Свържи се с нас

Новини

Защо Даниела Василева не е уволнена още, пита БСП – Габрово

Защо директорът дирекция „Образование и социални дейности“ към Община Габрово Даниела Василева все още не е уволнена от кмета на Габрово Таня Христова. Това попитаха от БСП – Габрово чрез разпространена до местните медии позиция, във връзка със скандалния случай на насилие и тормоз в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младеж с увреждания „Хризантема“ и настояването някой да поеме отговорност за случилото се.

Според левицата през последната седмица Община Габрово е влязла в негативните и „черни новини“ на всички национални медии.

„Станахме свидетели на недопустимо отношение към деца. Дискредитиране на процеса на деинституционализация. Нагледен пример за безхаберие и нехаене от страна на ръководството на Община Габрово и дирекция “Социално подпомагане”- Габрово. Кадрите, които показват насилие над деца в ЦНСТ за деца/младежи с увреждания „Хризантема” в гр. Габрово, са доказателство за липсата на контрол и мониторинг на случващото се в социалната сфера в Общината“, смятат социалистите.

БСП – Габрово счита, че реакциите по случая на директора дирекция „Образование и социални дейности”  Даниела Василева, на кмета на Община Габрово  Таня Христова и на директора дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово  Радостина Братованова, са не само закъснели, но и крайно неадекватни.

След като е бил констатиран проблем и последващи конфликти, във функционирането на ЦНСТ за деца/младежи с увреждания „Хризантема”, не са били взети абсолютно никакви мерки, като не е била извършена детайлна проверка за първопричините, довели до създалата се ситуация.

Габровските социалисти смятат, че Даниела Василева, като пряк наблюдател и ръководител, не е контролирала за реда в Центъра и действията на служителите след като е знаела, че са налице вече проблеми.

„Нима социалната работа не е на терен, а в кабинетите в сградата на Общината! Не взимането на мерки по отношение на междуличностния конфликт и последвалата проверка на екип на омбудсмана на Р. България, говори за наличието на протекции към служители в ЦНСТ за деца/младежи с увреждания ”Хризантема” или за тотално безхаберие, бездушие и безстопанственост“, пише от в декларацията, изпратена до медиите.

„Къде е дирекция “Социално подпомагане” – Габрово и защо за последната една година не е направена нито една проверка? Никой по никакъв начин не се е интересувал от случващото се в ЦНСТ за деца/младежи с увреждания “Хризантема”. А фактът, че директорът Радостина Братованова разбира за агресията в центъра от медиите и прокуратурата, е още по – тревожен и задава редица въпроси, свързани с работата на дирекцията.

Считаме, че пряко отговорните за вербалната и невербалната агресия в ЦНСТ за деца/младежи с увреждания „Хризантема” трябва незабавно да бъдат освободени и да се потърси отговорност за действията или бездействията им. Настояваме кметът на Община Габрово Таня Христова да поиска оставката на Даниела Василева – директор дирекция “Образование и социални дейности”.

Според нас се налага предприемането на спешни мерки за подбор на нов персонал, последваща грижа за неговото обучение, осигуряване на необходимото дофинансиране за предоставяне на лекарства и консумативи за децата в Центъра, консултации от лекар при възникнала необходимост“, гласи още позицията на БСП – Габрово.

Представителите на партията настояват МТСП да извърши проверка на дейността на дирекция “Социално подпомагане” –  Габрово.

От ОбС на БСП –Габрово се противопоставят на извършената агресия в ЦНСТ за деца/младежи с увреждания „Хризантема” и на бездействието на отговорните органи.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

4 коментара

4 Comments

 1. Габровка

  26.01.2018 at 17:51

  Социалната работа се прави от Социалните! Кога ще се потърси отговорност от Социалните в Габрово? Пълно безхаберие от тяхна страна, замазват проблемите и ги неглижират!
  Братованова осигурява перфектна ,скъпо ктруваща социална услуга на частен терен в с. Яворец, а държавните услуги – кучета ги яли!

 2. ???

  29.01.2018 at 9:10

  А къде е инж. Н.Рачевиц-зам.кет?

 3. Ненко

  08.02.2018 at 12:47

  А защо Вилажера не е евтанизиран? Питам? Питам?

  Отделно да попитам защо Таня Дончева-Баджова не е уволнена от Б.Б. за безхаберие и немърливост? Питам… питам

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Иновации и сътрудничество в ПМГ – Габрово

Вече втора учебна година Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрво работи по Националната програма „Иновации в действие“ на МОН. Проектът, разработен и защитен от екипа на ПМГ, е „Училище за дигитална, емоционална и социална грамотнност“.

В учебната програма на някои класове са включени иновативни учебни часове по предмети „Софтуерни науки“, „Дигитални науки“ и „Личностно развитие“. Новост през тази учебна година е включването на ПМГ в модул „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри практики“ по Националната програма.

От 13 до 15 ноември ПМГ – Габрово е домакин на среща по Национална програма на МОН за сътрудничество и обмен на иновации. В дейностите по мобилност габровската Природоматематическа гимназия участва заедно с Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна и Профилирана гимназия „Христо Ботев“ – Попово.

Екипите са съставени от директори, учители и ученици в трите партниращи си гимназии. Предстоящите три дни ще са с акцент върху професионалното сътрудничество, развитие и разпространение на иновации в образованието.

В програмата на форума са включени посещения на открити уроци в иновативните часове. Ще се наблюдават работилница по Създаване на игри в 5 клас, уроци Роботика и Програмиране на Scratch в 6 клас, Компютърна графика с CorelDraw, Програмиране на Java и Обучение за MOS (Microsoft Office Specialist) в 9 клас, Програмиране на различни езици и работа с графични среди в 10 клас.

Съвместната работа включва поредица от представяния и дискусии между екипите и предложения за развитие.

Гостите ще посетят забележителности на Габрово и околността, тъй като са важни и неформалните дейности с приятели.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

В две габровски училища стартират пилотно 2 Национални програми

Габрово е един от градовете в България, в които през учебната 2019/2020 година ще стартира пилотното изпълнение на две Национални програми за превенция употребата на психоактивни вещества, информираха от местната общинска администрация.

Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно – информационният център към Община Габрово ще реализират програмите в ОУ „Неофит Рилски“ и ПГТ „Пенчо Семов“, като ръководствата на училищата са оказали пълна подкрепа за осъществяването им.

В ОУ „Неофит Рилски“ ще бъде въведена превантивна програма „Кодово име „Живот“, насочена към ученици от 5 до 7 клас, а в ПГТ „Пенчо Семов“ – превантивна програма „Връстници за избор и живот“, обхващаща учениците от 8 до 11 клас.

снимка: Община Габрово

И двете национални програми са разработени от екипи на Националния център по наркомании, съвместно със специалисти от Превантивно – информационните центрове в страната и са одобрени за прилагане от Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката.

Основна цел на превантивните програми е предотвратяване употребата на психоактивни вещества и утвърждаване на здравословен начин на живот сред подрастващите. Програмите използват предимно интерактивни методи и подходи и са насочени към развиване на социални и личностни умения и формиране на нагласи за живот, свободен от зависимости.

В превантивната програма, насочена към ученици 8-11 клас, е заложена и активна работа по подхода „връстници обучават връстници“, чрез сформиране и обучение на училищни доброволчески екипи.

В Националните превантивни програми, освен обучения на ученици, са предвидени и информационни срещи с родители и учители, което е предпоставка за тяхната ефективност и възможност за обхващане на всички заинтересовани страни в процеса на превенция на рисковото поведение на учениците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Дружеството на троянските художници гостува в Севлиево

На 14 ноември, четвъртък, от 17.30 часа в градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево ще бъде открита изложба на Дружеството на троянските художници. Това е представителната изложба на дружеството с богато многообразие от стилове.

Севлиевци и гостите на града ще могат да се насладят на произведения в от живопис, пластика, керамика и иконопис, създадени от ръцете на творците от Троян.

снимка: Община Севлиево

Посетителите на художествената галерия ще могат да разгледат творби на известните керамици и живописци от Троян като Цветан Донковски, Цвятко Дочев и Енчо Ганковски.

Дружеството на троянските художници е сред най-известните у нас. Експозицията с произведенията им ще остане в галерията до средата на декември, когато пък ще бъде открита коледната изложба на севлиевските художници и приложници.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица