Свържи се с нас

Крими

Условни присъди за шефове, източвали ДКЦ в Севлиево

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Условно наказание от 3 години „лишаване от свобода“ определи състав на Окръжен съд – Габрово на Тодор Х. от Севлиево – за извършени престъпления против данъчната система. Условни присъди получиха и Катя Х. и Елена Х. от същия град, за длъжностни присвоявания и документни престъпления.

Подсъдимият Тодор Х. следва да заплати и глоба, а на подсъдимата Катя Х. бе наложено наказание лишаване от право да упражнява професия или дейност, свързана с управление или отчитане на парични и материални ценности.

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена на 6 декември т.г., състав на Окръжен съд – Габрово, с председател съдия Попов, призна Тодор Х. за виновен в това, че през периода септември 2010 г. – декември 2013 г., като управител на търговско дружество от Севлиево, при условията на продължавано престъпление, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – общо 107 872,24 лв., като не подал декларация, съгласно чл.96 ал.1 от ЗДДС, осъществявайки счетоводство в нарушение на изискванията на счетоводното законодателство. За извършеното престъпление бе осъден на 3 години лишаване от свобода.

С оглед събраните по делото доказателства Тодор Х. бе признат за невинен да е извършил горепосоченото престъпление през периода февруари – август 2012 година (когато не е бил вписан като управител на търговското дружество), с което да е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 55 045,96 лева, поради което съдът го оправда в тази част от повдигнатото му обвинение.

Същият подсъдим бе признат за виновен в това, че през периода от началото на юни 2010 г. – до юли 2013 г., като едноличен търговец, при условията на продължавано престъпление, избегнал установяване и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – общо 24 029,11 лв., като затаил истина в подадени пред ТД НАП офис Габрово декларации, относно облагаеми доставки на три дружества, за което бе осъден на 3 години лишаване от свобода.

Съдът призна Тодор Х. за виновен и в това, че през периода 28 април 2011 г. – 24 април 2013 г., при условията на продължавано престъпление, избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в големи размери, като потвърдил неистина в годишни данъчни декларации за 2010, 2011 и 2012 година, които се изискват по силата на чл.50 от ЗДДФЛ, подадени пред офис Габрово на ТД НАП, недекларирайки други облагаеми доходи, изплатени от две търговски дружества и по този начин и не внесъл дължимия данък върху доходите на физическите лица в размер на общо 9 071,55 лева. За това престъпление съдът определи на Тодор Х. наказание от 1 година лишаване от свобода и глоба в размер на 1000 лева.

На основание чл.23 ал.1 от НК съдът определи на Тодор Х. общо наказание от 3 години лишаване от свобода, изпълнението на което бе отложено с изпитателен срок от 5 години, към което присъедини и наказанието глоба в размер на 1 000 лева.

Подсъдимата Катя Х. бе призната за виновна в това, че на 22 август 2011 година, като длъжностно лице – член на съвета на директорите на акционерно дружество от Севлиево, същото 100 % собственик на ДКЦ „А.М.” ЕООД – Севлиево, присвоила чужди пари в големи размери – общо 77 000 лв., собственост на ДКЦ „А.М.” ЕООД, връчени в това й качество, за което и на основание чл.202 ал.2 т.1 вр.чл.201 от НК, съдът й определи наказание от 3 години лишаване от свобода. На основание чл.202 ал.3 от НК бе лишена от право да упражнява професия или дейност свързана с управление или отчитане на парични и материални ценности за срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Съдът призна Катя Х. за виновна и в това, че през периода от 28 март до 7 май 2013 г., като длъжностно лице – член на съвета на директорите на акционерно дружество от Севлиево, при условията на продължавано престъпление, присвоила чужди пари – общо 13 000 лева, собственост на същото акционерно дружество, връчени в това й качество и поверени и да ги управлява, за което престъпление по чл.201 вр.чл.26 ал.1 от НК съдът й наложи наказание от 1 година лишаване от свобода.

Подсъдимата бе призната за виновна и по третия пункт от повдигнатото й обвинение, а именно, че през периода от 30 март 2011 г. до 4 април 2013 г., при условията на продължавано престъпление, на три пъти, с цел да избегне плащането на дължими данъци в размер на общо 1 059 лева затаила истина в три годишни данъчни декларации пред ТД НАП – Габрово, в които не декларирала общо 10 590 лева, получени като заплати от ДКЦ „А.М.” ЕООД – Севлиево. За това престъпление съдът й определи наказание от 1 година лишаване от свобода.

На основание чл.23 ал.1 от НК съдът определи на Катя Х. общо наказание от 3 години лишаване от свобода, изпълнението на което бе отложено с изпитателен срок от 5 години години, към което присъедини и наказанието лишаване от право да упражнява професия или дейност, свързана с управление или отчитане на парични и материални ценности за срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила

Третата подсъдима по делото – Елена Х., бе призната за виновна за това, че в периода от 2 до 30 октомври 2013 г., като длъжностно лице – ръководител звено изследване и развитие клинични проучвания в ДКЦ „А.М.” ЕООД – Севлиево, при условията на продължавано престъпление, присвоила чужди пари – общо 10 000 лв., собственост на ДКЦ „А.М.” ЕООД гр. Севлиево, връчени и в това и качество и поверени й да ги управлява. За посоченото престъпление съдът й наложи наказание от 1 година лишаване от свобода.

Същото наказание съдът й определи и за извършено документно престъпление за това, че през периода 25 април 2012 г. – 5 март 2013 г., при условията на продължавано престъпление, с цел да избегне заплащане на дължими данъци общо в размер на 2 185 лева, затаила истина в две писмени декларации, които по силата на чл.50 от ЗДДФЛ се дават пред орган на властта – ТД на НАП – Габрово като не декларирала доходи за извършени клинични проучвания и сума получена като заплата от ДКЦ „А.М.” ЕООД – Севлиево.

На основание чл.23 ал.1 от НК съдът определи общо наказание от 1 година лишаване от свобода, изпълнението на което бе отложено с изпитателен срок от 3 години.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд Велико Търново в 15-дневен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Кола се удари в електрически стълб в Габрово (снимки)

Published

on

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Лек автомобил „Фолксваген Голф“, с габровска регистрация, се удари в железобетонен електрически стълб, сигнализира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Произшествието стана днес, 27 май, на стеснен, но сравнително прав участък, в района на ул.“Бакойска“ в ранния следобед, когато за кратко над Габрово се изля интензивен дъжд.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

За късмет при инцидента няма пострадали хора, нанесени са материални щети по предната част на катастрофиралата кола и съоръжението от електропреносната мрежа на града.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Шофьорът е невредим, но с уплаха след претърпяната катастрофа, видя репортер на „Габрово Нюз“, който посети мястото на произшествието.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Водачът се е движел на мокър пътен участък в посока от центъра на Габрово към кв. Горни Бакойци, като по неизвестни засега причини е напуснал платното за движение и се е блъснал в съоръжението край пътя.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

В резултат на удара стълбът се бе наклонил на една страна, ограничавайки движението по кварталната улица, а за кратко елетроподаването в района бе преустановено, споделиха пред „Габрово Нюз“ живущи в района.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

На място имаше екип на габровската полиция, който извърши оглед, описа щетите и обслужи по административен ред възникналото пътнотранспортно произшествие. Пробата на водача за употребата на алкохол е отрицателна.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Малко след настъпването на инцидента, описването на щетите и преместването на стълба, с помощта на Пътна помощ Габрово, катастрофиралата кола бе изтеглена от мястото на произшествието.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Акцията по преместването на автомобила бе проведена изключително професионално и не трая дълго.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Чрез използването на лебедка оказващият съдействие екип, отзовал се на място, успя много бързо да натовари катастрофиралата кола на платформата на камиона, за да бъде възможно служителите на Енергото да започнат работа по възстановяване на електроподаването в района.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Преди това, за да бъде преместен наклоненият стълб бе извикана специализирана високопроходима техника, с монтиран на нея кран, благодарение на която съоръжението бе обезопасено и преместено встрани от асфалтовия път.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Екипите на елетроразпределителното дружество започнаха веднага работа, като увериха, че още в рамките на днешния работен ден подаването на ток в района към абонатите ще бъде възстановено.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Осъдиха на пробация жена от Габрово, нарушила карантина

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена вчера, 26 май, състав на Районния съд осъди жена от Габрово на пробация за неспазване на наложени карантинни мерки.

Съдът призна подсъдимата, с инициали Н.Г., за виновна в това, че на 6 май т.г., около 13.55 часа в Габрово, нарушила мерки против разпространението на заразна болест сред хората, (определени със заповед на министъра на здравеопазването на РБ), като не изпълнила задължението си да не напуска посочен от нея адрес в Габрово, след като е била поставена под карантина с предписание на здравните власти, а деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано с разрастваща се епидемия от КОВИД-19.

Видно от доказателствата по делото жената влязла на територията на страната от Република Гърция на 25 април 2020 година. С предписание на РЗИ – Хасково тя била поставена под карантина за 14-дневен срок, считано от 26 април до 9 май 2020 г., като посочила, че ще пребивава на конкретен адрес в Габрово.

Въпреки това, на 6 май, подсъдимата била установена от органите на реда да управлява лек автомобил по улица в Габрово. При извършената проверка тя бе обяснила на полицейските служители, че е ходила да пазарува и отивала до автосервиз.

За горепосоченото престъпление жената бе осъдена на пробация със следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца и задължителни периодични срещи с пробационен служител за същия срок.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Габрово в 7-дневен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Крадци задигнаха оптичен нивелир за 1 800 лева

Published

on

Полицията в Габрово разследва кражбата на оптичен нивелир на стойност около 1 800 лева и вещи от автомобил, паркиран в село Поповци.

По данни на тъжителя, престъплението е било извършено за времето от 15.00 часа на 24 май до 19.30 часа на 26 май.

За този период неизвестен извършител, който след като взломил едно от стъклата на товарен автомобил, собственост на търговско дружество, отнел вещта, с ясното намерение да я присвои противозаконно.

На местопроизшествието е извършен оглед и образувано досъдебно производство. Разследването по случая се провежда под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица