Свържи се с нас

Икономика

Първият фермерски пазар „ОТ БГ“ премина успешно

Published

on

Първият в Габрово фермерски пазар „ОТ БГ“ премина успешно. Той се проведе на 20 юни на площад „Възраждане“, а през щандовете на производителите преминаха стотици габровци и гости на града.

Чрез трибуната на „Габрово Нюз“, медиен партньор на събитието, организаторите му Рекламна агенция „Елмазови“, благодариха на всички фермери, производители на храна и здравословни продукти, както и на всички останали изложители, участвали със своето майсторство, труд и творчество.

„Благодарим и за партньорството на Областна дирекция „Земеделие“- Габрово към Министерството на земеделието, храните и горите, Агенцията по храните – Габрово и на Община Габрово. Благодарим на всички посетители, които подкрепиха производителите не само от област Габрово, но и от съседни области, участвали във фермерския пазар „Ог БГ“, защото избирайки техните продукти ние подкрепяме пазителите на българския вкус и храна. Хората, които въпреки трудните условия за оцеляване работят на светло и ни предлагат истински, качествени и сертифицирани продукти“, заявиха от екипа на Рекламната агенция.

Добрата новина е, че изложителите отново изявяват желание за участие във фермерски пазар „От БГ“ в Габрово и през юли ще бъде обявена датата, когато габровци и гости на града ще могат да дегустират и да закупят техните продукти.

Освен това в следващото издание през юли ще има още нови изложители от област Габрово, както и представители от производителите на сертифицирани продукти за здраве и красота. Производителите, изграждащи повече от 7 години фермерската общност в България, обменят помежду си информация и активно участват във всички формати на фермерски пазари, които законно защитават техните интереси.

На фермерския пазар „От БГ“ в Габрово, всички изложители бяха с изискваните разрешителни и сертификати за качество.

„Но нашата благодарност не стига дотук, защото Фейсбук групите „Габровските майки и татковци“, „Похвалите и абсурди на Габрово“ и „Габровските майки даряват надежда“, събраха 1 563 лв. от благотворителния базар в подкрепа на габровския логопод Стефан Стефанов, борещ се с будната кома“, допълват организаторите.

Освен това към сумата ще бъдат добавени още 108 лв от щанда на габровските производители на пестил фирма „Марино България“, които за всяко закупено пакетче отделиха по 50 ст. за каузата.

Благодарности се изказват и към Ивета Атанасова за работилничката с деца, в която най-малките посетители създаваха своите градинки по уникален начин с материали от природата.

„Благодарим на творците по ръкоделие „ДевиРа“, които специално дойдоха отдалече, за да споделят вълшебството на българската везба и тъкането на шевици.“

Освен това за томболата на събитието всички изложители предоставиха по един свой продукт и голямата фермерска кошница зарадва една габровка, посетила и пазарувала от пазара.

„Ние, организаторите, вярваме, че чрез фермерски пазар „ОТ БГ“ ще можем да предложим ежемесечно на всички Вас истински и качествени продукти и да подкрепим онези най-смели хора от нашето общество, които въпреки всичко продължават и ги произвеждат.“

*Снимки: Рекламна агенция „Елмазови“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Габрово е партньор в международен проект за енергийни градове

Published

on

Община Габрово се включи като партньор в международен проект за интегрирани решения за плюсово енергийни и жизнени градове. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Финансирането е по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, приоритет „Интелигентни градове и общности“.

Идеята е да бъдат приложени иновативни модели в градското планиране, инфраструктурата и услугите, които засягат пряко общността, инвеститорите и индустрията, следвайки концепцията за развитие на интелигентни енергийни системи.

Разработката предвижда Община Габрово да приложи съвременни решения при въвеждането на енергоспестяващи мерки в съществуващи сгради, използването на възобновяеми източници на енергия (ВЕИ) и популяризиране на екологичната мобилност.

Изпълнението на дейностите е заложено в Плана за устойчиво енергийно развитие на общината. Участници в проекта са 53 организации от 14 европейски държави. Водещи градове са Дижон (Франция) и Турку (Финландия). Техни последователи ще бъдат Ботошани (Румъния), Брюксел (Белгия), Птолемаида (Гърция), Сарагоса (Испания), Северодонецк (Украйна) и Габрово. Останалите партньори са университети, научни институции, центрове за развойна дейност, НПО и частни фирми в сферата на енергийната ефективност и ВЕИ.

Водещите градове ще реализират интегрирани решения за увеличаване дела на енергията от възобновяеми източници и повишаване на енергийната ефективност в сградния сектор.

Добрите практики ще бъдат ползвани за създаване на сходни планове за приложимост при последователите.

Общата стойност на проекта е 23 558 437.25 евро, като бюджетът за Габрово е 200 000 евро – 100% безвъзмездна финансова помощ. Дейностите стартират през този месец и ще продължат до октомври 2025 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

НАП – Габрово напомни за здравните осигуровки

Published

on

От офиса на НАП в Габрово информират, че заради епидемията от КОВИД-19, по-малко габровци участваха в летните кампании в туризма, търговията с уличните щандове, селскостопанските дейности и строителните работи.

С приключване на сезона и оставането им без постоянна работа сезонните работници трябва да предприемат някои действия, за да не се прекъсва здравното им осигуряване.

Основното е, че след изтичането на временните им договори, сезонно наетите работници трябва сами да плащат здравните си осигуровки, ако не започнат друга работа или не се регистрират на трудовата борса с право на обезщетение.

За да продължат да ползват безплатно здравните услуги, които се предоставят от Националната здравноосигурителна каса, те трябва да подадат еднократно и декларация образец №7 в офиса на НАП в Габрово, на ул. „Радецка“ №11.

Гражданите, които са трайно безработни, не получават обезщетение от Бюрата по труда и не се осигуряват от държавата, трябва да превеждат здравните си вноски до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Това означава, че здравната вноска за месец септември 2020 г. трябва да се внесе най-късно до 26 октомври 2020 г., защото 25-то число на този месец е в почивния ден неделя.

Размерът на минималната здравноосигурителна вноска за тези лица за тази година е 24,40 лв. Декларация образец 7 се подава също в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от 3 дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца.

Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 5 години (60 месеца).

Справка, за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях, може да се направи в офиса на НАП в Габрово или на интернет страницата на Агенцията www.nap.bg , а така също и на нейния информационния телефон 0700 18 700.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Дни на кариерата“ на 20 октомври в ТУ – Габрово

Published

on

Технически университет – Габрово ще бъде домакин на националния форум „Дни на кариерата – ИТ, комуникации и аутсорсинг“. Събитието ще се състои на 20 октомври от 10.00 до 14.00 часа в сградата на Университетската библиотека.

Ще участват водещи български и международни компании, които търсят служители с умения в областта на информационните технологии, телекомуникациите и аутсорсинга.

Според статистиката от последните издания на „Дни на кариерата“ всеки шести посетител на форума е получил предложение след среща с компания изложител.

По време на „Дни на кариерата – ИТ, комуникации и аутсорсинг“ личният контакт е изключително важен. Вместо да се изгубят в дългия процес за подбор на кадри, на изложението младите хора могат да осъществят пряк контакт с работодателите.

Сред големите плюсове на тези срещи е, че помагат за изграждане на поведение по време на интервю и дават възможност за запознаване с реалните знания и умения, които пазарът търси.

Онези, които не успеят на живо, могат да се включат в онлайн изданието на 21 октомври 2020 г. Виртуалният ден ще продължи от 11.00 до 17.00 часа в платформата на Brazen Technologies. За участие е необходима регистрация на: https://bit.ly/3nbqSg6.

Единадесетото издание на изложението се проведе също в София, Пловдив и Варна. Допълнителна информация за участващите фирми и програмата следете на интернет страницата на събитието – https://careerdays.bg/bg/it-careerdays.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица