Свържи се с нас

Култура

Ден на отворените врати в Библиотеката

снимка: Община Габрово

По повод професионалния празник на библиотеките в България – 11 май, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” ще отбележи празника чрез различни инициативи, ориентирани към потребителите й.

Денят е част от Националната библиотечна седмица „Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие”, която продължава от 8 до 15 май 2017 г.

11 май ще бъде „ден на отворените врати” – всеки желаещ може да се разходи из отделите на библиотеката и да се запознае с предлаганите услуги.

От 9.00 до 18.00 часа на гише „Информация и регистрация” – централна сграда, I етаж, и в Детски отдел (в сградата на НЧ „Априлов-Палаузов“) ще се извършва безплатна регистрация за библиотечни услуги за всички, които нямат такава или предишната им регистрация вече е изтекла.

Същият ден в залата за срещи и събития на библиотеката, Комисията по библиотечно-информационно обслужване на гражданите при Общински съвет – Габрово ще разговаря за успехите и проблемите на библиотеките в България с ръководството на РБ „Априлов-Палаузов”.

Ето и пълната програма за Националната библиотечна седмица 2017 в Габрово, инициирана от екипа на библиотеката:

8 – 15 май

Седмица на „изпята поезия” – във всеки ден от седмицата в заемната за възрастни ще звучат музикални произведения по известни поетични текстове на български и чужди автори.
„Архитектура и библиотеки – минало и бъдеще” – виртуална изложба на сайта www.liggabrovo.com.

10 май

„Нощ на литературата” в Габрово – 18.00 – 22.00 ч., паметникът на Ран Босилек – членове на Клуб на доброволците при РБ „Априлов-Палаузов” ще вземат участие в общоградското четене-маратон по книгата на Андри Снайр Магнасон „Приказка за синьото кълбо”.

12 май

Презентация „Четенето – потребност и приключение”, придружена с дискусия за четенето и ролята на библиотеката като място за получаване на информация – Детски отдел на РБ „Априлов-Палаузов“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Паметникът на Панчо Владигеров в Габрово е възстановен

Възстановен е паметникът на Панчо Владигеров на улица „Тракия“, информираха от Община Габрово.

снимка: Община Габрово

Тази година се навършват 120 години от рождението на композитора и музикант Панчо Владигеров (1899-1978 г.) и по този повод Общината в Габрово обезпечи процеса на цялостно почистване на неговия паметник, който в последните години бе обект на вандалски посегателства.

снимка: Община Габрово

Възстановени са компрометираните участъци и надписите по монумента. Паметникът – барелеф е тържествено открит на 12 октомври 1981 г. на ул. „Тракия“, в подножието на стълбите към парк „Баждар“, в присъствието на културни дейци и граждани.

Слово държи тогавашният председател на Съюза на българските композитори – Александър Райчев, който отбелязва, че това е първият паметник на Панчо Владигеров в страната.

снимка: Държавен архив – Габрово

Композицията е изработена от бронз. Нейни автори са скулпторът Ангел Станев и архитект Иван Нанев. Именитият композитор е тясно свързан с Габровската музикална общност. Той допринася за професионалното израстване на Габровския камерен оркестър и превръщането на Габрово в средище на музикални събития от национално значение.

В знак на признание за активната му дейност в тази област е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово през 1977 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Бярке Инглес – времето на архитекта “ в Дома на хумора

На 16 август, петък, отново от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата габровци и гостите на града могат да гледат датския документален филм “ Бярке Инглес – времето на архитекта “ на режисьора Каспар Аструп Шрьодер.

В началото Бярке Ингелс е млад човек, който мечтае да създава анимации. Сега The Wall Street Journal го нарича „една от най-големите звезди в архитектурата“.

Филмът проследява Бярке в продължение на 5 години (2011-2016), през които той се опитва да завърши най-големия си проект досега. Филмът разкрива творческите процеси у Бярке, както и безкрайните компромиси, свързани с работата му, както и как личният му живот започва да го притиска.

снимка: Община Габрово

Компанията на Бярке Ингелс – „Бярке Ингелс Груп“ (BIG) – получава задачата да проектира и построи един от небостъргачите на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001г. в Манхатън.

Докато Бярке създава сграда, която ще промени силуета на Ню Йорк, го връхлитат проблеми със здравето. Филмът предлага дълбок поглед към иновативния и амбициозен датски архитект, когото целият свят смята за гений.

Филмът е част от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале: Измерения на публичното. Прожекциите се осъществяват в партньорство с Master of Art Film Festival – документални филми за изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Не изхвърляйте бурканчето от сладко!

В дните на стъклото в Боженци, които тази година са 24-ти и 25-ти август, Петър Цвятков ще ръководи ателие за изработка на декорации върху стъкло, информираха от Община Габрово.

Почитателите на „Стъклена плетеница“ познават Петър от миналата година, когато той и неговото семейство демонстрираха работа с въздушна четка и се радваха на многобройните гости, които търпеливо изработваха своите рисунки.

През тази година Петър Цвятков ще ни предложи нещо ново и не по-малко интересно. Всеки, който занесе в ателието стъклен съд – бурканче, бутилка, чаша или любима купичка с интересна форма, ще опита да го превърне в произведение на изкуството с помощта на структурна паста, ева-хартия, шаблон, боя или спрей.

снимка: Община Габрово

На първо четене всичко това изглежда непонятно, но в действителност е приятно и лесноизпълнимо. Важно е само да не забравяте да си носите стъклен съд, творческа мисъл и желание да се забавлявате.

„Стъклена плетеница“ се организира от РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци. Ателието на Петър Цвятков ще откриете на 24-ти и 25-ти август в „Старото школо“, в събота от 10.00 до 17.00 часа, а в неделя от 10.00 до 15.00 часа.

Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица