Свържи се с нас

Новини

Наши специалисти седнаха в инвалидни колички в Брюксел

Published

on

Група от пет специалисти от Сдружение „Бъдеще и закрила за лица с интелектуални затруднения” – Габрово, работещи в образователната и социалната сфера, седнаха в инвалидни колички в Брюксел, за да се поставят на мястото на хората с увреждания. Целта бе да разберат по-добре техните нужди и предизвикателствата, пред които са изпрани хората в затруднено положение.

Обучението им в белгийската столица стана възможно благодарение на проекта „Принципи на ерготерапията”, подкрепен от Фондация „Хора в помощ на България: Аалст – Габрово”, чрез Клуб „Приятели на Белгия”, в лицето на Марияна Башева.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Резултатите от първата част на проекта, състоял се в периода от 18 до 22 септември в градовете Аалст и Брюксел, бяха представени пред журналисти в Дневния център за пълнолетни с увреждания в кв. Бичкиня.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Представиха ни основни принципи на ерготерапията и няколко модела на работа с пациент/клиент, работа с Мандала, тренинг с реални случаи от нашата практика. Най – полезно от обучението беше практическата част, в която имахме възможност да се поставим на мястото на лицето с увреждане и да се опитаме да направим дейности от ежедневния живот на човека. Да намерим начини за справяне в дадена ситуация и разбира се да усетим затрудненията – пазаруване, пренасяне на продукти, готвене, почистване, сервиране  в инвалидни колички. По този начин имахме възможност на един по–различен поглед като специалисти, да обмислим как да структурираме работата си с пациента/клиента, кое би било полезно“, сподели Искра Дойчинова, кинезитерапевт в Дневния център за пълнолетни с увреждания в кв. Бичкиня.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В проекта участват още Надежда Пунчева, логопед и специален педагог в Ресурсния център за подкрепа и приобщаващо образование, Галя Георгиева, психолог в Центъра за деца – аутисти „Келер“, Анелия Александрова, специален педагог и Галя Иванова, трудоперапевт в Дневния център за пълнолетни с увреждания.

„И тази година посетихме училище Хоризон (училище за деца с ментални увреждания). Влязохме в класни стаи с различни направления, сензорна зала и зала за рехабилитация. Резултатът от първата част на проекта е обмен на много добри практики, с полезни и ценни съвети, които да приложим в нашата работа“, разказа още Искра Дойчинова.

Теоретичното обучение на габровските специалисти се е провело в университетския колеж „Одесее“ (ODISEE). Според Надежда Пунчева нашите специалисти не са били само слушатели, а активни участници в обучителния процес, а Анелия Александрова е категорична, че такива проекти са много полезни.

Предстои втори етап на проекта „Принципи на ерготерапията”, който ще се случи в периода 23 – 27 октомври т.г., когато ще се проведе обучителен семинар в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Габрово.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Очаква се от Белгия да пристигнат двама преподаватели по ерготерапия и двама специалисти от училище Хоризон – психолог и трудотерапевт, информира Марияна Башева от Клуб „Приятели на Белгия“.

Програмата е в процес на обсъждане и уточнения. Планира се в един от дните да се организира семинар, на който да присъстват специалисти и студенти от Габрово и от други градове. Обсъжда се и евентуална среща на родители и специалисти.

„Надяваме се традициите в обученията да продължат, тъй като считаме за полезно обмяната на опит и с други държави, въпреки различията в социалните системи“, казаха в заключение участниците в пресконференцията.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ПГТ „Пенчо Семов“ще работи и по екологичен проект

Published

on

Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово ще работи и по проект, свързан с екологията.

Министерството на околната среда и водите предоставя безвъзмездна финансова помощ по процедура за подбор на проектни предложения, BGENVIRONMENT-3.001 „Малка грантова схема кръгова икономика“ по Резултат 3: „Подобрено използване на ресурсите на общинско ниво (кръгова экономика)“ на програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансов механизъм на европейското икономическо пространство, Норвежки финансов механизъм /ФМ на ЕИП 2014-2021/.

Утвърдено е проектно предложение “Повишаване на осведомеността по отношение на управлението на ресурсите, рециклиране на отпадъци и кръгова икономика сред образователните институции (училища) и населението”.

Бенефициент и координатор на проекта е Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. Партньори на училището са Фондация „Институт за културно наследство“ – София, Професионална гимназия по туризъм „Доктор Васил Берон“ – Велико Търново, Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Професор Асен Златаров“ – Шумен, Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Димов“ – Пирдоп, Сдружение „BrainLop AS“- Браншова Асоциация Полимери – София.

Проектът е на стойност 318 340,61 лева. Традиционни за професионалната гимназия са проектите по програма Еразъм+, свързани с мобилности на ученици в Германия и Португалия. От тази година училището е и партньор на неправителствена организация от Франция и училища в сферата на туризма от Словения и Литва по проект за развитие на дигиталните способности на учителите по професионални дисциплини.

Настоящит проект ще обогати порфолието на училището и ще е принос към експертизата на педагогическата колегия в област, актуална за съвременното обучение на учениците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Валери Митов: Да си габровец е символ на достойнство, чест, морал и борбеност

Published

on

КП „БСП за България“ откри предизборната си кампания в Габрово.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 4 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Затварят за ремонт „Хаинбоаз“. Проходът „Шипка“ ще поеме трафика на коли

Published

on

Очаква се Проходът на Републиката да бъде затворен за около две седмици заради ремонтни дейности по обезопасяването му. Това вероятно ще се случи в първата половина на месец юли.

Алтернативните маршрути по време на затварянето предвиждат леките автомобили да се придвижват през прохода “Шипка”, а тежкотоварните – през Рижкия проход и през прохода “Котел- Омуртаг”, информира великотърновския „Янтра ДНЕС“.

Все още няма точна дата за затварянето на прохода Хаинбоаз, но вероятно ще е през първата половина на юли, заяви пред изданието инж. Венцислав Ангелов, директор на Областно пътно управление – В. Търново.

Вече са монтирани и предупредителни табели по пътя „Русе – Свиленград”.

Цялата статия на автора Весела Байчева можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица