Свържи се с нас

Новини

Без ограничения за търговия с мляко, продукти и месо от животни, ваксинирани срещу Заразен нодуларен дерматит

Десислава Танева: По предложение на България отпадат ограниченията за търговия на мляко, млечни продукти и месо от животни, ваксинирани срещу Заразен нодуларен дерматит

Published

on

снимка: МЗХ

снимка: МЗХ

„По предложение на България отпадат ограниченията за търговия на мляко, млечни продукти и месо от животни, ваксинирани срещу Заразен нодуларен дерматит. Решението е на Постоянния комитет по растения, животни и фуражи в Европейската комисия, като за първи път Комисията изменя правна регулация по искане на България.“

Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред земеделски производители в Габрово. Тя бе на посещение в Габрово, където ще се проведе 11-тото изложение от кампанията на Министерството „Подкрепяме българското“.

снимка: МЗХ

снимка: МЗХ

Тя допълни, че решението е изключително важно за страната ни, защото с него се намаляват косвените загуби на фермерите от заболяването.

„Търговията вече е свободна, включително се освободи и търговията с живи животни, като при нея има една малка специфика. След преговори, успяхме да убедим европейските власти, страната ни да се раздели на две зони“, уточни министър Танева. По думите й Зона 1 включва 10 области, в които никога не е влизало заболяването, но има извършена поголовна ваксинация. Останалите области влизат в Зона 2, като при тях отново е допустима търговията с живи животни, след съответното разрешение на страната, която ги приема. За страничните животински продукти, добити от животни, отглеждани в Зона 1 режимът също се облекчава. „Независимо от разделението на зони, решението е важно, защото вече месните продукти са напълно разрешени за търговия в ЕС и трети страни“, допълни министърът.

снимка: МЗХ

снимка: МЗХ

Десислава Танева посочи, че Област Габрово се характеризира със сравнително висок дял на постоянно затревените площи от използваната земеделска площ – около 51%, което благоприятства пасищното животновъдство. „Ръст има в животновъдството, като най-голям е той при биволовъдството. Завишени показатели има и при трайните насаждения – орехи, лешници и сливи“, каза още министърът.

След среща с кмета на Габрово Таня Христова, Десислава Танева съобщи, че предстоят нормативни промени по отношение на контрола върху стопанисването на частните гори. Тя уточни, че в районите на Габрово и Велико Търново има най-голяма концентрация на частни горски имоти. Върху тях най-често се извършват най-големите нарушения, като това са предимно нерегламентираните голи сечи.

Тя допълни, че предстои ограничаване на времето, в което може да се извършва сеч в частните територии. „Надявам се промените, които ще се направят в тази посока да доведат до ефективен резултат“, заяви Танева.

Министърът посети изложението „Подкрепяме българското“, на което около 30 производители от областта представят млечни и месни продукти, билки, зеленчуци, плодове, сокове, хлебни изделия и др.

снимка: МЗХ

снимка: МЗХ

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Паметна плоча в Габрово за 125-годишнината от първата ТПК у нас

Published

on

С паметна плоча в Габрово ще се почете 125-годишнината от учредяването на първата трудово-производителна кооперация (ТПК) у нас.

На 1 октомври 1895 г., в гр. Габрово седем предприемчиви майстори-шивачи решават да обединят усилия и ресурси, учредявайки първата българска трудово-производителна кооперация (ТПК) – Шивашко-работническо дружество „Напредък“. Задачата им не е била никак лека.

Трудовата кооперация е най-висшата форма на кооперативно сдружаване, тъй като в нея кооператорите участват не само с материални активи, но и със собствения си труд. За напредничавостта на габровци говори и фактът, че те поставят началото на историята на ТПК у нас само 50 години след учредяването на първата въобще в света кооперация от модерен вид – „Дружеството на справедливите пионери от Рочдейл“ в Англия.

Знаменателно е, че „Напредък“ е учредена в годината, в която е основан и Международният кооперативен съюз. За краткото си съществуване тя успява да постигне завиден икономически успех и проправя пътека за следващите ТПК, които имат основна заслуга за изграждането на индустрията в следосвобожденска България.

Оттогава до днес производителните кооперации играят съществена роля за развитието на българското общество и икономическия напредък на нацията, осигурявайки достоен труд и оставайки неизменно близо до хората. Делото на майсторите от ТПК „Напредък“ ще бъде почетено по почин на Националния съюз на ТПК с поставяне на паметна плоча на ул. „Пенчо Славейков“ №8, в историческия „Шести участък“.

Именно на това място се е намирало емблематичното за гр. Габрово Попнеофитово школо, в което са започнали дейността си Стефан и Добри Петкови, Стойчо Ив. Хаджиев (Котито), Стефан Начев Жапунов (Кътина), Цанко Стоян Вражилски, Христо Маринчев и Никола Недков.

Плочата е дело на талантливия местен скулптор Адриан Новаков, автор на паметниците на Пенчо Славейков в Трявна и Милано.

Тържественото откриване на плочата, което се явява кулминация на тазгодишните чествания на 125 години от основаването на първата ТПК у нас и част от общинския календар със събития за отбелязването на „160 г. Габрово – град“, ще се състои на 30 октомври, петък, от 11.00 ч.

След края на кратката церемония гостите ще могат да разгледат в Националния музей на образованието – Габрово, фотоизложбата „125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания“. Целта на тази фотоизложба е да покаже важни етапи от историята на кооперациите като носители на най-прогресивния социално ориентиран бизнес модел, както и отделни моменти от трудовото ежедневие, споделена радост от празници със семейството и свободното време на кооператорите.

Изложбата е подготвена с любезното съдействие на Регионален държавен архив – Габрово, и Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, които спомогнаха за намирането на информация относно делото на пионерите от Шивашко-работническо дружество „Напредък“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Програмата за топъл обяд е обезпечена до края на годината

Published

on

До края на годината е удължено действието на целевата програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация“, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

От услугата ще продължат да се възползват 200 нуждаещи се лица от Габрово и селата. За да оказва подкрепата, Община Габрово ще получи още 23 780 лв. от държавния бюджет чрез Агенцията за социално подпомагане.

Така общият размер на безвъзмездните средства по проекта става 96 860 лв. От началото на месец май 2020 г. до момента общо 225 души в общината са били подпомогнати. Обхванати са възрастни над 65 г. без никакви доходи или с такива под линията на бедност, както и хора с увреждания, които не могат да осигурят сами прехраната си.

Всеки работен ден потребителите получават в дома си безплатно супа, основно ястие, хляб и веднъж седмично десерт. Хората разчитат и на съдействие от социалните работници да им закупуват хранителни продукти, лекарства и вещи от първа необходимост (с техни средства или с пари, извън проекта).

Целевата програма беше разработена от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане, за да не се допусне прекратяване на подкрепата за най-нуждаещите се с топъл обяд в условията на пандемията от коронавирус.

Така беше надградена Оперативната програма за храни по Фонда за европейско подпомагане на най-уязвимите лица, която приключи в края на месец април. Дейностите се ръководят от „Заведения за социални услуги“ – Габрово.

Информация за хора в нужда може да бъде подавана на телефони – 066 806 022, 066 806 551, както и на ел. поща zsu.gabrovo@abv.bg, всеки работен ден от 08:00 до 16:30 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово получи 45 000 луковици на лалета и нарциси

Published

on

За трета поредна година фирма „Уко България“ дари на Община Габрово луковици, които ще зарадват жителите и гостите на града през пролетта на следващата година, информираха от администрацията на кмета.

Този път дарителите са избрали, освен традиционните вече лалета, и различни сортове нарциси в бял, жълт и розов нюанс.

Лалетата са микс от над двадесет селекции, изпъстрени в разнообразни багри и форми на цвета – от обикновените едноцветни сортове до пъстри кичести или ресничести цветове.

Дарените луковици са над 45 000 броя и предстои да бъдат засадени в цветните фигури в града от отдел “Озеленяване” към ОП “Благоустрояване”.

И тази, както и миналата година, използваните вече луковици ще бъдат раздадени по кметства и кметски наместничества, за да зарадват жителите на по-малките населени места на общината.

Известно количество е предвидено и за участниците в кампания “Зелено Габрово”, която се провежда в момента.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица