Свържи се с нас

Новини

Историята оживя в местността Боаза край Кръвеник (снимки)

снимка: Община Севлиево

Кметът Иван Иванов награди участниците във възстановката, по повод 142 години от Априлското въстание в Севлиевския край. В местността Боаза край село Кръвеник за поредна година оживя славното минало на севлиевския край.

Десетки участваха в историческата възстановка на сраженията от преди 142 години. Подвигът на героите от Априлското въстание плени стотици родолюбиви българи, които взеха участие в поклонението и наблюдаваха зрелищната битка.

снимка: Община Севлиево

Малки и големи се събраха в местността Боаза, където през цялото време звучеше патриотична музика, за да почетат паметта на загиналите за свободата на България.

Сред официалните гости бяха кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов, народните представители Кристина Сидорова и Борис Вангелов, зам. областният управител на Габрово Росен Цветков, зам. кметове на Община Севлиево, общински съветници, кметове на кметства, директории на учебни заведения и др.

По време на поклонението бяха прочетени имената на загиналите жители от село Кръвеник и околните махали, които с цената на живота си са бранили родната земя и домове, бранили бъдещето на децата си и потомците.

снимка: Община Севлиево

С минутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта им, след което бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност пред подвига на героите.

снимка: Андрей Бачийски

6-годишната Нелина Байчева от Севлиево рецитира „Възпоменание за Батак” от Иван Вазов, а песните „Жив е той, жив е” и „Хубава си моя горо” изпълниха Лъчезар Лъчезаров и Тереза Митева от Музикална певческа школа при Детски комплекс – Севлиево.

снимка: Андрей Бачийски

След това започна зрелищната възстановка на историческите събития от преди 142 години. Участие взеха Национално дружество „Традиция” и Регионалните клонове от Копривщица, Плевен, Шумен, Нова Загора, Стара Загора, Габрово, Ловеч, Трявна, София, Сопот – Карлово, Мирково, Казанлък, Русе, Ямбол, Бяла Черква. Основен организатор на възстановката е Регионален клон „34 пехотен троянски полк Априлци-Троян-Севлиево”.

снимка: Андрей Бачийски

Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов връчи почетни грамоти за участие на ръководителите на регионалните клонове на дружеството. Програмата, посветена на 142-годишнината от Априлското въстание в Севлиевския край, завърши с музикални изпълнения на Севлиевска духова музика.

снимка: Андрей Бачийски

снимка: Андрей Бачийски

снимка: Андрей Бачийски

снимка: Андрей Бачийски

снимка: Андрей Бачийски

снимка: Андрей Бачийски

снимка: Андрей Бачийски

снимка: Андрей Бачийски

снимка: Андрей Бачийски

снимка: Андрей Бачийски

снимка: Андрей Бачийски

снимка: Андрей Бачийски

снимка: Андрей Бачийски

снимка: Андрей Бачийски

снимка: Андрей Бачийски

снимка: Андрей Бачийски

снимка: Андрей Бачийски

снимка: Андрей Бачийски

снимка: Андрей Бачийски

1 Comment

1 Comment

  1. Танчиту Дончева

    28.05.2018 at 19:14

    Другарят Картунко въведе синя зона в Гербово още Септември 2009@, обачи злодеят Путин прати СпецНаз-а и една нощ откраднаха паяка и го отнесоха в Кремъл.

    Затуй чак сига събрахми пари за нов Паяк.

    И водороднити афтубуси, дету ърябваши да тръгнат лятуту на 2014@, и тях Путин ги уткрадна, щоту в Москва нямат тъкива модерни.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Започва акция на полицията за неправилно пресичащи

От днес до 31 януари на територията на цялата страна ще се провежда специализирана полицейска операция, насочена към спазването на правилата за движение от пешеходците, обявиха инспекторите от отдел „Пътна полиция“ Мария Ангелова и Петър Соколов и Росен Рапчев от Държавната агенция за безопасност на движение по пътищата.

Целта на операцията е намаляване на травматизма при пешеходците, които са сред най-уязвимите групи участници в движението по пътищата, поясни инспектор Петър Соколов. Той припомни, че по закон задължение на водачите е да ги пазят, но законовите разпоредби са категорични и по отношение на поведението на пешеходците.

Според обобщени данни на ГДНП, представени от инспектор Мария Ангелова, през 2019 г. в страната са регистрирани 6 722 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 626 души и са ранени 8466. В 1 739 от общия брой ТПТП има пострадали пешеходци.

*Цитираните данни в статията не са окончателни*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Севлиевци обясниха в парламента как се живее 2 седмица без вода

Срам ме е от това, че трябва да си нося прането на приятели в града, разказа жител на севлиевско село

Севлиевци обясниха днес (24 януари) в парламента как се живее две седмица без вода и един ден с вода след това. Своята човешка история те разказаха пред медиите след края на дебатите в Пленарната зала на Народното събрание по искания от опозицията вот на недоверие към управляващите.

Жителите на Севлиево и няколко малки населени места от общината бяха в Народното събрание по покана на депутата от БСП Кристина Сидорова. Димитър Тонев, жител на севлиевско село заяви, че всяка година, по няколко месеца, когато настъпи засушаването, 7-8 села в общината остават без вода за по две седмици.

Той поясни, че след това я пускат за няколко часа, а голяма част от селата дори не могат да ползват тази вода и след това – отново две седмица хората остават без вода.

„Миналата година бяха отпуснати 8 милиона лева за решаване на този проблем, които по наша преценка бяха използвани нецелесъобразно в ремонт на довеждащ водопровод към пречиствателната станция“, добави още той. По думите му загубите по трасето до потребителите варират в рамките на 90 %.

снимка: Пресцентър на БСП

„Мисля, че беше неразумно, неправилно и престъпно безотговорно да се ремонтира довеждащ водопровод при такива загуби по водопреносната мрежа. Не искам реваншизъм, искам да се реши проблемът“, каза още Тонев.

Той посочи, че от отговор до жителите на селата от кмета на общината става ясно, че през пролетта на миналата година е трябвало да започне ремонтът на най-проблемния участък, при положение че бъдат осигурени средства.

„Тези средства продължаваме да ги чакаме. Притеснително е, че при отминалото обсъждане на Бюджета на общината за 2020 година, същият този проект е в режим одобрение. Не е ясно за мен кога ще дойдат средствата“, коментира още той.

„В нашите села живеем малка част от население на общината, по неофициални данни, около 7%. Това означава ли, че трябва да бъдем без вода? Срам ме е от това, че трябва да си нося прането си на приятели в града. Имам дете на 2 години. Това мое присъствие не означава политическо обвързване. Благодаря на г-жа Нинова, че ми даде възможност да кажа тези неща“, допълни в заключение Тонев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Обявиха грипна епидемия в три от общините на област Габрово

Грипна ваканция за всички училища на територията на цялата област Габрово през следващата седмица, 27 – 31 януари.

Обявена е грипна епидемия в общините Севлиево, Дряново и Трявна, информираха от Регионалната здравна инспекция в Габрово. Учебни занятия в цялата област Габрово през следващата седмица, 27 – 31 януари, няма да се провеждат.

През тази седмица, 20 – 24 януари, нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в област Габрово нарасна и заболяемостта достигна предепидемични и епидемични стойности от: 263,823 на 10 000 души за община Севлиево; 324,305 на 10 000 души за община Трявна и 226,975 на 10 000 души за община Дряново.

Заболяемостта от грип и ОРЗ за община Габрово към момента е 191,000 на 10 000 души /при епидемична стойност 299 на 10 000 души/. Най–висока е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г. /511,36 %00/, следвана от възрастовата група 5-14 г. /232,02 %00 / и възрастова група 15-29 г. /222,58%00 /.

Регистрирана е висока заболяемост от грип и ОРЗ във всички училища на Габровска област.

На основание Решение на Оперативния щаб за борба с грипа и ОРЗ от днес (24 януари), считано от 25 януари, до второ нареждане, на територията на общините Севлиево, Трявна и Дряново се обявява грипна епидемия.

Дните от 27 януари до 31 януари се обявяват за неучебни на територията на цялата област Габрово, уточняват още от РЗИ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица