Свържи се с нас

Новини

130 години от рождението на Ран Босилек (програма)

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

130 години от рождението на Ран Босилек честваме тази година в Габрово и ви каним да се включите, където и да сте – в нашия роден град, в България или някъде в чужбина. С радост ще дадем гласност на вашите инициативи или ще ви приобщим към нашия събитиен календар.

Защо точно Габрово?

Защото това е родният град на Ран Босилек, тук той завършва своето средно образование и именно за своите малки ученици тук, пише първите си стихове.

Защо Ран Босилек?

Защото се гордеем, че градът ни е бил част от неговия път, а когато говорим за „Бяла спретната къщурка“, знаем точно къде е била тя. И, да, отпред има липи!

Заповядайте при нас, за да отбележим годишнината със същата любов и усмивка, с която писателят се е отнасял към децата и своите произведения.

Можете да се включите като:

– Станете част от празничната програма по време на събитията в Габрово и се включите в различните инициативи и игри. Информация за тях ще намерите по-долу;

– Обособите в своята книжарница, библиотека, училище, детска градина, читалище, културен център… кът, посветен на Ран Босилек и годишнината, създадете свои събития;

– Насърчите своите възпитаници, членове и приятели да рисуват, пишат, снимат, играят, пеят, четат заедно с нас. Не забравяйте да ни изпратите информация и снимки от вашите занимания;

– Разпространите чрез своите комуникационни канали, сайтове, фейсбук, листовки, периодични издания и т.н. информация за годишнината, автора, произведенията му, инициативите, свързани с него;

– Станете част от карнавалното шествие в Габрово (21 май) и подготвите своя хумористична картина;

– Дарите книги за „освобождаване“ или „освободите“ книги на Ран Босилек. С радост ще ви изпратим текст, посветен на годишнината и инициативата, който можете да залепите на вътрешната страна на корицата до индивидуалния номер на вашата книга, получен при регистрирането й. (повече за инициативата http://www.bookcrossing.com/);

– Дарите книжки за участниците в различните инициативи, ако сте издателство или книжарница, организирате четения, витрини, промоции и различни събития, свързани с годишнината;

– Включите произведенията на Ран Босилек в свои промоции, игри, щандове и други събития през годината;

– Осигурите емблематичен за творчеството на Ран Босилек герой – аниматор или макет, който рекламира вашите издания;

– Участвате с щанд с книги по време на някоя от инициативите ни, включите се като аниматор;

– Предоставите плакати, свързани с вашите издания или инициативи, които ние ще закачим по време на нашите тематични събития.

Отворени сме за всякакви предложения, свързани с отбелязване на годишнината, които са подходящи за Вашия тип дейност и отговарят на Вашата политика, фирмена философия и комуникационна стратегия.

Програма Габрово

Дарителската кампания за набиране на средства за създаване на бронзова фигура на Патиланчо.

Кампанията ще се реализира в периода от април до септември.

Дарителски кутии ще бъдат поставени в Община Габрово, в зала „Възраждане”, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ и на др. подходящи за целта места. Предстои откриване на дарителска сметка, в която ще бъдат добавени и събраните по време на традиционния коледен коктейл на кмета на Габрово средства.

Фигурата ще бъде поставена в пространството до паметника на Ран Босилек в Габрово.

Пролетна ваканция, месец април, площад „Възраждане“ – Патиланска читалня

Влакче с два вагона украси площад „Възраждане“ в Габрово, за да покаже, че четенето може да бъде забавно. Напълнихме го с книжки, включително и на Ран Босилек, и информация за автора. Всеки минувач ще може да поседи и почете там, да научи нещо ново.

25 – 27 април „Не се сърди, Патиланчо!”

Играта „Не се сърди, Патиланчо!“, е насочена към деца на възраст между 6 и 10 години. Играта е планирана за периода 25 – 27 април на пл. „Възраждане“. При заявен по-голям интерес, играта може да продължи и през месец май.

Играта повтаря правилата на популярната настолна игра „Не се сърди, човече“, но в уголемен размер – разчертано поле, в което децата изпълняват ролята на четирицветните пионки.

11 май „Нощ на литературата“

Ще започнем четенето с произведения на Ран Босилек и ще обърнем специално внимание на автора.

21 май „Карнавал“

На Ран Босилек и творчеството му ще бъде посветена карнавална картина. Около 2 000 души са участниците в карнавалното шествие всяка година, карнавалните картини над 70, а публиката надхвърля 30 000 души.

Юли – Патилански влак по време на „Лятната занималня“.

Лятната занималня е предназначена за деца от 1-4 клас и има за цел да облекчи родителите през летните ваканционни месеци и осмисли времето на децата през ваканцията. Провежда се за трета поредна година, през юли, като броят на децата расте с всяка изминала година. През 2015 г. те са били 450. Програмата им включва екскурзии, постановки, спортни празници, посещения на музеи и институции и специално организирани тематични игри там, образователни концерти с Камерен оркестър и Оркестър Габрово, месене на хляб и т.н.

На Ран Босилек ще бъдат посветени много от заниманията по време на занималнята и тематичен „Патилански влак“ с маршрут по жп линията Габрово – с. Съботковци, игри, изложба с рисунки във влака, аудиоприказки по радиоуредбата и т.н.

Август – Пускане на книги на свобода.

Пускане на свобода на книги с произведения на Ран Босилек. Книгите се регистрират в сайта http://www.bookcrossing.com/. Всяка от тях получава индивидуален номер, които се въвежда при „освобождаването“ и намирането на книгата, така че може да се проследи пътят ѝ от читател до читател.

26 Септември – откриване на фигурата на Патиланчо.

Премиерна постановка „Момче и вятър“ на Куклен театър – Габрово

Декември – Детски коледен град

Детският коледен град се изгражда всяка година преди коледните празници в градинката на улица „Радецка“. Там се поставят фигури на любими герои от детски приказки и филми, с които децата се снимат, играят, по които се катерят. Сред героите са Снежанка и седемте джуджета, Мики Маус, Спайдърмен, Пингвините от Мадагаскар, Мечо Пух, Йори, Тигъра и Прасчо, Миньоните, Дядо и ряпа, Хензел и Гретел. Всяка година детското градче се обогатява с нови герои, като тази година те ще бъдат обвързани с приказките на Ран Босилек. Всяка година градчето се открива с празнична програма и тържествено светване на лампичките на коледната елха, подаръци.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Крими

Над 1 000 нарушения за скорост в региона само за седмица

Published

on

Общо 1 004 нарушения на скоростните режими бяха установени при полицейска операция, проведена през изминалата седмица в област Габрово. Резултатите от нея бяха обявени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От 15 до 21 април в габровския регион, както и в цялата страна, се проведе полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Точките за контрол бяха съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващаха местата и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00.00 до 23.59 часа на 19 април се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Операцията имаше за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

На 19 април по време на „24-часовия маратон – Скорост“ бяха констатирани 214 нарушения на скоростните режими.

В останалите дни от седмицата са установени общо 790 нарушения, като 546 са нарушенията в населени места и 244 в извън населени места.

Пътнотранспортните произшествия, настъпили през първото тримесечие на годината на територията на областта, които са в резултат от движение със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, са общо 31, като 28 са с материални щети и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

През изминалата година издадените фишове за нарушение на скоростните режими са общо 31 407, информират още от полицията.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица