Свържи се с нас

Новини

130 години от рождението на Ран Босилек (програма)

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

130 години от рождението на Ран Босилек честваме тази година в Габрово и ви каним да се включите, където и да сте – в нашия роден град, в България или някъде в чужбина. С радост ще дадем гласност на вашите инициативи или ще ви приобщим към нашия събитиен календар.

Защо точно Габрово?

Защото това е родният град на Ран Босилек, тук той завършва своето средно образование и именно за своите малки ученици тук, пише първите си стихове.

Защо Ран Босилек?

Защото се гордеем, че градът ни е бил част от неговия път, а когато говорим за „Бяла спретната къщурка“, знаем точно къде е била тя. И, да, отпред има липи!

Заповядайте при нас, за да отбележим годишнината със същата любов и усмивка, с която писателят се е отнасял към децата и своите произведения.

Можете да се включите като:

– Станете част от празничната програма по време на събитията в Габрово и се включите в различните инициативи и игри. Информация за тях ще намерите по-долу;

– Обособите в своята книжарница, библиотека, училище, детска градина, читалище, културен център… кът, посветен на Ран Босилек и годишнината, създадете свои събития;

– Насърчите своите възпитаници, членове и приятели да рисуват, пишат, снимат, играят, пеят, четат заедно с нас. Не забравяйте да ни изпратите информация и снимки от вашите занимания;

– Разпространите чрез своите комуникационни канали, сайтове, фейсбук, листовки, периодични издания и т.н. информация за годишнината, автора, произведенията му, инициативите, свързани с него;

– Станете част от карнавалното шествие в Габрово (21 май) и подготвите своя хумористична картина;

– Дарите книги за „освобождаване“ или „освободите“ книги на Ран Босилек. С радост ще ви изпратим текст, посветен на годишнината и инициативата, който можете да залепите на вътрешната страна на корицата до индивидуалния номер на вашата книга, получен при регистрирането й. (повече за инициативата http://www.bookcrossing.com/);

– Дарите книжки за участниците в различните инициативи, ако сте издателство или книжарница, организирате четения, витрини, промоции и различни събития, свързани с годишнината;

– Включите произведенията на Ран Босилек в свои промоции, игри, щандове и други събития през годината;

– Осигурите емблематичен за творчеството на Ран Босилек герой – аниматор или макет, който рекламира вашите издания;

– Участвате с щанд с книги по време на някоя от инициативите ни, включите се като аниматор;

– Предоставите плакати, свързани с вашите издания или инициативи, които ние ще закачим по време на нашите тематични събития.

Отворени сме за всякакви предложения, свързани с отбелязване на годишнината, които са подходящи за Вашия тип дейност и отговарят на Вашата политика, фирмена философия и комуникационна стратегия.

Програма Габрово

Дарителската кампания за набиране на средства за създаване на бронзова фигура на Патиланчо.

Кампанията ще се реализира в периода от април до септември.

Дарителски кутии ще бъдат поставени в Община Габрово, в зала „Възраждане”, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ и на др. подходящи за целта места. Предстои откриване на дарителска сметка, в която ще бъдат добавени и събраните по време на традиционния коледен коктейл на кмета на Габрово средства.

Фигурата ще бъде поставена в пространството до паметника на Ран Босилек в Габрово.

Пролетна ваканция, месец април, площад „Възраждане“ – Патиланска читалня

Влакче с два вагона украси площад „Възраждане“ в Габрово, за да покаже, че четенето може да бъде забавно. Напълнихме го с книжки, включително и на Ран Босилек, и информация за автора. Всеки минувач ще може да поседи и почете там, да научи нещо ново.

25 – 27 април „Не се сърди, Патиланчо!”

Играта „Не се сърди, Патиланчо!“, е насочена към деца на възраст между 6 и 10 години. Играта е планирана за периода 25 – 27 април на пл. „Възраждане“. При заявен по-голям интерес, играта може да продължи и през месец май.

Играта повтаря правилата на популярната настолна игра „Не се сърди, човече“, но в уголемен размер – разчертано поле, в което децата изпълняват ролята на четирицветните пионки.

11 май „Нощ на литературата“

Ще започнем четенето с произведения на Ран Босилек и ще обърнем специално внимание на автора.

21 май „Карнавал“

На Ран Босилек и творчеството му ще бъде посветена карнавална картина. Около 2 000 души са участниците в карнавалното шествие всяка година, карнавалните картини над 70, а публиката надхвърля 30 000 души.

Юли – Патилански влак по време на „Лятната занималня“.

Лятната занималня е предназначена за деца от 1-4 клас и има за цел да облекчи родителите през летните ваканционни месеци и осмисли времето на децата през ваканцията. Провежда се за трета поредна година, през юли, като броят на децата расте с всяка изминала година. През 2015 г. те са били 450. Програмата им включва екскурзии, постановки, спортни празници, посещения на музеи и институции и специално организирани тематични игри там, образователни концерти с Камерен оркестър и Оркестър Габрово, месене на хляб и т.н.

На Ран Босилек ще бъдат посветени много от заниманията по време на занималнята и тематичен „Патилански влак“ с маршрут по жп линията Габрово – с. Съботковци, игри, изложба с рисунки във влака, аудиоприказки по радиоуредбата и т.н.

Август – Пускане на книги на свобода.

Пускане на свобода на книги с произведения на Ран Босилек. Книгите се регистрират в сайта http://www.bookcrossing.com/. Всяка от тях получава индивидуален номер, които се въвежда при „освобождаването“ и намирането на книгата, така че може да се проследи пътят ѝ от читател до читател.

26 Септември – откриване на фигурата на Патиланчо.

Премиерна постановка „Момче и вятър“ на Куклен театър – Габрово

Декември – Детски коледен град

Детският коледен град се изгражда всяка година преди коледните празници в градинката на улица „Радецка“. Там се поставят фигури на любими герои от детски приказки и филми, с които децата се снимат, играят, по които се катерят. Сред героите са Снежанка и седемте джуджета, Мики Маус, Спайдърмен, Пингвините от Мадагаскар, Мечо Пух, Йори, Тигъра и Прасчо, Миньоните, Дядо и ряпа, Хензел и Гретел. Всяка година детското градче се обогатява с нови герои, като тази година те ще бъдат обвързани с приказките на Ран Босилек. Всяка година градчето се открива с празнична програма и тържествено светване на лампичките на коледната елха, подаръци.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

„Научи ме! Благодаря ти!“

Съвместна инициатива на Областна администрация – Габрово и пет читалища.

Published

on

1 октомври е Международният ден на възрастните хора, определен за такъв през 1990 година от ООН. По този повод Областна администрация – Габрово реализира съвместна инициатива с НЧ „Пробуда 1919“ в с. Буря, НЧ „Христо Ботев 1894“ в с.Гостилица, НЧ „Съединение 1933“ в с. Кисийците и НЧ „Просвета – 1931“ в с. Новаковци, наречена „Научи ме! Благодаря ти!“.

За нея заместник областният – управител сподели: „Вярваме, че връзката между поколенията не трябва да се прекъсва и макар че всеки сам извървява своя път и учи уроците на живота е добре и да взема акъл, както казват старите хора! Ето защо заедно с читалищата, които са местата, съхраняващи нашия дух, традиции и обичаи, решихме да почерпим акъл за онези неща, които вълнуват всички.“

Резултатът от срещите с възрастните хора е изключително интересен, а отговорите – могат да ни накарат сами да си направим изводи. Разбрахме, че не ни трябва много, за да сме щастливи, ако сме заедно, че за да има истинска любов преди всичко трябва да има уважение и взаимност, че за да си здрав е добре да се движиш повече и да поддържаш здрав духа си, а за да успяваш в живота – просто не трябва да се отказваш…

Днес, когато празнуват нашите баби и дядовци, представяме резултата от тези безценни срещи, е време да кажем нашето „Благодаря“ и да им пожелаем здраве и дълголетие. Вярваме, че когато всеки прочете събраните от нас съвети, ще открие по нещо за себе си, а след това – опитайте да „влезете“ в терлиците на баба и да „наметнете“ елека на дядо…“, заявиха още от Областната администрация.

Албумът със съвети може да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Петър Витанов: Оценката в Доклада за България е критична, констатациите – категорични

Тъжно е, че ГЕРБ не искат да видят това, което се опитва да ни каже Европа

Published

on

„Докладът за върховенството на закона в България е една тъжна картина, тежка констатация. Първопричината за това са ГЕРБ и властта“, заяви Петър Витанов в предаването „Тази сутрин“ и допълни, че за съжаление негативите от несвършената работа ще се пишат на сметката на България и на българските граждани.

Според него в доклада на Европейската комисия ясно са посочени сериозни дефицити по отношение на четирите основни стълба, свързани с върховенството на закона – независима съдебна система, антикорупционно законодателство, медийна свобода, разделение на властите.

„В доклада за България 18 пъти се споменават „опасения“ и „сериозни притеснения“, ние сме на второ място след Полша. В общата част страната ни се споменава 13 пъти, Унгария и Полша по 14, Малта – 16“, каза Витанов, който е убеден, че тези цифри говорят еднозначно за това къде се намираме по отношение на останалите държави в ЕС.

Евродепутатът коментира и предстоящото гласуване на резолюция за България в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). „В първоначалния си вариант тя е изключително критична. Не знам дали ще бъда приета, мога да коментирам след гласуването този следобед. Някъде прочетох, че се базирала на доноси от левите политически семейства. Нищо подобно. Европейските институции не работят с доноси. В достатъчно глобален свят живеем. Европа вижда, това, което ние знаем“, категоричен е Витанов.

Според него отчетността на съдебната власт е един от съществените проблеми, посочени в доклада: „Управляващите разработиха правилата, по които прокуратурата работи, те правиха тези реформи, по време на техния мандат бяха избрани последните двама прокурори. Нека ГЕРБ обяснят защо всички тези реформи, които те направиха и очевидно харесват, не намират възприятие сред колегите от Брюксел“.

Като част от проблемите с правосъдието, отчетени в доклада, Витанов коментира и структурата на Висшия съдебен съвет, която не позволява независимост на съдебната власт, но позволява вмешателство на изпълнителната и законодателната. „Нещо друго, за което БСП доста говори, е липсата на достъп до правосъдие заради високите такси в административните съдилища, както и липсата на доверие в съдебната система“, каза евродепутатът.

Петър Витанов обяви за показателен и факта, че Механизмът за сътрудничество и проверка все пак не е премахнат. „Формално той не работи, но всъщност е една цъкаща бомба. ГЕРБ тук цяла година заобикаляха истината и твърдяха, че е свален. Но той може да бъде активиран във всеки един момент, което би имало тежки последици върху настоящите и върху всички следващи правителства. Тъжно е, че ГЕРБ не искат да видят това, което се опитва да ни каже Европа“, смята евродепутатът.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Кои са събитията от културния календар за октомври?

Published

on

1 октомври
17:30 ч. Ден на поезията и музиката
Художествена галерия „Христо Цокев“

3 – 4 октомври
11:30 – 14:30 ч. Да си направим туршия в музея. Демонстрации за приготвяне на зимнина по традиционни рецепти
РЕМО „Етър“

4 октомври
11:00 ч. „Принцесата и граховото зърно“
Държавен куклен театър

6 октомври
19:00 ч. „Умопомрачение“ – театрална постановка
Дом на културата „Емануил Манолов“

9 октомври
18:30 ч. Авторски концерт на Радослав Талев
Зала „Възраждане“

19:00 ч. Предпремиера „Под игото – 1894“
Драматичен театър „Рачо Стоянов“

10 октомври
19:00 ч. 75 години ДТ „Рачо Стоянов“
Премиера „Под игото – 1894“, посветена на 75 години ДТ „Рачо Стоянов“, 160 години Габрово град и 170 години от рождението на Иван Вазов
Драматичен театър „Рачо Стоянов“

11 октомври
11:00 ч. „Мечо Пух“
Държавен куклен театър

12 октомври
19:00 ч. 2-ра премиера „Под игото – 1894“
Драматичен театър „Рачо Стоянов“

14 октомври
19:00 ч. Концерт на Габровски камерен оркестър, посветен на 70-годишния юбилей на МИНЧО МИНЧЕВ и 160 години от обявяването на Габрово за град
Зала „Възраждане“

15 октомври
18:00 ч. Представяне на книгата „Георги Парцалев – Хамлет от град Левски“ и филма „Рицарят на смеха“ на Георги Тошев
Музей „Дом на хумора и сатирата“

19:00 ч. „Руски вечери с микроскоп“
Драматичен театър „Рачо Стоянов“

16 октомври
18:00 ч. „100 години Тревненска школа“, откриване на представителната изложба на НГПИ „Тревненска школа“
Музей „Дом на хумора и сатирата“

17 октомври
19:00 ч. „Свекърва“
Драматичен театър „Рачо Стоянов“

17-18 октомври
XVIII Международен фестивал „Празник на духовната музика”
Храм „Света Троица” и зала „Възраждане“

18 октомври
11:00 ч. „Цветовете на боклука“
Държавен куклен театър

18:30 ч. Концерт на Габровски камерен оркестър
Зала „Възраждане“

19 октомври
19:00 ч. „Тест“, театрална постановка с участието на Христо Шопов
Зала „Възраждане“

20 октомври
19:00 ч. „Под игото – 1894“
Драматичен театър „Рачо Стоянов“

22 октомври
18:00 ч. Концерт на Оркестър Габрово и Духов оркестър – Стара Загора
Площад „Възраждане“

19:00 ч. „Аз, директорът“, с участието на Герасим Георгиев – Геро
Спортна зала „Орловец“

23 октомври
18:00 ч. Карикатурен салон 2020 – Изложби в рамките на салона:
45-та Национална изложба на карикатурата
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Музей „Дом на хумора и сатирата“

23 – 27 октомври
Кино-литературен фестивал „Синелибри“
Зала „Възраждане“

24 октомври
11:00 ч. Съботно приключение в театъра
Драматичен театър „Рачо Стоянов“

19:00 ч. „Салиери“
Драматичен театър „Рачо Стоянов“

25 октомври
11:00 ч. „Котаракът в чизми“
Държавен куклен театър

19:00 ч. „Лейтенант Густл“
Драматичен театър „Рачо Стоянов“

26 октомври
11:30 ч. Димитровден
Тематична беседа „Богатството на възрожденската архитектура”
РЕМО „Етър“

19:00 „Лъжи ме, обичам те“ – театрална постановка
Дом на културата „Емануил Манолов“

27 октомври
19:00 ч. „Вентрорлогът“
Драматичен театър „Рачо Стоянов“

28 октомври
18:00 ч. Премиера на филма „160 + Габрово град“ и концерт по повод годишнината на града
Зала „Възраждане“

19:00 ч. „Мечтата на Наташа“
Драматичен театър „Рачо Стоянов“

29 октомври
17:30 ч. Мемориална изложба – творби на Кою Янков
Национален музей на образованието

30 октомври
17:30 ч. Връчване на Априловски награди за литература
Ритуална зала на Община Габрово

31 октомври
10:00 ч. Тринадесети регионален музикално-фолклорен конкурс „Златен славей“. Организатори: Община Габрово, ДФА „Габровче“
Зала „Възраждане“

Още през октомври:

Национален музей на образованието

Експозиция на открито „Габрово – център на знания и просвета”. Проектът е осъществен с  финансовата подкрепа на Община Габрово, по Програма „Култура 2020”, приоритет „160 години Габрово град” – пред паметника на Васил Априлов

„Пътища в географията просеки и просветления” посветена на 60-тата годишнина на професор, доктор на науките Атанас Дерменджиев

„Мемориална изложба с творби на Кою Янков след 29. 10. 2020 г.

„Лято 2020 г.”, рисунки от пленера организиран от „Елиза Арт“ и НЧ „Христо Смирненски 1949 г.”

„Напред! Науката е слънце…”

РЕМО „Етър“
Изложби:
„Човешкият кръговрат – миг и вечност“
Гостува РИМ „Акад. Йордан Иванов“ – Кюстендил
„Вратата на спомените“
„Дарени предмети, споделени истории II“
„Точно и навреме“ – или когато радиото в Шумен проговори, а часовникът отмери!
Гостува РИМ – ШУМЕН
„Етно Обектив (Еньовден)“ – фотографска изложба

Художествена галерия “Христо Цокев
01.10.2020 г. – 31.10.2020 г. – Представителна експозиция от фонда
01.10.2020 г. – 08.10.2020 г. – Фотоизложба „Родопски шарки” на Цончо Балканджиев
09.10.2020 г. – 30.10.2020 г. – Изложба „Икони” от фонда на ХГ „Христо Цокев”
01.10.2020 г. – 31.10.2020 г. – „Нишката на живота” изложба на Христо Йонков, Димитра Йонкова и Мария Йонкова  

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“
5 18 октомври Европейска седмица на програмирането. Витрина в централното фоайе Обучения на деца и ученици с програмируеми играчки „Bee-Bot“ и „Blue Bot“

7-9 октомври Национални дни за учене през целия живот, Габрово

9  октомври 80 години от рождението на Джон Уинстън Ленън (1940 – 1980), английски рок-музикант, „Бийтълс”. Отдел Изкуство. Web-презентация, www.libgabrovo.com. Витрина, фоайе. Витрина в Заемна

10 октомври 150 години от рождението на Иван Бунин (1870 – 1953), руски писател. Презентация www.libgabrovo.com. Витрина в Заемна

70 години от рождението на Нора Робъртс (1950), американска писателка. Витрина в Заемна

17 октомври 110 години от рождението на Петър Николов Динеков (1910 – 1992), български литературен историк, критик и фолклорист. Витрина в Заемна

22-23 октомври Годишна краеведска среща, посветена на 55 г. Краеведско обединение „Мизия”

23 октомври 100 години от рождението на Джани Родари (1920 – 1980), италиански писател. Детски отдел. Литературно четене на приказки „Приказки по телефона“, 13.00 ч.

28 октомври 65 години от рождението на Бил Гейтс (1955), американски програмист, съосновател на компанията „Microsoft“ и фондация „Бил и Мелинда Гейтс”. Информационен център. Витрина

Музей „Дом на хумора и сатирата“
10 октомври, 11:00, „Оптика и илюзии“ – детско творческо и образователно ателие
24 октомври, 11:00, „В света на карикатурата“ – детско творческо и образователно ателие

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица