Свържи се с нас

Новини

ГЕРБ загуби битката на полето на морала, смята Кирил Добрев

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Ще се опитаме да възстановим справедливостта, защото ако има нещо,  което загуби ГЕРБ, то това бе на полето на морала. Отчитат се добри икономически показатели, строят се пътища, а губят избори, защото загубиха битката с българския народ на полето на морала. Смятаха, че всичко, което решат може да мине ненаказано от хората. БСП ще се бори да бъде припозната за алтернатива на това управление.“

Това каза на пресконференция народният представител от БСП – Габрово Кирил Добрев, по време на която фиксира най-важните дейности, обхванати през мандата му на местно ниво в своя избирателен район.

„Програмата, с която БСП ще се яви на предстоящите парламентарни избори, за първи път е насочена приоритетно към активното население“, обясни Добрев.

Фондове за безлихвено подпомагане на бизнеса, гарантирани от държавата, при откриване на нова фирма, с поне пет работни места, тя да бъде освободена от данък печалба за определен период от време, политики за стимулиране на работещите млади хора с деца и безлихвени кредити за покупка на жилище, са само част от мерките, заложени в платформата на левицата.

„Габрово е мястото, имащо потенциал за развитие на високотехнологични фирми“, смята Кирил Добрев.

По отношение на работата му в Народното събрание той сподели, че е успял да изпълни обещанието си, дадено още в началото на неговия мандат, а именно с другите габровски депутати да сформират така нар. „габровско лоби по важни въпроси“, сработило единствено при кризата със спрените влакове до Царева ливада.

„Тогава всички депутати бяхме единодушни и успяхме да направим така, че да няма съкращения и спиране на влаковете. Извоювахме БДЖ да бъде социална услуга, а не начин за печелене на пари“, коментира социалистът.

Пред журналистите той добави още и за многото спечелени битки с администрацията, от името на местните животновъди и защита на техните интереси.

Посочен беше и казусът на габровци с местната топлофикация, по който след намесата на Кирил Добрев бе сезирана Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и се очаква да бъдат взети мерки. А благодарение на неговите усилия компрометираният пътен участък Севлиево – Крамолин беше ремонтиран.

„Като опозиционен депутат смятам, че по всички важни проблеми, които са имали хората и съм бил потърсен, бях ангажиран“, заяви в заключение Добрев.

По негова инициатива в Габрово, заедно с учители от Национална Априловска гимназия и с подкрепата на вицепрезидента Илияна Йотова, преди евродепутат, беше организиран конкурсът „Мястото на България в Европа“, в резултат на който габровски ученици посетиха Европарламента.

Начинанието ще бъде продължено и през тази година в другите 3 общини на област Габрово, увериха от структурата на партията в Габрово.

Оказва се, че Кирил Добрев е бил и най-активен от всички габровски депутати, стана ясно още от изнесените пред медиите факти. Той има общо 20 актуални питания, изпреварвайки представителят на ГЕРБ Добромир Проданов, който е с 3 и другите двама – Цветомир Михов от ГЕРБ и Четин Казак от ДПС, които не са поставяли въпрос от трибуната на Народното събрание.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица