Свържи се с нас

Новини

Пълен провал на конкурса за здравословни и безопасни условия на труд

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Нито едно предприятие от област Габрово не е изявило желание да представи своите добри практики при осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. Информацията беше съобщена по време на провелото се редовно заседание на Областния съвет по условия на труд, организатор на конкурса на тема: „Добри практики при осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд в област Габрово”.

„Няма депозирани заявления за участие и от другите две категории, допустими за кандидатстване и въпреки достатъчно дългия срок от два месеца, за прием на заявления на хартиен или електронен носител, нито един кандидат не е изявил желание за участие“, допълни още заместник – областният управител Иглика Събева.

Причините за незаинтересоваността на фирмите в тази насока бяха подложени на обсъждане от членовете на съвета. Като предполагаеми такива бяха изтъкнати недостатъчното популяризиране на конкурса и условията за участие в него, неглижиране от работодателите на условията на труд в предприятията и неоценяване на значимостта на проблема, както и незаинтересоваността в насока участие в подобни инициативи.

Липсата на заявления можем да определим и като индикатор за нагласите на работодатели, работници и служители за участие в подобни мероприятия. Въпреки това на следващото заседание на съвета, ще се обсъди механизмът за провеждане на втори конкурс в тази насока, ще бъдат обсъдени критериите за кандидатстване и времевата рамка за провеждане на мероприятието.

„Продължаването на инициативата и организирането на втори конкурс ще допринесе за подобряване условията на труд в предприятията на територията на област Габрово и до намаляване на трудовия травматизъм, а оттам и до повишаване производителността на труда и развитието на икономиката на територията на областта“, смята председателят на Областния съвет и заместник – областен управител Иглика Събева.

Членовете на съвет са категорични, че ангажиране вниманието на работодателите в тази насока и създаването у тях на вътрешна мотивация за подобряване условията на труд в предприятията на територията на Габровска област, чрез провокиране участието им в мероприятия от подобно естество и споделяне на добрите практики в областта на здравословните и безопасни условия на труд, са наложителни, с цел охрана живота и здравето на работниците и служителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

2 Comments

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето

Published

on

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето по случай 220 г. от неговото рождение.

Майстор Никола Фичев (Колю Фичето) е един от най-известните и почитани българи. Родом от Дряново, неговата слава на изключително умел строител и достоен човек се разнася на стотици километри.

Построените от него църкви, мостове, обществени сгради и къщи са сред най-изящните образци на българската възрожденска архитектура и днес са символи на градовете, където се намират.

На Първомайстора са посветени голям брой книги, албуми, сборници, статии и филми. За да се съхрани спомена за него и у младото поколение, Община Дряново издаде „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ – първата детска книга, която разказва за личността и работата на Фичев по увлекателен и разбираем начин.

Насочена е към деца от началния етап на образование, но със сигурност ще бъде интересна и за по-големите. Цялостната работа по книгата е дело на издателство „Българска история“. Текстът на автора Ивомир Колев акцентира върху ценностите на възрожденския архитект, а 18 илюстрации на Александра Младенова представят неговите строежи.

Като основа за написването на „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ са използвани сборниците от научни конференции, посветени на дряновския майстор. Придържаща се към историческите факти, книгата е адаптирана за малките читатели.

Община Дряново подари по една на всеки ученик от 1 до 4 клас за първия учебен ден. Предстои даряването й на библиотеки в цялата страна, а останалите бройки ще бъдат предоставени на музей „Колю Фичето“ в града, където посетителите ще могат да я закупят на символична цена от 5 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна комикси – уикенд в картинки

Published

on

Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” организират Трявна Комикси: Началото. Събитието ще се състои през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

В тази връзка организаторите обявиха конкурс за комиксова рисунка. Творбите се изпращат до 25 септември на e-mail: artline@artline-comics.net. Няма изисквания към формата на рисунката. Няма възрастови ограничения.

Рисунките ще бъдат оценявани от Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България.

Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември от 18:30 ч. по време на събитието в Трявна. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

ПРОГРАМА

26 септември
– събота 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – среща с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България
18:30 ч. – среща с Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България

27 септември
– неделя 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – разговор с учениците от НГПИ “Тревненска школа” за създаването на съвместен проект с Артлайн Студиос
18:30 ч. – обявяване на победителите в конкурса за комиксова рисунка

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Потвърдиха КОВИД – 19 при 30-годишен

Published

on

30-годишен мъж от Севлиево е новият потвърден случай на коронавирус в област Габрово. Това показват данните на на Министерството на здравеопазването, които са към вчерашна дата, 23 септември, цитирани днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Севлиевецът е бил изследван за КОВИД – 19 поради грипоподобни симптоми. Към момента той е хоспитализиран в Инфекциозното отделение на МБАЛ “Д-р Ст. Христов“ в Севлиево.

Случаят е епидемиологично проучен, уточниха от РЗИ – Габрово. Изготвени са и връчени предписания на контактните лица на заболелия за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица