Култура, Новини|02.02.2017 8:37

90 години от рождението на Никола Николов отбелязаха с изложба в София

DSC08709 (Medium)Министерството на културата, Галерия „Средец” и Художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово, представиха изложба по повод 90 години от рождението на габровския художник Никола Николов. Откриването на експозицията бе на 31 януари (вторник) от 18:00 ч. в Галерия „Средец” на бул. „Ал. Стамболийски” 17 в столицата.

Експозицията, включваща 30 живописни творби от фонда на Художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово е представителна извадка на творчеството на художника. Тя бе показана в Габрово през 2016 г.

Изложбата бе открита от Евгени Недев, Директор на ХГ „Христо Цокев“ в присъствието на дъщерята на художника Ива Николова, зам. министър на културата Боил Банов, акад. Светлин Русев, творци, знаменитости и почитатели на изкуството.

Куратор на изложбата е акад. Светлин Русев, който потвърди високата оценка за творчеството и личността на Никола Николов.

Нешка Робева (Medium)„Преди всичко Никола Николов беше художник от класа с проста и чиста форма, с дълбок усет за природата и човека. Кольо беше свободен дух, който не натрапваше свободата си, но я живееше като творческо и житейско поведение. Това ,че габровската галерия е решила да почете дин достоен човек и истински художник, а и създател на галерията , не е само поклон пред делото му, но в определен смисъл е и осмисляне на днешния ни хаос и бъркотия през изкуството и примера на своя съгражданин и всеотдаен труженик. Той не беше от художниците, които участваха в амбициозното надпяване. Имаше някакво философско безразличие към арт-състезанията. Убеден в простотата и неприкосновеността на личното си пространство, в което живееше с добри мисли и светли чувства. Приживе, когато Кольо беше един от нас, трудно можеше да се разбере високата човешка и артистична мярка, която постави. Днес мярката е само една – дълбоко разтърсващо и силно изкуство.“ – думи на Светлин Русев при откриване на изложбата.

DSC08698 (Medium)Никола Николов е роден на 21 юни 1926 г. в пловдивското село Куклен. Завършва Художествената академия в София при проф. Ненко балкански. През 1957г. се установява в Габрово, като учител по рисуване в Априловската гимназия. Три години по-късно е избран за творчески секретар на СБХ – Габрово. Под негово ръководство групата на габровските художници се утвърждава като една от най-дейните. Изявите и отличията му са многобройни.  През 1985г. е удостоен със званието „Заслужил художник“.

Провъзгласен посмъртно за Почетен гражданин на Габрово на 10 октомври 1998г. за значителния му принос към националната художествена култура и културния живот на град Габрово.

Етикети: , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар