Църквата „Успение Богородично“ в парка на миниатюрите под Царевец

снимка: radiovelikotarnovo.com

Макет на Православния храм „Успение Богородично“ в Габрово, шедьовър на възрожденската ни църковна архитектура, попадна сред 43-те емблематични български забележителности, експонирани в най-новия туристически обект във Велико Търново – паркът „Търновград – духът на хилядолетна България”.

Най-новият атракцион в старата столица, разположен в подножието на хълма Царевец на едноименната средновековна българска крепост, ще бъде открит на 30 септември от кмета на Велико Търново Даниел Панов, като в момента кипи усилена подготовка за предстоящата официална церемония, информира radiovelikotarnovo.com.

В парка на миниатюрите засега попадат 43 обекта, които могат да бъдат видени на този етап, но идеята на инвеститорите е той поетапно да бъде разширяван, като е предвидено общият брой на експонатите в колекцията да достигне 70-80.

Около всеки макет има информационна табела с основни данни за забележителността, къде се намира тя и кой я е построил. Специално за ученици и студенти е разработена образователна програма.

Миниатюрите са по фотометрични заснемания и са точни копия на оригиналите в най-малки детайли. Направени са от специална пластмаса от Унгария и Германия, изработени са в Украйна.

Кои други емблематични български забележителности, освен габровската църква „Успение Богородично“, намериха място в парка на миниатюрите, както и цялата статия на Олга Карова, журналист в Общинско радио „Велико Търново“, можете прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

Напиши коментар