Свържи се с нас

Новини

Служители на Горското подкрепиха свои колеги и разкриха „дървената мафия“

Published

on


Във връзка с излъчен репортаж за незаконна сеч и роднински връзки в горското стопанство в Габрово
в ефира на една от националните медии, служители на ТПДГС – Габрово разпространиха до местните медии отворено писмо, в подкрепа на своите колеги, попаднали в сутрешния блок на телевизията. Освен това беше разкрито кой покровителства така нар. „дървена мафия“ и чии интереси се обслужват.

В едно от двете разпространени до габровските медии писма, което публикуваме без редакторска намеса, пише:

„Във връзка с излъчения репортаж на 08.12.2017 г. по Нова телевизия искаме да изразим своята твърда и решителна подкрепа на нашите колеги и ръководители инж. Иваничка Иванова и инж. Николай Русев – достойни и доказани професионалисти.

Потвърденото решение на Върховен Административен Съд за липса на конфликт на интереси между т.нар. „баща и син” явно няма никакво значение за Нова ТВ. В репортажа беше отбелязано, че името на инж. Иванова фигурира в Търговския регистър като управител на фирма „Узана 99“ ЕАД.

Противно на всяка журналистическа етика беше умишлено пропуснат фактът, че има Заличаване на обстоятелства от 2012-та година, според които тя вече не фигурира като управител.

Медията изопачи фактите като извади от контекста думите и кадрите, насочвайки всички срещу нас и нашите ръководители.

Тенденциозните атаки на медията, породени от „анонимни“ сигнали от „достойни лесовъди“, които продължават вече втора година, уронват престижа не само на стопанството, но и на цялата гилдия.

Принудени сме да вземем крайни мерки като обявим готовност за стачни действия или оставка на целия колектив. Злословията, насочени срещу нас, са продиктувани от лични интереси и са в ущърб на стопанството, респективно и на Държавата.

Недопустимо е мнението на бивш ръководител, отговорен за финансовия срив на стопанството и редица административни нарушения, да бъде взето под внимание и да е меродавно за формиране на общественото мнение.

Претендираме, че излъченият репортаж е безкрайно манипулативен и тенденциозен, в нарушение на журналистическата етика, с ясната цел, че под предлог отразяване на „обективната истина“ се обслужват лични и корпоративни интереси.

Дълбоко трябва да се подчертае, че самоволно мнението на заинтересовани страни не е отразено в пълнота и смисъл, с което отново е постигната поредната крайна цел – отстраняване на кадърни и съвестни колеги.“

Във второто отворено писмо, разпространено до местните медии, служителите на ТПДГС – Габрово твърдят, че от няколко години насам са подложени на сериозен тормоз от така нар. „дървената мафия“ и някои нейни „слуги“, работещи в държавното стопанство, които вместо да удовлетворяват обществените потребности от дървесина, да опазват гората и да се грижат за нея, се интересуват само от частния интерес.

По думите на служителите на ТПДГС – Габрово по времето на бившия директор на стопанството и негов личен приятел Красимир Илиев (попаднал в излъчените кадри) е имало сериозни репресии към служители, масови уволнения или към подтикване за напускане. Тогава ДГС – Габрово е било поставено в ситуация на финансов колапс и нетърпима работна среда, изпълнена със страх и нерви.

Един от най-отявлените противници на обществения интерес и защитник на личните изгоди непрестанно спекулирал със синдикална защита, от която се ползва, бидейки председател на СО на ФСОГСДП към КНСБ. Този техен „колега“ Станимир Колев упражнявал ежедневен тормоз над всеки един от служителите в дните, когато е на работа.

От няколко месеца той е осъден, с влязла в сила присъда – заради закана за убийство, отправяна с насочено огнестрелно оръжие. Вината на Колев е била доказана на две съдебни инстанции, със самочувствието на несменяем като председател на синдикатите от КНСБ и получаващ тяхната подкрепа като такъв.

Въпреки осъдителната присъда той не променил поведението си към служителите, нито спазвал трудовата дисциплина, като продължителните болнични, неплатени и платени отпуски били негово виждане за служител на трудов договор.

Пасивната агресия на Колев не просто увреждала психоклимата в работния колектив, но и буквално ограничавала възможностите служителите да работят ефективно, поради непрестанните и неоснователни доноси и сигнали, изпращани от „достойни“ лесовъди до различни инстанции и медии.

Според служителите на ТПДГС – Габрово многобройните сигнали и проверки, които се правят в стопанството, отнемат време и разпиляват енергия, които иначе се влагат в текущи задължения. През последните месеци, откакто ДГС – Габрово има ново ръководство, работата се оптимизира, с подобрени резултати и за първи път се осъществяват реални търгове за продажба на дървесина, твърдят още горските.

Служителите на ТПДГС – Габрово са на мнение, че това не е изгодно на някои фирми, които явно желаят да се върне старото положение и ръководство, а напрежението, породено от поредните „зрителски сигнали“, прави атмосферата повече от нетърпима. Хората, работещи в горското в Габрово, искат техните права – лична сигурност и работа в нормална среда, да бъдат защитени.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

11 коментара

11 Comments

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Осъдиха на 2 години плашилия с отмъщение затворник

Плашилият с отмъщение затворник пак ще влиза в пандиза.

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена днес, 21 септември, състав на Районния съд осъди мъж от Габрово на 2 години лишаване от свобода за извършено хулиганство.

Съдът призна подсъдимия С.Б. за виновен в това, че на 16 юни 2020 г., при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, в заведение за бързо хранене на ул. „Николаевска“ и във фирмено помещение на ул.“Ванче Михайлов“ в Габрово, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото (ВИДЕОТО МОЖЕТЕ ДА СИ ПРИПОМНИТЕ ОТТУК).

Видно от доказателствата по делото С.В. крещял на висок глас, отправил закани и обиди към присъстващи лица, ударил и счупил две стъкла на фирменото помещение.

За горепосоченото престъпление и на основание чл.325 ал.5 вр. с ал.1 вр. с чл.29 ал.1 б.“б“ вр. с чл. 26 ал.1 от НК във вр. с чл. 58а ал.1 от НК С.Б. бе осъден на 2 години лишаване от свобода.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Габрово в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция – по чл.371 т.2 от НПК, като подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях.

Съгласно закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното на подсъдимия наказание от 3 години „лишаване от свобода“ с 1/3.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Братя Влади и Ники Априлови посетиха НМО – Габрово

Published

on

Водещият на легендарното телевизионно предаване за деца „Като лъвовете“ Николай Априлов и сценаристът на „Х фактор“ и „Пълна лудница“ Влади Априлов бяха гости днес, 21 септември, на Националния музей на образованието в Габрово.

Двамата братя са от възрожденския габровски род Априлови. Те бяха посрещнати от директора Любка Тинчева, която им показа Музея. Техният прапрадядо Коста Пенчев Априлов е правнук на х. Кръстю Априлов, построил през 1762 г. известната Априлова чешма (пред Страноприемницата).

Коста Априлов е почетен гражданин на Габрово и Плевен. Двамата братя ще бъдат главни герои в предаването за генеалогия „Джинс“ по националната телевизия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Мобилно приложение ще подобрява комуникацията „граждани – администрация“

Published

on

Стоян Беров е един от двамата членове на екипа на отбор Komitet.bg, който грабна първата награда на Община Габрово – 10 000 лева в Габрово Хакатон (GabrovoHackathon) с мобилното си приложение за по-добра комуникация между гражданите и общината. И двамата със съотборникът му Мартин Павлов са габровци, завършили Национална Априловска гимназия, към момента работещи програмисти. Идеята, с която се представиха позволява на обществото да инициира и разисква идеи, да участва в тяхното обществено обсъждане и етапи на реализация.

Смятате ли, че гражданите имат компетенциите и разбирането за това какъв е механизма на работа на общината, финансирането на различни проекти, структурата на взимане на решения и т.н., за да могат да използват подобна платформа?
– Разбирам и ще бъда честен. Самият аз не съм много запознат какви са механизмите и как действа стъпка по стъпка общината. Ето тук идва на помощ това приложение – нашата модерна платформа. Най-достъпното за всички нас днес е мобилният телефон. Всеки може да го извади от джоба си и за секунди да отвори приложението. С много семпли стъпки дори дете би могло да попълни своето виждане за това какво да се подобри в града. Или друго… Зная, че публичните обсъждания в Общината се случват в Ритуалната зала. Вероятно не бих отделил от свободното си време да отида на място, освен ако не съм пряко засегнат от проблема. Вярвам, че би било удобство да се комуникира през мобилното приложение. Освен него много бихме искали и сме в процес на разработка и на платформа, която да се ползва от служителите на Община Габрово, така че ако граждани подадат някаква идея, компетентен експерт да поеме комуникацията, да се свърже с този човек, да му помогне, да качи материали по темата. И обратно към въпросът – не, не смятам, че масово се знае как функционира общинската администрация и не мисля, че е необходимо. В 21 век, би трябвало да има по-лесен и достъпен диалог между граждани и публични институции. Тук е мястото на нашето приложение.

В момента, например, събираме предложения за крайречната зона по продължението на Дома на хумора и сатирата и около Спортната зала. Какво трябва да направи един човек, ползвайки вашето приложение, за да даде своето предложение за тази зона?
– Подобен род инициативи, по мои наблюдения, се публикуват на сайта www.gabrovo.bg, където идеята се представя в административен и неразпознаваем за аудиторията вид, обикновено завършващи с изречение „Моля изпратете вашите коментари на имейл obshtina@gabrovo.bg“. Това е работещ канал, но не и за мен и моето поколение. В приложението тези идеи са поднесени в приятен вид. Има възможност активно да се комуникира, не с имейл, не с ходене в Ритуалната зала, а в реално време. Имаше коментар, че тази опция може да стимулира повече негативни коментари и недоволство. Според мен, обаче, на първо място е важно въобще да има дискусия, защото не смятам, че няколкото човека отишли на място в Ритуалната зала са представителна извадка за града. Да се върнем на това, какво трябва да направи един гражданин, за да даде идея за крайречната зона… На първо място трябва да е чул за нашето приложение, което може да се случи по различни канали. Сдобива се с приложението и веднага го отваря, не е нужно дори да се регистрира. Навигира го страничката, където ще са изложени всички актуални за Община Габрово предложения и процеси в режим на обществено обсъждане. С един клик избира идеята за крайречна зона и прочита наличната информация за нея. Ако има качени допълнителни документи, може да ги свали. След като се запознае, има опция да остави своя коментар. Нещо, което като екип сме коментирали за позитивна функционалност е възможността да се одобри или свали една идея чрез натискане върху определени емотикони като сърчице, вдигнат палец за харесване или палец надолу за неодобрение под всяка представена идея.

Работили сте по националната платформа за COVID-19. Разкажете малко за тази работа.
– Както казах в началото, аз съм програмист и по конкретно Technical lead в голяма софтуерна компания. Обикновено работата ми е свързана с банков и застрахователен софтуер, но покрай пандемията нашата компания беше една измежду няколко технологични компании в България, които предложиха безвъзмездно да подпомогнат правителството със софтуерни решения свързани с COVID-19. Заедно с още няколко колеги от компанията, изградихме от нулата платформата, която в момента се ползва от община, РЗИ, лични лекари, МВР, НОИ и други институции и им позволява да регистрират и наблюдават в реално време всички, които са имали някакъв досег с вируса или са потенциална заплаха за разпространението му. Само да уточня, че не бива тази платформа да се бърка с едно мобилно приложение, което излезе паралелно във времето. Имам информация, че платформата работи и се ползва активно, цитира се в медийното пространство и във всички новинарски емисии. В нея вече има няколкостотин хиляди регистрирани човека.

Какво е усещането да си дал нещо на света и да си част от такъв голям проект?
– Благодаря за въпроса. Когато ме попитаха: „Искаш ли да бъдеш доброволец в тази инициатива?“, без да се замисля отговорих положително. Последваха много, много безсънни нощи, защото времето ни притискаше и сроковете бяха къси. Трябваше да докажем, че нашата държава е напред с технологиите, да покажем умения и бързи реакции в условия на пандемия. Изключително удовлетворяващо е. До ден днешен това е, с който най-много се гордея персонално.

Автор: Ирена Бойновска.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица