Свържи се с нас

Култура

Музикален клуб „Весела“ по пътя на славата

Published

on

Вчера в София, с официално награждаване на участниците, завърши Деветият национален конкурс „Път към славата“ – 2021 г. В огромния по мащаби конкурс за изява на певци, танцьори и инструменталисти, участваха шестима млади пианисти от Музикален клуб „Весела“ – Габрово, които за пореден път доказаха своя талант и спечелиха чудесни награди.

Младите габровски пианисти Полина Флориду – 6 клас, Виктор Василев – 8 клас, Александра Станева – 11 клас, Адриана Кънева – 7 клас, Симона Тодорова – 11 клас и Любомира Ангелова – 11 клас, се представиха отлично и получиха ласкави отзиви от журито в Категория „Инструментал” – проф. Красимир Тасков, проф. Атанас Атанасов и Богомила Няголова, която много сърдечно и то няколко пъти, поздрави децата от Габрово, техните родители и клавирния им педагог Весела Пенева.

Адриана Кънева и Полина Флориду се състезаваха в групата на децата от 11-13 години. Александра Станева и Виктор Василев спечелиха едногодишни стипендии по Програмата за закрила на деца с изявени дарби. Те участваха в най-голямата възрастова група, 14-18-годишни, в която бяха връчени само три награди, подплатени с три стипендии. „Изключително горди сме от факта, че сред силната конкуренция на млади пианисти от Музикалните училища в страната, две от тези стипендии спечелиха Виктор и Александра“, сподели Весела Пенева.

Полина Флориду грабна две от най-високите отличия – Първа награда за солово изпълнение и Първа награда в категорията „Клавирно дуо”, заедно с Виктор Василев. Тя направи чудесна музикална интерпретация на своята интересна програма – „Токата” от Беркович и „Две багатели” от Бетовен.

За изпълненията си на Шуберт и Крум Табаков, Адриана Кънева спечели Второ място в своята възрастова група, а Любомира и Симона получиха дипломи за отлично представяне.

Втората награда отиде при клавирното дуо Симона и Александра, Виктор и Полина станаха носители на Първа награда при клавирните дуети и впечатлиха журито.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Изложба на специализирания музей „Трявна в събития и личности“

Published

on

На 08.04.1565 година „по средата на планината… едно място, наречено Тиравна било годно за изграждане на село”.

На този ден Трявна е регистрирана в документите на официалната администрация на Султан Сюлейман I Канунни.

Малкото балканско селище се вписва върху картата на българските земи, за да премине през дълъг път на развитие.

Да преживее радостите и тъгите на българите и да даде своя принос за културно-просветното развитие на народа ни. Днес по повод 456 години от „раждането” на Трявна, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство представя на жителите и гостите на града изложбата „Трявна в събития и личности”.

В нея се акцентира върху годишнини от важни дати в регионалната ни и национална история. Мобилната експозиция е реализирана с финансовата подкрепа на г-жа Даниела Денева, на която музеят изказва своята искрена благодарност.

Мобилната експозиция “Трявна в събития и личности” се състои от 10 двустранни табла. Те са разположени в градска среда на площада пред НЧ “Пенчо Славейков 1871”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Христина Георгиева представя втората си самостоятелна изложба

Published

on

Известната севлиевска художничка Христина Георгиева ще представи днес, 6 април, своята втора самостоятелна изложба „Рефлексии“.

Личността на Хриси е добре позната на габровци от събитията с рисуване и вино Art&WineV, в които тя напътства и помага на всички, решили да нарисуват сами картина.

Днес е и един много специален ден за нея, освен изложбата, 6 април е и нейния рожден ден!

Желаем ѝ да е винаги грейнала от щастие и творческо вдъхновение да изпълва дните ѝ!

Всеки, решил да посети и разгледа нейното творчество, може да го направи от днес до 23 април в галерия „Орловска 10“ в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Маратон на четенето в Габрово

Published

on

От 2 до 23 април за шестнадесети пореден път, в условия на световна пандемия от коронавирус, дистанция и социална изолация Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово, заедно с четящите хора от региона, по традиция ще отбележи отново националния „Маратон на четенето“.

Маратонът на четенето е инициатива на ББИА (Българската библиотечно – информационна асоциация) и българските публични библиотеки в партньорство с общини, културни и образователни институти, доброволци и граждани.

И през 2021 година Маратонът на четенето ще се осъществи чрез средствата и възможностите на глобалната мрежа – изцяло онлайн в съответствие с наложените извънредни мерки във връзка с пандемията от COVID 19 в България, Европа и света.

Националният Маратон на четенето започва със Седмицата на детската книга от 2 до 7 април 2021 година. „Походът на книгите” е под знака на вечната идея за любовта към четенето, любовта към знанието и личното усъвършенстване.

Инициативата „Маратон на четенето“ е в рамките на тези априлски дни, тъй като те имат специална роля в културната история на света. Втори април е Международният ден на детската книга и се отбелязва в много страни по света, а 23 април е международният ден на книгата и авторското право.

Денят 23 април, с който Маратонът на четенето завършва, е избран като израз на символична почит към двама от най-големите колоси на световната литература – на 23 април в една и съща година (1616 г.) и в един и същи ден са починали Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес.

На 15 ноември 1995 година, на 28-та сесия на ЮНЕСКО, 23 април е провъзгласен за Световен ден на книгата и авторското право. С отбелязването на този ден човечеството отдава почит на просвещението и културните традиции, на книгите като най-важното средство за съхранение и разпространение на знанието. Трудно е да усетим огромното значение на книгите, станали неотделима част от нашия живот – традиционен и виртуален – те ни дават отговори на много въпроси, помагат ни да намерим своите житейски ориентири, дават ни уникалната възможност да се докоснем до света на други хора, осигуряват ни надникване в непознати, прекрасни светове.

„В дните от 2 до 23 април каним всички наши приятели и съмишленици да предложат своето участие в читателския онлайн маратон чрез различни лични инициативи, осъществени с електронни и дигитални средства – онлайн-четене на текстове от любими книги, селфи с любима книга, видео-разговор между приятели за любима книга и други Ваши идеи, свързани с книгата и четенето!“, сподели Савина Цонева директор на габровската библиотека.

Екипът на РБ „Априлов – Палаузов” поздравява своите читатели с предстоящите празнични дни на книгата и четенето!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица