Свържи се с нас

Новини

Ген.Радев: Моята битка е за доверието на всички граждани и бъдещето на България!

*Кампания за Президент и Вицепрезидент на Република България*

Published

on

14633037_1675202879463796_8680879112825798259_n„Моята битка е за доверието на всички български граждани и за бъдещето на България.” Това заяви кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев по БТВ. Той бе категоричен, че промяната е неизбежна. „България очаква промяна. Нужен ни е самостоятелен и действен държавен глава. Президентът трябва да стане стожер на националния интерес с трезва преценка и твърд характер, да бъде лидер и да взема отговорни решения в трудни моменти. В моята професия съм носил отговорност не само за моя живот, но и за здравето и живота на много други хора. Затова думите ми и делата ми са обезпечени с най-високата гаранция”, категоричен бе ген. Румен Радев.

По думите му президентът не трябва да рецитира чужди тези, а да бъде деен, да обединява около ясни национални тези. „Да умее да казва „не“, когато е под натиск”, категоричен бе Румен Радев. Кандидатът за президент обясни, че първият му приоритет е сигурността. „Тя започва от външната политика, преминава през сигурността на границите и стига до сигурността на всеки гражданин в неговия дом”, каза той. Като втори приоритет Радев посочи балансираната и независима външна политика. „Тя трябва да се изгражда в България и да се отстоява навън, а в момента става точно обратното”, катеогричен бе той. За него трети приоритет е да бъде социален филтър на законите, които ощетяват гражданите, както и да допринася за развитие на образованието, здравеопазването, икономиката и културата.

По повод националната ни сигурност, ген. Румен Радев бе категоричен, че не трябва да се прави компромис с подготовката на хора, ангажирани с това, както и с техния социален статус. „Тук тази роля все още не е осъзната. Дълги години имаше пренебрежение към проблемите на националната ни сигурност”, коментира той. По думите му обаче, именно когато бе построена първата част от оградата ни с Турция, са били наказани двама достойни генерали, заради съмнение за висока цена на строежа й. „Оградата струваше около 250 000 лв. на километър, а след това тя се строи за 1 милион. Защо тогава имаше скандали в парламента, а сега парламентът мълчи?”, попита той.

На въпрос, дали се справят институциите с бежанската криза, Радев обясни, че трябва да се гледат фактите. „Това, че има европейска помощ е прекрасно. Това, че премиерът организира редовно фотосесии там е чудесно. Но това не означава, че границата ни е защитена. Факт е, че миналата седмица има ръст от 50% на заловени мигранти, като голямата част от тях са заловени на сръбската граница, което означава, че те минават през нашата граница”, посочи той. Според него огромният проблем е каналджийството, което генерира огромни пари и корумпира. „Не виждам мерките, които държавата трябва да налага за борба с него. В тази ситуация, аз бих свикал КСНС, за да се вземат съответните мерки”, обясни кандидатът за президент.

България продължава да губи суверенитет.

Според ген. Румен Радев България продължава да губи суверенитет. „Експресната екстрадиция на бежанци от преди дни не е правилна. Вижте как реагират другите държави. Никоя държава не връща толкова бързо бежанци, както го правим ние”, каза той и посочи, че според него е възможно да имаме някаква зависимост от Ердоган. В тази връзка Радев изрази притеснение, че Борисов е станал посредник между ЕС и Турция. „А в същото време излиза говорителят на ЕС и изказа безкомпромиса позиция по отношение на спазването на споразумението с Турция. Борисов обаче настояваше за част от турските граждани безвизово пътуване”, припомни кандидат-президентът.

Ген. Румен Радев бе попитан също кой трябва да охранява нашето небе. „Можем да го пазим с нашите съюзници при две условия. Да бъде съвместно, с участие на наши самолети и никога срещу заплащане”, обясни той.

По повод отношението и санкциите срещу Русия, Румен Радев каза, че България е член на ЕС и НАТО. „Но това не означва, че трябва да си създаваме врагове. И еврофилията не означава непременно русофобия. Това че ние губим икономически, е факт. Пример за това е строежът на „Турски поток”, вместо да бъде построен „Южен поток”, заяви кандидатът за президент. Според него е нужно да преследваме нашите национални интереси.

По отношение на правомощията на президента той заяви, че те са достатъчни, но трябва правилно да се оползотворяват. „Против съм въвеждането на Президентска република”, заяви той.

Накрая кандидатът за президент бе попитан трябва ли да го има квадратчето в бюлетината „Не подкрепям никого”? Ген. Радев отговори така: „Може да го има, но зависи как ще се брои. Против съм методиката за изчисляване на резултатите от президентските избори, приета месец май”.

14519869_1675207296130021_6646839832941043145_n

Кампания за Президент и Вицепрезидент на Република България.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Култура

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“

80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Published

on

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ – 80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Иван Минчев Сомлев е роден на 1 февр. 1922 г. в Габрово. Завършва средно образование в Априловската гимназия. Тук той се проявява като отличен спортист и талантлив футболист, при което е включен и в отбора на Спортен клуб „Чардафон“. Продължава образованието се във Военно-въздушното училище в Казанлък, а по-късно в училището (днес Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“) в Долна Митрополия. Следва обучение на летище Телиш край Плевен. Зачислен е 6-ти изтребителен полк, разположен на летище Карлово.

Бойното му кръщение е на 10 ян. 1944 г. Това е денят на една от най-разрушителните бомбардировки над София, извършена от англо-американските въздушни сили. В нея англичаните атакуват през нощта, а американските самолета през деня.

Бомбардировката е извършена към 13:00 часа когато атакуват бомбардировачите, т. нар. „Летящи крепости“. Срещу тях от Божурище, Враждебна и Марно поле при Карлово излитат общо 73 самолета. Заедно с още трима летци-изтребители, в четворка, Иван Сомлев е изпратен в подкрепа на 39-тимата български летци-изтребители, които водили неравен бой с многочисления враг над София. В боя Сомлев показал изключителни качества и за награда е прехвърлен в елитния 3/6 орляк. По време на своята служба той пише следните редове до своята майка „..„Ако се случи някога да ми измени моят стоманен другар, ти, няма да плачеш, майчице, но ти ще бъдеш горда, че си дала син за Родината!“ и до своята сестра „..„Готов съм за народа си да дам всичко, що зависи от мен, за един мирен свят. Мойта жертва е нищо пред Дълга към Родината! …..“.

На 16 април 1944 г. – Великден, противникът подлага София на поредната безмилостна бомбардировка. Събитието остава в историята под името „Черен Великден”. Летците-изтребители са вдигнати по тревога. Иван Сомлев е в отпуск, но счита, че за него е „свещен дълг да бъда редом с цялото ято“. Качва се на самолета на Тодор Розев и излита. Среща се с врага край с. Гушанци (днес с. Замфирово, община Берковица), където се натъква на армада от т.нар. „летящи крепости“ на американските бомбардировъчни полкове и техния ескорт от изтребители „Лайтнинг”. Боят бил жесток и неравен. Хванат в смъртна схватка, Иван Сомлев на няколко пъти успява да се издигне над вражеските самолети и да ги атакува – сваля една „крепост“, която пада близо до с. Гаганци. Неговият самолет е поразен и главоломно се насочва към земята, където се разбива в местността Търньовец. Иван Сомлев загива едва на 22 години.

Героят е изпратен в последния си път от всички жители на с. Гушанци. На 20 април 1944 г. е погребан в родно Габрово с траурно шествие, на което присъстват хиляди.

Думите му „Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ са красноречив израз на високи нравствени добродетели и патриотизъм. Името му е вписано в списъка на националните ни герои и всяка година на тържествената заря-проверка на 3 март името му се споменава наред с имената на най-заслужилите за Родината.

През 2004 г. Младежкият съвет на Фондация „Константин Берберов“, съвместно с Клуба на летците „Богдан Илиев“ – Монтана и други неправителствени организации, по случай 60 години от неговата гибел на 16 април, поставят паметна морена с барелеф на Иван Сомлев в градинката в центъра на Габрово, на ул. „Радецка”. През същата година на лобното място на Иван Сомлев край с. Замфирово (Гушанци), Клубът на летците „Богдан Илиев“ – Монтана поставят паметна мраморна плоча, изпълнявайки завета на своя патрон Богдан Илиев, който е бил инструктор и командир на Сомлев по време на обучението му в Изтребителната школа в Долна Митрополия.

Сведенията за краткия му и героичен живот са запазени в биографичните книги за него „Иван Минчев Сомлев“ и „Реквием за Златокосия небесен рицар“ от Милка Берберова.

Документите от личния архив на „златокосия небесен рицар“, както го нарича г-жа Берберова (1925-2014), са предадени от племенника му Иван на членовете на Младежкия съвет на Фондация „Константин Берберов“, които по-късно ги предават, заедно с документите на Фондацията в Държавен архив – Габрово. Те са обработени и са достъпни за читатели и изследователи.

Източник: Държавен архив – Габрово.

Зареди още

Новини

Капачки за бъдеще ще се събират тази неделя в Габрово

Published

on

Тази неделя, 21 април, за пръв път в Габрово, ще се събират капачки към националната кампания на „Капачки за бъдеще“. Инициативата ще се реализира пред спортна зала „Орловец“, от 10.00 до 15.00 часа.

Организаторите призовават капачките да бъдат пресипани в туби или чували, за да е по-лесно за доброволците, които ще са на терен.

Освен пластмасовите капачки, ще се приемат и алуминиеви кенчета. По време на кампанията, може да си изберете и нещо от мини базара, средствата от който също ще бъдат предадени за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения.

Кампанията „Капачки за Габрово“, достигна своята цел, с обещанието към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ Габрово и предава щафетата на Капачки за Бъдеще. Като обещава, ежегодно да се включва в двете национални кампании на Капачки за Бъдеще, през пролетта и през есента.

Организатори на Кампанията в Габрово са : Спасителен клуб за Бъдеще – Стара Загора и Капачки за Габрово – Group.

Зареди още

Новини

Търсят решения на ВиК и инфрастуктурни казуси в Добромирка

Published

on

По молба на кмета на с. Добромирка Тихомир Ганев, Областният управител на Габрово Мария Башева организира среща с управителя на „ВиК“ ООД – Габрово инж. Владимир Василев и директора на Областно пътно управление- Габрово инж. Деян Георгиев. Тя се проведе в кабинета на областния управител, а поводът бяха споделените ВиК и инфраструктурни проблеми в населеното място.

Около 500 метра вътрешна водопроводна мрежа ще бъде подменена с финансиране от Инвестиционна програма на „ВиК“ ООД – Габрово за 2024 г. – това информира инж. Василев.

Взето бе и решението да бъде прекъснато водоподаването на абонатите с просрочени задължения към дружеството, със съдействието на ОДМВР- Габрово.

Целта на тези мерки е да се подобри водоподаването в населеното място, където през летните месеци има режим на водата.

Областният управител изпрати и писмо до „Държавна консолидационна компания” ЕАД и Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ със запитване за сроковете за въвеждане в експлоатация на язовир „Студен кладенец“, намиращ се в землището на село Добромирка, и язовир „Агатово“ – в землището на село Агатово, община Севлиево.

През юни 2023 г. Междуведомствена комисия, назначена от областен управител Габрово, извърши планирана проверка на язовирните стени и съоръжения към тях, която установи, че и двата язовира са с приключили строителни дейности и са поддържани в изправно техническо и експлоатационно състояние, но не са въведени в експлоатация.

По отношение на проблемните участъци по Републиканската пътна мрежа, инж. Деян Георгиев разясни, че по сключен договор с „Автомагистрали“ ще бъде извършено трайно укрепване на деформациите по пътното платно на участък от 800 метра.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица