Свържи се с нас

Новини

130 години от рождението на Ран Босилек (програма)

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

130 години от рождението на Ран Босилек честваме тази година в Габрово и ви каним да се включите, където и да сте – в нашия роден град, в България или някъде в чужбина. С радост ще дадем гласност на вашите инициативи или ще ви приобщим към нашия събитиен календар.

Защо точно Габрово?

Защото това е родният град на Ран Босилек, тук той завършва своето средно образование и именно за своите малки ученици тук, пише първите си стихове.

Защо Ран Босилек?

Защото се гордеем, че градът ни е бил част от неговия път, а когато говорим за „Бяла спретната къщурка“, знаем точно къде е била тя. И, да, отпред има липи!

Заповядайте при нас, за да отбележим годишнината със същата любов и усмивка, с която писателят се е отнасял към децата и своите произведения.

Можете да се включите като:

– Станете част от празничната програма по време на събитията в Габрово и се включите в различните инициативи и игри. Информация за тях ще намерите по-долу;

– Обособите в своята книжарница, библиотека, училище, детска градина, читалище, културен център… кът, посветен на Ран Босилек и годишнината, създадете свои събития;

– Насърчите своите възпитаници, членове и приятели да рисуват, пишат, снимат, играят, пеят, четат заедно с нас. Не забравяйте да ни изпратите информация и снимки от вашите занимания;

– Разпространите чрез своите комуникационни канали, сайтове, фейсбук, листовки, периодични издания и т.н. информация за годишнината, автора, произведенията му, инициативите, свързани с него;

– Станете част от карнавалното шествие в Габрово (21 май) и подготвите своя хумористична картина;

– Дарите книги за „освобождаване“ или „освободите“ книги на Ран Босилек. С радост ще ви изпратим текст, посветен на годишнината и инициативата, който можете да залепите на вътрешната страна на корицата до индивидуалния номер на вашата книга, получен при регистрирането й. (повече за инициативата http://www.bookcrossing.com/);

– Дарите книжки за участниците в различните инициативи, ако сте издателство или книжарница, организирате четения, витрини, промоции и различни събития, свързани с годишнината;

– Включите произведенията на Ран Босилек в свои промоции, игри, щандове и други събития през годината;

– Осигурите емблематичен за творчеството на Ран Босилек герой – аниматор или макет, който рекламира вашите издания;

– Участвате с щанд с книги по време на някоя от инициативите ни, включите се като аниматор;

– Предоставите плакати, свързани с вашите издания или инициативи, които ние ще закачим по време на нашите тематични събития.

Отворени сме за всякакви предложения, свързани с отбелязване на годишнината, които са подходящи за Вашия тип дейност и отговарят на Вашата политика, фирмена философия и комуникационна стратегия.

Програма Габрово

Дарителската кампания за набиране на средства за създаване на бронзова фигура на Патиланчо.

Кампанията ще се реализира в периода от април до септември.

Дарителски кутии ще бъдат поставени в Община Габрово, в зала „Възраждане”, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ и на др. подходящи за целта места. Предстои откриване на дарителска сметка, в която ще бъдат добавени и събраните по време на традиционния коледен коктейл на кмета на Габрово средства.

Фигурата ще бъде поставена в пространството до паметника на Ран Босилек в Габрово.

Пролетна ваканция, месец април, площад „Възраждане“ – Патиланска читалня

Влакче с два вагона украси площад „Възраждане“ в Габрово, за да покаже, че четенето може да бъде забавно. Напълнихме го с книжки, включително и на Ран Босилек, и информация за автора. Всеки минувач ще може да поседи и почете там, да научи нещо ново.

25 – 27 април „Не се сърди, Патиланчо!”

Играта „Не се сърди, Патиланчо!“, е насочена към деца на възраст между 6 и 10 години. Играта е планирана за периода 25 – 27 април на пл. „Възраждане“. При заявен по-голям интерес, играта може да продължи и през месец май.

Играта повтаря правилата на популярната настолна игра „Не се сърди, човече“, но в уголемен размер – разчертано поле, в което децата изпълняват ролята на четирицветните пионки.

11 май „Нощ на литературата“

Ще започнем четенето с произведения на Ран Босилек и ще обърнем специално внимание на автора.

21 май „Карнавал“

На Ран Босилек и творчеството му ще бъде посветена карнавална картина. Около 2 000 души са участниците в карнавалното шествие всяка година, карнавалните картини над 70, а публиката надхвърля 30 000 души.

Юли – Патилански влак по време на „Лятната занималня“.

Лятната занималня е предназначена за деца от 1-4 клас и има за цел да облекчи родителите през летните ваканционни месеци и осмисли времето на децата през ваканцията. Провежда се за трета поредна година, през юли, като броят на децата расте с всяка изминала година. През 2015 г. те са били 450. Програмата им включва екскурзии, постановки, спортни празници, посещения на музеи и институции и специално организирани тематични игри там, образователни концерти с Камерен оркестър и Оркестър Габрово, месене на хляб и т.н.

На Ран Босилек ще бъдат посветени много от заниманията по време на занималнята и тематичен „Патилански влак“ с маршрут по жп линията Габрово – с. Съботковци, игри, изложба с рисунки във влака, аудиоприказки по радиоуредбата и т.н.

Август – Пускане на книги на свобода.

Пускане на свобода на книги с произведения на Ран Босилек. Книгите се регистрират в сайта http://www.bookcrossing.com/. Всяка от тях получава индивидуален номер, които се въвежда при „освобождаването“ и намирането на книгата, така че може да се проследи пътят ѝ от читател до читател.

26 Септември – откриване на фигурата на Патиланчо.

Премиерна постановка „Момче и вятър“ на Куклен театър – Габрово

Декември – Детски коледен град

Детският коледен град се изгражда всяка година преди коледните празници в градинката на улица „Радецка“. Там се поставят фигури на любими герои от детски приказки и филми, с които децата се снимат, играят, по които се катерят. Сред героите са Снежанка и седемте джуджета, Мики Маус, Спайдърмен, Пингвините от Мадагаскар, Мечо Пух, Йори, Тигъра и Прасчо, Миньоните, Дядо и ряпа, Хензел и Гретел. Всяка година детското градче се обогатява с нови герои, като тази година те ще бъдат обвързани с приказките на Ран Босилек. Всяка година градчето се открива с празнична програма и тържествено светване на лампичките на коледната елха, подаръци.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Започва акция на полицията за неправилно пресичащи

От днес до 31 януари на територията на цялата страна ще се провежда специализирана полицейска операция, насочена към спазването на правилата за движение от пешеходците, обявиха инспекторите от отдел „Пътна полиция“ Мария Ангелова и Петър Соколов и Росен Рапчев от Държавната агенция за безопасност на движение по пътищата.

Целта на операцията е намаляване на травматизма при пешеходците, които са сред най-уязвимите групи участници в движението по пътищата, поясни инспектор Петър Соколов. Той припомни, че по закон задължение на водачите е да ги пазят, но законовите разпоредби са категорични и по отношение на поведението на пешеходците.

Според обобщени данни на ГДНП, представени от инспектор Мария Ангелова, през 2019 г. в страната са регистрирани 6 722 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 626 души и са ранени 8466. В 1 739 от общия брой ТПТП има пострадали пешеходци.

*Цитираните данни в статията не са окончателни*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Севлиевци обясниха в парламента как се живее 2 седмица без вода

Срам ме е от това, че трябва да си нося прането на приятели в града, разказа жител на севлиевско село

Севлиевци обясниха днес (24 януари) в парламента как се живее две седмица без вода и един ден с вода след това. Своята човешка история те разказаха пред медиите след края на дебатите в Пленарната зала на Народното събрание по искания от опозицията вот на недоверие към управляващите.

Жителите на Севлиево и няколко малки населени места от общината бяха в Народното събрание по покана на депутата от БСП Кристина Сидорова. Димитър Тонев, жител на севлиевско село заяви, че всяка година, по няколко месеца, когато настъпи засушаването, 7-8 села в общината остават без вода за по две седмици.

Той поясни, че след това я пускат за няколко часа, а голяма част от селата дори не могат да ползват тази вода и след това – отново две седмица хората остават без вода.

„Миналата година бяха отпуснати 8 милиона лева за решаване на този проблем, които по наша преценка бяха използвани нецелесъобразно в ремонт на довеждащ водопровод към пречиствателната станция“, добави още той. По думите му загубите по трасето до потребителите варират в рамките на 90 %.

снимка: Пресцентър на БСП

„Мисля, че беше неразумно, неправилно и престъпно безотговорно да се ремонтира довеждащ водопровод при такива загуби по водопреносната мрежа. Не искам реваншизъм, искам да се реши проблемът“, каза още Тонев.

Той посочи, че от отговор до жителите на селата от кмета на общината става ясно, че през пролетта на миналата година е трябвало да започне ремонтът на най-проблемния участък, при положение че бъдат осигурени средства.

„Тези средства продължаваме да ги чакаме. Притеснително е, че при отминалото обсъждане на Бюджета на общината за 2020 година, същият този проект е в режим одобрение. Не е ясно за мен кога ще дойдат средствата“, коментира още той.

„В нашите села живеем малка част от население на общината, по неофициални данни, около 7%. Това означава ли, че трябва да бъдем без вода? Срам ме е от това, че трябва да си нося прането си на приятели в града. Имам дете на 2 години. Това мое присъствие не означава политическо обвързване. Благодаря на г-жа Нинова, че ми даде възможност да кажа тези неща“, допълни в заключение Тонев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Обявиха грипна епидемия в три от общините на област Габрово

Грипна ваканция за всички училища на територията на цялата област Габрово през следващата седмица, 27 – 31 януари.

Обявена е грипна епидемия в общините Севлиево, Дряново и Трявна, информираха от Регионалната здравна инспекция в Габрово. Учебни занятия в цялата област Габрово през следващата седмица, 27 – 31 януари, няма да се провеждат.

През тази седмица, 20 – 24 януари, нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в област Габрово нарасна и заболяемостта достигна предепидемични и епидемични стойности от: 263,823 на 10 000 души за община Севлиево; 324,305 на 10 000 души за община Трявна и 226,975 на 10 000 души за община Дряново.

Заболяемостта от грип и ОРЗ за община Габрово към момента е 191,000 на 10 000 души /при епидемична стойност 299 на 10 000 души/. Най–висока е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г. /511,36 %00/, следвана от възрастовата група 5-14 г. /232,02 %00 / и възрастова група 15-29 г. /222,58%00 /.

Регистрирана е висока заболяемост от грип и ОРЗ във всички училища на Габровска област.

На основание Решение на Оперативния щаб за борба с грипа и ОРЗ от днес (24 януари), считано от 25 януари, до второ нареждане, на територията на общините Севлиево, Трявна и Дряново се обявява грипна епидемия.

Дните от 27 януари до 31 януари се обявяват за неучебни на територията на цялата област Габрово, уточняват още от РЗИ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица