Свържи се с нас

Икономика

Първият фермерски пазар „ОТ БГ“ премина успешно

Published

on

Първият в Габрово фермерски пазар „ОТ БГ“ премина успешно. Той се проведе на 20 юни на площад „Възраждане“, а през щандовете на производителите преминаха стотици габровци и гости на града.

Чрез трибуната на „Габрово Нюз“, медиен партньор на събитието, организаторите му Рекламна агенция „Елмазови“, благодариха на всички фермери, производители на храна и здравословни продукти, както и на всички останали изложители, участвали със своето майсторство, труд и творчество.

„Благодарим и за партньорството на Областна дирекция „Земеделие“- Габрово към Министерството на земеделието, храните и горите, Агенцията по храните – Габрово и на Община Габрово. Благодарим на всички посетители, които подкрепиха производителите не само от област Габрово, но и от съседни области, участвали във фермерския пазар „Ог БГ“, защото избирайки техните продукти ние подкрепяме пазителите на българския вкус и храна. Хората, които въпреки трудните условия за оцеляване работят на светло и ни предлагат истински, качествени и сертифицирани продукти“, заявиха от екипа на Рекламната агенция.

Добрата новина е, че изложителите отново изявяват желание за участие във фермерски пазар „От БГ“ в Габрово и през юли ще бъде обявена датата, когато габровци и гости на града ще могат да дегустират и да закупят техните продукти.

Освен това в следващото издание през юли ще има още нови изложители от област Габрово, както и представители от производителите на сертифицирани продукти за здраве и красота. Производителите, изграждащи повече от 7 години фермерската общност в България, обменят помежду си информация и активно участват във всички формати на фермерски пазари, които законно защитават техните интереси.

На фермерския пазар „От БГ“ в Габрово, всички изложители бяха с изискваните разрешителни и сертификати за качество.

„Но нашата благодарност не стига дотук, защото Фейсбук групите „Габровските майки и татковци“, „Похвалите и абсурди на Габрово“ и „Габровските майки даряват надежда“, събраха 1 563 лв. от благотворителния базар в подкрепа на габровския логопод Стефан Стефанов, борещ се с будната кома“, допълват организаторите.

Освен това към сумата ще бъдат добавени още 108 лв от щанда на габровските производители на пестил фирма „Марино България“, които за всяко закупено пакетче отделиха по 50 ст. за каузата.

Благодарности се изказват и към Ивета Атанасова за работилничката с деца, в която най-малките посетители създаваха своите градинки по уникален начин с материали от природата.

„Благодарим на творците по ръкоделие „ДевиРа“, които специално дойдоха отдалече, за да споделят вълшебството на българската везба и тъкането на шевици.“

Освен това за томболата на събитието всички изложители предоставиха по един свой продукт и голямата фермерска кошница зарадва една габровка, посетила и пазарувала от пазара.

„Ние, организаторите, вярваме, че чрез фермерски пазар „ОТ БГ“ ще можем да предложим ежемесечно на всички Вас истински и качествени продукти и да подкрепим онези най-смели хора от нашето общество, които въпреки всичко продължават и ги произвеждат.“

*Снимки: Рекламна агенция „Елмазови“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Възобновяват петъчния пазар в Севлиево, но при стриктни мерки

Published

on

Във връзка с актуалната епидемиологична обстановка в общината и при наличието на по-благоприятна ситуация по отношение заболеваемостта, Общинският кризисен щаб реши да възобнови провеждането на петъчните пазари на панаирната площадка.

На „Общински пазари“ ЕООД е възложено да създаде необходимата организация за едновременното провеждане в петъчните дни на пазара за земеделска продукция и на пазара за промишлени стоки в района на панаирната площадка, считано от 29 януари, при засилен контрол и стриктно спазване на въведените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, както от страна на производителите и търговците, така и от гражданите, посещаващи пазарите.

Общинският кризисен щаб призовава гражданите да спазват дистанция, да използват лични предпазни средства на местата, където са задължителни, да прилагат всички препоръчани противоепидемични мерки, да бъдат отговорни към своето здраве и здравето на останалите.

Само един случай на коронавирус има в Севлиево през последната седмица, няма настанени в болница. Активните случаи на КОВИД-19 на територията на община Севлиево в момента са общо 24 и всички се лекуват в домашни условия.

Няма нито един в болница. Под карантина са 23-ма души. От началото на пандемията в общината са диагностицирани 1 308 пациенти с коронавирус, от които 1 247 са вече излекувани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Публично обсъждане на проектобюджета на Трявна

Published

on

На основание чл.84, ал.6 от Закона за публичните финанси и чл. 29, ал.5 Наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местни дейности за следващите три години, за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на Община Трявна, кметът на община Трявна Силвия Кръстева кани жителите на община Трявна, юридически лица, представители на средствата за масово осведомяване, на граждански сдружения, общински съветници, ръководители на бюджетни звена и други заинтересовани лица, да вземат участие в публично обсъждане на проекта на бюджет за 2021 г. на Община Трявна.

Публичното обсъждане ще се проведе на 5 февруари, петък, от 17.00 часа в Заседателна зала I на Община Трявна (зала 403, ет. 4).

В случай, че противоепидемичните мерки, въведени със заповед на Министъра на здравеопазването позволяват, общественото обсъждане ще бъде присъствено.

При всички случаи представянето на проекта за бюджет за 2021 г. ще бъде излъчвано онлайн на официалната страница на Община Трявна във Facebook.

Всички заинтересовани лица ще имат възможност да задават своите въпроси в реално време като коментар под излъчването.

Подробности относно протичането на общественото обсъждане очаквайте в началото на следващата седмица на официалния сайт на Община Трявна, раздел „Новини“.

Проектобюджетът ще бъде публикуван на официалния сайт на Община Трявна на 28 януари.

Предложения, свързани с проекта на Бюджет 2021 г. можете да отправяте в Центъра за информация и услуги на гражданите в сградата на общинска администрация и на електронния адрес: tryavna@tryavna.bg от датата на публикуване на поканата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Иновациите и кръговата икономика са фактор за развитието на бизнеса

Published

on

Възможните финансови инструменти за реализиране на съвместни проекти между Общината и бизнеса бе основна тема по време на трета работна среща на заинтересованите страни по проект IMPROVE, състояла се онлайн.

На срещата присъстваха представители на местния бизнес, Технически университет – Габрово, Регионален Иновационен Център, Габровска Търговско-промишлена палата, Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“, Областна администрация Габрово, и организации на местно и национално ниво, ангажирани в процеса по разработване на съвместни проекти за насърчаване на икономическото развитие и иновациите чрез комбиниране на финансови инструменти на принципа на публично-частното партньорство и новите интегрирани териториални инструменти.

Основната тема беше представянето на възможните финансови инструменти за реализиране на съвместни проекти между Община Габрово, местния бизнес и други институции на местни и национално ниво за развитие на икономиката.

Екипът на консултантска фирма „Либра Енерджи“ ЕООД разясни алтернативите за финансиране чрез националните и европейски фондове и програми през новия програмен период 2021 – 2027.

От представената информация стана ясно, че програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ е пряко насочена към постигането на интелигентен и устойчив растеж на българската икономика, както и осъществяването на индустриална и цифрова трансформация.

Сред набелязаните мерки по програмата са включени: засилване на капацитета за научни изследвания и иновации и въвеждане на модерни технологии, засилване на растежа и конкурентоспособността на малките и средни предприятия, усвояване на ползите от цифровизация, насърчаване на кръговата икономика и енергийната ефективност.

По време на срещата бяха идентифицирани и възможностите за стартиращите бизнеси, начините за финансиране и подпомагане на стартъпи.

Представена бе възможността за обединяване на частния и публичния ресурс при реализиране на проекти с добавена стойност, чрез идентифициране на различни форми на публично – частни партньорства.

В тази връзка експерт от екипа по проекта разясни детайли по отправената покана от Община Габрово към местния бизнес за иницииране на съвместни проекти. Презентационните материали от срещата може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица