Свържи се с нас

Крими

Условни присъди за шефове, източвали ДКЦ в Севлиево

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Условно наказание от 3 години „лишаване от свобода“ определи състав на Окръжен съд – Габрово на Тодор Х. от Севлиево – за извършени престъпления против данъчната система. Условни присъди получиха и Катя Х. и Елена Х. от същия град, за длъжностни присвоявания и документни престъпления.

Подсъдимият Тодор Х. следва да заплати и глоба, а на подсъдимата Катя Х. бе наложено наказание лишаване от право да упражнява професия или дейност, свързана с управление или отчитане на парични и материални ценности.

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена на 6 декември т.г., състав на Окръжен съд – Габрово, с председател съдия Попов, призна Тодор Х. за виновен в това, че през периода септември 2010 г. – декември 2013 г., като управител на търговско дружество от Севлиево, при условията на продължавано престъпление, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – общо 107 872,24 лв., като не подал декларация, съгласно чл.96 ал.1 от ЗДДС, осъществявайки счетоводство в нарушение на изискванията на счетоводното законодателство. За извършеното престъпление бе осъден на 3 години лишаване от свобода.

С оглед събраните по делото доказателства Тодор Х. бе признат за невинен да е извършил горепосоченото престъпление през периода февруари – август 2012 година (когато не е бил вписан като управител на търговското дружество), с което да е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 55 045,96 лева, поради което съдът го оправда в тази част от повдигнатото му обвинение.

Същият подсъдим бе признат за виновен в това, че през периода от началото на юни 2010 г. – до юли 2013 г., като едноличен търговец, при условията на продължавано престъпление, избегнал установяване и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – общо 24 029,11 лв., като затаил истина в подадени пред ТД НАП офис Габрово декларации, относно облагаеми доставки на три дружества, за което бе осъден на 3 години лишаване от свобода.

Съдът призна Тодор Х. за виновен и в това, че през периода 28 април 2011 г. – 24 април 2013 г., при условията на продължавано престъпление, избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в големи размери, като потвърдил неистина в годишни данъчни декларации за 2010, 2011 и 2012 година, които се изискват по силата на чл.50 от ЗДДФЛ, подадени пред офис Габрово на ТД НАП, недекларирайки други облагаеми доходи, изплатени от две търговски дружества и по този начин и не внесъл дължимия данък върху доходите на физическите лица в размер на общо 9 071,55 лева. За това престъпление съдът определи на Тодор Х. наказание от 1 година лишаване от свобода и глоба в размер на 1000 лева.

На основание чл.23 ал.1 от НК съдът определи на Тодор Х. общо наказание от 3 години лишаване от свобода, изпълнението на което бе отложено с изпитателен срок от 5 години, към което присъедини и наказанието глоба в размер на 1 000 лева.

Подсъдимата Катя Х. бе призната за виновна в това, че на 22 август 2011 година, като длъжностно лице – член на съвета на директорите на акционерно дружество от Севлиево, същото 100 % собственик на ДКЦ „А.М.” ЕООД – Севлиево, присвоила чужди пари в големи размери – общо 77 000 лв., собственост на ДКЦ „А.М.” ЕООД, връчени в това й качество, за което и на основание чл.202 ал.2 т.1 вр.чл.201 от НК, съдът й определи наказание от 3 години лишаване от свобода. На основание чл.202 ал.3 от НК бе лишена от право да упражнява професия или дейност свързана с управление или отчитане на парични и материални ценности за срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Съдът призна Катя Х. за виновна и в това, че през периода от 28 март до 7 май 2013 г., като длъжностно лице – член на съвета на директорите на акционерно дружество от Севлиево, при условията на продължавано престъпление, присвоила чужди пари – общо 13 000 лева, собственост на същото акционерно дружество, връчени в това й качество и поверени и да ги управлява, за което престъпление по чл.201 вр.чл.26 ал.1 от НК съдът й наложи наказание от 1 година лишаване от свобода.

Подсъдимата бе призната за виновна и по третия пункт от повдигнатото й обвинение, а именно, че през периода от 30 март 2011 г. до 4 април 2013 г., при условията на продължавано престъпление, на три пъти, с цел да избегне плащането на дължими данъци в размер на общо 1 059 лева затаила истина в три годишни данъчни декларации пред ТД НАП – Габрово, в които не декларирала общо 10 590 лева, получени като заплати от ДКЦ „А.М.” ЕООД – Севлиево. За това престъпление съдът й определи наказание от 1 година лишаване от свобода.

На основание чл.23 ал.1 от НК съдът определи на Катя Х. общо наказание от 3 години лишаване от свобода, изпълнението на което бе отложено с изпитателен срок от 5 години години, към което присъедини и наказанието лишаване от право да упражнява професия или дейност, свързана с управление или отчитане на парични и материални ценности за срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила

Третата подсъдима по делото – Елена Х., бе призната за виновна за това, че в периода от 2 до 30 октомври 2013 г., като длъжностно лице – ръководител звено изследване и развитие клинични проучвания в ДКЦ „А.М.” ЕООД – Севлиево, при условията на продължавано престъпление, присвоила чужди пари – общо 10 000 лв., собственост на ДКЦ „А.М.” ЕООД гр. Севлиево, връчени и в това и качество и поверени й да ги управлява. За посоченото престъпление съдът й наложи наказание от 1 година лишаване от свобода.

Същото наказание съдът й определи и за извършено документно престъпление за това, че през периода 25 април 2012 г. – 5 март 2013 г., при условията на продължавано престъпление, с цел да избегне заплащане на дължими данъци общо в размер на 2 185 лева, затаила истина в две писмени декларации, които по силата на чл.50 от ЗДДФЛ се дават пред орган на властта – ТД на НАП – Габрово като не декларирала доходи за извършени клинични проучвания и сума получена като заплата от ДКЦ „А.М.” ЕООД – Севлиево.

На основание чл.23 ал.1 от НК съдът определи общо наказание от 1 година лишаване от свобода, изпълнението на което бе отложено с изпитателен срок от 3 години.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд Велико Търново в 15-дневен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Килограм кокаин и 4,7 кг хероин иззеха при акция на Гергините (снимки)

63-годишен мъж от габровското село Гергини беше арестуван, заради 1 килограм кокаин и 4,7 кг хероин. До задържането му се стигна след проведена спецакция, под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив и с активното съдействие на Областната дирекция на МВР – Габрово.

снимка: Пресцентър МВР

Високорисковите наркотични вещества, в особено големи размери, са били иззети при специализирана операция на служители на отдел “Криминална полиция” при пловдивската дирекция на МВР, проведена под наблюдението на Окръжна прокуратура – Пловдив и в тясно взаимодействие с колегите им от Габрово.

снимка: Пресцентър МВР

На 19 август т.г. на адрес в квартал “Столипиново” в Пловдив служители на отдел “Криминална полиция” и сектор “Специализирани полицейски сили” при ОДМВР-Пловдив задържали в момент на наркосделка 48-годишен турски гражданин и две жени, на 24 и 37 години.

снимка: Пресцентър МВР

При процесуално-следствените действия тогава били иззети общо 257,6 грама хероин, над 0,4 грама кокаин, електронна везна и мобилни телефони.

снимка: Пресцентър МВР

В хода на образуваното досъдебно производство тримата били задържани за срок до 72 часа, с постановление на окръжен прокурор и привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК.

снимка: Пресцентър МВР

При продължилите по случая оперативни действия и анализ на събраната информация криминалистите установили, че 48-годишният чужденец придобил наркотичните вещества именно от 63-годишен жител на габровското село Гергини.

снимка: Пресцентър МВР

След съгласуване с прокуратурата данните за него били подадени в Областната дирекция на МВР – Габрово, откъдето незабавно бил сформиран екип, който се насочил към населеното място до Габрово.

снимка: Пресцентър МВР

В рамките на минути служителите локализирали къщата на мъжа и го заловили пред нея, при потеглянето му с лек автомобил “Мерцедес”, в който бил открит пакет с около килограм кокаин.

снимка: Пресцентър МВР

Допълнително в двора на имота били намерени закопани общо 18 пресовки, реагирали на хероин с тегло около 4,7 кг, а в къщата били открити още незаконно притежавани ловна пушка и 100 патрона.

снимка: Пресцентър МВР

По време на беседите с 63-годишния, задържаният признал пред разследващите, че се е подготвял да се освободи от всички намерени веществени доказателства.

снимка: Пресцентър МВР

Според справка в регистрите на МВР 63-годишиният мъж няма криминалистически регистрации в България, по данни на разследващите, той е изтърпял ефективна присъда лишаване от свобода в Турция, след като през 2014 г. местните власти го заловили на граничен пункт с килограм хероин.

снимка: Пресцентър МВР

Към момента той е задържан с постановление на Окръжна прокуратура – Пловдив и предстои в понеделник да бъде внесено искане в съда за вземане на постоянна мярка „задържане под стража”.

снимка: Пресцентър МВР

За извършеното престъпление в случая законът предвижда наказание от 5 до 15 години затвор и глоба от 20 до 100 хиляди лева”.

Данните от успешната реализация бяха оповестени днес, 23 август, от директора на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев, заместника му – комисар Димитър Събчев, зам.-директора на ОДМВР – Габрово комисар Цветан Петков, заместник-окръжните прокурори Галин Гавраилов и Галина Андреева-Минчева и наблюдаващия делото прокурор Марин Пелтеков.

снимка: Пресцентър МВР

Представителите на прокуратурата определиха като изключително прецизна и професионална работата на служителите от пловдивския отдел “Криминална полиция” и дадоха висока оценка за бързата и адекватна реакция на колегите им от Габрово, в резултат на което е постигната успешната реализация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Сгащиха безочлив „ало шарлатанин“. Ще си го получи!

Габровските криминалисти, съвместно с колегите им от Областната дирекция на МВР – Разград, разкриха и арестуваха гастролиращ в нашия град телефонен измамник, представящ се по телефона за полицай и мамил възрастни хора.

Това е 56-годишен столичанин, който вече е бил осъждан за такъв тип престъпления.

Разследващите влезли в дирите му, след като започнали работа по разкриване извършителя на телефонна измама, жертва на която на 4 август стана 68-годишна жена от Габрово.

Потърпевшата съобщила на органите на реда, че чрез обаждания на домашния и на мобилния ѝ телефони, неизвестен, представил се за полицейски служител, я въвел в заблуждение, че се провеждала операция за установяване и залавяне на телефонни измамници.

По време на разговора шарлатанинът успял да убеди и инструктира жената да пусне през терасата на жилището си пакет със значителна сума пари.

В хода на образуваното по случая досъдебно производство, в резултат на проведени оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия, криминалисти от областната дирекция и от полицейското управление на Габрово, със съдействието на колегите им от ОДМВР – Разград, установили и задържали мъж на 56 години от София, осъждан за извършени измами, за когото били на лице данни, че е получил парите, предмет на престъплението. Сума, в размер на 4 350 лева.

След приключване на работата по цялостното документиране на случая, материалите ще бъдат предадени на прокуратурата.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Въпреки разкритото престъпление от полицията отново напомнят: Не се доверявайте и не давайте пари на непознати! Полицията не иска пари от гражданите, за да си свърши работата. Институциите не събират пари на ръка. Искането на пари по телефон е категоричен знак за измама. Не помагайте на измамниците! Не им съобщавайте номера си на мобилния телефон и адреса си! При такива обаждания звънете на тел. 112.

Хора! Говорете и предупредете възрастните си родители и близки да не дават пари на непознати, дори на представящи се за полицаи, още повече поискани по телефона!

Искането на пари по телефона е категоричен знак за измама! Дори отсрещната страна да настоява да останете на линия, затворете телефона и позвънете на най-близките си хора и на тел. 112.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

Най-разпространени сценарии за извършване на телефонни измами са:

• Оказване на съдействие при провеждане на полицейска акция по залавяне на измамници
• Спешна операция на роднина, за която са нужни допълнителни пари
• Внасяне на гаранция за освобождаване на близък човек от арест
• Печалба от томбола или телевизионна игра
• Баене за разваляне на магия, и още много сценарии с цел телефонните измамници да вземат Вашите пари.

Бъдете бдителни и при съмнение проверявайте получената информация, включително и в институциите, от чието име ви се обаждат за съдействие, категорични са от Областната дирекция на МВР – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Арестуваха непълнолетен дилър в Габрово

21 полиетиленови свивки марихуана, с общо тегло 23 грама, бяха иззети след ареста на непълнолетен младеж от Габрово. Белезниците на ръцете му щракнали в сряда вечерта.

Тогава, около 20.00 часа, в хода на специализирана полицейска операция, провеждана с цел противодействие на престъпления свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества, автопатрулен екип на Габрово извършил проверка на непълнолетния младеж от града.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

При обиска му било установено, че той е придобил и държи 21 полиетиленови свивки, съдържащи зелена суха листна маса, която била с общо тегло от 23 грама. При извършения полеви наркотест тя дала характерната реакция на наркотичното вещество „канабис“.

Извършен бил оглед на местопроизшествие, а по случая е образувано досъдебно производство под надзора на прокуратурата в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица