Свържи се с нас

Крими

Висш чиновник е заловеният бракониер в яз.“Христо Смирненски“

Published

on

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Висш държавен служител, от Главна дирекция „Надзор на язовирни стени и съоръжения към тях“ (НЯСС) за Централна Северна България – офис Велико Търново, е заловеният бракониер, извършващ с лодка риболов в забранения за това целогодишно язовир „Христо Смирненски“, захранващ с питейна вода Габрово.

Това обясни днес пред габровски журналисти Красен Колев, главен инспектор в Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, отдел „Централен Дунав“ – Русе. Заловеният да бракониерства в язовир „Смирненски“ висш държавен чиновник е с адресна регистрация в Габрово.

снимка: ИАРА

По думите на инспектор Колев в продължение на 6 часа служители на сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Габрово, заедно с инспектори на ИАРА – Габрово, са наблюдавали бракониера, който заедно със свой помагач извършвали незаконния риболов на бяла риба.

Следени са как изваждат риба от водата и дори навлизат в санитарно – охранителната зона на водоема. Акцията по тяхното задържане е започнала сутринта на 16 май и е приключила следобеда същия ден.

При излизане от язовира двете лица били задържани и изяснена тяхната самоличност. Държавният служител дори се легитимирал със служебната си карта на ГД „НЯСС“ и изпаднал в недоумение, заявявайки, че извършвал проверка по язовирната стена и нищо нередно нямало в това.

снимка: ИАРА

В хода на проверката била иззета гумена лодка, с дължина 3,80 м и двигател „Сузуки“. Пред проверяващите легитимиралият се с карта чиновник заявил още, че лодката е негова, т.е. служебна. Обяснението му било, че бил на работа, поясни гл.инспектор Колев.

Плавателният съд, с който е извършвано бракониерството, е бил теглен от лек автомобил на НЯСС, в чиито багажник е била открита риба.

На място уличеният в бракониерство държавен служител не могъл да предостави протокол за извършване на проверка. Оказало се, че другото лице, което било с него, е абсолютно външен човек, нефигуриращ в списъка с лица, които се подписват при посещение на язовир „Христо Смирненски“, контролиран от ДАНС.

снимка: ИАРА

Двамата влезли в язовира по предлог, че висшият държавен чиновник ще извършва проверка на язовирната стена. През шестте часа наблюдение по нищо не личало, че се инспектирала стената. „Извършваха си чист риболов на тролинг“, категорично бе инспектор Колев.

Той определи постъпката на държавния служител като изключително нагла. „Прави го нагло по-скоро това, че пред очите на охраната на водоема, хора работещи по неговата поддръжката, си позволяват да влязат във водите на водоема и ловят риба съвсем спокойно.“

По думите на инспектор Колев за последната една година държавният служител е бил засичан няколко пъти в района на яз.“Христо Смирненски“. Проверяван е. Предупреждаван е устно, но не е имало основание за извършено нарушение.

По случая се води разследване. Образувана е полицейска преписка. Съставени са два акта, съгласно Закона за рибарство и аквакултура.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

10 коментара

10 Comments

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Затвор за тримата, пребили магазинера от „Николаевска“

Published

on

С присъда по наказателно дело от 2019 година, обявена днес, 23 октомври, състав на Районен съд – Габрово осъди трима мъже на лишаване от свобода за причинена лека телесна повреда на младеж от Габрово, след нанесен побой.

Подсъдимите, с инициали Н.М., Й.А. и П.А., живущи в Габрово, бяха признати за виновни в това, че на 7 април 2019 г., в магазин на ул.“Николаевска“ в Габрово, чрез нанасяне на удари с ръце и крака, умишлено причинили лека телесна повреда на длъжностно лице (продавач-консултант в търговския обект), при изпълнение на службата му, като деянието е извършено по хулигански подбуди.

За горепосоченото престъпление Н.М. и Й.А. бяха осъдени на по 1 година и 9 месеца лишаване от свобода, а на подсъдимия П.А. бе наложено наказание от 1 година лишаване от свобода.

Съдът постанови още тримата подсъдими, при условията на солидарност, да заплатят на пострадалия обезщетение за причинени от деянието неимуществени вреди в размер на 3 000 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Непълнолетни изрисуваха административна сграда

Published

on

Полицията уличи петима непълнолетни, изрисували със спрей източната фасада на административна сграда на ул. „Заменхов“ в Габрово.

Сигналът за повреждане на имуществото бил регистриран в понеделник, 19 октомври, а актът на вандализъм бил извършен за времето от 17 до 19 октомври.

Нанесените щети са в размер на 420 лв.

В резултат от проведените оперативно-издирвателни и заградителни мероприятия от служители на сектор „Криминална полиция“ и група „Охрана на обществения ред“ при РУ-Габрово, било установено, че извършители на деянието са петте непълнолетни лица от Габрово.

По случая е заведена преписка за извършено престъпление по чл.216 ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицията проведе мащабна акция в Габровско

Published

on

За периода от 12 до 18 октомври на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР – Габрово, е била проведена специализирана полицейска операция.

Целта ѝ е била противодействие на употребата и разпространението на наркотични вещества в и около училищата, противодействие на битовата престъпност, контрол на пътното движение, кражби на части от МПС, телефонни измами, проверка на лица, поставени под задължителна 14-днвена карантина, противодействие на престъпления, свързани с детска престъпност, данъци, акцизни стоки, както и изпълнението на Заповед РД-01-603/13.10.2020 г. на министъра на здравеопазването.

По време на операцията са били проверени 247 автомобила, 482 лица, 75 лица, поставени под карантина, 6 училищни дворове, 3 градски парка, проверени са 7 питейни заведения, 1 фирма, извършваща дейност по Закона за частно-охранителната дейност в два обекта.

Образувано е едно досъдебно производство по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс. Съставени са 7 акта, наложени са 14 глоби по фиш, установено е 1 лице, обявено за общодържавно издирване, проведени са срещи с кметове и кметски наместници.

Съставени са 7 протокола от РЗИ-Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица