11

  Възмутено е от тъпите грозни недоразумения с неустановим пол. Може да е мъж, може да е жена, може да е травестит… Никой не е сигурен какво е, но е много грозно и нахално.

 4. Виллаизсер

  31.05.2018 at 12:43

  Добре, че е другарят Тъпомир Михов да блесне в цялата си красота и интелект,че да накараме тия гнусни комунета да се засрамят…
  И онуй изрусенуту, дету саму веждити му съ чернеят и гледъ злобну къту осъ!

 5. тая с уранжевото и бастуня е фудоска! да ва яд !
  да живее пръча ми!

 6. :)

  31.05.2018 at 16:41

  теб сме те виждали вилажерка какъв си парчовски убитак. така че няма как ти да определяш кой какъв е. по добре събирай стотинки за пластична операция, че плашиш хората по пътя.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Изложба от плодове и зеленчуци в ДГ „Ран Босилек“

„Плодовете оживяват“ e темата на поредната от традиционните изложби, които се организират в ДГ”Ран Босилек” с участие на деца и родители. Експозицията от материали е изложена от 21.10.19г. в коридорите на детското заведение и ще остане там до края на седмицата.

Гъсеница и костенурка от ябълки, бухал от ананас, героите от приказката ”Дядовата ръкавичка”, таралеж от круша и грозде, делфин от банан, паун от плодови шишчета, заек от зеле, момичета от портокали, фенер от тиква, агънца от карфиол, лодка от чушка, превозни средства от краставица, фея от син патладжан са само част от експонатите, които могат да бъдат видяни в нестандартната изложба.

снимка: Община Габрово

Общо 44 семейства и двойно повече деца са обединили творческите си възможности вдъхновени от есенното многообразие и плодородие. За изработването на уникалните фигури и форми е използвано всичко, което може да бъде открито през сезона на есента – освен подовете и зеленчуците са добавени изсъхнали листа, шишарки, горски мъх, кестени, желъди, орехи, семена, цветя, дървесни материали и др.

С много въображение и творчество участниците в изложбата са претворили естествените материали в разнообразни изделия. С проявата възпитаниците на детската градина и техните учители са решили да изпратят есента и да посрещнат зимата. Подготвяйки изложбата, малките творци са провокирали родителите си да проявят своите естетически и художествени умения, а родителите от своя страна са помогнали с идеи и напътствия.

Педагогическите специалисти от детското заведение са убедени, че всяко дете носи в себе си предизвикателството да създава нови неща. Тази изложба е не просто път за изява на всяко дете, тя е и повод за размисъл – дали и доколко ние възрастните подкрепяме децата и правим всичко възможно за тяхното развитие.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Пикльото“ от Калин Илиев на габровска сцена

В два последователни вторника, на 29 октомври и 5 ноември на камерната сцена на Дома на културата „Емануил Манолов“ в Габрово, ще се състоят премиерните представления за Габрово на пиесата на Калин Илиев „Пикльото“.

Началният час и на двете постановки е 19.00 часа, а билети за тях могат да бъдат намерени на касата на ДТ „Рачо Стоянов“.

„Пикльото“ е моноспектакъл на Кирил Михов, а режисьор е Бойко Илиев. Калин Илиев е писател и драматург, чиито последни две книги „Морфо“ и „Пролетта на емигрантите“ станаха изключително популярни. Може би защото историята проследява завръщане на емигрантите в измислената страна Нулия /безспорна метафора за България, но не само/.

Там те влизат в сблъсък с властта на одиозни фигури, носещи прозвищата Вълка, Плъха и много други, в които може да бъде разпознат не само конкретния ни политически елит, но нещо много по-важно: душевни типажи, които са напуснали човешкия си облик.

Пикльото е нощен пазач, който охранява склад за самочувствие. За да не заспи, е поканил тайнствена любовница. Появява се и Крадеца, приема фантастични, одиозни превъплъщения. Битките между Пазача и Крадеца са една от друга по-ожесточени и невероятни. Всъщност – има ли Пазач, Крадец, Любовница, склад за самочувствие? Или един самотник живее измислен живот, в който единствената „реалност“ до него е самият Бог?

Драматургът Калин Илиев може да бъде разпознат чрез пиесите „Ключът“, „Пикльото“, „Границата“, „Как се гони страх“, „Голямата мама“, Приказка за обърканото царство“, „Приказка за края“, „Максимално“. Текстовете му са преведени на английски, гръцки, китайски, немски, румънски, руски, словашки, сръбски, украински, френски, чешки…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Youth Кино: Късометражно кино, вдъхновение и есенно настроение

Този петък, 25 октомври, от 18.00 в ИМКА – Габрово ще се проведе третото издание на младежкото събитие Youth кино – късометражно българско кино, в разчупена и неформална обстановка.

Събитието е организирано от младежката група „The Youngsters“, част от доброволческия екип на ИМКА, а тазгодишната тема „Autumn mood“ (Есенно настроение), свързана с предстоящия пъстър сезон на годината, е третият проект на младежите, обичащи град си и късометражното кино.

За трети път габровските младежи ще имат възможността да се включат събитието и да изгледат подбрани български късометражни филми, създадени от млади и талантливи автори, сред които филм на Stinky Socks – „The Stinky Movie“ и на младия известен сред тийнейджърите влогър и режисьор Крис Захариев.

Вместо в големия киносалон, всички любители на късометражното кино ще могат да се насладят на страхотните филми в една по-уютна, есенна обстановка с одеяло, чаша горещ шоколад в ръка, добри приятели и разбира се – с пуканки.

Събитието е страхотна предпоставка за нови запознанства и незабравими спомени. При подходящо време третото издание на младежкото събитие Youth кино ще се проведе на открито, пред сграда на ИМКА. Входът за него е свободен!

„Вземете приятелите и доброто си настроение, и ще се видим там.“

Автор: Христиана Стойчева,
10 „А“ клас в НАГ, член на Клуб „Журналистика“ към НАГ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица