Култура
Празник на пестила в ЕМО „Етър“ (Програма)
„Габровският шоколад” е карал дори швейцарски сладкари да си облизват пръстите

снимка: ЕМО „Етър“
И е вкусен, и е сладък, и е евтин. „Габровският шоколад” е карал дори швейцарски сладкари да си облизват пръстите. Международното признание към този продукт идва и от участието му в Световното изложение на уникалните храни в Торино, Италия.
Вписан е в Световната книга на уникалните храни „Арката на вкусовете”.
„Габровският шоколад” има българско наименование, с което да бъде разпознат – пестил. Той се нарежда сред символите на региона ни, наред с котката без опашка и прочутата книжка с шеги.

снимка: ЕМО „Етър“
Толкова дълбоко е навлязъл в бита, че в Етнографския музей на открито „Етър” са му посветили специален празник, който тази година ще се проведе от 22 до 25 септември.
Пестилът напълно чист природен продукт, без грам захар. За приготвянето му се подбират само здрави сливи. Най-използваните сортове са караджейки и маджаркини, които са много сладки, но не толкова воднисти. Пестилът е зимна храна, за която се изисква майсторство. Напълно готов е около Нова година, когато вече е „габардясал”, покрит е с белезникав слой плодова захар. Ако е приготвен добре, може да трае повече от пет години, без да загуби вкусовите си качества.

снимка: ЕМО „Етър“
Габровският шоколад е екологичен продукт, не само заради липсата на примеси при приготвянето му, а и защото технологичният процес е безотпаден. Варакът (плодовият сок, отделен в самото начало при варенето но сливите) се използва за ракия, а костилките отиват за храна на животни.
Пестилът е много полезен за организма и укрепва имунната система.
По време на Празника на пестила в Етнографски музей на открито „Етър” (22-25 септември) всеки може да види как се приготвя този уникален роден продукт.

снимка: ЕМО „Етър“
Преди години жителите на габровско са го приготвяли в домовете си. Във фондовете на музей са запазени много рецепти, продиктувани от представители на местното население.
През април 1980 г. Иванка Лилова, уредник в „Етър”-а записва технологията, използвана от 72-годишната тогава Яна Дянкова от село Жълтеш.
Пестил се вари в голяма бакърена тава. Не всички стопани имат такива тави. Който има много имот със сливи, има и тава. Прави се оджак, който се замазва добре, за да не се пръска на огъня. В тавата се изсипват около 20 кг. сливи. Изпукват се на слаб огън. Тавата се пълни с варак – сокът на сливите, който се изгребва и се слага в кацата с каша за ракия. Сливите за пестила се бъркат с бакърена огрибка. Цедят се с бакърен дърмон, като се джуркат с голям джурук и се изцеждат в каче. Връщат се в тавата и се варят около 2-3 часа, докато се вчесне пестила и стане черен. Сместа се излива в средата на тънки букови дъски и се размазва към краищата. Съхне няколко дни, след което се отлепва с огрибка и се навива на руло. Изправя се на хамбара за проветрение, за да не мухлясва.

снимка: ЕМО „Етър“
Програмата на Празника на пестила в Етнографски музей на открито „Етър”, 22 – 25 септември.
22 септември (четвъртък) 11:00 – 16:00 ч
● Приготвяне, дегустация и продажба на пестил (габровски шоколад)
● Кулинарно изложение-базар на продукти, приготвени със сливи
● Фолклорни изпълнения на НЧ „Зора-1872“, кв. Нова махала, гр. Габрово; НЧ Христо Ботев-1894“, с. Гостилица, общ. Дряново
● Демонстрация плетене с беленица (царевична шума)
23 септември (петък) 11:00 – 16:00 ч.
● Приготвяне, дегустация и продажба на пестил (габровски шоколад)
● Фолклорни изпълнения на НЧ „Хр. Смирненски-1949“ кв. Русевци, гр. Габрово
● Демонстрация плетене с царевична шума (беленица) ● Демонстрация сушенe на сини сливи
24 септември (събота) 11:00 – 16:00 ч.
● Приготвяне, дегустация и продажба на пестил (габровски шоколад)
● Кулинарно изложение-базар на продукти, приготвени със сливи, традиционни ястия от капански регион
● Концерт на ансамбъл за изворен фолклор „Капанци” при НЧ „Искра-1893“ с. Паламарци, обл. Разград
● Демонстрация на шиене с гайтан
● Демонстрация сушене на сини сливи
25 септември (неделя) 11:00 ч. – 16:00 ч.
● Приготвяне, дегустация и продажба на пестил (габровски шоколад)
● Кулинарно изложение-базар на продукти, приготвени със сливи
● Концерт на група за автентичен фолклор „Красенски кехлибар“ при НЧ „Просвета-1919“ с. Красен, обл. Русе
● Демонстрация на шиене с гайта
Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730
Култура
Излезе от печат том 5 на „Известия на Исторически музей – Дряново“

Излезе от печат том 5 от поредицата „Известия на Исторически музей – Дряново“, който вече е достъпен за читателите.
Изданието впечатлява с обновена визия на корицата, но запазва връзката с предходните томове и продължава основната мисия да събира, съхранява и популяризира научните изследвания на историци, музейни специалисти, архивисти, преподаватели и краеведи.
Книгата съдържа материалите от четвъртата Национална научна конференция „Епохи, личности, памет“, която се проведе в Дряново – родния град на майстор Колю Фичето – в периода от 1 до 3 октомври тази година.
Сборникът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, а печатът е осъществен от издателство „Фабер“ – Велико Търново.
В обем от 522 страници са събрани докладите на участниците в конференцията – представители на музеи, университети и национални културни институции от цялата страна.
Темите, представени в новия том, обхващат широк кръг въпроси – от историята на Дряново и региона, през личности и събития от национален мащаб, до проблеми, свързани с музейните колекции, културното наследство и неговото опазване.
Зад редакционната работа по сборника стои утвърден екип: проф. д-р Петко Ст. Петков от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, д-р Венелин Бараков – главен уредник в ИМ – Дряново, както и Стилияна Топалова – Марчовска и Дянко Колев, уредници в музея. Коректор на изданието е д-р Милена Йончева.
Петият том на „Известия на Исторически музей – Дряново“ вече може да бъде намерен в обектите на музея или поръчан онлайн чрез официалния сайт на ИМ – Дряново.


Култура
Исторически музей – Дряново тръгва на тур с две книги за Колю Фичето


Исторически музей – Дряново ще представи в Ловеч, Габрово, Севлиево и Свищов последните си две книги, посветени на Първомайстора – „Колю Фичето. Българският строителен гений“ и „(Не)познатият Колю Фичето. Строителният колос на Възраждането“.
Книжните издания по различен, но допълващ се начин, разказват за сътворяването, съхраняването и предаването на българското архитектурно наследство, което ни е завещал родения в Дряново майстор Колю Фичето.
Турът ще започне на 6 ноември от 17.30 часа в Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ в Ловеч. Седмица по-късно, на 13 ноември, от 17.30 часа двете издания ще бъдат представени в Интерактивния музей на индустрията в Габрово, както и на 27 ноември по същото време в Галерия „Видима“ в Севлиево. Обиколката с представяния ще завърши на 5 декември, от 16.00 часа в Историческия музей на крайдунавския град.
„Колю Фичето. Българският строителен гений“ е двуезичното, луксозно и богато илюстровано издание, с твърди корици. Негови автори са главният уредник на музея д-р Венелин Бараков и колегата му Стилияна Топалова-Марчовска, които представят Колю Фичето в по-малко познатата му светлина – тази на архитект, скулптор и резбар, надхвърлящ времето си със своя усет към формата, детайла и красотата. Текстовете са дело на музейните специалисти, част от снимковия материал е подбран от архива на Исторически музей – Дряново, а останалите фотографии са заснети специално за изданието от екипа на „Дестинация Дряново“. Книгата се реализира в партньорство с вестник „Строител“ и с финансовата подкрепа на Камарата на строителите в България.
На страниците на„(Не)познатият Колю Фичето. Строителният колос на Възраждането“ са поместени архитектурните шедьоври на възрожденския майстор. Книгата започва с цитат на Константин Фичев, внук на Колю Фичето: „Може да не е много скоро, но за този човек ще се говори много и с уважение“, подчертавайки значимостта и ролята на Първомайстора, останал в националната ни памет. Книжното тяло също е богато илюстровано и проследява емблематичните строежи на Колю Фичето. Автор е д-р Венелин Бараков. Той представя свои изследвания и наблюдения за църкви, къщи, кули – камбанарии, мостове, обществени и търговски сгради, произлезли от гения на възрожденския строител. Изданието не просто представя познатите строежи на Фичето, а добавя и нова, систематизирана информация за тях. Проследяват се видовете конструкции, влиянията на Първомайстора, неговите подходи, строителните и декоративни техниките, които е използвал. Книгата се издава с финансовата подкрепа на Съюза на архитектите в България, а издателството е „Фабер“, 2025.
Двете изданията са част от програмата на Националните чествания „(Не)познатият Колю Фичето“, посветени на 225 години от неговото рождение, които Исторически музей – Дряново и Община Дряново организират, под патронажа на Министерство на културата.


Култура
Пианистите от МК „Весела“ с поредно блестящо представяне

Шестима млади таланти от Музикален клуб „Весела“ – Габрово се отличиха с впечатляващо участие на 19-то издание на Международния конкурс „Албер Русел“, който се проведе в София.
Полина Флориду (11 клас), Ай Хасегава (10 клас), Мира Русинова (9 клас), Невин Халил (3 клас), Иво Велков (9 клас) и Александър Стоянов (6 клас) подготвиха богата конкурсна програма, включваща и задължителна френска пиеса, съгласно регламента на престижното състезание.

Изключителен успех постигна Полина Флориду, която спечели Специалната награда „Албер Русел“ за изпълнението си на „Сериозно и лежерно“ от едноименния френски композитор. В общото класиране тя и Невин Халил завоюваха втори награди, докато Мира Русинова и Ай Хасегава бяха отличени с трети награди. Със специални призове бяха поощрени и двамата дебютанти в състава – Иво Велков получи наградата „Вдъхновено изпълнение“, а Александър Стоянов – диплом за изпълнение на френска музика.






Младите пианисти и техният преподавател Весела Пенева получиха поздравления от членовете на журито и лично от артистичния директор на конкурса проф. Жени Захариева. Председател на международното жури бе френският пианист Ксавие Льоконт дьо ла Бретонери – възпитаник на легендарната пианистка и педагог Жермен Муние, създателка на конкурса „Албер Русел“.


-
Кримипреди 5 дниЗадържаха под стража рецидивист след поредна кражба
-
Новинипреди 4 дниИван Екимов стана държавен шампион по шахмат
-
Кримипреди 4 дни20 години затвор за севлиевец, убил по жесток начин майка си
-
Новинипреди 5 дни„Янтра“ приема дубъла на ЦСКА в труден тест
-
Културапреди 4 дниИсторически музей – Дряново тръгва на тур с две книги за Колю Фичето
-
Икономикапреди 3 дниНов офис на Изи Пей в квартал „Трендафила“ в Габрово
-
Любопитнопреди 2 дниЖБД „Майчина грижа“ с нов сайт
-
Кримипреди един денШест кашона с контрабандни цигари „цъфнаха“ от багажник (снимки)








