Свържи се с нас

Новини

Руски екип снима документален филм на Шипка

Published

on

снимка: Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“

Екип на руския военен телевизионен канал „Звезда” снима на Шипка документален филм за Руско-турската война 1877 – 1878 г.

снимка: Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“

Поводът е 140-тата годишнина от войната. Продуцентът Юлия Замолжинская сподели, че 30-минутният филм ще е част от поредицата „Нефакт” на военния канал, от която вече са излъчени над 100 серии, всички с историческа тематика.

снимка: Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“

Преди да пристигне на Шипка екипът е снимал и в Плевен – двете места, където са се разиграли най-важните сражения с ключово значение за войната.

снимка: Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“

Режисьор е Александър Архипов, а водещ – популярният актьор Арарат Кащян. Копие от филма ще бъде подарено на Националния парк-музей „Шипка”.

снимка: Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

4 коментара

4 Comments

 1. Villager

  28.05.2018 at 10:26

  Мръсните руснаци ни освободили от турско робство. Пълна лъжа. Ние сме си платили за руска армия, да се бие с турците. Трябваше златото да се даде на американците и сега щяхме да имаме излаз на средиземно море. Съветският съюз винаги е искал българските територии, за това са пратили войска. За да ни заробят. В учебниците пише, че сме живяли много добре по време на турското съжителство. Обменяли сме култура и традиции.

 2. Villager

  28.05.2018 at 10:57

  Правилно обяснявате другарю Вилажер. Ако не беше ни освободила съветската армия, а армията на НАТО….. ехеййййй. Ама тогава другаря Шорош плащаше за внасяне на демокрация в Индия и не му остана време. За това сега компенсира.

 3. Villager

  28.05.2018 at 11:45

  Искам Ердоган на Шипка. Да празнуваме заедно подвига на Сюлейман паша. После ще го поканя на гости в землянката и ще му извъртя един свирчок гратис.

 4. ВиллаНатувец

  28.05.2018 at 12:27

  Аз лично, понеже съм смел шороид-натовец, ще ида и ще им потроша камерите!!!!

  Ауууу, забравих, че съм страхлив герберски мишок с пушчица, която се наблюдава само с електронен микроскоп…

  😭

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Кристина Сидорова поздрави грузинците за Деня на независимостта им

Published

on

Народният представител Кристина Сидорова, председател на Групата за приятелство на България с Грузия, поздрави грузинците по случай Деня на независимостта на страната, 26 май.

С приятелски поздрав Кристина Сидорова се обърна към грузинския народ чрез видеосъбитие, излъчвано на живо в социалната мрежа, водено от посланика на страната Нейно Превъзходителство Тамара Лилуашвили.

Горда, красива, събрала в себе си различни култури, прекрасна природа и гостоприемен народ. С тези думи народният представител описа Грузия.

„Днес Грузия е европейска демокрация, разположена на исторически важен кръстопът, свързващ Изтока и Запада, Каспийско и Черно море. Щастлива съм, че в 44 народно събрание съм председател на групата за приятелство между България и Грузия“, заяви във видеообръщението си Кристина Сидорова.

По думите й историческите отношения между нашите две страни датират много назад в годините, а доказателство за това са основателите на Бачковския манастир – братята Бакуриани.

„Преди 28 години бе поставено началото и на Дипломатически отношения на нашите две държави. И днес те са пример за стремежа към задълбочаване на сътрудничеството във всички области, които са от взаимен интерес“, подчерта Сидорова.

Тя припомня, че през изминалата година бяха осъществени редица посещения на високо равнище, а България е в първата десетка на грузинските външноикономически партньори. Страната ни активно подкрепя Грузия в европейските и евроатлантически аспирации, както нейния суверенитет и териториална цялост.

„Вярвам, че заедно ще продължим да пишем нашата обща история. Честит празник! От сърце пожелавам все повече наши съграждани да открият красотата на Грузия, невероятната и храна, вино и музика“, каза още Кристина Сидорова.

Своите поздрави по случай Националния празник на Грузия и деня на нейната независимост поднесоха още вицепрезидентът Илияна Йотова, дипломати и общественици.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Стартира електронният прием в първи клас

Published

on

От утре, 27 май, стартира електронният прием на ученици в първи клас в Габрово, обявиха от местната общинска администрация.

Централизираната система за прием ще бъде отворена за регистрация в 11.00 часа и ще продължи до 23.59 часа в събота, 30 май.

Правилата за електронен прием в първи клас в общинските училища на територията на община Габрово за учебната 2020/2021 г. можете да видите оттук.

За допълнителна информация можете да се обръщате и към Дирекция „Образование и социални дейности“ на Община Габрово: Габриела Умникова – стая №6, тел.: 066 818 319; Петя Стефанова – стая №5, тел.: 066 818 343; Катя Робова – стая №4, тел.: 066 818 381.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Поставиха термокамера на входа на Общината в Трявна

Published

on

снимка: Община Трявна

Поредно дарение за Община Трявна от фирма “ЕМКО” ООД бе получено днес, 26 май. Камера, измерваща телесната температура, бе поставена на входа на Общината.

Целта е в условията на пандемията от коронавирус, лесно и бързо да се отчита температурата на служители и граждани, влизащи в сградата.

снимка: Община Трявна

Термокамерата отчита температурата на лицето, като стойността се изписва на монитора.

При засичане на температура по-висока от 37,5°C, устройството минава в авариен режим, чрез издаване на звуков сигнал.

снимка: Община Трявна

Безконтактната термокамера измерва с точност до 0,3-0,5 градуса. Устройството може да отчита температурата на до 30 души едновременно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица