Свържи се с нас

Новини

Ивелина Петрова: Нека женската сила ни дава стимул да бъдем по-добри и смирени!

Published

on

снимка: Областната администрация – Габрово

С Ивелина Петрова, един от най – младите заместник – областни управители в страната, се срещаме точно на 8-ми март, Международния ден на жената. Как усеща тя празника, какво е да си жена в политиката – пречи или помага това и какви са идеите, които тя иска да реализира, разговаряме с г-ж Петрова.

– Какво е за Вас 8 – ми март, отричан от едни и обичан от други празник на жената и майката?

Осми март е един от най-хубавите празници. На този ден празнуват майките и жените. От година и половина този ден за мен е още по-специален, тъй като и аз станах майка. Така аз празнувам като майка, в същото време почитам и моята. Желая на всички дами да съхранят здравето си, за да имат сили занапред. Нека женската сила да им дава стимул да бъдат по – добри и смирени.

– Как ще поздравите майките днес?

Съвместно с Областния управител г-жа Иванка Баева организираме среща с приемни майки от област Габрово. Тези майки заслужават нашите адмирации. Затова и днес ще ги поздравим. Предвижда се да се срещнем с над 30 приемни майки от областта. Срещата ще се проведе в една от детските градини в Габрово и има за цел да почете труда и достойнството на тези жени. Защото, както знаем, отглеждането на дете е много трудна задача.

– Какво свършихте за тези две седмици от встъпването Ви в длъжност?

С г-жа Баева работим в диалог във всички направления. Имайки предвид предстоящите избори, основен приоритет в дейността на Областния управител е провеждането на честни и прозрачни парламентарни избори. В качеството ми на заместник – областен управител аз подпомагам дейността в тази посока. Вече имахме среща с ръководството и членове на РИК, в която инициирахме среща на тема: ,,Провеждане на прозрачни и честни демократични избори 2017 г.“. Притеснения относно изборите за момента нямаме. Не са констатирани нарушения.

Разбира се, освен с изборите се занимаваме и с много други дейности.  Моята работа към момента е ориентирана най-вече по посока на култура, образование и социални дейности. Вече се срещнах с експерт от РЕКИЦ и изпратих писмо, с покана за среща до всички читалища в областта. Целта ми е да се начертае бъдещата перспектива за развитие пред читалищното дело. За мен то е изключително важно и смятам, че трябва да се работи много по тази тема.

Освен това с г-жа Баева смятаме да реализираме кампания против наркотиците в някои от училищата. Образователните ни кампании имат за цел превенция и повишаване на знанията на подрастващото поколение. Друг аспект на дейността по отношение на образованието ще бъде лекция на тема “Правова държава”, която имам намерение да изнеса в някое от големите училища в Габрово. Все още не са уточнени дата и място, но мисля това да се случи след изборите, с оглед на натовареността преди тях.

Моята цел е да запозная учениците с държавата като единно цяло, в което всеки елемент има своята роля. В тази посока са размислите ми и относно развитието на областта. Искам колкото се може повече хора да се включват в масови инициативи. Сега например смятаме да реализираме базар с картини от домовете за хора с увреждания от областта. Тази идея се зароди след посещението ни в дома за стари хора с увреждания на 1-ви март. Хората там изработват изключителни произведения на изкуството. Смятам, че бихме могли да им помогнем. Надявам се да нямаме нормативни пречки в тази посока.

Дейността на настоящото ръководство на Областна администрация цели да представи инициативи, чрез които да се популяризира областта като средище на образователни, културни, социални и не на последно място спортни прояви. Дори преди няколко дни ни посети гросмайстор Веселин Топалов по покана на г-жа Баева.

– Какви са бъдещите Ви планове за развитие на Област Габрово?

Моите краткосрочни и дългосрочни цели са свързани с осигуряването на добри условия за връщането и реализацията на младежите в областта. Аз самата принадлежа към тях и смело мога да заявя, че това е моята кауза. Смятам, че съвместно с общините бихме могли да работим в тази посока.

– Какво е усещането на бъдеш жена в политиката? “Полата” повече помага или пречи?

Усещането е прекрасно. Безспорно е предизвикателство, пред което винаги съм искала да се изправя, тъй като моите интереси в областта на политиката датират още от юношеска възраст. Неслучайно съм защитила успешно бакалавърска и магистърска степен по политически науки. За мен политиката е призвание. Казвам го с цялата отговорност към това, което ми предстои.

Към днешна дата има достатъчно жени в политиката, за да е актуален толкова този въпрос. Те са прекалено много и дори няма нужда да давам примери. Жената в политиката не е прецедент, а нещо нормално.

Относно “полата” дали помага или пречи смятам, че тя е малка част от реалната политика. Всъщност “полата” е видимата част само до здрависването, след това се сяда на масата и разговорът се води като между мъже. Започнат ли важните преговори, няма значение дали е пола или панталон. Важни са качествата и уменията на двете страни.

“Полата” помага само, ако притежателката й има развита женска интуиция. Жените са по-интуитивни от мъжете, с по-развито чувство за усет. Интуицията помага да се погледне отвъд границите на очевидното. Преди време четох, че ако молитвата е твоето послание към Бога, интуицията е Божието послание към теб. Аз вярвам в това.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

112 години Независима България. Честит празник!

Published

on

Днес се навършват 112 години от Независимостта на България.

На 22 септември, през 1908 г. в църквата “Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново княз Фердинанд обявява България за Царство, приема титлата Цар на българите и скъсва васалната връзка с Османската империя. Независимостта е обявена при управлението на правителството на Александър Малинов против волята на великите сили, наложена с Берлинския договор.

Според него териториите на Северна България са включени в така нареченото Княжество България, което остава зависимо от султана, дори и след Съединението с Южна България през 1885 г.

Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната и ограничава възможностите ѝ в международните отношения. Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

Благоприятни условия за това настъпват през септември 1908 г. Тогава вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. В същото време в Истанбул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента, конфискува жп-линията и на 22 септември 1908 в църквата “Св. Четиридесет мъченици” в Търново със специален манифест е провъзгласена независимост на България, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Учредява се възпоменателен медал по този повод. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.

На заплахите с война от страна на Османската империя, България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

Зареди още

Крими

Осъдиха на 2 години плашилия с отмъщение затворник

Плашилият с отмъщение затворник пак ще влиза в пандиза.

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена днес, 21 септември, състав на Районния съд осъди мъж от Габрово на 2 години лишаване от свобода за извършено хулиганство.

Съдът призна подсъдимия С.Б. за виновен в това, че на 16 юни 2020 г., при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, в заведение за бързо хранене на ул. „Николаевска“ и във фирмено помещение на ул.“Ванче Михайлов“ в Габрово, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото (ВИДЕОТО МОЖЕТЕ ДА СИ ПРИПОМНИТЕ ОТТУК).

Видно от доказателствата по делото С.В. крещял на висок глас, отправил закани и обиди към присъстващи лица, ударил и счупил две стъкла на фирменото помещение.

За горепосоченото престъпление и на основание чл.325 ал.5 вр. с ал.1 вр. с чл.29 ал.1 б.“б“ вр. с чл. 26 ал.1 от НК във вр. с чл. 58а ал.1 от НК С.Б. бе осъден на 2 години лишаване от свобода.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Габрово в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция – по чл.371 т.2 от НПК, като подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях.

Съгласно закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното на подсъдимия наказание от 3 години „лишаване от свобода“ с 1/3.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Братя Влади и Ники Априлови посетиха НМО – Габрово

Published

on

Водещият на легендарното телевизионно предаване за деца „Като лъвовете“ Николай Априлов и сценаристът на „Х фактор“ и „Пълна лудница“ Влади Априлов бяха гости днес, 21 септември, на Националния музей на образованието в Габрово.

Двамата братя са от възрожденския габровски род Априлови. Те бяха посрещнати от директора Любка Тинчева, която им показа Музея. Техният прапрадядо Коста Пенчев Априлов е правнук на х. Кръстю Априлов, построил през 1762 г. известната Априлова чешма (пред Страноприемницата).

Коста Априлов е почетен гражданин на Габрово и Плевен. Двамата братя ще бъдат главни герои в предаването за генеалогия „Джинс“ по националната телевизия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица