Свържи се с нас

Новини

Приключва изпълнението на „Цветен град“

Published

on

снимка: Община Габрово

В края на този месец приключва изпълнението на проект „Цветен град“, съфинансиран по Фонд „Партньорство“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, който се изпълнява вече трета година. В рамките на проекта се проведоха редица дейности за изграждане капацитет в Община Габрово, свързан с поддържане и развиване на зелената система на града, като се проучи, адаптира и прилага опита на партньорския град Тун, Швейцария.

През м. март 2017 година на работно посещение в гр. Тун беше група, която включваше директора на ОЗ „Озеленяване“ и неговия заместник, ръководителя на проекта и трима студенти ландшафтна архитектура, класирани на първо място при организираното и проведено в рамките на проекта Ателие-състезание.

При посещението на Озеленяване – Тун беше представена структурата и организацията на работа на това звено и на цялата система на благоустрояване в град Тун. Обсъдени бяха подходите на обучение, приобщаване и задържане на млади специалисти, показано беше техническото оборудване и различни видове спомагателни помещения и дейности.

снимка: Община Габрово

Посетени бяха различни обекти, площи и места, поддържани от Озеленяване-Тун, при което бяха представени начините на поддръжка и обсъдени различни работни методи и подходи.

Проектът на „Градинката на Тун“ – инициатива, възникнала в рамките на проект „Цветен град“, за реализирането на която Община Тун осигурява работни проекти, посадъчен материал и специалисти, беше представен от ландшафтния архитект, който го е разработил.

снимка: Община Габрово

В идеята за градинката, при подбора на видовете, тяхното разполагане и комбиниране, архитектът е вплел идеи от българските фолклорни традиции. Градинката ще бъде изградена от швейцарски специалисти в работата с цветя, студенти, участвали в ателие-състезание и работници на ОЗ „Озеленяване“, в периода 20-23 април 2017 година, парка до ДТ „Рачо Стоянов“

снимка: Община Габрово

Посещението на оранжериите на Озеленяване-Тун беше изключително интересно за групата от България, допълнително засилвано от предстоящата реконструкция на две от съществуващите оранжерии в гр. Габрово, станало възможно след сключване на Допълнително споразумение 2 по проект „Цветен град“.

Посещението на оранжериите завърши със събитие по проект „Цветен град“, което имаше заключителен характер за дейностите в Швейцария.

снимка: Община Габрово

В него участваха ръководството на Община Тун и Благоустрояване-Тун, представителите на Община Габрово, студентите, наградени с посещение в рамките на проекта, служители и работници на Озеленяване-Тун, посетили Габрово в рамките на проекта и други, с интерес към него, тримата специалисти, които ще се включат в последното посещение и ще работят за изграждане на „градинката на Тун“.

снимка: Община Габрово

Приветствия произнесоха г-н Ланц – кмет на община Тун и г-н Маурер – директор на Благоустрояване-Тун, които отбелязаха ролята и значението на партньорството и изразиха задоволство, че посредством реализацията на проект „Цветен град“ то се е развило, задълбочило и получило нов смисъл и измерение с контактите не само на политическо, а и на експертно ниво.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Търсиха наркотици около училищата в Севлиево

Published

on

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества в и около училищата, е била проведена през миналата седмица на територията на Севлиево.

В хода акцията са били проверени 202 моторни превозни средства, 366 души, шест училищни дворове и три градски парка.

В резултат на полицейските действия са установени двама извършители на престъпления по линия „наркотици“, срещу които са образувани наказателни производства, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Две жени от Габрово са с КОВИД – 19

Published

on

Две жени от Габрово са новите два потвърдени случая на КОВИД – 19 за областта. Едната е на 37 години, а другата – на 48 г. Тези данни към 6 юли изнесоха днес за медиите от Регионалната здравна инспекция.

37-годишната жена е контактна на потвърден случай на коронавирус. Хоспитализирана е в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово и към момента е в добро общо състояние, без симптоми на вирусната инфекция.

48-годишната габровка към момента жената е в добро общо състояние, без симптоми на КОВИД – 19. Изготвено и връчено й е предписание за задължителна 14-дневна домашна изолация и лечение.

Екип от Дирекция „Надзор на заразните болести“ е предприел незабавно епидемиологично проучване в двете огнища на инфекция, уточняват още от РЗИ – Габрово. Изготвени са и връчени предписания до контактните лица на потвърдените случаи, за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Взет е носогърлен смив за изследване за КОВИД-19 от близки контактни лица на потвърдените случаи и е извършена организация за транспортиране на пробите до НРЛ „Грип и ОРЗ“ към НЦЗПБ София.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

50-годишна дама наду дрегера „като за световно“

Published

on

Безразсъдно пияна 50-годишна жена от Габрово бе хваната зад волана да шофира с почти 2 промила алкохол.

„Налятата до козирката“ дама остана без книжка за много дълъг период и ще получи солидна парична глоба, след като вчера, 6 юли, вечерта, около 17.30 часа бе спряна от екип на полицията, патрулиращ в района на кръстовището за дряновското село Скалско.

Погубилата разсъдък от алкохол шофьорка веднага била изобличена в нарушението щом свалила прозореца на автомобила си, за да предостави документите си за проверката, тъй като от нея се разнасяли силни миризми, навяващи на мисълта, че е имало употреба.

Видимо изглеждащата в неадекватно състояние, полюлявайки се и хълцукайки, „жената под градус“ надула дрегера, а отчетеният резултат потвърдил, че органите на реда не грешали в преценката си за нейното изпробване.

Дисплеят на техническото средство изписал резултат от 1,96 промила алкохол в количеството издишан въздух, които подпечатали лишаването й от правоспособност и изобщо не й попречили да седне да кара.

По случая е образувано бързо производство за управление на моторно превозно под въздействие на алкохол, като след приключване на работата, материалите ще бъдат изпратени на Районната прокуратура в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица