Свържи се с нас

Новини

Тази вечер е Благотворителният концерт в подкрепа на Николай Тихолов

Published

on

blagotvoritelen-koncert-dfa-gabrovcheТази вечер, 22 декември, от 18.00 часа в спортна зала „Орловец“ ще се проведе Коледният Благотворителен концерт, в подкрепа на танцьора от ДФА „Габровче“ Николай Тихолов.

Събраните средства от инициативата ще бъдат предоставени за лечение и сърдечна трансплантация на ученика в 12 „г“ клас на Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово.

Поканите за концерта на стойност 5 лв. могат да бъдат закупите на касите на Дом на културата, Спортна зала „Орловец“, Драматичен театър и ДФА „Габровче“.

Концертът е с участието на ДФА „Габровче“, Дани Меджикс, Шоу-балет „Магия“, Анна Христова, Вокална формация „Усмивките на Габрово“, Танцова школа „Лияна“.

В първата част от вечерта те ще играят за него, а във втората част ще се включат вокална формация „Усмивките на Габрово“, танцова школа „Лияна“, шоу-балет „Магия“ и Дани Маджикс. В програмата като певици ще се изявят танцьорки на прочутия детски фолклорен ансамбъл – Анна Христова и Инес Метева.

Концертът се осъществява с безвъзмездната подкрепа на Общински спортни имоти – Габрово, спортна зала „Орловец“, печатница „Екс-прес“, ПГТ „Пенчо Семов“, радио „Бумеранг FM“, рекламна агенция „Елмазови“ и ДТ „Рачо Стоянов“.

Ако искате да подкрепите Николай, неговата банкова сметка е в:

Банка
ДСК
BIC: STSABGSF
IBAN: BG05STSA93000004929346

По Коледа стават чудеса – чудото си ти, част от Габрово едно сърце. Ела и направи концерта незабравим за себе си и едно момче, танцьора на ДФА „Габровче“ – Николай Тихолов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Кристина Сидорова: Знаещият човек е свободен!

Published

on

Уважаеми учители, преподаватели, дейци на българската наука и култура, библиотекари,

Истинско удоволствие и чест за мен е да Ви поздравя по повод 24-ти май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на словото, на просвещението и духа, на знанието и единението българско! Най- българският и истински празник.

24 май е денят, в който всички ние прекланяме глави пред великото дело на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий, сътворили Азбуката с буквите български и с този си акт, превърнали българите в нация, намираща своята идентичност във великото и свещено слово.

„Аз, Буки, Веди, Добро, Ест…“ Всяка буква е като божествен знак, даващ ни светлина, откриващ безброй светове.

Нека пазим нашия език, нека да го предаваме на децата си. Да помним, че словото и знанието са били пламъчето, което е запалило стремежа към Свобода в едни тъмни и страшни години.

Знаещият човек е свободен човек! Днес е ден и за благодарност. Към всички Вас, учители, преподаватели, дейци на науката и културата.

Обръщам се към Вас с огромно уважение, особено в дните на изпитания, които ни се случват сега. С труд и упоритост Вие доказахте, че се справяте с всички предизвикателства и продължавате с любов да бъдете пътеводителите към знанието.

Затова Ви благодаря от сърце за неуморния труд, несломимия дух и търпението, с което работите ежедневно.

Честит празник на науката, културата и знанието!

Кристина Сидорова,
Народен представител 7 МИР – Габрво

Зареди още

Новини

Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Published

on

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, и се чества на 24 май.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост своя празник честват и Народните читалища.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

С молебен и поднасяне на цветя Габрово ще отбележи празничния 24 май

Published

on

По повод Деня на Българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май, в неделя от 09.15 часа в храм „Успение на Пресвета Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен.

След него в 09:30 часа от храма към паметника на благодетеля Васил Априлов ще се отправи традиционното литийно шествие, а 09:45 часа пред паметника ще бъдат поднесени цветя.

Събитията ще се проведат при с спазване на противоепидемичните мерки на открити и закрити обществени места, и съблюдаване на необходимата физическа дистанция.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица