Свържи се с нас

Новини

Как историята учи на толерантност разказват наши ученици, посетили Израел

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Ученичките Зорница Гугова и Донка Христова, които спечелиха голямата награда в конкурса за есе, посветен на спасяването на българските евреи, се срещнаха със заместник-кмета Нела Рачевиц, информираха от местната общинска администрация. Те споделиха опита и преживяванията си от посещението в Израел, което се осъществи през юни т. г. по покана на фондация „Израел-България“ и с финансовата подкрепа на Община Габрово. Габровките бяха част от групата финалисти от цялата страна, които пътуваха до светите земи.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Младите есеисти са впечатлени от страната, живота и ежедневието на хората там, съчетанието на различни култури и религии, местните обичаи и храни. Първият ден се срещат със свои връстници от гимназия „Хативат“ в Яхуд, които ги запознават с популярни еврейски песни и танци, а българите ги учат как да играят право хоро.

Среща на българските участници с проф. Михаел Бар-Зоар

Среща на българските участници с проф. Михаел Бар-Зоар

Организирана им е среща с писателя Михаел Бар-Зоар, по чиято книга ,,Извън хватката на Хитлер” са писали есетата от конкурса. Заедно обсъждат как е представена България пред света по отношение на спасяването на своите евреи, как е пренебрегван нейният принос. Остава време и за разходка по крайбрежието на Средиземно море.

Старият град и църквата "Възкресение Христово", в която се намира Божи гроб

Старият град и църквата „Възкресение Христово“, в която се намира Божи гроб

Кулминация през втория ден e посещението на Божи гроб, но също така вълнуващи са и посещенията на Стената на плача, парламента, известен под името „Кнесет“, музея на Холокоста „Яд Вашем“ и срещата с патриарха на Йерусалим Теофил ІІІ. Денят завършва с пътешествие през пустинята до Мъртво море.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Стената на плача

Стената на плача

Парламентът, т. н. Кнесет - поглед отвътре

Парламентът, т. н. Кнесет – поглед отвътре

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Среща с патриарха на Йерусалим Теофил ІІІ

Среща с патриарха на Йерусалим Теофил ІІІ

В последния ден от престоя си, българските участници се запознават с живота и ежедневието в кибуца. Посещават основания през 1930 г. кибуц Наан.

В кибуц Наан

В кибуц Наан

Зорница и Донка разказват за създадените нови приятелства, придобитите знания за българската история и урока по толерантност, който няма как да забравят след участието си в конкурса.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Седем ученика от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ и Национална Априловска гимназия станаха финалисти в общинския кръг на конкурса за есе „Спасяване на българските евреи по време на Втората световна война”. До него бяха допуснати участниците от училищния кръг,  класирани на първо, второ и трето място в учебните заведения.

Първо място спечели единайсетокласничката Зорница Гугова от ПМГ „Акад.  Иван Гюзелев“, а второ място грабна възпитаничката на НАГ Донка Христова, също от 11 клас.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Бюлетините за местния вот пристигнаха в Габрово

Днес, 18 октомври, в Областна администрация – Габрово пристигнаха бюлетините за произвеждане на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, информираха от администрацията на губернатора.

снимка: Областна администрация – Габрово

Общият брой за област Габрово е 243 300. Заедно с методическите указания са предадени на представителите на общините в присъствието на ОИК – Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

Съхранението им ще бъде в специално обособени и охраняеми помещения, определени със Заповед на Кмета на съответната община.

снимка: Областна администрация – Габрово

За предстоящите избори към момента са разкрити общо 236 броя секции за област Габрово – разпределени по общини както следва: за община Габрово – 117; за община Севлиево -71; за община Трявна – 22; за община Дряново – 26, като в това число попадат и подвижните избирателни секции и секциите в болнични заведения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спипаха габровски наркодилър с над половин кило марихуана

Районната прокуратура в Габрово задържа за срок от 72 часа мъж, държал в дома си наркотични вещества.

В хода на разследването, с постановление от 17 октомври, мъж с инициали Ц. И. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на същата дата в къща в Габрово, държал без надлежно разрешително високорискови наркотични вещества – канабис, с тегло 560 грама.

След преценка на събраните по делото доказателства с оглед на това, че същите сочат за обосновано предположение за съществуваща реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, тъй като той е привлечен като обвиняем за извършено тежко умишлено престъпление, ще бъде направено искане пред Районен съд – Габрово за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Под ръководството на Района прокуратура – Габрово действията по разследването продължават.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Справедливост и сигурност

*Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

снимка: Местна коалиция „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО – БНД, СДС)

Справедливост и сигурност
Програма на МК „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО-БНД, СДС) за управление и развитие на гр. Габрово:

1. Стимулиране и привличане на инвестиции в града и общината. Създаване на подходяща бизнес среда за всички предприемачи и пълно съдействие за реализация на техните проекти.

2. Създаване на сигурна и безопасна градска среда. Ред, дисциплина и контрол за спазването на наредбите и законите от всички граждани, без толериране на някои групи от тях.

3. Габрово – средище на единение, духовност, знание и традиции и същевременно център на високо технологична индустрия и дигитална икономика.

4. Местни референдуми и допитвания до гражданите по въпроси от значим обществен интерес. Диалог с хората за стимулиране на гражданското участие в управлението.

5. Нулева толерантност към корупцията на всяко ниво. Отговорност и прозрачност в действията на общинската администрация.

6. Качествено образование в дух на родолюбие, национално достойнство и съхраняване на българщината и професионално съобразено с изискванията на съвременното технологично развитие.

7. Чувствително увеличаване на бюджета и реална подкрепа за спорт, култура, отдих и туризъм, фолклорни традиции, както и поддържането и опазването на културните, историческите и архитектурните паметници в Общината.

8. Водене на справедлива социална политика и социална защита, ефективно и гарантирано здравеопазване.

9. Бързи и улеснени административни процедури. Подобряване и дигитализация на услугите. Чувствително повишаване на компетентността на администрацията на Община Габрово.

10. Разработване и реализация на проекти за развитие и подобряване на градската среда, общинската инфраструктура, транспорта и благоустройството на града. Пълен контрол по качеството на изпълнението на обществените поръчки.

11. Засилване на взаимодействието на всички нива между местната власт, бизнеса, неправителствения сектор и гражданите.

12. Национална и международна реклама на Габрово и популяризирането на града като място за развитие на различни видове туризъм. Участие в държавни и Европейски програми за археологически проучвания и разкопки.

*Публикуваният материал е предоставен от МК „ВМРО – БНД“ (ВМРО – БНД,СДС). Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица