Свържи се с нас

Новини

Без ограничения за търговия с мляко, продукти и месо от животни, ваксинирани срещу Заразен нодуларен дерматит

Десислава Танева: По предложение на България отпадат ограниченията за търговия на мляко, млечни продукти и месо от животни, ваксинирани срещу Заразен нодуларен дерматит

Published

on

снимка: МЗХ

снимка: МЗХ

„По предложение на България отпадат ограниченията за търговия на мляко, млечни продукти и месо от животни, ваксинирани срещу Заразен нодуларен дерматит. Решението е на Постоянния комитет по растения, животни и фуражи в Европейската комисия, като за първи път Комисията изменя правна регулация по искане на България.“

Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред земеделски производители в Габрово. Тя бе на посещение в Габрово, където ще се проведе 11-тото изложение от кампанията на Министерството „Подкрепяме българското“.

снимка: МЗХ

снимка: МЗХ

Тя допълни, че решението е изключително важно за страната ни, защото с него се намаляват косвените загуби на фермерите от заболяването.

„Търговията вече е свободна, включително се освободи и търговията с живи животни, като при нея има една малка специфика. След преговори, успяхме да убедим европейските власти, страната ни да се раздели на две зони“, уточни министър Танева. По думите й Зона 1 включва 10 области, в които никога не е влизало заболяването, но има извършена поголовна ваксинация. Останалите области влизат в Зона 2, като при тях отново е допустима търговията с живи животни, след съответното разрешение на страната, която ги приема. За страничните животински продукти, добити от животни, отглеждани в Зона 1 режимът също се облекчава. „Независимо от разделението на зони, решението е важно, защото вече месните продукти са напълно разрешени за търговия в ЕС и трети страни“, допълни министърът.

снимка: МЗХ

снимка: МЗХ

Десислава Танева посочи, че Област Габрово се характеризира със сравнително висок дял на постоянно затревените площи от използваната земеделска площ – около 51%, което благоприятства пасищното животновъдство. „Ръст има в животновъдството, като най-голям е той при биволовъдството. Завишени показатели има и при трайните насаждения – орехи, лешници и сливи“, каза още министърът.

След среща с кмета на Габрово Таня Христова, Десислава Танева съобщи, че предстоят нормативни промени по отношение на контрола върху стопанисването на частните гори. Тя уточни, че в районите на Габрово и Велико Търново има най-голяма концентрация на частни горски имоти. Върху тях най-често се извършват най-големите нарушения, като това са предимно нерегламентираните голи сечи.

Тя допълни, че предстои ограничаване на времето, в което може да се извършва сеч в частните територии. „Надявам се промените, които ще се направят в тази посока да доведат до ефективен резултат“, заяви Танева.

Министърът посети изложението „Подкрепяме българското“, на което около 30 производители от областта представят млечни и месни продукти, билки, зеленчуци, плодове, сокове, хлебни изделия и др.

снимка: МЗХ

снимка: МЗХ

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Започва ремонтът на моста край Дряновския манастир

Вижте как ще изглежда новото мостово съоръжение, свързващо Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро.

Published

on

Мостът при Дряновския манастир беше разрушен от наводненията през юни месец миналата година.

След получено финансиране от страна на държавата и изготвяне на проект, съгласуван с всички институции, ремонтът ще започне в началото на юли месец.

Мостът, който свързва Дряновския манастир с пещерата „Бачо Киро“. Визуализация: Община Дряново

Кметът на Дряново Трифон Панчев представи визуализацията на проекта на моста, който свързва манастира с пещерата „Бачо Киро“ и туристическите маршрути в региона.

„Надявам се скоро хиляди туристи да посетят нашата прекрасна община и да си направят красиви снимки за спомен на новия мост“, сподели в социалната мрежа кметът Панчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи

Published

on

Проверка по обезопасяване на басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи бе извършена в средата на тази седмица.

Комисия в състав: председател – Михаил Йорданов Минчев – гл.специалист „ПБЗН” в Община Трявна и членове инсп.Донка Бойчева – Представител на РЗИ – Габрово, Тотка Христова Димитрова – Председател на ОбС на БЧК-Трявна, п.инсп. Владимир Георгиев – РУ Полиция – Трявна и инсп. инж.Стоян Рачев Стоянов – РС „ПБЗН”- Трявна, обходи открития градски басейн в Плачковци и възможните места за нерегламентирано къпане.

При проверката на басейна комисията не е установила нарушения. Той ще започне да функционира от събота, 6 юни, с разрешение на Комисията за водноспасителна дейност.

снимка: Община Трявна

Възможните места за нерегламентирано къпане са: водоемът в близост до SOS „Детско селище” – Трявна; микроязовир „ Трявна“; водната площ „Яза“; водната площ „Черпи вир“; и водна площ „Минкин бат“.

На посочените обекти има поставени табели, указващи забраната за къпане. Всички условия са спазени.

Дежурните екипи на полицията и специалистите по опазване на чистотата на териториите и контрол на общинските наредби към Община Трявна ще извършват по време на дежурство периодични проверки на бреговата ивица за направени нарушения. При констатиране на такива, ще бъдат налагани санкции на нарушителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първо класиране за първокласниците приключи

Published

on

Триста петдесет и три деца са класирани на първо класиране за прием в първи клас в училищата на община Габрово, информираха от администрацията на кмета.

Тринадесет деца не са класирани, като причината за това е, че при кандидатстването е посочено само едно училище.

Обявените места за първокласници са 422. Резултатите от класирането може да видите оттук.

Записването в първи клас ще се проведе от 8 до 10 юни, а на 11 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Системата ще се отвори за регистрации на нови заявления на 12 юни. Във второ класиране могат да участват неучаствали в първо класиране деца и да бъдат редактирани заявления на некласираните на първо класиране.

Графикът на дейностите по приема можете да следите в линка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица