Свържи се с нас

Култура

Започна продажбата на биле за „Балканска треска“

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

От днес – 3 май, започва продажбата на билети за концерта на Теодосий Спасов, Влатко Стефановски и Мирослав Тадич, информираха от Община Габрово.

От 3 до 11 май (в работните дни) билетите ще се продават на касата на Дом на културата „Емануил Манолов“ от 10 до 14 часа и от 15 до 18 часа, а в деня на концерта – 12 май от 10 до 19 ч. на касата на зала „Възраждане“.

Цената на билета е 8 лева

ЗА УЧАСТНИЦИТЕ:

Теодосий Спасов започва своето ранно обучение на кавал в Музикално училище в Котел и продължава образованието си в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Кавалът е един от най-старите инструменти в Европа, богат на тоналности и технически възможностти. Теодосий Спасов е развил свой уникален стил на свирене на този инструмент като синтезира традиционния фолклор с джаз, фюжън и класическа музика.

Повече от 30 години, Теодосий Спасов участва в турнета в Европа, Азия, Близкия Изток, Австралия, Канада и САЩ. През 1994 г. свири с „Мистерията на българските гласове” и печели награда „Грами“. През април 1995 г., списание Newsweek публикува статия „Най-доброто от Изток“, в която го отбелязва като най-талантливия източно-европейски музикант „Спасов… не просто оцелява през пост-комунистическата културна пустош. Той всъщност е създал нов музикален жанр.“

Теодосий Спасов участва в създаването на 30 компактдиска, четири от които са негови, представени по целия свят. Той е композирът и свири в музика за редица филми, в това число френско-българската продукция „Граница” (The Border,1993). Също така е записвал тематична музика заедно с известните италиански композитори Карло Силиото и Енио Мориконе, известни като An Italian Story и The Breakout of the Innocent. Теодосий Спасов свири с други известни джаз музиканти, включително с тромпетиста Уинтън Марсалис.

У нас в България, Теодосий Спасов е национална фигура и музикален герой, наскоро отличен с наградата „Музикант на годината“. Той е художественият директор на световноизвестния ансамбъл „Филип Кутев“ .

Бил е член на ирландската музикална и танцувална компания Riverdance (1998-2001) и настоящ солист и директор на „Музикална къща БНР“.

Влатко Стефановски е роден през 1957 г. в Прилеп (Македония). Започва да свири на китара на тринадесет години. Като тинейджър създава легендарната фюжън група „Леб и Сол”, която е сред най-разпознаваемите имена на музикалната сцена в бивша Югославия. От средата на 90-те години изгражда успешна музикална кариера и записва забележителни солови изпълнения. Съвместната му работа с Мирослав Тадич хвърля нова светлина върху творбите му за акустична китара и бъдещото му разучаване на традиционната македонската музика. През последните няколко години свири и записва на много места по света с изявени артисти като Томи Емануел, Сточело Розенберг, Гибони, Ян Акерман, Теодосий Спасов, Стефан Миленкович, Кудси Ергюнер, Боян Z и Ману Каче.

Неговите последни творби включват музика за филми, театри и балет. Като солист Влатко Стефановски свири и записва с редица оркестри и ансамбли, сред които са Лондонският симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър MDR Лайпциг, Виенския оркестър Tonkunstler, Биг Бенд RTV Любляна и др. Със своето Трио, Влатко Стефановски свири по цял свят.

През 2007 г. е отличен с титлата почетен доктор в сферата на изкуствата в Университета „Св. Кирил и Методий”. Живее в Скопие и притежава добре оборудвано звукозаписно студио (Estoria Sound Studio).

Мирослав Тадич завършва основно образование в САЩ, а преди това е учил в Италия и в родината си – Югославия. Изпълнява и записва в широк диапазон от музикални стилове, простираща се от периода на бароковата и класическата музика до блус, джаз, рок и етно музика. Записва и свири в съвместни проекти с Марк Нозиф, Оркестъра на Операта в Лос Анжелис, Пласидо Доминго, Лондонски симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър MDR Лайпциг, Хауърд Леви, Йоахим Кюн, Влатко Стефаноски, Братя Теофилович, Кудси Ергюнер, Теодосий Спасов, Ашиш Кан и много др.

Мирослав Тадич е записвал по целия свят и често свири в Европа, Северна и Южна Америка и Япония. През последните години се е концентрирал в развиването на подход, с който импровизира като комбинира и съпоставя музикален материал от много различни източници. Известен е с творби, в които прилага елементи от класическа и фламенко техники към свиренето на електрическа китара.

Композира солова и камерна музика (Les Editions Doberman-Yppan), създава музиката за редица филми, танци и театрални постановки. В последно време завършва музиката за хърватския филм „Седемдесет и два дни“ от Данило Шербеджия. От 1985 г. насам е професор в престижния калифорнийски Институт по изкуства в Лос Анджелис.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица