Свържи се с нас

Новини

Ген.Радев: Моята битка е за доверието на всички граждани и бъдещето на България!

*Кампания за Президент и Вицепрезидент на Република България*

Published

on

14633037_1675202879463796_8680879112825798259_n„Моята битка е за доверието на всички български граждани и за бъдещето на България.” Това заяви кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев по БТВ. Той бе категоричен, че промяната е неизбежна. „България очаква промяна. Нужен ни е самостоятелен и действен държавен глава. Президентът трябва да стане стожер на националния интерес с трезва преценка и твърд характер, да бъде лидер и да взема отговорни решения в трудни моменти. В моята професия съм носил отговорност не само за моя живот, но и за здравето и живота на много други хора. Затова думите ми и делата ми са обезпечени с най-високата гаранция”, категоричен бе ген. Румен Радев.

По думите му президентът не трябва да рецитира чужди тези, а да бъде деен, да обединява около ясни национални тези. „Да умее да казва „не“, когато е под натиск”, категоричен бе Румен Радев. Кандидатът за президент обясни, че първият му приоритет е сигурността. „Тя започва от външната политика, преминава през сигурността на границите и стига до сигурността на всеки гражданин в неговия дом”, каза той. Като втори приоритет Радев посочи балансираната и независима външна политика. „Тя трябва да се изгражда в България и да се отстоява навън, а в момента става точно обратното”, катеогричен бе той. За него трети приоритет е да бъде социален филтър на законите, които ощетяват гражданите, както и да допринася за развитие на образованието, здравеопазването, икономиката и културата.

По повод националната ни сигурност, ген. Румен Радев бе категоричен, че не трябва да се прави компромис с подготовката на хора, ангажирани с това, както и с техния социален статус. „Тук тази роля все още не е осъзната. Дълги години имаше пренебрежение към проблемите на националната ни сигурност”, коментира той. По думите му обаче, именно когато бе построена първата част от оградата ни с Турция, са били наказани двама достойни генерали, заради съмнение за висока цена на строежа й. „Оградата струваше около 250 000 лв. на километър, а след това тя се строи за 1 милион. Защо тогава имаше скандали в парламента, а сега парламентът мълчи?”, попита той.

На въпрос, дали се справят институциите с бежанската криза, Радев обясни, че трябва да се гледат фактите. „Това, че има европейска помощ е прекрасно. Това, че премиерът организира редовно фотосесии там е чудесно. Но това не означава, че границата ни е защитена. Факт е, че миналата седмица има ръст от 50% на заловени мигранти, като голямата част от тях са заловени на сръбската граница, което означава, че те минават през нашата граница”, посочи той. Според него огромният проблем е каналджийството, което генерира огромни пари и корумпира. „Не виждам мерките, които държавата трябва да налага за борба с него. В тази ситуация, аз бих свикал КСНС, за да се вземат съответните мерки”, обясни кандидатът за президент.

България продължава да губи суверенитет.

Според ген. Румен Радев България продължава да губи суверенитет. „Експресната екстрадиция на бежанци от преди дни не е правилна. Вижте как реагират другите държави. Никоя държава не връща толкова бързо бежанци, както го правим ние”, каза той и посочи, че според него е възможно да имаме някаква зависимост от Ердоган. В тази връзка Радев изрази притеснение, че Борисов е станал посредник между ЕС и Турция. „А в същото време излиза говорителят на ЕС и изказа безкомпромиса позиция по отношение на спазването на споразумението с Турция. Борисов обаче настояваше за част от турските граждани безвизово пътуване”, припомни кандидат-президентът.

Ген. Румен Радев бе попитан също кой трябва да охранява нашето небе. „Можем да го пазим с нашите съюзници при две условия. Да бъде съвместно, с участие на наши самолети и никога срещу заплащане”, обясни той.

По повод отношението и санкциите срещу Русия, Румен Радев каза, че България е член на ЕС и НАТО. „Но това не означва, че трябва да си създаваме врагове. И еврофилията не означава непременно русофобия. Това че ние губим икономически, е факт. Пример за това е строежът на „Турски поток”, вместо да бъде построен „Южен поток”, заяви кандидатът за президент. Според него е нужно да преследваме нашите национални интереси.

По отношение на правомощията на президента той заяви, че те са достатъчни, но трябва правилно да се оползотворяват. „Против съм въвеждането на Президентска република”, заяви той.

Накрая кандидатът за президент бе попитан трябва ли да го има квадратчето в бюлетината „Не подкрепям никого”? Ген. Радев отговори така: „Може да го има, но зависи как ще се брои. Против съм методиката за изчисляване на резултатите от президентските избори, приета месец май”.

14519869_1675207296130021_6646839832941043145_n

Кампания за Президент и Вицепрезидент на Република България.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Новини

500 първокурсници се записаха в ТУ – Габрово

Published

on

500 са първокурсниците, които се записаха след третото класиране за вход в Технически университет – Габрово, информираха от висшето учебно заведение.

През академичната 2020/21 година по т.нар. държавна поръчка се очаква да влязат близо 700 нови студенти, от които едва 45 от местата са за специалности в областта на социалните и стопанските науки.

От общо 17 бакалавърски специалности в задочна и редовна форма на обучение 6 са на 100% запълнени.

40% от местата за първокурсници са за задочно следване, където има единични незаети бройки, местата за платено обучение са 7%.

Традиционно силен интерес има към специалностите от електрофакултета, както и към инженерните професии, които са приоритетни за икономиката. Отчетлива е тенденцията за повече предпочитания към задочната форма на обучение.

Според представители на ТУ – Габрово има ясна тенденция за по-тясна връзка между избора на специалност и търсенето на кадри в пазара на труда.

Записването в Техническия университет ще продължи до средата на септември, тъй като една част от сегашните зрелостници ще се явят на държавни изпити през сесията август-септември.

Информация за специалностите и всички необходими документи за кандидат-студентите е публикувана на интернет страницата на ТУ – Габрово – секция „Прием“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Четири училища ще изградят СТЕМ – центрове

Published

on

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери, в размер 16 586 976 лв. по бюджетите на общините, за финансово осигуряване на дейности по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”.

Четири училища от област Габрово са с одобрени проекти по националната програма, общата стойност на които е 584 000 лв. Това са Природоматематическа гимназия “Акад. Иван Гюзелев” – 266 000 лв, II ОУ “Неофит Рилски” – Габрово – 218 000 лв, НГПИ Тревненска школа – 50 000 лв и ПГИ “Рачо Стоянов” Дряново – 50 000 лв.

Програмата е насочена към училища с иновативни практики и такива с потенциал за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математика (STEM).

Със средствата ще се изграждат учебни центрове, в които пространствата ще бъдат оборудвани с фокус върху изучаването и прилагането на компетентности в областта на СТЕМ-науките.

Освен образователна среда, ще се инвестира и в създаване на учебно съдържание, въвеждане на иновативни методи на преподаване, организация и управление на училищните процеси.

С Постановлението се одобряват средства по две дейности според броя на учениците в училището.

12 617 955 лв. са предвидени за реализиране на одобрените проекти на 45 общински училища по дейност I „Големи проекти”. Финансирането за едно училище може да е до 300 000 лв. и е предназначено за училища с над 300 ученици, където ще се изграждат центрове за млади изследователи, центрове за технологии в креативните индустрии, центрове за дигитални създатели, изследвания, иновации и др.

3 969 021 лв. се предоставят на одобрените проекти на 83 общински училища по Дейност II „Малки проекти”. Всяко училище с до 300 ученици може да кандидатства с проект до 50 000 лв.

Предвидено е със средствата да се трансформират малки по мащаб физически пространства – една или две класни стаи или отделни кътове, като се изграждат „работилници”, изследователски лаборатории, класни стаи за креативни дигитални създатели и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Елена Йончева: България се превърна в мафиотска държава!

Елена Йончева: Във всички държави има някаква степен на корупция, но България се превърна в мафиотска държава

Published

on

Във всички държави има някаква степен на корупция, но България се превърна в мафиотска държава. Това каза евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева в интервю за сайта eureporter.co. Поводът за него са продължаващите протести срещу управлението в София.

В материала се отбелязва, че въпреки скандалите и очевидното потъпкване на върховенството на правото, европейските лидери не осъждат открито развитието на обстановката в страната. Припомня се механизмът за сътрудничество и проверка, който с годините открива „позитивно институционално развитие“ в България.

Това според мнението на Елена Йончева (както и според голяма част от протестиращите) не е вярно. Нещо повече, според нея, липсата на реакция на европейските институции сега може да породи евроскептицизъм у българите. Те виждат, че мафията в България се разраства и с помощта на парите от ЕС.

Евродепутатът посочва, че България обеднява с всяка година. Преките чужди инвестиции са силно ограничени, заради слабостите в правна система, която не защитава инвеститорите. Мощни олигарси държат по-голямата част от икономиката, образователната и здравната системи западат, а стандартът на живот на хората се срива. Заради това гражданите на България повече от месец протестират срещу правителството.

Повратната точка, която предизвика недоволството да се излее на улицата, настъпи в началото на юли, когато главният прокурор Иван Гешев изпрати въоръжени служители да претърсват кабинетите в сградата на българския президент Румен Радев. Те задържаха секретаря по правни въпроси и антикорупция и съветника по сигурността и отбраната. Държавният глава поиска оставката на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство.

Елена Йончева коментира, че протестите се поддържат от всички опозиционни политически среди – леви, десни, центристи. Според проучванията на общественото мнение повече от 70% от българите подкрепят недоволството, а много хора все още се притесняват открито да го изразяват или се безпокоят, че ще изгубят работата си.

Българският евродепутат е убедена, че правителството ще бъде принудено да подаде оставка, дори да не е веднага. Тя прогнозира, че това най-вероятно ще се случи през септември или октомври.

Наясно сме с трудностите, които предстоят след това. Българите ще трябва да изградят наново демокрацията, каза Йончева, като посочи, че подкрепата на Европейския парламент и на Европейската комисия ще бъде много важна в този процес.

Въпреки това, в момента не изглежда премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев да имат желание да се откажат от властта, коментира медията. В материала се припомня дипломатическа грама от САЩ, станала известна чрез Wikileaks през 2006 г., в която се твърди, че Борисов има сериозна криминална дейност и поддържа тесни връзки с Лукойл и руското посолство. Връзките с Лукойл предизвикаха безпокойство и покрай предполагаемата собственост в Барселона. Испанските власти разследват т.нар. къща в Барселона.

В същото време лидерът на Европейската народна партия, част от която е партия ГЕРБ, Манфред Вебер поздрави Борисов за борбата срещу корупцията. ЕНП изглежда не иска да постави под съмнение почтеността на управляващите в България.

Елена Йончева посочи, че изказването на Манфред Вебер е цинично. На 10 юли 2020 г. той каза „Групата на ЕНП подкрепя напълно правителството на Бойко Борисов и неговата […] борба срещу корупцията, както и осъществения прогрес за присъединяването към еврозоната“.

Елена Йончева е мишена на Борисов, припомня eureporter.co, като представя изтеклия на 12 юни 2020 г. запис, в който премиерът се заканва, че „ще изгори всичко, за да изгори Елена Йончева“. Българските власти твърдят, че ще анализират записа, но само за това дали е бил законен или не, а не и съдържанието му.

Йончева припомня, че председателят на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия е препоръчала независима експертиза, а две американски лаборатории вече са доказали, че записът е автентичен. За заплахата към Елена Йончева е уведомен и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Попитана за ситуацията в България, Европейската комисия отговаря, че новият механизъм за върховенството на правото ще й даде възможност да убеди страната да работи за всички бъдещи необходими реформи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица