Свържи се с нас

Новини

Християн Стоянов и Ива Димова са национални шампиони!

Габровските лекоатлети с нови медали, Християн Стоянов и Ива Димова – национални шампиони

Published

on

снимка: BGathletic.com

снимка: BGathletic.com

Най-добрият спортист на Габрово за 2016 г., Християн Стоянов (АК „Орловец 93“), стана двукратен републикански първенец при юношите старша възраст (до 20 год.) от Националния шампионат на закрито, който се проведе в зала „Добротица“ в Добрич.

Възпитаникът на треньора Веселин Георгиев и седми от Параолимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. беше без конкуренция в надпреварите на 1500 и 3000 метра. На по-късата дисциплина Християн поведе бягането от самото начало и до края нe изпусна лидерската позиция, като пресече финалната линия с време 4.06.52 минути. Мануел Петров (Евър-Варна), който миналото лято измъкна титлата на габровския атлет в бягането на 800 метра, остана втори. В старта на 3000 метра световният шампион за младежи с увреждания беше още по-убедителен и спечели с аванс от близо 6 секунди пред втория – Тодор Кънев от „Атлет“ (Карнобат). Времето на Стоянов беше 9.00.89 минути.

Като цяло представянето на габровските лекоатлети в Националните шампионати за юноши и девойки старша възраст, мъже и жени беше добро и донесе още няколко медала. При по-малките АК „Орловец 93“ направи пълен комплект, като към златните отличия на Християн, Таня Желева прибави сребро, а Светлин Иванов – бронз.

снимка: BGathletic.com

снимка: BGathletic.com

Желева завоюва вицешампионска титла в спринта на 60 метра. Тя направи три бягания, като във финала за пръв път слезе под границата на 8-те секунди и регистрира 7.99. Със 7.83 златото взе Нелина Стоева от „Вая 94“ (Бургас), а третото място с 8.04 зае друга бивша габровска възпитаничка – Мира Иванова, която в момента се състезава за столичния Класа. Таня беше много близо до медала и в другата дисциплина, в която участва – скок дължина. Тя направи четири успешни опита, в най-добрия от които се приземи на 5.07 метра, и този резултат и донесе 4 позиция.

Светлин Иванов пък се пребори за бронза в класическата една обиколка (400 метра). Габровският атлет спечели четвъртата от осемте предварителни серии, а времето му – 52.10 секунди, беше едно от четирите най-добри и го класира за финала. В заключителното бягане Светлин изостана в началото и до края не успя да намали дистанцията. Късметът му се усмихна, след като състезателят на „Атлетик“ (София) Методи Миланов беше декласиран за навлизане в общ коридор по-рано от позволеното. Така бронзът стана притежание на Светльо Иванов.

снимка: BGathletic.com

снимка: BGathletic.com

Другият габровски клуб „ТОТ атлет“ също имаше финалист при старшата възраст – Стефан Йосифов. Възпитаникът на баща и син Гутеви намери място след най-добрите в дисциплината 60 метра с препятствия и във финала зае 6 място с 9.06 секунди. В спринта на 60 метра Йосифов се нареди 19 със 7.93. Валерия Стоянова участва в бягането на 1500 метра и завърши 7 с 5.36.76 минути.

снимка: BGathletic.com

снимка: BGathletic.com

Големият триумф на „ТОТ атлет“ дойде в Националния шампионат за мъже и жени. Ива Димова, която е сред най-добрите спортисти на Габрово за 2016 г., стана шампион на България в скока на височина. Тя си подели първото място с участничката на няколко Олимпиади и медалистка от световни и европейски първенства Венелина Венева-Матеева (СК „Венелина Венева“). Двете атлетки нямаха фаулове до 175 см., но след това и двете сгрешиха по три пъти на 180 см.

Третата позиция спечели миналогодишната шампионка в зала Галина Николова (Класа), също със 175 см, но преодолени от трети опит. Медал спечели и една бивша състезателка на „ТОТ атлет“ – Анна Чиприянова, която в момента е студентка в НСА и защитава цветовете на столичния Класа. Възпитаничката на треньора Михаил Кьошев се окичи с бронз от дисциплината тласкане на гюле, с резултат от 12.19 метра.

Щафетата на АК „Орловец 93“ на 4 х 400 метра, в състав Александър Тодоров, Светлин Иванов, Николай Ненов и Християн Стоянов, се нареди на шесто място в България. В спринта на 60 метра Александър Тодоров се класира 16, Живко Желев е 17, а Петър Христов от „ТОТ атлет“ – 26. В надпреварите на 800 и 400 метра Красен Ботев от АК „Орловец 93“ записа 9 и 16 място.

Общо от четирите зимни първенства в Добрич (национални шампионати за състезатели под 16 години, за юноши и девойки младша възраст, за юноши и девойки старша възраст, за мъже и жени) равносметката за лекоатлетите от двата местни клуба е 3 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала.

Повече информация може да видите на сайта на Общински спортни имоти.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Има пострадал при катастрофата до разклона за кв. Стефановци

Published

on

75-годишна жена от Габрово е пострадала при катастрофата в близост до кръстовището за квартал „Стефановци“. За инцидента ви информирахме в петък, 7 август.

Ранената е била настанена в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово с фрактура на лявата предмишница, за щастие без опасност за живота.

Припомняме, че произшествието стана около 13.10 часа в района на кръстовище между улиците „Търновско шосе“ и „Василка Бенева“ в Габрово, когато се удариха два автомобила.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, вр. с чл. 342, ал. 1, б. „б“ от Наказателния кодекс.

Механизмът и причините за възникване на пътнотранспортното произшествие се разследват под надзора на Районна прокуратура – Габрово, уточняват от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Как да бъде благоустроена крайречната зона в Габрово?

Имате идея как да бъде благоустроена крайречната зона в Габрово? Общината набира предложения.

Published

on

Във връзка с предстоящо инвестиционно проектиране за оформяне на крайречната зона, като естествено продължение на вече съществуващите и естетизирани пространства от двете страни на река Янтра – ул. „Аврам Гачев“ и ул. „Дунав“, Община Габрово приема мотивирани предложения и идеи, които да бъдат представени и обсъдени в бъдеща публична дискусия.

Това съобщиха от администрацията на кмета. Чрез процеса на събиране на мнения и обществено обсъждане се цели максимално взаимодействие с експерти от различни сектори, чиято експертиза ще допринесе за последващата реализация на проект със съществено въздействие върху градското пространство и качеството на средата.

Предложенията следва да се съобразят със следните условия:

Обхват на зоната

Територията включва терените по двата бряга на река Янтра, в обсега северно от моста до Дома на хумора и сатирата на ул. “Д-р Никола Василиади“ до моста на ул. „Христо Ботев“.

Зоната откъм десния бряг включва: пространството около и западно от Спортна зала „Орловец“, като след имота на големия магазин от известна търговска верига, територията обхваща съществуващия паркинг и част от междублоковото пространство на жилищните сгради „Ропотамо“, „Камчия“ и „Арда“, заедно със зелената площ между брега на реката и ул.“Орловска“.

Обхватът откъм левия бряг включва: територията, прилежаща източно от сградата на Дома на хумора и сатирата, ул. „Аврам Гачев“, заедно с прилежащите терени между реката и намиращата се в близост бензиностанция, паркинга на ОП „Паркиране и репатриране“, част от пространството пред бившия Техникум по текстил, зоната пред съществуващите жилищни блокове и групата гаражи, както и целия неблагоустроен имот, по левия бряг на реката, отреден за озеленяване и стигащ до моста на ул. „Христо Ботев“.

Към тази страна на крайречната зона проектните намерения обхващат и терена на север от Техникума по текстил, обособен между ул.“Васил Левски“, ул.“Ивайло“ и ул. „Брянска“, отреден за озеленяване, заедно с довеждащата отсечка на ул. „Васил Левски“. Подробна схема на обхвата на зоната може да разгледате оттук.

Основна цел

Провеждането на обществено обсъждане за конкретното инвестиционно намерение е осигуряване на възможност компетентните общински органи да вземат правилни, законосъобразни и устойчиви решения, съобразени в максимална степен с изразените становища, мнения, предложения, възражения, бележки и препоръки от обществеността.

Чрез обмяната на идеи и предложения от страна на различни заинтересовани страни, се очакват както нови гледни точки и обобщени концептуални решения, така и постигане на обществено съгласие за продължаване на вече започнатото благоустрояване и естетизиране на средата от двете страни на река Янтра.

Реката е била градообразуващ фактор за Габрово. През годините това се е променяло, подобно на много други селища по света, като се е скъсала връзката на града с нея. Днес я търсим отново и се обръщаме към нея с нов смисъл и по нов начин. „Искаме да си отвоюваме реката обратно, така както следваме и признаваме естествената си зависимост от природата и нейното значение“, коментират от Общината.

С бъдещия проект се цели максимално приобщаване на прилежащите на реката терени чрез подходящи благоустройствени мероприятия за социализация и адаптация на теренните дадености, за създаване на зони – не само за озеленяване, рекреация и спорт, но и за общественообслужващи дейности.

Търсят се решения, за да се осигури комплексна инфраструктура за пълноценното функциониране, както на прилежащите терени и сгради, така и цялостното ново осмисляне и оформяне на крайречната зона със свой запомнящ се индивидуален облик. Какви са възможностите за създаване на атрактивни градски дейности по бреговете на реката, с ограничаване на автомобилното движение /доколкото е възможно/ с респект към околната среда, чрез изграждане на екологични съоръжения и осигуряване на средства за поддръжката /чрез пазарно ориентирани дейности, публично – частни партньорства и други/ на тази трансформация на крайречната зона – това е най-общо казано основната задача на проекта.

Задължителни елементи

По отношение на река Янтра трябва да се предвидят необходимите корекции на коритото, които в зависимост от специализираните обследвания и норми, съобразени и с функционалното зониране, ще наложат изграждане на укрепващи брега стени и/или оформяне на речния бряг чрез терасиране. Канализирането на реката и крайбрежните съоръжения трябва да дава не само гаранция за сигурност, но и нови различни възможности за атракции, социализация и нова пространствена естетика.

Територията следва да бъде естествено и логично продължение на вече изградените пешеходни алеи и веломаршрути по ул. “Аврам Гачев“ и ул. “Дунав“.

Очаква се подходящо решение за пешеходна връзка чрез премостване /от лека ефирна конструкция/ за осигуряване на архитектурна достъпност в участъка от паркинга пред блок „Камчия“ и блок „Ропотамо“ през реката към ул.“Васил Левски“. Независимо как ще се планират отделните функционални зони и терени, проектът за крайречната зона задължително ще включва изграждането и монтирането на улично и парково осветление, с видеонаблюдение.

Пространството пред Спортна зала „Орловец“ следва да бъде реконструирано и подновено, като се предложат нови възможности за спорт и развлечения. Важно е да се съобрази, че теренът северозападно от залата, върху който традиционно се разполагат циркови и увеселителни атракциони, е с ограничение за реализиране на строителни работи, свързани с фундиране, поради наличието на магистрални подземни комуникации.

Становища, мнения, идеи и препоръки от страна на заинтересованата общност се приемат до 11 септември, включително, на електронен адрес protocol@gabrovo.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кастрят изсъхналите клони на старата липа на пазара

Published

on

Специализирана група от арбористи ще извърши премахването на сухи, счупени и преплетени клони от липата на централния пазар в Габрово, информираха от местната общинска администрация.

Според предписание, направено чрез неинвазивен метод на обследване на дървото, короната му ще бъде повдигната на минимум 2,5 м, а новоизникналите клони, в близост до направените резитби ще бъдат редуцирани.

Дейностите ще бъдат изпълнени по алпийски способ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица