Свържи се с нас

Култура

120 години от пренасяне тленните останки на Васил Априлов в Габрово

Десетдневната процесия се превръща в събитие
с огромна тържественост и национален характер

Published

on

Пренасяне тленните останки на Васил Априлов в Габрово, 2 октомври 1897 г., снимка: НМО-Габрово

Пренасянето на тленните останки на Васил Априлов от Галац в Габрово е събитие, което придобива огромна тържественост и национален характер. То се извършва по повод 50-годишния юбилей от смъртта (2 октомври 1847) на големия просветител и дарител Васил Априлов.

Целият български народ отдава заслужена почит и засвидетелства своето уважение и преклонение пред безсмъртното дело на Благодетеля. По традиция, през следващите години, на 2 октомври се почита паметта на Васил Априлов, а денят се превръща в празник на Габровската гимназия.

Организацията за юбилейното честване на първия училищен патронен празник започва с писмо до габровския кмет Христо Русев от 28 февруари 1897 г. Душеприказчиците на Априлов (изпълнителите на завещанието му) Николай Хр. Палаузов и Васил Рашеев предлагат тържествено да се почете 50-годишнината от смъртта на Априлов. Избрана е комисия, която трябва да се заеме с организацията на събитието. Нейни членове са Христо Русев (председател), Никола Рашеев, Иван Аврамов, Цанко Дюстабанов (племенник на войводата), Рачо Бобчев, Христо Гъбенски, Стефан Пончев и Фико Фиков – директор на Държавната мъжка Априловска гимназия.

Пренасяне тленните останки на Васил Априлов в Габрово, 2 октомври 1897 г., снимка: НМО-Габрово

През месец юни същата година румънските власти дават съгласие за пренасяне тленните останки на Априлов. Българското правителство отпуска 5 хиляди лева за събитието. На 16 август е определена делегация, която трябва да отпътува за Галац. В нейния състав като пратеник на правителството е упълномощен Христо Русев, а от страна на гимназията са посочени Фико Фиков, Никола Рашеев и Васил Тюлюмбаков. Поради невъзможност лично да присъстват, душеприказчиците избират за свой представител на процесията Спиридон Стомоняков.

Българската делегация пристига в Галац на 23 септември. В гробищната църква „Св. Параскева” румънски духовници отслужват панихида. В двора на църквата се събират много хора. Ковчегът е пренесен да пренощува в българската църква „Св. Пантелеймон”. На 25 септември от 9 часа започва заупокойна литургия, отслужена от 11 румънски и един български свещеник, пристигнал от Браила. Присъстват префектът на Галац, руският консул, български дипломатически агент, голям брой българи, дошли от Браила, българската колония в Галац и румънско население. Галацките българи полагат богато украсен венец. След това процесията се насочва към българската яхта „Александър”, в която е поставен ковчегът.

На следващия ден яхтата потегля за Русе. На пристанището в Браила пристигат представители на Браилската българска колония, придружени от учители. Поднесени са два венеца. Директорът на българското училище Димитър Цухлев произнася пламенна реч, в която нарича Априлов втори Кирил.

Пренасяне тленните останки на Васил Априлов в Габрово, 2 октомври 1897 г., снимка: НМО-Габрово

На 28 септември към 6 часа яхтата вече е в Гюргево. Към нея се присъединява българският параход „Борис”, който е изпълнен с габровци, живеещи в Русе. Яхтата, придружена от „Борис”, потегля към русенското пристанище под съпровода на траурен марш. На пристанището се събира огромна група граждани, дошли да посрещнат останките на заслужилия българин. Директорът на Русенската мъжка гимназия произнася слово, в което описва Априлов като възродител на българската просвета и благодетел на град Габрово.

Рано на следващия ден пратениците потеглят за Бяла. По пътя си те срещат втори Искърски полк. Командирът на полка дава нареждане на войниците да се подредят в ред с оръжие за почести, след което се обръща към тях и им обяснява на кого отдават чест.

Митрополит Климент и духовенството посрещат процесията в Търново под специално изградена арка. Траурни флагове се издигат по прозорците на къщите. В съборната църква е отслужена панихида, митрополит Климент произнася реч, в която описва делата на Априлов. След него говори един от търновските учители и обяснява защо се чества тъй тържествено паметта на Априлов, след което поднася венец от името на учителите на Търновската гимназия. Венци са положени и от името на градската управа, околията, от всички търновски преподаватели и ученици.

Венци придружавали тленните останки на Васил Априлов, 1897 г.

Тържественото влизане в Габрово започва от местността Бойката, на 5 километра от града, където се събират огромен брой посрещачи. Тук е изградена траурна арка, на чиито връх се извисява портретът на Априлов. Духовенството е предвождано от сливенския митрополит Гервасий (родом от Габрово) и търновския Климент. Реч произнася представителят на душеприказчиците Спиридон Стомоняков, а след него прочувствено слово държи и габровският депутат Иван Пецов. И двамата показват своето удовлетворение, че тленните останки на Васил Априлов ще бъдат положени в двора на Габровското училище.

Кметът на града Христо Русев поднася изящен зелен венец от името на габровци. Според свидетел на събитията полицията трудно удържа реда сред огромния брой хора. Габровските ученици се подреждат в шпалир и засипват с цветя катафалката. Шествието завършва в църквата „Св. Богородица”, където ковчегът е оставен да пренощува.

Венци придружавали тленните останки на Васил Априлов, 1897 г.

На другия ден – 2 октомври, в 5 часа започват да бият всички църковни камбани в града. Заупокойна литургия е отслужена от митрополитите Климент и Гервасий, 40 свещеници и двама дякони. Тя е последвана от панихида и емоционално и тържествено изказване на търновския митрополит. В началото на речта си Климент отправя благодарности към душеприказчиците и габровци за пренасянето на останките на Априлов в родното му място. Изказва съжаление, че душеприказчиците не могат да присъстват на събитието, но е удовлетворен от избора на техен представител, който е „един тъй добре познат по патриотизма си българин”.

След църквата процесията се движи през горния край на града и по днешния булевард „Априлов” достига до гимназията. Кулминацията на честването на първия юбилеен училищен празник започва при входа на училището, където е изградена траурна арка, направена от черен плат, украсена със зеленина, обвита с траурна лента и от двете страни съединена с главния вход на гимназията. Директорът Фико Фиков посреща ковчега с останките на основателя на Габровското училище. Той произнася реч и полага красив венец от името на учителите, който да напомня за „нетленните дела” на Априлов.

Шествието преминава през сградата на училището, стените на която са украсени с ликовете на Левски, Ботев, Каравелов и други възрожденски дейци. На изходната врата се издига портретът на Николай Стефанов Палаузов – най-близкият съмишленик на Априлов.

Ковчегът е пренесен при специално приготвения гроб, над който се издига траурна арка с портрет на Васил Априлов. Множество хора се стича в двора на училището. Спиридон Стомоняков прочита от името на душеприказчиците признание, че най-сетне са изпълнили волята на големия просветител – да бъде погребан при своето творение. Положени са венци от различни учебни и неучебни заведения, роднини и близки на покойния.

Общият брой на венците, поднесени на цялата церемония по случай пренасянето на тленните останки на Васил Априлов от Галац в Габрово, е петдесет и три.

След обед в големия салон на Умниковото училище се организира закуска в памет на Априлов, по време на която са изчетени всичките над 150 телеграми, получени по повод на юбилея. Своята почит засвидетелстват първите хора в държавата, различни организации и институции в България и чужбина.

На следващия ден се извършва и самото препогребване, на което говори народният представител Иван Пецов. В ковчега са оставени Акт за пренасянето и заравянето на костите с подписите на всички учители от Гимназията, книжа и монети. Над гроба е поставен пренесеният от Галац надгробен паметник.

Покана до П. Хаджи Георги от Васил Рашеев за участие в освещаването надгробния паметник на Васил Априлов в Галац, 20 май 1850 г.

Надгробният паметник на Априлов е идентичен с надгробния паметник на Юрий Венелин. Състои от две тела – четиристенен пиедестал и цилиндрична колона, завършваща с урна, увенчана с кръст. Височината му е над 2 метра. На всяка от стените на пиедестала е изписан надпис (на руски език):
първа – Молим Бога да събуди в българския народ отзивчивост към славата на предците и към съдбата на родината.
втора – Васил Ев. Априлов, роден в Габрово 1789, починал в Галац на 2 октомври 1847 г.
трета – Посветил себе си и своето състояние на българското образование.
четвърта – Боже Всемогъщи! Изпрати на праведните своето благоволение!
Петдесет години след кончината на видния габровски възрожденски будител и книжовник българите не са забравили неговото дело и по целия път от Галац до Габрово – в чужбина и в страната, се отбелязва подобаващо възпоменанието на Васил Априлов.

В Националния музей на образованието – Габрово се съхраняват културни ценности, свързани с церемонията по пренасяне на костите на Васил Априлов от Галац в Габрово. Сред тях са два от венците, положени на Априловия ковчег по време на шествието. Първият е поднесен на най-великия свой син и благодетел В. Е. Априлов от името на град Габрово. Вторият е украсен с бели и сини мъниста, а в средата е избродиран кръст. Поставен е в памет на Василию Ев. Априлову, създателят на люлката на новобългарското образование. – От учителското тяло при Габровската Априловска гимназия.

В НМО се пазят оригинални снимки от тържествата в Габрово, траурната лента от 1897 г.
Сред най-ценните притежания на музея е оригинална покана на гръцки език от Васил Рашеев за участие в празненството, по случай издигането и освещаването на надгробния паметник на Васил Априлов от 20 май 1850 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/14058610933873

60 коментара

60 Comments

 1. adidas nmd

  19.12.2017 at 16:39

  I simply needed to say thanks yet again. I do not know what I could possibly have taken care of in the absence of the entire opinions shown by you relating to such a industry. It truly was a real frightful dilemma in my position, nevertheless encountering the very specialized avenue you managed the issue made me to cry with gladness. I will be happy for this work and even sincerely hope you find out what a powerful job that you’re getting into educating most people all through your webblog. I’m certain you haven’t got to know any of us.

 2. michael kors handbags

  23.02.2018 at 12:49

  very nice publish, i actually love this web site, keep on it

 3. adidas tubular x

  01.03.2018 at 11:28

  I found your weblog web site on google and check a number of of your early posts. Proceed to maintain up the superb operate. I simply additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for forward to reading extra from you in a while!?

 4. nmd

  03.03.2018 at 20:25

  I enjoy you because of each of your work on this site. Gloria loves making time for investigation and it is simple to grasp why. Most people learn all about the dynamic mode you provide powerful steps by means of your web blog and as well as attract participation from other individuals on this concern plus our own princess is in fact learning a lot. Take advantage of the remaining portion of the new year. Your performing a good job.

 5. 13 fevralya 8871

  26.04.2018 at 10:05

  the time to read or pay a visit to the material or websites we have linked to beneath the

 6. Home gadgets

  28.04.2018 at 12:12

  we prefer to honor lots of other online sites around the internet, even when they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out

 7. stim machine

  28.04.2018 at 19:14

  check below, are some completely unrelated internet sites to ours, having said that, they’re most trustworthy sources that we use

 8. Here are several of the web pages we advise for our visitors

 9. NBA DFS

  29.04.2018 at 13:28

  just beneath, are many entirely not associated sites to ours, nonetheless, they’re certainly worth going over

 10. Take my online class

  29.04.2018 at 18:26

  just beneath, are numerous completely not associated internet sites to ours, however, they may be certainly really worth going over

 11. rabbit vibrator

  30.04.2018 at 20:47

  just beneath, are various completely not related websites to ours, nonetheless, they are surely worth going over

 12. just beneath, are a lot of completely not associated internet sites to ours, nevertheless, they may be certainly worth going over

 13. usually posts some incredibly fascinating stuff like this. If you are new to this site

 14. Sexy cams live

  02.05.2018 at 18:33

  Every when inside a though we pick blogs that we study. Listed below would be the most current websites that we opt for

 15. nihal seneviratne press reader

  08.05.2018 at 11:05

  Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nevertheless definitely worth taking a appear, whoa did one particular learn about Mid East has got additional problerms also

 16. persian tar

  08.05.2018 at 17:43

  thank you n

 17. scorpio horoscope today

  08.05.2018 at 18:22

  here are some links to web sites that we link to since we feel they are really worth visiting

 18. see through panties

  11.05.2018 at 15:23

  the time to read or stop by the content or sites we’ve linked to beneath the

 19. aflampornhd

  15.05.2018 at 19:25

  the time to study or stop by the content or web-sites we have linked to beneath the

 20. lesbian sex toys

  18.05.2018 at 17:31

  that may be the finish of this write-up. Right here youll discover some websites that we think youll value, just click the hyperlinks over

 21. Broken iPhone

  19.05.2018 at 14:43

  The facts mentioned inside the article are several of the top obtainable

 22. intimate lingerie for women

  19.05.2018 at 14:51

  we prefer to honor several other online sites around the net, even though they arent linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out

 23. Google

  19.05.2018 at 15:02

  Please pay a visit to the sites we stick to, which includes this one, because it represents our picks through the web.

 24. best inspection service

  19.05.2018 at 20:52

  we like to honor quite a few other internet web sites around the web, even though they arent linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out

 25. Pure Wand Massager

  21.05.2018 at 18:15

  Sites of interest we have a link to

 26. Rabbit Vibrator

  22.05.2018 at 12:57

  Here is an excellent Blog You might Uncover Fascinating that we Encourage You

 27. poker 88

  23.05.2018 at 13:09

  Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nevertheless truly really worth taking a look, whoa did a single study about Mid East has got a lot more problerms too

 28. video production services

  23.05.2018 at 18:14

  The information mentioned within the write-up are a few of the most effective obtainable

 29. cong ty lam phim quang cao

  23.05.2018 at 19:30

  below youll obtain the link to some sites that we consider you need to visit

 30. charged vibrator

  23.05.2018 at 20:10

  always a big fan of linking to bloggers that I adore but really don’t get quite a bit of link appreciate from

 31. rechargeable vibrator

  23.05.2018 at 21:40

  we came across a cool website that you just may possibly get pleasure from. Take a appear in case you want

 32. persian tar

  23.05.2018 at 22:31

  thank you f

 33. Laverdaddesnuda.com

  25.05.2018 at 13:22

  although internet websites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they are basically really worth a go by way of, so have a look

 34. rechargeable vibrator

  29.05.2018 at 0:52

  always a huge fan of linking to bloggers that I adore but dont get lots of link adore from

 35. Sites of interest we have a link to

 36. persian tar for sale

  30.05.2018 at 10:49

  thank you f

 37. best adult board games

  30.05.2018 at 10:58

  that would be the end of this article. Right here youll find some sites that we assume you will value, just click the hyperlinks over

 38. satisfyer pro 4 couples

  06.06.2018 at 18:01

  please go to the internet sites we follow, like this 1, as it represents our picks through the web

 39. satisfyer pro 4 couples

  06.06.2018 at 23:15

  although sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they’re basically really worth a go by way of, so have a look

 40. segodnya prazdnik

  07.06.2018 at 5:05

  usually posts some quite exciting stuff like this. If you are new to this site

 41. vse prazdnik

  07.06.2018 at 7:37

  Here are several of the internet sites we advise for our visitors

 42. remote control vibrators

  07.06.2018 at 17:29

  please check out the web-sites we comply with, like this 1, because it represents our picks in the web

 43. what are bullet blaster sex toys

  07.06.2018 at 18:05

  check below, are some absolutely unrelated internet websites to ours, nonetheless, they are most trustworthy sources that we use

 44. surenda enhanced oral vibe

  12.06.2018 at 9:50

  Here are several of the websites we recommend for our visitors

 45. oral vibrator

  12.06.2018 at 10:07

  below you will discover the link to some web sites that we believe you ought to visit

 46. modern vibrator

  12.06.2018 at 10:19

  we like to honor quite a few other world-wide-web web-sites around the web, even though they arent linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out

 47. news breaking headlines today

  13.06.2018 at 19:41

  always a large fan of linking to bloggers that I like but dont get a whole lot of link love from

 48. big island news now

  13.06.2018 at 21:03

  Every as soon as in a although we decide on blogs that we study. Listed below would be the most current web pages that we select

 49. interracial porn

  14.06.2018 at 12:30

  Here are some of the websites we recommend for our visitors

 50. mp3 music download

  26.06.2018 at 17:11

  The info mentioned inside the article are a few of the ideal offered

 51. mp3 download

  26.06.2018 at 17:24

  Here is a superb Weblog You might Locate Interesting that we Encourage You

 52. adam and eve penis pump

  27.06.2018 at 0:54

  Here is a good Weblog You may Find Exciting that we Encourage You

 53. pocket pussy penis pump

  27.06.2018 at 7:58

  Here is a good Blog You may Discover Exciting that we Encourage You

 54. harness leash pet collar

  03.07.2018 at 12:20

  very couple of sites that happen to be detailed below, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out

 55. horse and pony food and bedding

  03.07.2018 at 14:02

  below youll uncover the link to some web sites that we believe you must visit

 56. Renna Polsky

  07.07.2018 at 15:00

  „Best Blogpost! Way cool! Some extremely valid points! I _appreciate you writing this post and also the rest of the website is also very good.“

 57. Iptv reseller panel

  08.07.2018 at 17:52

  Here is a superb Blog You may Find Exciting that we Encourage You

 58. it disposal companies

  16.07.2018 at 11:39

  Thanks for your blog post. A few things i would like to add is that pc memory should be purchased but if your computer still can’t cope with everything you do by using it. One can mount two good old ram boards containing 1GB each, as an example, but not one of 1GB and one with 2GB. One should make sure the company’s documentation for one’s PC to make sure what type of storage is necessary.

 59. Wordpress theme customisation

  20.09.2018 at 11:32

  the time to study or visit the material or web pages we’ve linked to beneath the

 60. Javier Jim

  20.09.2018 at 12:09

  I will immediately grab your rss as I can’t find your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me know so that I could subscribe. Thanks.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Каменната стълба има много тънкости, които само майстор може да ти покаже

Published

on

Когато имаш комбинацията от подпорна стена и каменни стъпала, които подхождат нагоре, добре е да са влезли в зида. Така структурата няма да мръдне никога. Майсторът на суха каменна зидария Христо Тоцев обучава група от участници в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“, която се реализира в музей „Етър“, съвместно със сдружение Мещра.

Градежът, който се прави, е изцяло от природни материали. Николай Великов търси подходящи камъни, които да помогнат за изграждането на подпорната стена и на стълбата. Тъй като образователната програма се реализира на територията на „Етър“, течащата през музея река Сивек подпомага начинанието.

Камъните обаче трябва да не са изгладени от водата, за да не се хлъзгат – това е едно от нещата, които Николай Великов научава от майстор Христо Тоцев.

Николай е от Горна Оряховица и е юрист. Образователната програма го привлича с възможността да усвои знания и умения, които да използва в закупен преди време имот. Досега строителството там е съвременно, споделя той, но е убеден, че това ще се промени с участието му в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

И Маргарита Георгиева от Плевен има намерение да реализира на практика знанието, което ще придобие от участието си в програмата. Включва се за първа година.

„Какво ме водеше към решението да се включа в програмата? Притежаваме стари къщи и се оказва, че много неща човек трябва да си ги свърши сам. Няма строители, на които да разчита, когато става въпрос за традиционни техники от миналото. Привличат ме и Балкана, и прекрасното място „Етър“. Съзнавам, че е амбициозна да казвам, че ще участвам във възстановяването на старите постройки и градежи, но другото е да бъдат оставени да рухнат. Мисля, че никой не иска да бъде свързван с такова неща. Съпругът ми има къща от своя прадядо. В нея човек се чувства много по-добре отколкото в много съвременни постройки.“

Маргарита Георгиева е изпробвала да направи градеж, като този, на който се обучава заедно с други участници в образователната програма. Съзнава, че засега е „на първо стъпало“ (в начален етап от обучителния процес), но е убедена, че времето, прекарано в музей „Етър“ ще помогне за усвояване на нови практически умения.

И строителството е игра, щом участват деца! Симона Герчева е най-малкият участник в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура”, която музей „Етър” и сдружение Мещра реализираха на 7, 8 и 9 август.

Шестгодишното момиченце е от София и се обучава в детския модул от програмата, докато родителите й са в една от групите за възрастни.

Не е трудно да се ориентира човек къде в музея децата се учат на традиционно строителство. Поведението на малчуганите е непринудено, а играта се превръща във важно средство за получаване на знания и умения.

Разбира се на Симона на първо място й допада, че има други деца. Никой не ги ограничава, затова спокойно тъпчат с крака сместа от глина, вода и слама, ровят с ръце из нея и не мислят за изцапани дрехи. Течащата наблизо рекичка с чиста вода дава възможност, ако някой се пооплеска повече, да се измие.

Игнат Ченчев е от Варна и обича физическия труд. Решението да дойде с родителите си в музей „Етър” взема с помощта на баба си, която му разказва, че тук има много възможности да се научи да прави различни неща с ръцете си. Игнат споделя, че обича физическия труд. Дядо му има железарска работилница, където детето изработва някои от своите играчки.

Игнат Ченчев смята да заснеме клип, за да покаже на дядо си как се справя по време на образователната програма.

Магдалена Каменова е от София и активно участва в подготовката на сместа за кирпич, от който да бъдат изработени тухлите. Включва се с останалите деца в осигуряване на материалите за плет, а през втория ден от програмата за първи път тъче на стан.

Калина Аладжова е родена в Люксенбург. За две години живее с родителите и брат си, също участник в програмата, в Благоевград, но казва, че отново ще се върнат в Люксенбург. Калина смята, че това ще се случи, за да не забравят децата френски език. Тя също тъче на стан в Музейния детски център в „Етър”, участва в плетенето на плет и в изработването на глинени тухли.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„В света на Старопланинската архитектура“

Успешно пето издание на образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

Published

on

Отлична организация, полезно обучение с практическа насоченост и добре подбрана теоретична част. Това е оценката на участниците в петото издание на образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

В рамките на три дни – 7, 8 и 9 август, хора с интерес към традиционните техники на градеж създаваха конструкции от камък, глина, дърво и друга растителност.

Участниците бяха разделени на групи, всяка от които се включи в изграждането на каменна подпорна стена със стълби, в направата на дървени сглобки и на мазилка от естествени материали. Програмата включваше лекционни модули, посветени на старата архитектура, а участниците имаха възможност да се запознаят със стари къщи, плевня и воденица в село Потока и габровския квартал Етъра.

През 2020 година бе реализиран и специален модул, в който се обучаваха деца на родители, участващи в програмата. Малчуганите се обучаваха как се плете плет и как се подготвят материалите за него, създадоха от дърво къщички за птици и домове за домашни любимци, изработиха калъпи и направиха малки кирпичени тухли в тях.

През 2020 година участниците в образователната програма бяха тридесет и един, от които осем деца. Създатели на „В света на старопланинската архитектура“ са Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ и Регионален етнографски музей на открито „Етър“.

От 2017 г. като партньор участва Камара на архитектите в България (КАБ). Тази година е юбилейното пето издание на програмата. Към основните спонсори се присъединяват КАБ – Регионална колегия, гр. Габрово и фирма „Рьофикс“ – България.

*Снимки: РЕМО „Етър“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица