Свържи се с нас

Новини

130 години от рождението на Ран Босилек (програма)

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

130 години от рождението на Ран Босилек честваме тази година в Габрово и ви каним да се включите, където и да сте – в нашия роден град, в България или някъде в чужбина. С радост ще дадем гласност на вашите инициативи или ще ви приобщим към нашия събитиен календар.

Защо точно Габрово?

Защото това е родният град на Ран Босилек, тук той завършва своето средно образование и именно за своите малки ученици тук, пише първите си стихове.

Защо Ран Босилек?

Защото се гордеем, че градът ни е бил част от неговия път, а когато говорим за „Бяла спретната къщурка“, знаем точно къде е била тя. И, да, отпред има липи!

Заповядайте при нас, за да отбележим годишнината със същата любов и усмивка, с която писателят се е отнасял към децата и своите произведения.

Можете да се включите като:

– Станете част от празничната програма по време на събитията в Габрово и се включите в различните инициативи и игри. Информация за тях ще намерите по-долу;

– Обособите в своята книжарница, библиотека, училище, детска градина, читалище, културен център… кът, посветен на Ран Босилек и годишнината, създадете свои събития;

– Насърчите своите възпитаници, членове и приятели да рисуват, пишат, снимат, играят, пеят, четат заедно с нас. Не забравяйте да ни изпратите информация и снимки от вашите занимания;

– Разпространите чрез своите комуникационни канали, сайтове, фейсбук, листовки, периодични издания и т.н. информация за годишнината, автора, произведенията му, инициативите, свързани с него;

– Станете част от карнавалното шествие в Габрово (21 май) и подготвите своя хумористична картина;

– Дарите книги за „освобождаване“ или „освободите“ книги на Ран Босилек. С радост ще ви изпратим текст, посветен на годишнината и инициативата, който можете да залепите на вътрешната страна на корицата до индивидуалния номер на вашата книга, получен при регистрирането й. (повече за инициативата http://www.bookcrossing.com/);

– Дарите книжки за участниците в различните инициативи, ако сте издателство или книжарница, организирате четения, витрини, промоции и различни събития, свързани с годишнината;

– Включите произведенията на Ран Босилек в свои промоции, игри, щандове и други събития през годината;

– Осигурите емблематичен за творчеството на Ран Босилек герой – аниматор или макет, който рекламира вашите издания;

– Участвате с щанд с книги по време на някоя от инициативите ни, включите се като аниматор;

– Предоставите плакати, свързани с вашите издания или инициативи, които ние ще закачим по време на нашите тематични събития.

Отворени сме за всякакви предложения, свързани с отбелязване на годишнината, които са подходящи за Вашия тип дейност и отговарят на Вашата политика, фирмена философия и комуникационна стратегия.

Програма Габрово

Дарителската кампания за набиране на средства за създаване на бронзова фигура на Патиланчо.

Кампанията ще се реализира в периода от април до септември.

Дарителски кутии ще бъдат поставени в Община Габрово, в зала „Възраждане”, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ и на др. подходящи за целта места. Предстои откриване на дарителска сметка, в която ще бъдат добавени и събраните по време на традиционния коледен коктейл на кмета на Габрово средства.

Фигурата ще бъде поставена в пространството до паметника на Ран Босилек в Габрово.

Пролетна ваканция, месец април, площад „Възраждане“ – Патиланска читалня

Влакче с два вагона украси площад „Възраждане“ в Габрово, за да покаже, че четенето може да бъде забавно. Напълнихме го с книжки, включително и на Ран Босилек, и информация за автора. Всеки минувач ще може да поседи и почете там, да научи нещо ново.

25 – 27 април „Не се сърди, Патиланчо!”

Играта „Не се сърди, Патиланчо!“, е насочена към деца на възраст между 6 и 10 години. Играта е планирана за периода 25 – 27 април на пл. „Възраждане“. При заявен по-голям интерес, играта може да продължи и през месец май.

Играта повтаря правилата на популярната настолна игра „Не се сърди, човече“, но в уголемен размер – разчертано поле, в което децата изпълняват ролята на четирицветните пионки.

11 май „Нощ на литературата“

Ще започнем четенето с произведения на Ран Босилек и ще обърнем специално внимание на автора.

21 май „Карнавал“

На Ран Босилек и творчеството му ще бъде посветена карнавална картина. Около 2 000 души са участниците в карнавалното шествие всяка година, карнавалните картини над 70, а публиката надхвърля 30 000 души.

Юли – Патилански влак по време на „Лятната занималня“.

Лятната занималня е предназначена за деца от 1-4 клас и има за цел да облекчи родителите през летните ваканционни месеци и осмисли времето на децата през ваканцията. Провежда се за трета поредна година, през юли, като броят на децата расте с всяка изминала година. През 2015 г. те са били 450. Програмата им включва екскурзии, постановки, спортни празници, посещения на музеи и институции и специално организирани тематични игри там, образователни концерти с Камерен оркестър и Оркестър Габрово, месене на хляб и т.н.

На Ран Босилек ще бъдат посветени много от заниманията по време на занималнята и тематичен „Патилански влак“ с маршрут по жп линията Габрово – с. Съботковци, игри, изложба с рисунки във влака, аудиоприказки по радиоуредбата и т.н.

Август – Пускане на книги на свобода.

Пускане на свобода на книги с произведения на Ран Босилек. Книгите се регистрират в сайта http://www.bookcrossing.com/. Всяка от тях получава индивидуален номер, които се въвежда при „освобождаването“ и намирането на книгата, така че може да се проследи пътят ѝ от читател до читател.

26 Септември – откриване на фигурата на Патиланчо.

Премиерна постановка „Момче и вятър“ на Куклен театър – Габрово

Декември – Детски коледен град

Детският коледен град се изгражда всяка година преди коледните празници в градинката на улица „Радецка“. Там се поставят фигури на любими герои от детски приказки и филми, с които децата се снимат, играят, по които се катерят. Сред героите са Снежанка и седемте джуджета, Мики Маус, Спайдърмен, Пингвините от Мадагаскар, Мечо Пух, Йори, Тигъра и Прасчо, Миньоните, Дядо и ряпа, Хензел и Гретел. Всяка година детското градче се обогатява с нови герои, като тази година те ще бъдат обвързани с приказките на Ран Босилек. Всяка година градчето се открива с празнична програма и тържествено светване на лампичките на коледната елха, подаръци.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

В Габрово може да закупите живо коледно дръвче по Кампания „Посади надежда“

Всеки гражданин, който пожелае да се включи в благотворителна кампания за закупуване на живи елхи, под надслов „Посади надежда“ на Министерство на земеделието, храните и горите ще има възможност да го направи на 38 места в страната, сред които и в Габрово.

снимка: МЗХ

Кампанията се провежда за трети път, като тази година тя ще се реализира в партньорство с Фондация „Искам бебе“ и има за цел да се подпомогнат двойки с репродуктивни проблеми.

Продажбата на живи елхички ще продължи от 9 декември до навечерието на Коледните празници – 23 декември.

снимка: МЗХ

В Габрово живи коледни дръвчета ще се продават всеки делничен ден от 09.00 до 18.00 часа в двора на Държавното горско стопанство, ул. „Минзухар“ 1, които предоставят обикновен смърч.

По пет лева от продажбата на всяка елхичка ще бъде дарена за каузата. В рамките на кампанията Държавните горски предприятия ще предоставят над 10 000 елхички.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината в Дряново си върна обратно ПТГ „Димитър Крусев“

Община Дряново си върна владението обратно върху недвижимия имот на Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“, предоставен на Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“ и г-н Николай Зайцев за несъстоялия се Колеж по биоземеделие. Новината съобщиха от местната общинска администрация.

Вчера, 9 декември, комисия, назначена от кмета на Дряново Трифон Панчев и председателствана от неговия заместник Ангел Ангелов, придружавана от униформени служители за оказване на съдействие при изпълнение на заповедта и опазване на обществения ред са иззели имота.

снимка: Община Дряново

В имота попадат учебна работилница, складови помещения, гаражи, фоайе с топла връзка, учебна сграда с общежитие и 2 трафопоста.

Професионалната техническа гимназия „Димитър Крусев „е открита през юли 1959 година като промишлено училище по металообработване. След това става ПТУ по железопътен транспорт, а по-късно, по машиностроене и вагоностроене, техникум по транспорт и машиностроене и професионална техническа гимназия.

снимка: Община Дряново

От учебната 2014-2015 г. гимназията се влива в Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“, а сградата бе отдадена на Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“, където трябваше да се развива модерният колеж по биодинамично земеделие и да превърне Дряново в студентски град.

Три месеца, след откриването на Висшия колеж по биодинамика в Дряново през март тази година общински съветници поискаха разтрогване на договора, поради неплащане на наем и такса смет.

снимка: Община Дряново

Поне две години преди това колежът беше обявил прием на студенти, които щяха да получават дипломи от неправителствена организация в сферата на образованието, регистрирана в Англия.

В края на 2017-та година тогавашната кметска администрация на бившия кмет Мирослав Семов съобщи, че е постигнала споразумение за започване на процедура по акредитация на Дряновския колеж като Образователен център на Кросфийлд институт.

снимка: Община Дряново

Община Дряново е дала със срок десет години на Сдружението общинския имот през декември 2016 г. за целите на колежа, който така и не бе акредитиран. Първите две от тях са били гратисен период, но наемателите трябвало да правят подобрения в сградата за над 5 000 лева месечно с ДДС, за сметка на наема.

С кметска заповед Трифон Панчев, Община Дряново си върна владението върху недвижимия имот на Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“ от Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“ и Николай Зайцев, на който бе отдадена с договор.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нова порция от филмирани габровски шеги

На 12 декември, четвъртък, от 17.30 часа в Музея на хумора и сатирата ще се състои премиерата на „Зодия Габровец“ – нова порция от филмирани габровски шеги, компилация от по-непопулярни и съвременни анекдоти, описващи габровеца и неговата самоирония и днес.

Пестеливостта има място и в нашето съвремие и габровци го доказват. Публиката ще види 5 клипа, в които са представени 67 анекдота. В тях участват актьори от ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово.

снимка: Община Габрово

Реализацията на клиповете е на екипа на Box Vision и се осъществява с подкрепата на Програма Култура на Община Габрово и в партньорство с Музея на хумора и сатирата.

„Зодия Габровец“ е продължение на проекта „Габровските шеги – нов живот“, в резултат на който в края на миналата година бяха пресъздадени 47 от класическите габровски анекдоти, които след премиерата бяха публикувани в интернет.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица