Свържи се с нас

Култура

„Котки върху покрива“ на Дома на хумора и сатирата

„Котки върху покрива“ –
арт инсталация на Адриан Новаков, съфинансирана по програма „Култура“
на Община Габрово

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

2 години след „Стършела“, който се „заби“ в стената на Дома на хумора и сатирата, нова арт инсталация оживява върху фасадата на габровската Весела къща. Няколко бронзови котки вече се разхождат по покрива й и привличат вниманието на минувачите.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Инсталацията е дело на габровския скулптор Адриан Новаков и е осъществена по проект, съфинансиран от тазгодишната програма „Култура“ на Община Габрово.

Самият автор е ценител и професионално отдаден на класическата скулптура, но не е чужд и на акции, които провокират зрителя и променят чрез намигване и доза хумор обичайната визия на вече познати обекти.

Произведението му е вдъхновено от култовия мюзикъл на Ендрю Лойд Уебър „Котките“ и от символа на родното Габрово – черната котка с отрязана опашка, известна от габровските анекдоти като безспорно доказателство за крайна пестеливост.

Представянето на габровския символ – котката – на фасадата на Дома на хумора и сатирата е един опит за вписване на съвременното изкуство в градската среда. Закачката към зрителите е да открият сред множеството една единствена котка с отрязана опашка.

Габровци умеят да си правят сметката така, че полезните неща да им служат дълго време, затова не е за подценяване и фактът, че така монтирана върху покрива на сградата, композицията ще бъде защитена от всякакви набези и посегателства.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Официалното откриване на „Котки върху покрива“ ще се състои на 14 ноември /понеделник/ т.г. от 17.30 ч. в Дома на хумора и сатирата. Скулпторът Адриан Новаков е подготвил и специална изненада за гостите – фотоизложба, документираща работния процес по проекта и характерни детайли от композицията, както и своеобразна фотосесия на котките по знакови места от градската среда.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Адриан Новаков завършва средното си образование в Художественото училище в Трявна, специалност дърворезба. Възпитаник е на Националната художествена академия – София, в класа на проф. Емил Попов.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Чиракува в ателието на Вежди Рашидов и още като студент успява да покаже свои произведения във фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, в галерия „Стълбата” и в изложби на национално ниво.

Новаков е дописен член на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). Негови творби притежават български и чуждестранни галерии и частни колекционери.

Адриан Новаков е автор на редица пластични композиции в родния си град: бюст-паметника на известния краевед, общественик и дарител д-р Петър Цончев; бюст-паметника на видния габровски индустриалец Пенчо Семов; пластиката в криптата с вечния огън на паметника „Шипка“; пейките между Априловската гимназия и Регионалната библиотека; скулптурата на четящото дете до паметника на Ран Босилек, както и статуетки-награди за редица конкурси и фестивали.

Автор: Дарина Маринчевска, Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Паметникът на Панчо Владигеров в Габрово е възстановен

Възстановен е паметникът на Панчо Владигеров на улица „Тракия“, информираха от Община Габрово.

снимка: Община Габрово

Тази година се навършват 120 години от рождението на композитора и музикант Панчо Владигеров (1899-1978 г.) и по този повод Общината в Габрово обезпечи процеса на цялостно почистване на неговия паметник, който в последните години бе обект на вандалски посегателства.

снимка: Община Габрово

Възстановени са компрометираните участъци и надписите по монумента. Паметникът – барелеф е тържествено открит на 12 октомври 1981 г. на ул. „Тракия“, в подножието на стълбите към парк „Баждар“, в присъствието на културни дейци и граждани.

Слово държи тогавашният председател на Съюза на българските композитори – Александър Райчев, който отбелязва, че това е първият паметник на Панчо Владигеров в страната.

снимка: Държавен архив – Габрово

Композицията е изработена от бронз. Нейни автори са скулпторът Ангел Станев и архитект Иван Нанев. Именитият композитор е тясно свързан с Габровската музикална общност. Той допринася за професионалното израстване на Габровския камерен оркестър и превръщането на Габрово в средище на музикални събития от национално значение.

В знак на признание за активната му дейност в тази област е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово през 1977 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Бярке Инглес – времето на архитекта “ в Дома на хумора

На 16 август, петък, отново от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата габровци и гостите на града могат да гледат датския документален филм “ Бярке Инглес – времето на архитекта “ на режисьора Каспар Аструп Шрьодер.

В началото Бярке Ингелс е млад човек, който мечтае да създава анимации. Сега The Wall Street Journal го нарича „една от най-големите звезди в архитектурата“.

Филмът проследява Бярке в продължение на 5 години (2011-2016), през които той се опитва да завърши най-големия си проект досега. Филмът разкрива творческите процеси у Бярке, както и безкрайните компромиси, свързани с работата му, както и как личният му живот започва да го притиска.

снимка: Община Габрово

Компанията на Бярке Ингелс – „Бярке Ингелс Груп“ (BIG) – получава задачата да проектира и построи един от небостъргачите на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001г. в Манхатън.

Докато Бярке създава сграда, която ще промени силуета на Ню Йорк, го връхлитат проблеми със здравето. Филмът предлага дълбок поглед към иновативния и амбициозен датски архитект, когото целият свят смята за гений.

Филмът е част от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале: Измерения на публичното. Прожекциите се осъществяват в партньорство с Master of Art Film Festival – документални филми за изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Не изхвърляйте бурканчето от сладко!

В дните на стъклото в Боженци, които тази година са 24-ти и 25-ти август, Петър Цвятков ще ръководи ателие за изработка на декорации върху стъкло, информираха от Община Габрово.

Почитателите на „Стъклена плетеница“ познават Петър от миналата година, когато той и неговото семейство демонстрираха работа с въздушна четка и се радваха на многобройните гости, които търпеливо изработваха своите рисунки.

През тази година Петър Цвятков ще ни предложи нещо ново и не по-малко интересно. Всеки, който занесе в ателието стъклен съд – бурканче, бутилка, чаша или любима купичка с интересна форма, ще опита да го превърне в произведение на изкуството с помощта на структурна паста, ева-хартия, шаблон, боя или спрей.

снимка: Община Габрово

На първо четене всичко това изглежда непонятно, но в действителност е приятно и лесноизпълнимо. Важно е само да не забравяте да си носите стъклен съд, творческа мисъл и желание да се забавлявате.

„Стъклена плетеница“ се организира от РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци. Ателието на Петър Цвятков ще откриете на 24-ти и 25-ти август в „Старото школо“, в събота от 10.00 до 17.00 часа, а в неделя от 10.00 до 15.00 часа.

Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица