Дряновски алпинист ще покорява връх Ленин

снимка: Светослав Казаков, личен архив

Дряновският алпинист Светослав Казаков има амбициозната цел да се изкачи на връх Ленин в планинската верига Памир (7134 метра). Екипът на експедицията се състои от двама опитни алпинисти – Светослав Казаков и Младен Георгиев от Пловдив, които планират да осъществят своето пътуване в средата на месец юли.

снимка: Светослав Казаков, личен архив

Основната идея на експедицията е чрез изкачването на връх Ленин да се популяризира алпинизмът в Дряново, да бъде създаден клуб по алпинизъм в града, както и да бъдат привлечени повече млади хора, които да радеят за популяризирането на този вид спорт и начин на живот.

снимка: Светослав Казаков, личен архив

„Това ще бъде първото досега изкачване на подобен връх и изобщо седемхилядник за община Дряново и ще се превърне в прецедент“, споделя Светослав Казаков. Планира се да бъде направен документален филм за провеждането на цялата експедиция, подготовката за нея, организирането и други интересни моменти. Заснетите кадри вероятно ще бъдат поместени в изложба на по-късен етап.

Нормалният маршрут за изкачване на връх Ленин не е технически труден, но крие страшно много обективни опасности, като ледникови цепнатини, лавини, внезапни бури, ураганни ветрове и всичко това на височина над 7 000 метра. Загиналите са десетки.

Експедиция Ленин 2018 си търси генерален спонсор, който да осигури финансиране. Цялата техническа и катераческа екипировка на Светослав Казаков и Младен Георгиев е вече осигурена, но имат нужда от финанси за осигуряване на самолетни билети, карго застраховки и разходи на място.

Изчислено е, че сумата от 10 000 лв. ще покрие всички тези разходи. До момента на инициативата на двамата катерачи е откликнала само Община Дряново, подпомогнала ги финансово.

Всеки, който желае да помогне в осъществяването на смелото начинание, може да се свърже със Светослав Казаков на svetlyo_svetlyo@abv.bg или телефон: 0888 414 232.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар