Свържи се с нас

Новини

Кметът Иванов: Промените в образователната система в общината са неизбежни

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Анализ на състоянието и развитието на образователната система в община Севлиево беше представен пред общински съветници, директори на училища и детски градини на територията на общината, представители на РИО-Габрово и общинските синдикални организации в образованието.

В началото на срещата кметът д-р Иван Иванов обясни, че целта на анализа е да очертае обективните фактори, които оказват влияние и ще определят посоката на развитие на структурата в образованието до 2020 г. „Демографската характеристика на общината никак не е положителна, поради което ще се наложи през следващите години да се направят сериозни промени в образователната система“, каза кметът.

Данните от анализа представи зам.-кметът инж. Красимира Йорданова, която подчерта, че развитието на училищната мрежа в общината се определя основно от демографските промени през последните 10 години и увеличения брой на педагозите, които са на възраст близка до пенсионната. „Трайно намалява броят на родените деца и броят на жените в детеродна възраст. Променя се семейният модел с увеличаващо се предпочитание към съжителство без брак, освен това се наблюдава интензивна миграция и емиграция на млади хора и семейства в активна репродуктивна и трудоспособна възраст“, посочи Йорданова.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

По данни на Националния статистически институт от Преброяване на населението, през 2011 година община Севлиево е имала общо35 995 жители. За сравнение при преброяването през 2001 г. общината е била с 43 105 жители, т.е. през последните 10 години населението намалява общо със 7110 души (с 16%). През 2011 година лицата в младежка възраст /0-29 години/ в общината са 9747, или 27% от населението. Етническият състав е: 80,1% самоопределили се като българи, 16,1% – като турци, 1,9% – като роми и 1,9 % -други или не се самоопределят.

„Справката по кметства за реално живущи на територията на населеното място деца, родени в периода 2009 – 2015 година, очертава още по-тревожна картина – 206 деца по-малко от тези, които са регистрирани по настоящ адрес, но не живеят към момента в община Севлиево“, посочи още зам.-кметът и допълни, че за новата учебна 2016/2017 година броят на децата за I клас по данни на ГРАО е 335. Реалният брой на подлежащите на задължително обучение бъдещи първокласници обаче е 252 деца, обхванати в подготвителните групи и класове, от които 192 са в града и 60 – в селата на общината. „Разликата от 83 деца е тревожен факт“, каза Йорданова и обясни, че от тези деца само 14 са постъпили на 6-годишна възраст в I клас през учебната 2015/2016 година.

Въпреки демографския срив, относителният брой деца в детските заведения се запазва, което се обяснява с увеличения процент на обхванатите деца в незадължителна предучилищна подготовка.

Анализът показва, че спадът в броя на учениците засяга почти всички училища, но е особено отчетлив за НУ „Св.св.Кирил и Методий“ и I ОУ „Христо Ботев“ от гр.Севлиево и за училищата в следните населени места: ОУ „Емилиян Станев“-с.Ряховците, ОУ „Христо Ботев“-с.Добромирка и ОУ „Свети Солунски братя“-с. Крамолин. Проблем се явява фактът, че и в общински училища от града е допуснато сформиране и функциониране на маломерни паралелки. От учебната 2015/2016 година това се наблюдава в НУ „Св.св.Кирил и Методий“ и в I ОУ „Христо Ботев“.

„Основното предизвикателство днес е да се търси решение на проблемите, произтичащи от сериозното намаляване на броя деца и ученици. Демографската криза при сегашния брой училища води до наличие на голям брой маломерни паралелки и слети класове и неефективно използване на сградния фонд“, заяви инж.Йорданова като добави, че очаква до края на седмицата да получи предложения от директорите, обсъдени на педагогически съвети за това как колективите виждат развитието на образованието в общината до 2020 г., отчитайки реалностите, посочени в анализа.

Разработването на визия за развитието на образователната система в община Севлиево ще е новият общински стратегически документ в образованието и като такъв следва да отчете гледните точки на всички заинтересовани страни – участници в процеса, търсейки консенсус и поставяйки в центъра на образователната система детето/ученика и неговите потребности.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица