Свържи се с нас

Новини

Заседание на епизоотичната комисия в Габрово

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Заместник-областният управител Иглика Събева ръководи заседание на Областната епизоотична комисия – Габрово, по време на което членовете й бяха запознати от директора на Областна дирекция „Безопасност на храните” – Габрово д-р Светолслав Спасов с издадена Заповед за предприемане на мерки във връзка с констатирани огнища на заразен нодуларен дерматит в с. Воден и с. Черногорово, общ. Димитровград, обл. Хасково.

Информация за заболяването и предприетите мерки от ОДБХ – Габрово, във връзка със спазването на общите мерки за биологична защита на говедовъдните обекти представи д-р Васил Петров, и.д.Н-к отдел „Здравеопазване на животните”. Той обясни, че това е вирусно заболяване, което вече не може да бъде наречено екзотично. Заболяването е типично за Африка, през 2011-2012 година са първите данни за прескачане на заразата в Близкия Изток, а през 2015 година вече са открити огнища и в Гърция.

Заразният Нодуларен Дерматит по говедата е вирусно заболяване по едрите преживни животни, характеризиращо се с треска, поражения на лимфната система, оток на подкожната тъкан и слизестите вътрешните органи, образуване на възловидни, проминиращи кожни образувания (нодули).

„Заболяването не е опасно за хората, по-скоро обратното, ако човекът стане механичен преносител” – каза д-р Петров и обясни, че ще се използва методът на Гърция, при който ще се унищожават всички животни, не само заразените, от стопанство, за да се пресече огнището на зараза.

Заразата бързо се разпростира, ако към 21 април са установени 13 огнища, то за изминалата седмица са били само 2. Вирусът е от шарков вид и се разпространява от кръвосмучещи насекоми, но може да се пренася и чрез вода, фураж и др. Няма данни дивучът у нас да е заразен. Д-р Спасов увери, че вирусното заболяване не е опасно за хората, но за съжаление ще нанесе големи щети върху икономиката на страната.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

На основание чл. 133 от ЗВД, във връзка с изпълнение на заповед от 14.04.2016 год. на Изпълнителния директор на БАБХ за повишаване готовността за своевременното констатиране, ограничаване и ликвидиране на огнище от заразен нодуларен дерматит /ЗНД/ на територията на областта, Обласната Епизоотична комисия взе следните решения:
1.Директорът на ОДБХ – Габрово да разпореди със заповед, осъществяването на постоянен превантивен контрол върху обектите за отглежданене на едри преживни животни /ЕПЖ/ на територията на областта и своевременно реагиране при констатиране на признаци на заболяването.
2.ОДБХ да запознаят собствениците на животни и регистрираните ветеринарни лекари, за клиниката на заразния нодуларен дерматит, спазването на мерките за биосигурност в животновъдните обекти, начините за извършване на дезинсекция, както и подходящите инсектициди, и задължението им незабавно да информират съответния официален ветеринарен лекар при съмнение за заболяване и/или смъртност.
3.Да се свикат общинските епизоотични комисии, където да се запознаят кметове и кметски наместници по населени места за клиниката на заразния нодуларен дерматит от представител на ОДБХ, както и да се сведат решенията на областната епизоотична комисия.
4.Забранява се провеждането на пазари и изложби на едрите преживни животни
5.Засилване на контрола по придвижването/транспортирането на животните като: Предвижването на ЕПЖ да се осъществява след термометриране и извършване на клинични прегледи на здравословното състояние на животните от официалните ветеринарни лекари, резултатите от които да се отразяват в чек лист по образец и във ветеринарномедицинското свидетелство за придвижване/ транспортиране на животни, издадено от Ветиринарна информационна система.
6.При възникване на съмнение за заболяване, собсвениците или регистрирания ветиринарен лекар, незабавно да уведомяват официалния ветиринарен лекар на съответната община или началник отдел „Здравеопазване на животните” при ОДБХ.
7.Кметовете на населените места да осигурят площадки за събиране и обезвреждане на животински трупове по реда на Наредба № 22 от 2006 г. за условията и реда за обезвреждане на странични животински продукти и на продукти, получени от тях, и на специфичнорискови материали извън обектите, регистрирани в РВМС (ДВ, бр. 21 от 2006 г.)

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

„Габровски майки даряват надежда“ и БЧК в подкрепа на нуждаещи се

Published

on

снимка: БЧК – Габрово

В края на месец май Български Червен кръст -Габрово, с подкрепата на доброволци от фейсбук група „Габровски майки даряват надежда”, осъществиха акция по предоставянето на хранителни продукти.

снимка: БЧК – Габрово

Храните са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане, на най-нуждаещите се лица на 240 уязвими граждани от Община Габрово, включени във втората допълнителна група на АСП (Агенция за социално подпомагане).

снимка: БЧК – Габрово

Доброволците от групата успяха за два дни да се организират в помощ на служителите от БЧК, като се включиха не само в разпределението и пакетирането на продуктите, а с личните си автомобили помогнаха за доставките им до домовете на нуждаещите се.

снимка: БЧК – Габрово

В рамките на кампанията бяха подготвени и раздадени хранителни пакети, които съдържат 16 вида продукти – брашно, спагети, говеждо в собствен сос, леща, гювеч, зелен фасул, лютеница, грах, домати консерва, говежди кюфтета в бял сос, херинга в доматен сос, пиле фрикасе, зрял фасул, конфитюр, олио и ориз.

Потребителите от различните групи получават различни като количество и видове хранителни продукти, определени от АСП.

снимка: БЧК – Габрово

В съответствие с указанията за противоепидемични мерки срещу коронавирус, изготвени от АСП, хранителните пакети се доставят до домовете на правоимащите лица или до социалните услуги и специализирани институции, в които те са настанени.

БЧК – Габрово изказа искрената си благодарност на групата „Габровски майки даряват надежда” и по-специално на всички дами и господа, които отделиха от времето си за да дарят надежда!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изкуството е заразно, изложба в Галерия „Видима“

Published

on

Галерия Видима обяви, че възстановява официално изложбената си дейност. Тя ще стартира със закачливото заглавие „Изкуството е заразно”, една от най-важните изложби в културния календар, които всяка година организира, а именно ежегодната изложба на „Детски Арт Център Видима”, с преподавател Снежана Велчева.

По случай празника на детето 1-ви Юни, както повелява традицията, в галерия „Видима” ще бъдат изложени творбите на малките художници, рисувани през последната учебна година! Изкуството е заразно!

Заразни са ентусиазмът и усмивките, с които неуморно творят нашите талантливи деца! Заразна е неподправената доброта и алтруизъм, с които ни посрещат всеки ден! Заразна е светлината и ангелска чистота струяща от техните „платна”!

„Създалите се за всички нас неудобни обстоятелства, попречиха на плановете на школата да представи своите постоянно обновяващи се колекции от детски рисунки в други градове от страната и чужбина.

Сигурни сме, че тези пропуски ще бъдат наваксани във времето и отново ще имаме възможността да покоряваме сърцата на публиката по цялото земно кълбо. Въпреки ограниченията, които епидемичната обстановка ни беше наложила, нашите таланти развиваха своята дейност от вкъщи и имат много нови неща за показване!“, споделят от Галерия „Видима“.

Заповядайте на 3-ти юни, за да споделите радостта от тази изложба! Откриването на изложбата ще се случи под формата на вернисаж, за да бъде избегнато струпване на големи групи от хора. Това означава, че ще можете да разглеждате в периода от 14.00 ч. до 18.30 ч. в деня на откриването, както и всеки следващ работен ден в нормалното за галерията работно време.

Бъдете отговорни и спазвайте препоръчаните мерки за опазване на общественото здраве, призовават още от Галерията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Намалява броят на наетите през март

Published

on

Архив, Copyright © GabrovoNews.bg

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на март 2020 г. намаляват с 1.1 хил., или с 2.7%, спрямо края на декември 2019 г., като достигат 38.6 хиляди. Това сочат предварителните данни, оповестени днес от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Спрямо края на първото тримесечие на 2019 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 27.2%, „Професионални дейности и научни изследвания“ – 15.3% и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – с 12.7%.

Увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическа дейност „Операции с недвижими имоти“ – с 31.2% и „Строителство“ – с 20.9%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 49.9% и 10.9%.

В края на март 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се намаляват с 0.2 хил., или с 0.6%. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Професионални дейности и научни изследвания“ а най-голямо увеличение – в „Строителство“ и „Операции с недвижими имоти“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица