Свържи се с нас

Новини

130 години от рождението на Ран Босилек (програма)

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

130 години от рождението на Ран Босилек честваме тази година в Габрово и ви каним да се включите, където и да сте – в нашия роден град, в България или някъде в чужбина. С радост ще дадем гласност на вашите инициативи или ще ви приобщим към нашия събитиен календар.

Защо точно Габрово?

Защото това е родният град на Ран Босилек, тук той завършва своето средно образование и именно за своите малки ученици тук, пише първите си стихове.

Защо Ран Босилек?

Защото се гордеем, че градът ни е бил част от неговия път, а когато говорим за „Бяла спретната къщурка“, знаем точно къде е била тя. И, да, отпред има липи!

Заповядайте при нас, за да отбележим годишнината със същата любов и усмивка, с която писателят се е отнасял към децата и своите произведения.

Можете да се включите като:

– Станете част от празничната програма по време на събитията в Габрово и се включите в различните инициативи и игри. Информация за тях ще намерите по-долу;

– Обособите в своята книжарница, библиотека, училище, детска градина, читалище, културен център… кът, посветен на Ран Босилек и годишнината, създадете свои събития;

– Насърчите своите възпитаници, членове и приятели да рисуват, пишат, снимат, играят, пеят, четат заедно с нас. Не забравяйте да ни изпратите информация и снимки от вашите занимания;

– Разпространите чрез своите комуникационни канали, сайтове, фейсбук, листовки, периодични издания и т.н. информация за годишнината, автора, произведенията му, инициативите, свързани с него;

– Станете част от карнавалното шествие в Габрово (21 май) и подготвите своя хумористична картина;

– Дарите книги за „освобождаване“ или „освободите“ книги на Ран Босилек. С радост ще ви изпратим текст, посветен на годишнината и инициативата, който можете да залепите на вътрешната страна на корицата до индивидуалния номер на вашата книга, получен при регистрирането й. (повече за инициативата http://www.bookcrossing.com/);

– Дарите книжки за участниците в различните инициативи, ако сте издателство или книжарница, организирате четения, витрини, промоции и различни събития, свързани с годишнината;

– Включите произведенията на Ран Босилек в свои промоции, игри, щандове и други събития през годината;

– Осигурите емблематичен за творчеството на Ран Босилек герой – аниматор или макет, който рекламира вашите издания;

– Участвате с щанд с книги по време на някоя от инициативите ни, включите се като аниматор;

– Предоставите плакати, свързани с вашите издания или инициативи, които ние ще закачим по време на нашите тематични събития.

Отворени сме за всякакви предложения, свързани с отбелязване на годишнината, които са подходящи за Вашия тип дейност и отговарят на Вашата политика, фирмена философия и комуникационна стратегия.

Програма Габрово

Дарителската кампания за набиране на средства за създаване на бронзова фигура на Патиланчо.

Кампанията ще се реализира в периода от април до септември.

Дарителски кутии ще бъдат поставени в Община Габрово, в зала „Възраждане”, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ и на др. подходящи за целта места. Предстои откриване на дарителска сметка, в която ще бъдат добавени и събраните по време на традиционния коледен коктейл на кмета на Габрово средства.

Фигурата ще бъде поставена в пространството до паметника на Ран Босилек в Габрово.

Пролетна ваканция, месец април, площад „Възраждане“ – Патиланска читалня

Влакче с два вагона украси площад „Възраждане“ в Габрово, за да покаже, че четенето може да бъде забавно. Напълнихме го с книжки, включително и на Ран Босилек, и информация за автора. Всеки минувач ще може да поседи и почете там, да научи нещо ново.

25 – 27 април „Не се сърди, Патиланчо!”

Играта „Не се сърди, Патиланчо!“, е насочена към деца на възраст между 6 и 10 години. Играта е планирана за периода 25 – 27 април на пл. „Възраждане“. При заявен по-голям интерес, играта може да продължи и през месец май.

Играта повтаря правилата на популярната настолна игра „Не се сърди, човече“, но в уголемен размер – разчертано поле, в което децата изпълняват ролята на четирицветните пионки.

11 май „Нощ на литературата“

Ще започнем четенето с произведения на Ран Босилек и ще обърнем специално внимание на автора.

21 май „Карнавал“

На Ран Босилек и творчеството му ще бъде посветена карнавална картина. Около 2 000 души са участниците в карнавалното шествие всяка година, карнавалните картини над 70, а публиката надхвърля 30 000 души.

Юли – Патилански влак по време на „Лятната занималня“.

Лятната занималня е предназначена за деца от 1-4 клас и има за цел да облекчи родителите през летните ваканционни месеци и осмисли времето на децата през ваканцията. Провежда се за трета поредна година, през юли, като броят на децата расте с всяка изминала година. През 2015 г. те са били 450. Програмата им включва екскурзии, постановки, спортни празници, посещения на музеи и институции и специално организирани тематични игри там, образователни концерти с Камерен оркестър и Оркестър Габрово, месене на хляб и т.н.

На Ран Босилек ще бъдат посветени много от заниманията по време на занималнята и тематичен „Патилански влак“ с маршрут по жп линията Габрово – с. Съботковци, игри, изложба с рисунки във влака, аудиоприказки по радиоуредбата и т.н.

Август – Пускане на книги на свобода.

Пускане на свобода на книги с произведения на Ран Босилек. Книгите се регистрират в сайта http://www.bookcrossing.com/. Всяка от тях получава индивидуален номер, които се въвежда при „освобождаването“ и намирането на книгата, така че може да се проследи пътят ѝ от читател до читател.

26 Септември – откриване на фигурата на Патиланчо.

Премиерна постановка „Момче и вятър“ на Куклен театър – Габрово

Декември – Детски коледен град

Детският коледен град се изгражда всяка година преди коледните празници в градинката на улица „Радецка“. Там се поставят фигури на любими герои от детски приказки и филми, с които децата се снимат, играят, по които се катерят. Сред героите са Снежанка и седемте джуджета, Мики Маус, Спайдърмен, Пингвините от Мадагаскар, Мечо Пух, Йори, Тигъра и Прасчо, Миньоните, Дядо и ряпа, Хензел и Гретел. Всяка година детското градче се обогатява с нови герои, като тази година те ще бъдат обвързани с приказките на Ран Босилек. Всяка година градчето се открива с празнична програма и тържествено светване на лампичките на коледната елха, подаръци.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Двудневен детски мотокрос лагер този уикенд на Ябълка

За втора поредна година в Габрово ще се проведе двудневен детски мотокрос лагер. Той се организира от M6 YAMAHA RACING TEAM, които канят всички любители на спорта да наблюдават тренировките този уикенд на мотополигон Ябълка.

Тридесет са записаните участници в мотокрос лагера, като най-малкият е едва на 4 години. Най-възрастният е на 51 години и е част от Клас Оупън – любители, които искат да получат професионални напътствия.

Целта на мероприятието е децата, които имат амбициите да се развиват в този спорт, да получат полезни знания за тяхното израстване като професионални спортисти. В неделя, след 11 часа, участниците ще могат да приложат наученото и в състезание.

снимка: Община Габрово

Програма: Събота, 17 август
11:00-11:20 свободна тренировка MX65 и MX85
11:30-11:50 свободна тренировка MX2
12:30-13:00 тренировка по елементи MX65 и MX85
13:10-13:40 тренировка по елементи MX2
15:00-15:30 тренировка по елементи MX65 и MX85
15:40-16:10 тренировка по елементи MX2

Неделя, 18 август
9:00-9:15 свободна тренировка MX65 и MX85
9:25-9:45 свободна тренировка MX2
11:00 1-ви манш MX65 и MX85 20 мин+2 об
11:30 1-ви манш MX2 15 мин + 2 об
13:00 2-ри манш MX65 и MX85 20+ 2 об 13:30 2 манш MX2 15+ 2 об

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габровци дариха 1 700 лева за кампания „С усмивка на училище“

На големия християнски празник „Успение на Света Богородица“ за пета поредна година доброволци на Български младежки Червен кръст – Габрово организираха благотворителна кампания „С усмивка на училище“ за подпомагане на деца за първия учебен ден.

снимка: БЧК – Габрово

Пред два от православните храмове в Габрово, благодарение на щедростта на жителите и гостите на града бяха събрани 1700 лева.

снимка: БЧК – Габрово

Със средствата ще бъдат закупени ваучери за учебни пособия и помагала на стойност 50 лв. за 34 деца, потребители на услугите на Дневен център за деца и младежи с увреждания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Динозавърско шоу за децата в Габрово

Първото по рода си Динозавърско шоу за деца пристига на 25 август в Габрово. То ще се проведе следващата неделя от 10.00 ч., 12.00 ч. и 14.00 ч. в голямата конферентна зала на хотела, намиращ се на бул. „Трети март“ и представлява един нов фестивал на науката за деца – Палеонтоложко шоу!

Записването става предварително на телефон: 0885869029. В рамките на 60 минути децата ще преживеят нещо ново и вълнуващо! Програмата се провежда в групи по 25 деца.

Щура лаборатория и новият член на екипа, току що излюпилият се Тиранозавър, ще зарадват всички любознателни дечица!

Всички участници ще имат възможността да проследят историята на Юрския период чрез специално подбрани експерименти. С помощта на опитни инструктори децата ще сглобят скелет на динозавър.

Динозавърско шоу за деца пристига в Габрово на 25 август

Ще хапнат любимата храна на Тиранозавъра – Захарен памук. Рекс ще „нахлуе” сред децата, ще танцува, ще ръмжи, ще надава вой и със сигурност ще впечатли малките любопитковци.

Всяко дете ще получи научен подарък – юрски червеи, които може да си вземе вкъщи.

Таксата за участие е 15 лева. След уникалния урок можете да закупите научни епруветки за домашни експерименти.

За всяко дете, влизащо на шоуто се заплаща такса. Всяко дете може да бъде придружено от не повече от един възрастен. Всеки допълнителен възрастен заплаща такса, споделят организаторите на събитието.

Препоръчителна възраст на участниците е 4 – 12 години. Деца под 3 години не се допускат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица