Свържи се с нас

Култура

Празник на пестила в ЕМО „Етър“ (Програма)

„Габровският шоколад” е карал дори швейцарски сладкари да си облизват пръстите

Published

on

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

И е вкусен, и е сладък, и е евтин. „Габровският шоколад” е карал дори швейцарски сладкари да си облизват пръстите. Международното признание към този продукт идва и от участието му в Световното изложение на уникалните храни в Торино, Италия.

Вписан е в Световната книга на уникалните храни „Арката на вкусовете”.

„Габровският шоколад” има българско наименование, с което да бъде разпознат – пестил. Той се нарежда сред символите на региона ни, наред с котката без опашка и прочутата книжка с шеги.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Толкова дълбоко е навлязъл в бита, че в Етнографския музей на открито „Етър” са му посветили специален празник, който тази година ще се проведе от 22 до 25 септември.

Пестилът напълно чист природен продукт, без грам захар. За приготвянето му се подбират само здрави сливи. Най-използваните сортове са караджейки и маджаркини, които са много сладки, но не толкова воднисти. Пестилът е зимна храна, за която се изисква майсторство. Напълно готов е около Нова година, когато вече е „габардясал”, покрит е с белезникав слой плодова захар. Ако е приготвен добре, може да трае повече от пет години, без да загуби вкусовите си качества.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Габровският шоколад е екологичен продукт, не само заради липсата на примеси при приготвянето му, а и защото технологичният процес е безотпаден. Варакът (плодовият сок, отделен в самото начало при варенето но сливите) се използва за ракия, а костилките отиват за храна на животни.
Пестилът е много полезен за организма и укрепва имунната система.

По време на Празника на пестила в Етнографски музей на открито „Етър” (22-25 септември) всеки може да види как се приготвя този уникален роден продукт.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Преди години жителите на габровско са го приготвяли в домовете си. Във фондовете на музей са запазени много рецепти, продиктувани от представители на местното население.

През април 1980 г. Иванка Лилова, уредник в „Етър”-а записва технологията, използвана от 72-годишната тогава Яна Дянкова от село Жълтеш.

Пестил се вари в голяма бакърена тава. Не всички стопани имат такива тави. Който има много имот със сливи, има и тава. Прави се оджак, който се замазва добре, за да не се пръска на огъня. В тавата се изсипват около 20 кг. сливи. Изпукват се на слаб огън. Тавата се пълни с варак – сокът на сливите, който се изгребва и се слага в кацата с каша за ракия. Сливите за пестила се бъркат с бакърена огрибка. Цедят се с бакърен дърмон, като се джуркат с голям джурук и се изцеждат в каче. Връщат се в тавата и се варят около 2-3 часа, докато се вчесне пестила и стане черен. Сместа се излива в средата на тънки букови дъски и се размазва към краищата. Съхне няколко дни, след което се отлепва с огрибка и се навива на руло. Изправя се на хамбара за проветрение, за да не мухлясва.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Програмата на Празника на пестила в Етнографски музей на открито „Етър”, 22 – 25 септември.

22 септември (четвъртък) 11:00 – 16:00 ч
● Приготвяне, дегустация и продажба на пестил (габровски шоколад)
● Кулинарно изложение-базар на продукти, приготвени със сливи
● Фолклорни изпълнения на НЧ „Зора-1872“, кв. Нова махала, гр. Габрово; НЧ Христо Ботев-1894“, с. Гостилица, общ. Дряново
● Демонстрация плетене с беленица (царевична шума)
23 септември (петък) 11:00 – 16:00 ч.
● Приготвяне, дегустация и продажба на пестил (габровски шоколад)
● Фолклорни изпълнения на НЧ „Хр. Смирненски-1949“ кв. Русевци, гр. Габрово
● Демонстрация плетене с царевична шума (беленица) ● Демонстрация сушенe на сини сливи
24 септември (събота) 11:00 – 16:00 ч.
● Приготвяне, дегустация и продажба на пестил (габровски шоколад)
● Кулинарно изложение-базар на продукти, приготвени със сливи, традиционни ястия от капански регион
● Концерт на ансамбъл за изворен фолклор „Капанци” при НЧ „Искра-1893“ с. Паламарци, обл. Разград
● Демонстрация на шиене с гайтан
● Демонстрация сушене на сини сливи
25 септември (неделя) 11:00 ч. – 16:00 ч.
● Приготвяне, дегустация и продажба на пестил (габровски шоколад)
● Кулинарно изложение-базар на продукти, приготвени със сливи
● Концерт на група за автентичен фолклор „Красенски кехлибар“ при НЧ „Просвета-1919“ с. Красен, обл. Русе
● Демонстрация на шиене с гайта

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Стефан Добрев – габровецът, заснел града от дирижабъл

Published

on

По повод 160-та годишнина от обявяването на Габрово за град, Държавен архив – Габрово подготвя публикации за личности, организации и сдружения, свързани с града ни и допринесли за развитието и оформянето на Габрово като център на богата просветна, културна и обществена дейност.

Свидетелство от Министерството на войната за награждаване с възпоменателен медал за участие Първата световна война ( 1915-1918 г.)

Стефан Ангелов Добрев е роден на 24 септември 1886 г. в Габрово в семейството на Ангел Добрев – търговец, лихвар, основател на първата фабрика за книжно-мукавяни изделия в Княжево, дарител на Габровското училищно настоятелство. На негово име наследниците му основават два фонда – За „Девическата гимназия” и за „Инвалиден дом” в Габрово.

 Снимка на Стефан Добрев, 1912 г.

До 15-годишен Стефан Добрев учи в Габрово, след което завършва Военно училище в София. Служи като подпоручик в Шумен за кратко време. Заминава да учи финанси и кредит в Берлин по настояване на баща си. При започване на Балканската война се завръща и участва в боевете на фронта.След това отново продължава следването си в Германия. При започване на Първата световна война отново е призован в армията като адютант на артилерийско отделение. В Държавен архив – Габрово се съхранява дневник на поручик Стефан Добрев, в който за периода от 13 септември 1915 г. до 22 февруари 1916 г. описва подробно маршрута на своето отделение и бойните действия, в които то взема участие.

Бележник на Стефан Добрев- юнкер от Военното на Негово Царско Височество училище – София, 2 апр. 1908 г.

„На 19-ти септемврий 1915 г. пристигнах въ гр. Дупница, а на 14 т.м. (октомври) подадохъ рапорт и се представих на началника на полка……При р. Вардар се завърза бой съ слаби сръбски части, които бяха скоро отблъснати. Към 5 ч. спряхме настъплението си, поради гъстата мъгла. Нощта прекарахме около огъня на позиция. На следния ден продължихме пътя си през с. Добрино и когато достигнахме височина 650 м. бяхме спрени от силни неприятелски части. Боя се завърза и ние (1 взвод на 5-а батарея) излязохме на позиция и открихме огън. Нощта прекарахме на позиция. На 15-ти водихме бой около 65м м височина. След обяд към 4 ч. сърбите със силни части се отказаха да обходят десния ни фланг, но благодарение, че пристигнаха навреме 2 дружини от 22 полк осуетихме този обход.”

През същата 1916 г. той осъществява първото прелитане с дирижабъл тип „Цепелин” над Габрово и прави снимки от летателния апарат на града и село Бичкиня (днес квартал на Габрово).

Стефан Добрев получава кръст за храброст и е повишен в чин капитан. След края на войната работи за кратко време в Търговска банка – София. Връща се в Габрово, като се занимава първо с представителство на американска фирма за готварски и отоплителни печки с газ, а след това търгува на едро с книжни и мукавяни изделия. Избран е в Управителния съвет на Книжно-мукавяната фабрика в София, където семейството му притежава акции.

Снимка на Стефан Добрев със семейството си, 1940 г.

В периода 1929 – 1932 г. е помощник-кмет по време на управлението на Илия Кожухаров в Габрово от името на Демократическата партия. Този период е изключително ползотворен, както за стопанското и културно развитие на града, така и за благоустрояването и здравните грижи. Поставена е статуята на Рачо Ковача в река Янтра, построени са халите, градската баня. Открити са паметникът на Свободата на връх Св. Никола (дн. вр. Шипка), Втора прогимназия „Неофит Рилски“, Земеделското училище, Водноелектрическата централа „Грамадата“, общинска аптека, назначен е общински лекар и е обзаведена амбулатория.

От 1932 до 1944 г. Стефан Добрев е председател на Ловно дружество „Сокол”. За един от най-големите активи на дружеството се счита Ловния дом, построен през 1934 г.

Жени се за Мария Иванова Аврамова, чийто род по майчина линия е от Бурмовите, неин чичо е Тодор Бурмов – първия министър-председател на България. Почива на 1 ноември 1950 г. в Габрово.

Въздушна снимка на Габрово, направена от дирижабъл тип „Цепелин” по време на Първата световна война, 1916 г.

Архивните документи на Стефан Добрев са предадени в Държавен архив – Габрово през 2001 г. от съпругата му Мария, със съдействието на Илия Габровски. По-късно са издирени допълнителни сведения от биографичен характер за Стефан Добрев, които са изпратени от сина му Ангел Добрев от Добрич. Заведени са във фонд № 764К и са достъпни за потребителите на архивна информация, а дневникът му от войната е дигитализиран и достъпен за ползване чрез Информационната система на държавните архиви.

Автор: Стефка Вуцова, главен експерт Отдел „Държавен архив“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

В Нощта на театрите Кукленият театър представя „Мечо Пух“

Published

on

В Нощта на театрите Държавен куклен театър – Габрово представя „Мечо Пух“ по мотиви на А.А. Милн.

Постановката е на Съби Събев, музиката е на Георги Гарчов, а сценографията на Томиана Томова. Участие ще вземат Радостина Андреева, Янна Генчева и Богдан Богданов.

„Мечо Пух”е една от най-популярните книги за деца, въпреки че авторът ѝ А. А. Милн  казва за нея, че тя е предназначена не толкова за деца, колкото за детето във всеки възрастен.

Забавните истории на мечето Пух и вечните му приятели от Голямата гора са придружени с много смях и настроение в семейния спектакъл на Държавен куклен театър Габрово.

Репертоарното заглавие, покорило сърцата на множество зрители, е придружено с красив декор, мелодични песни и много забавни моменти.

Постановката ще се играе на 21 ноември, събота, от 18.00 часа, в салона на Кукления театър. Цената на билета е едва 2 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Защо така сериозно?“

Published

on

Този петък, 20 ноември, от 18.30 в Музея на хумора и сатирата в Габрово предстои откриването на „Защо така сериозно?“ – самостоятелна изложба на живеещия в Ню Йорк български художник Хубен Черкелов.

Известен със своята живопис с изображения от пари, наред с новите работи, създадени за изложбата, художникът представя и скулптури, изработени в периода 2002 – 2019.

Изложбата ще продължи до 31 март 2021.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица