Свържи се с нас

Крими

Висш чиновник е заловеният бракониер в яз.“Христо Смирненски“

Published

on

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Висш държавен служител, от Главна дирекция „Надзор на язовирни стени и съоръжения към тях“ (НЯСС) за Централна Северна България – офис Велико Търново, е заловеният бракониер, извършващ с лодка риболов в забранения за това целогодишно язовир „Христо Смирненски“, захранващ с питейна вода Габрово.

Това обясни днес пред габровски журналисти Красен Колев, главен инспектор в Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, отдел „Централен Дунав“ – Русе. Заловеният да бракониерства в язовир „Смирненски“ висш държавен чиновник е с адресна регистрация в Габрово.

снимка: ИАРА

По думите на инспектор Колев в продължение на 6 часа служители на сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Габрово, заедно с инспектори на ИАРА – Габрово, са наблюдавали бракониера, който заедно със свой помагач извършвали незаконния риболов на бяла риба.

Следени са как изваждат риба от водата и дори навлизат в санитарно – охранителната зона на водоема. Акцията по тяхното задържане е започнала сутринта на 16 май и е приключила следобеда същия ден.

При излизане от язовира двете лица били задържани и изяснена тяхната самоличност. Държавният служител дори се легитимирал със служебната си карта на ГД „НЯСС“ и изпаднал в недоумение, заявявайки, че извършвал проверка по язовирната стена и нищо нередно нямало в това.

снимка: ИАРА

В хода на проверката била иззета гумена лодка, с дължина 3,80 м и двигател „Сузуки“. Пред проверяващите легитимиралият се с карта чиновник заявил още, че лодката е негова, т.е. служебна. Обяснението му било, че бил на работа, поясни гл.инспектор Колев.

Плавателният съд, с който е извършвано бракониерството, е бил теглен от лек автомобил на НЯСС, в чиито багажник е била открита риба.

На място уличеният в бракониерство държавен служител не могъл да предостави протокол за извършване на проверка. Оказало се, че другото лице, което било с него, е абсолютно външен човек, нефигуриращ в списъка с лица, които се подписват при посещение на язовир „Христо Смирненски“, контролиран от ДАНС.

снимка: ИАРА

Двамата влезли в язовира по предлог, че висшият държавен чиновник ще извършва проверка на язовирната стена. През шестте часа наблюдение по нищо не личало, че се инспектирала стената. „Извършваха си чист риболов на тролинг“, категорично бе инспектор Колев.

Той определи постъпката на държавния служител като изключително нагла. „Прави го нагло по-скоро това, че пред очите на охраната на водоема, хора работещи по неговата поддръжката, си позволяват да влязат във водите на водоема и ловят риба съвсем спокойно.“

По думите на инспектор Колев за последната една година държавният служител е бил засичан няколко пъти в района на яз.“Христо Смирненски“. Проверяван е. Предупреждаван е устно, но не е имало основание за извършено нарушение.

По случая се води разследване. Образувана е полицейска преписка. Съставени са два акта, съгласно Закона за рибарство и аквакултура.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица