Новини, Общество|12.01.2018 9:22

Днес Национална Априловска гимназия празнува!

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

С тържествен ритуал пред паметника на Васил Априлов днес, 12 януари, точно в 12.00 часа възпитаниците на Националната Априловска гимназия ще отбележат своя патронен празник и 183 години от откриването на първото новобългарско училище – Габровското.

Празникът, който по традиция носи емоционалния заряд на приемствеността, духовността и творчеството, ще започне с организираната за осма поредна година игра „Шифърът на Априлов”. В тази интелектуална семиотична задача участват 5 отбора, с по един представител от всеки клас, които преминават през няколко степени на трудност, за да достигнат до шифъра на Васил Априлов и ключа към неговите послания и завети.

Най-новите ученици, осмокласниците, ще направят историческа разходка в миналото на своето училище – от взаимоучителната метода до съвременното учебно дело.

За по-големите класове следобедът ще премине в кинозалата на Националния музей на образованието с филм за Благодетеля и лекция за тържественото пренасяне костите на Васил Априлов от Галац и тяхното препогребване в двора на гимназията на 4 октомври 1897 г.

Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов” също ще сподели празника на Априловци. Краеведският отдел е подготвил за своите читатели от НАГ разказ за дейността на Одеското българско настоятелство, което развива благотворителна дейност в подкрепа на просветното и църковно движение, помага на съществуващите училищата с книги, карти, съдейства да се отварят нови. То е свързано и с името на Николай Хр. Палаузов, попечител на Габровското училище.

Двама бивши възпитаници на Априловската гимназия – Невена Петкова и Иван Христов, ще обогатят патронния празник.

В 13.30 часа областният управител на Габрово Невена Петкова ще се срещне и разговаря с ученици от НАГ.
Час преди това започва представянето на изложбата „Българската литературна класика – знание за всеки”. Презентация на експозицията, подготвена от Института по литература към БАН, ще направи гл. ас. д-р Иван Христов.

На откриването на изложбата в новото крило на гимназията, втори етаж, са поканени и габровци.

СИП Журналистика, 11а, НАГ.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

 • Утри ша са саберем фсички випускници на Слаботоковото на Пазаря.
  Фсички сми курави гейови и лизбийки, дуказани педро- атлантици и прутестъри!!!
  Поканени са фсички издания на Ифчи Прокопиев, Угнянчо Донеф и С.Дончефф!
  Саму тъй ша прибирим русофилити.

 • Боджет Шорош – 2018:

  1. За изграждане на социални цигански жилища :
  1 300 000 лв.

  2.За бедните габровци – един голям среден, от сърце!!!

Напиши коментар