Свържи се с нас

Култура

Първи национален панаир на музейната книга

Published

on

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Първи национален панаир на музейната книга се провежда на 10, 11 и 12 юни в Етнографски музей на открито „Етър”. Събитието има за цел да популяризира качествените издания на българските музеи и галерии. Организаторите са убедени, че сборниците с научен характер, които тези институции издават, заслужават да бъдат по-разпознаваеми и продаваеми у нас и в чужбина.

Институтът за приложна музеология, Етнографският музей на открито „Етър”, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и издателство „Фабер” са институциите, които осъществяват Първия национален панаир на музейната книга.

13323421_1293205820719094_8723074748670085652_o

снимка: ЕМО „Етър“

На 10 юни следобед е предвидено провеждането на кръгла маса „Музейната книга в пространството на съвременните културни общувания”, чиито модератор е проф. д-р Николай Ненов.

Доц. д-р Евгения Русинова от Университета по библиотекознание и информационни технологии ще представи своето виждане върху темата „Музейните издания: маркетингови и PR функции”.

Чл.-кор. проф. Васил Николов от НАИМ ще говори за „Музейната археология: научното изследване и неговото публикуване”.

Виждането си върху процесите, които движат „Етнографската тематика в съвременната музейна книжнина” ще представи проф. д-р Николай Ненов от Регионален исторически музей – Русе.

Проф. д.и.н. Вера Бонева от Институт за приложна музеология ще изнесе доклад на тема „Националните музеи в България: академичен профил и книжовно издателска дейност”.

Участниците в кръглата маса ще научат каква е научната продукция и издателската дейност на Регионалния исторически музей в Кюстендил от неговия представител Валентин Дебочички.

„Академично издателство и музей: съдържателно взаимодействие с добра перспектива”, това е темата на доклада на проф. д.п.н. Тодор Галунов от Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

От особено значение за Първия национален панаир на музейната книга е 11 юни.

През целия ден на територията на ЕМО „Етър” ще се осъществява търговска дейност и обмен на музейни книги и сувенири. Предвидено е да се реализират срещи и договаряния между представители на различни издателства и музеи.

В 10:00 часа ще бъде обявено официалното откриване на форума, по време на което ще бъдат прочетени поздравителните адреси от страна на Вежди Рашидов, министър на културата, Таня Христова, кмет на Община Габрово, проф. д-р Христо Бонджолов – ректор на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Борис Хаджийски, директор на РИМ – Пазарджик и председател УС на Сдружение „Български музеи“, доц. д-р Светла Димитрова, директор на ЕМО „Етър“ и Нейко Генчев , управител на Издателство „Фабер“ и съпредседател на Института за приложна музеология.

На 11 юни в ЕМО „Етър” може да се разгледа арт ателие на художници-докторанти по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

От 13:00 ч. на откритата сцена в ЕМО „Етър” ще бъде показан спектакъла „Равноденствие“, едно представление на артистичен екип към Сдружение „Артпиерия”, Бургас.

През този ден от Панаира предварително обявено жури ще събере данни за осъществената търговската и обменна дейност.

Целта е отличаване на участници в три категории:

1. Най-стара музейна книга, продадена/обменена на Панаира
2. Най-добре оформена и издадена музейна книга
3. Цялостно представяне

През последния ден на Панаира, 12 юни, ще продължи търговската дейност и обмена на музейни книги и сувенири, срещите и договарянията между представителите на издателства и музеи.

Преди закриването на форума ще бъдат представени творбите, създадени в арт ателието, а от 12:00 ч. ще бъде показан спектакъла „Клюки от старо българско село”, който е по мотиви на разкази от Чудомир.

От 12:30 ч. до 13:30 ч. е официалното закриване на Панаира на музейната книга, по време на което ще бъдат обявени резултатите от осъществената търговската и обменна дейност между музеи, галерии и издателства.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица