Свържи се с нас

Култура

Освен в зала „Възраждане“ Смешен филм фест 7 и на много други места

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От днес, 20 октомври, до сряда, 26 октомври, всички габровци и гости на града ще имат възможността да се насладят на Седмото издание на Смешен филм фест, който освен в зала „Възраждане“ ще се проведе и на много места в Столицата на хумора и шегата.

Новината съобщи на пресконференция кметът на Габрово Таня Христова, в присъствието на Калина Вагенщайн, организатор на филмовия фестивал.

Смешен филм фест 7 ще обхване различни възрастови групи и ще предложи много практически занимания, осигуряващи поглед зад кадър и как се прави една екранизация, информира още кметът.

„Вярвам, че натрупаният опит дава увереност на фестивала и със сигурност той ще продължи своето развитие“, заяви Таня Христова.

Новото тази година е, че филмовата програма ще усмихне не само габровци, но и цялата област Габрово, тъй като ще има прожекции в Севлиево, Дряново и Трявна.

Домът на хумора и сатирата също ще бъде домакин на доста интересни инициативи и прожекции, които ще се проведат във фокуса на седмицата от 20 до 26 октомври.

Общо 22 са филмовите заглавия. Девет от тях са включени в конкурсната програма. Носителят на Приза „Най-смешен филм на Габрово“ ще бъде определен от тричленно жури, в състав: председател Димитър Коцев – Шошо, Кин Стоянов и Мартина Вачкова.

И тази година публиката, посетила прожекциите, ще има възможността да избере свой фаворит, чрез попълване на анкетна карта или чрез гласуване на сайта на фестивала.

Младите хора в Габрово ще имат интересни срещи с членовете на журито. В петък, 21 октомври, Димитър Коцев – Шошо ще се срещне с доброволци на ИМКА и младежи, с интереси в областта на литературата и филмовото изкуство.

В понеделник, 24 октомври, младите таланти на Театрална студия „Движение“ в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово ще се срещнат с Мартина Вачкова, а ученици от Национална Априловска гимназия ще разговарят с Кин Стоянов.

В Смешен филм фест 7 е включено силно присъствие на българско кино. Общо десет филма в широка жанрова палитра – 2 нови игрални, 5 късометражни, документален, златна лента и детски анимационен пълнометражен филм ще бъдат показани на голям екран в Габрово.

Според Калина Вагенщайн най-важното за фестивала е неговото разрастване, както във времето, така и в пространството.

„В пространството –  защото ще има прожекции в другите градове на област Габрово, а във времето – след неговия край два поредни четвъртъка през ноември в Дома на хумора и сатирата ще има продължение с още 2 филма от фестивала“, каза организаторът на филмовия фестивал.

Много важен акцент в програмата е й руското кино, стана ясно още от думите на г-жа Вагенщайн. Целият 23 октомври ще бъде посветен на руски комедии.

Свободен ще бъде достъпът за зрителите за прожекциите на късометражните филми на 24 октомври, както и златната лента във вторник, 25 октомври, от 18.00 ч. За всички останали прожекции цената на билетите е 3 лв.

На 26 октомври, от 16.30 ч. в зала „Възраждане“, всички любители на българското кино, книгите и хубавата храна ще могат да се срещнат с българската кино актриса Катерина Евро, която ще представи своята книга „Тетрадка за рецепти и спомени“.

През цялата седмица от 20 до 26 октомври в Габрово се очакват да пристигнат редица звездни гости. Днес пристига Ицко Финци и журито Димитър Коцев – Шошо, Кин Стоянов и Мартина Вачкова. На 21 октомври – Джеки, Джони и Чарли, а в събота – Китодар Тодоров, Васил Банов, Стоян Алексиев, Ивайло Пенчев.

Смешен филм фест 7 се открива тази вечер с френския филм „Какво направихме, за Бога?“, който обещава наистина пълна със смях вечер. Тя ще ни срещне със Семейство Верньой – благополучна двойка католици, ужасени от решението на трите си големи дъщери да сключат бракове с мюсюлманин, евреин и китаец. Единствената им надежда поне едно от момичетата им да се венчае в църква е най-малката им дъщеря, която заявява, че се е сгодила за католик. Дали и тази последна надежда на родителите няма да рухне, ще разберете веднага след откриването.

Кои филми ще бъдат показани по време на Смешен филм фест 7, както и още подробности за най-забавния филмов фестивал можете да откриете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Габрово с ценно дарение от фондация „Габровски 1904“

Published

on

Вчера, 3 август, Община Габрово получи ценно дарение от фондация „Габровски 1904“. Книгата, „Бележити хора и събития от габровския край“ на Илия Габровски в луксозно издание, бе връчена лично от внука на видния краевед – Георги Габровски.

Инициативата има за цел да популяризира делото на изследователя на габровското минало Илия Габровски и съвпада с отбелязването на 160-тата годишнина от обявяването на Габрово за град. Първите две книги ще бъдат предоставени на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ и на отдел „Държавен архив“-Габрово.

Илия Иванов Габровски е роден на 14 август 1904 г. в Габрово, в семейството на опълченеца Иван Габровски. Ввсеотдаен учител и краевед, неуморен изследовател на габровското минало, повече от пет десетилетия обхожда всяко кътче от родния си край, разпитва хиляди хора, издирва и изследва стари архиви, църковни книги, надписи върху паметници, мостове и други постройки, търси произхода на географските и историческите названия, открива, записва и популяризира заслужилите личности и събитията, характеризиращи габровския дух.

Публикува над хиляда изследвания, повечето от които за неизвестни или малко известни факти от историята на родния край. Проследява родословия, публикува стотици песни, легенди и предания, пише историите на селища, църкви и училища.

Заради изключителните му заслуги към Габрово като изследовател и популяризатор на габровското минало, на 16 май 2002 г. посмъртно е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово.

Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Руски чайник е културна ценност за август в РИМ – Габрово

Published

on

Културна ценност за месец август на Регионален исторически музей – Габрово е руски чайник на 7-ма рота от 36-ти пехотен Орловски полк, взела решително участие в отбраната на Шипченския проход през август 1877 г.

По каква причина чайникът е останал в Габрово, можем само да предполагаме. Най-вероятно е предоставен на болниците в града, за да се приготвя традиционната напитка за ранените войници и офицери. Постъпил е в музея в края на 50-те години на ХХ в., от монахините на Девическия манастир “Свето Благовещение“ – Габрово.

Произведен преди повече от 143 години, днес той е реставриран и в отлично състояние. С представянето му пред публиката искаме да напомним за нелекия път, изминат от Орловския полк в състава на 9-та пехотна дивизия от VІІІ корпус от Полтава и Харков до Габрово и за „малките неща“, които стоплят войнишката душа.

На 3 юли 1877 г. Орловският полк влиза в Габрово и е включен в състава на Габровския отряд за овладяване на Шипченския проход. На 5 юли е извършена неуспешна атака и след оттеглянето на турците, на 7 юли проходът е зает от руските войни. На 8 август целият полк се съсредоточава на Шипченския проход, участва в легендарните боеве 9 – 12 август и в по-нататъшната отбрана почти до края на м. октомври.

Във фондовете на музея се съхраняват атрактивни културни ценности от времето на Освободителната руско-турска война 1877/1878 г. – въоръжение, униформи, награди, но целта ни е да покажем реликва, която ежедневно е била в употреба в руската армия.

И това е чайникът, в който се приготвя традиционната руска напитка, сгряваща ръцете и сърцето на обикновения войник. След уморителните преходи всеки от тях с нетърпение е очаквал миговете на почивка. С чаша черен руски чай в ръка, отпивайки от горещата течност, всеки „солдат“ си спомня в минутите на отдих за Родината, за своя дом, семейство, любими и близки хора.

Разсипването на чая е знак за кратка почивка, минути на спокойствие и мечти. Ароматът и топлината на руския чай поддържа бойния дух на защитниците на Шипченския проход през горещото лято на 1877 г. и сковаващия студ през зимата на същата година. Традицията да се пие чай в Русия е вековна, той се консумира ежедневно, навсякъде и по-всеки повод, през всички сезони на годината. Затова и в обоза на руските войски задължително присъстват масивните чайници.

Съхраненият в РИМ – Габрово полеви чайник е изработен от мед, с цилиндрична форма, капак и извита дръжка. На него е щампован надпис „VII р.“, а към тялото е прикрепен висок чучур, завършващ с капаче. Празен теглото му е над 6 кг, обемът е приблизително 9,5 л, т.е. за около 200- числения състав на ротата по 50 грама ободряваща напитка на войник.

Този наглед обикновен предмет от бита – чайник, но с огромни размери – полеви чайник, ни напомня, че и в малките неща – измерими с чаша чай, се крие духът на големите победи! Спазването на вековните традиции, дори по време на война, крепи морално войника по време на походи и битки.

Автор: Катя Гечева – гл. уредник, РИМ-Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Започна Трявна Арт Фестивал 2020

Published

on

На 3 август на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ се състоя официалното откриване Трявна Арт Фестивал 2020, който се провежда в Славейковия град от 3 до 8 август. Събитието започна с химна на Република България, в изпълнение на пиано на Сирма Величкова.

Думата бе дадена на кмета на Община Трявна Силвия Кръстева, под чийто патронаж се провежда фестивалът. Тя сподели, че за нея е привилегия фактът, че събитието се налага като традиция през годините.

По нейните думи Трявна Арт Фестивал утвърждава името на Трявна като средище на култура, изкуство и духовност. Кметът благодари на организаторите Димитър Малакчиев и Сирма Величкова, които въпреки извънредната епидемична обстановка направиха възможна реализацията на фестивала при спазване на всички противоепидемични мерки.

В концертната програма се включиха: Левент Ивов – кларинет, Австрия / България; Христо Христов – флейта, Германия / България; Христофор Маринов – цигулка, България; Димитър Иванов – контрабас, Белгия / България; Сирма Величкова – пиано, Германия / България; Дарина Ивов – пиано, Австрия / България.

Програмата включваше творби на К. Пендерецки, Дж. Верди, И. Чарт, П. Морлачи, Г. Доницети, Д. Ловрелио, Фр. Крайслер, Б. Барток, Е. Тозели, Фр. Пуленк, А. Пиацола. Шестимата творци трогнаха с изпълненията си многобройната публика.

Участниците получиха подаръци от кмета на община Трявна Силвия Кръстева и уверение, че винаги са добре дошли в Славейковия град.

Всички снимки от откриването на Трявна Арт Фестивал 2020 можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица