Култура, Новини|17.04.2018 11:14

Картината „Композиция” е акцент в Галерията през април

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

На 13-ти април 2018 г. се навършиха 70 години от рождението на големия български художник Джемал Емурлов – Джими, който почина през 2014 г. и бе изпратен с почести в родното му село Чифлик. Художествената галерия „Христо Цокев” в Габрово представя картината „Композиция”, която е акцент на месец април.

Джемал Емурлов първо учи в Художествената гимназия в София, след което завършва и Националната художествена академия със специалност живопис при проф. П. Панайотов. Талантът на художника не останал незабелязан от големите майстори на четката. Ненко Балкански често ходел в ателието му, Дечко Узунов поискал да притежава негови творби от изложба в Сливен, а проф. Александър Поплилов му предложил размяна на картина.

Джемал Емурлов е член на Дружеството на художниците в Кърджали. Творчеството му е знаково за съвременното българско изкуство. Негови картини са притежание на НХГ в София, а голяма част от творбите му са откупени от колекционери от Русия, САЩ, Франция, Турция, Унгария и много други страни. Творчеството му изцяло е свързано с Родопите и кърджалийския край. През 2007 г. заедно с художника Емил Пенчев, изработиха новите постаменти с герба и логото на Кърджали, за което година по-късно бе отличен със званието почетен гражданин.

Приятелски думи от Емил Пенчев за художника:
„Джемал Емурлов – Джими не е вече между нас. За мен той беше много голям пример за морал, защото беше чужд на суетата и на лъскавите мимолетни неща. Моето уважение е много голямо към него, тъй като той имаше изключително чувство за хумор – с няколко думи умееше да се изкаже достатъчно остро по проблеми, които ни заобикалят. Мъдър и синтезиран, когато каже нещо.

Джими беше много широкоскроен, много щедър. Раздаваше се на сто процента за близки, приятели и случайни хора. За мен той остава един пример, а пък това, че смея да се нарека негов приятел е привилегия.

Най-много ще ми липсват разговорите с него, защото там той беше много истински и искрен докрай. В наше време тези личности са огромна рядкост. Той беше наистина мерило за морала. Да не говорим, че беше над много човешки елементарни страсти – алчност, себелюбие… Сигурен съм, че може да ни слуша отнякъде и да се усмихва, но за това сме говорили много.

Джими много често казваше, че се срамува да се нарича художник. Той, който беше постигнал много, си правеше тази сметка – когато човек се нареди до големите гении, просто неговото място става скромно. Уважението ми към него ще остане докато съм жив”.

Картината „Композиция” е откупена на Обща художествена изложба ,,Човекът и труда’’през 1983 г. и може да бъде видяна от 17-ти април, в продължение на един месец.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар