Икономика, Новини|07.11.2016 10:05

Габрово бе домакин на експертна среща по енергийно планиране

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Експерти от българската Агенция за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) и Австрийската енергийна агенция (АЕА) проведоха в Габрово среща в рамките на сключен съвместен меморандум за сътрудничество, съобщиха от местната общинска администрация.

Фокусът на втория за 2016 г. работен семинар между двете институции бе обмяна на опит във връзка с общинското енергийно планиране и управление, както и запознаване с най-добрите практики в България.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Град Габрово беше избран като домакин заради успешно управляваните и изпълнени проекти за повишаване на енергийната ефективност и приоритетите в устойчивото енергийно развитие. Политиката на Общината бе представена от кмета Таня Христова и гл. експерт „Проекти и икономическо развитие“ д-р инж. Десислава Колева.

Участниците обсъдиха темата за енергийния мениджмънт на общинския сграден фонд, който е важен момент за гарантиране на трайна устойчивост и мониторинг на приложените мерки. Сред широко дискутираните въпроси бяха възможностите за подпомагане на местните администрации при планиране и изпълнение на дейности за енергийна ефективност и за стимулиране използването на енергия от възобновяеми източници.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Представителите на Австрийската енергийна агенция – Габриеле Брандл и Корнелия Шенк, запознаха експертите на Община Габрово с програмата за енергийно ефективни общини „е5“, насочена към общинското енергийно планиране и изпълнение на мерки от администрациите в Австрия, както и с възможностите за участие в инициативата „Европейска енергийна награда“. Примери за добри практики по темата показа д-р Михаела Зиглер от Община Земриах в провинция Щирия.

В рамките на семинара бе организирано посещение на обекти с успешно приложени мерки за повишаване на енергийната ефективност и енергиен мениджмънт – детска ясла „Зора“, Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, първата пасивна обществена сграда в България – детска градина „Слънце“, както и жилищен блок на ул. „Св. св. Кирил и Методий“, в който се изпълняват дейности по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар