Свържи се с нас

Любопитно

Коя игра е по-забавна – „Гатанките на Радумко“ или „Прескочи с кобилица“?

Published

on

Играта „Гатанките на Радумко“, която музей „Етър“ предлага на своите посетители, получи висока оценка от първите, които се включиха в нея – цяло семейство – две деца, баща, майка, баба и дядо. Напълно естествено, „Гатанките на Радумко“ привличат първо погледите на малчуганите – Ирена и Георги. Двамата обичат занимателни игри, а образователната инициатива на музей „Етър“ провокира любопитството им.

„Наистина им хареса. Спряха се пред доста от сградите и прочетоха информацията за тях“, споделя бащата Илия Коев. Той и съпругата му Пламена също научава много за обектите в музей „Етър“, докато с децата се опитват да отговарят на гатанките на Радумко от едноименната игра.

Петър живее в София и наесен ще бъде в четвърти клас. Симона е от Бургас. Децата са в музея с родителите си. Въпреки че се включват в играта, подхождат малко разсеяно и попълването на отговорите им отнема доста време. В Музейния детски център обаче има подготвен екскурзовод – Анна Александрова, която успява да им припомни какво са видели и им помага успешно да завършат участието си в „Гатанките на Радумко“. Петър и Семона определено харесват рисуваното човече Радумко, което посетителите срещат все по-често и на все повече места в музея. Той е важен участник в предлаганата на 18 и 19 юли образователна игра, чрез която се опознават сградите и историята на музея, присъства на табели и е герой в изложба.

На поляната, близо до Музейния детски център, се предлага друга игра – „Прескочи с кобилица“. Предпочитана предимно от големите, тя не е никак лесна за изпълнение. От реката се наливат менци с вода, пренасят се с кобилица, а пътят е осеян с няколко леки препятствия. В миналото за вода ходят предимно жените.

Менците се носят на едното рамо с кобилица. Има и вариант да се балансира на двете рамена, но това е доста по-късна версия. Едни от първите участници в „Прескочи с кобилица“ – млади хора от Варна и Видин, установяват, че носенето на вода с менци и кобилица изглежда лесно от страни, но всъщност е труден урок по балансиране. Походката трябва да е плавна, за да не се разлеят пълните съдове.

Диана Иванова е от Видин. Живее в София. Носи за първи път вода с менци и кобилица. „Необходима е практика. По-лесно е да се сложи кобилицата на двете рамена. Цялата игра е много забавна”, разказва впечатленията си тя.

Варненката Рая, която се състезава с Диана, също за първи път в живота си носи вода по този начин. За нея това не се оказва особено трудно. Балансирането на кобилицата на едно рамо е предпочитано от Рая, която обмисля при следващото си идване в музей „Етър“ да продължи да се усъвършенства. Докато Рая, Диана и младежите, които са с тях, се състезават в играта „Прескочи с кобилица“, поляната до Музеен детски център се оглася от приятните звуци, които един прохождащ музикант успява да извлече от закупения в „Етър“ дудук.

Борис Радев е най-малък в компанията. Иван му показва как се свири на духов инструмент. Ако някога Борис стане значим изпълнител, ще разказва, че кариерата му започва в музея на открито край Габрово, откъдето е закупен и първият му инструмент.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Регионален конкурс „1340 години Българска държавност“

Published

on

На 16 юни 2021 година в Национален музей на образованието по инициатива на Синдикат на българските учители – Габрово, заедно с Община Габрово и под патронажа на г-жа Таня Христова – кмет на община Габрово, както и съвместно с НМО, Областен управител на област с административен център на Габрово, РУО – Габрово, РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово се проведе заключителният етап на регионален конкурс на тема: “1340 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА“ по повод на отбелязване на 1340 години от създаването на Аспарухова България.

Регламентът на конкурса обхваща два модула: Първи модул – конкурсни изяви на деца и ученици и Втори модул – презентиране на добри педагогически практики от преподавателите на изявилите се деца и ученици в тази значима обществена проява. Реализацията на втория модул ще бъде организирана през месец септември 2021 г., за да се даде възможност на преподавателите да представят на колегията своите педагогически стратегии и иновативни методически практики за възпитаване на патриотизъм и гордост от националната си принадлежност, благодарение на които техните възпитаници постигат своите отлични творчески изяви и растат като достойни граждани на своята родина България.

В първия модул според регламента се представиха конкурсни изяви на деца и ученици за създаване на авторски текст: есе, творба /стихотворение, разказ/, както и рисунки, колажи, макети, презентации по една от следните теми: „1340 години България“, „Паметните места в България“, „Съзидателят Аспарух“, „Цар Симеон и книжовниците“, „Златния век на България“, „Възрожденските будители на българския народ“, „Вечните имена на България“, „Българин да се наричам/ първа радост е за мене“, „На теб, Българио свещена“.

Гости на тържеството бяха: г-жа Кристина Сидорова – зам.-областен управител на област Габрово, г-жа Таня Христова – кмет на община Габрово, г-жа Севдалина Ненкова – Директор дирекция „Образование и социални дейности“ в община Габрово, г-жа Любка Тинчева – директор на НМО, директори, учители, родители на изявените деца и ученици.

Основната цел на тази обществен форум е формиране у подрастващото поколение на нравствената добродетел родолюбие и вярност към българските родови корени на нашата древна българска държава, водеща началото си от далечната 681 година. Паралелно с това се цели развитие на творческото въображение и креативното мислене на децата и учениците, като се дава възможност на участниците да разкрият чрез рисунките, словото, колажите от снимки, макетите вижданията си за историческото минало на българската държава, провокирани от значимостта на патриотизма като ценностен ориентир на младите хора.

В конкурса участваха деца и ученици, разпределени в пет възрастови групи: първа група: 4 – 7 г. – децата от ДГ, втора група: І – ІV клас, трета група: V– VII клас, четвърта група – VIII – X клас, пета група: XI – XII клас.

Заключителният етап на регионалната творческа надпревара се ознаменува с тържество, на което г-жа Ренета Радичкова, в качеството си на домакин и организатор на събитието, приветства официалните гости, децата, учениците и родителите, благодари на участниците за проявеното творческо въображение и креативно мислене, на техните всеотдайни учители и художествени ръководители, които обогатиха и подкрепиха разгръщането на художественото им мислене и въображение, провокирайки ги да извлекат посланията на времето от знаковите исторически събития и личности, отдали живота си за просперитета на българската държава. Като учител, гражданин и патриот тя подчерта изключителната значимост на патриотизма като върховен ценностен ориентир за съвременните млади хора.

Преди началото на тържественото награждаване на номинираните участници в залата за временни изложби в Национален музей на образованието бе открита на изложбата от рисунки, макети и колажи, посветена на голямата дата – 1340 години от създаване на българската държава. Лентата бе прерязана от официалните лица: г-жа Ренета Радичкова – областен координатор на СБУ – Габрово, г-жа Таня Христова, кмет на община Габрово, и г-жа Сидорова – зам.-областен управител в областна управа Габрово.

В конкурса участваха над 20 учебни институции от гр. Габрово, гр. Севлиево, гр. Дряново, Школа „Елиза Арт“ – Габрово, както и бяха представени над 120 конкурсни работи на деца и ученици: текстове, рисунки, колажи и макети на исторически места в България. С тази родолюбива проява на габровските образователни институции категорично се показа уважението към българската национална идентичност и се направи публично достояние процесът на родолюбиво възпитание и вярност към родовите корени от страна на младото поколение, предано осъществяван от съвременните български учители и будители на народното съзнание.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детски мюзикъл “ Фабрика за еднорози“

Published

on

На 20 юни, неделя, в Габрово гостува Държавен куклен театър – Търговище с постановката „ФАБРИКА ЗА ЕДНОРОЗИ“. На сцената на Куклен театър Габрово децата ще могат да гледат един прекрасен фентъзи мюзикъл за мечтите от Ева Кьосовска, (авторът, който НЕ написа „Матилда”, „Цар Лъв” и „Ах, този джаз”)

„Имало едно време едно малко градче. Толкова малко, че даже име си нямало. Всички го наричали „малкото градче”. В градчето живеели хора – нито много, нито малко. Точно толкова, колкото били нужни за живеене в Малкото градче. И вие никога нямаше да научите за него, ако един ден там не се случило нещо много необикновено. ” А какво точно, ще научите в неделя. Две представления, от 11.00 и 12.30 часа, цена на билета – 5 лева.

Пиесата разказва колко е лесно човек да се„продаде”, да жертва мечтите си. И в какво би се превърнал света, ако хората спрат да мечтаят за възвишени, духовни неща и станат роби на материалното. Обещанията на Злата вещица за богатство са всъщност едни сапунени балони, едни фалшиви илюзии. Парите и материалните желания правят хората зависими и в никакъв случай не им помагат да са щастливи.

Вярата, Надеждата и Любовта са крехки и много бързо могат да бъдат унищожени, именно, когато светът спре да мечтае. Вие, не спирайте да мечтаете, а елате в театъра, да изживеем приказката на мечтите заедно!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Преди 245 години е построен Каменският мост, днешният Шиваров мост

Published

on

Смята се, че Каменският мост е построен още през 1776 г. (според братя Гъбенски). Годината е била отбелязана върху каменна плоча, която по времето на Руско-турската освободителна война (1877) е съборена от обозна кола и пада в реката с част от перваза на моста.

При построяването му, този район все още не е заселен, но по това време се променя маршрутът на пътищата към Балкана през прохода Шипка. Започва използването на трасето по долината на р. Паничарка през Червен бряг (дн. квартал Радецки).

Според друга версия мостът е построен през 1788 г. (по данни на д-р Петър Цончев и Петър Константинов), но това е трудно да се установи. След Освобождението мостът е прекръстен на „Шипка“, но става по-популярен сред габровци като Шиваров мост, на името на опълченеца Димитър Шиваров.

Неговата къща се намира близо до моста. Към нея има заведение – салон с пивница за банкети, представления, събрания и др. Фамилията Шиваров идва от „шавар“, блатно или крайречно растение.

По-късно край къщата е прокарана ул. „Неофит Рилски“. Между къщата и моста е обособена малка градина с маса и пейка. Там през лятото се отбиват акционерите на фабрика „Ив. Калпазанов“ АД – Добри Калпазанов (син), Васил Карагьозов, д-р Петър Цончев (зетьове) и др. На връщане от Бичкинята те сядат в градината на изстудена бира с чирози и фъстъци за мезе. Акционерите идват винаги по едно и също време, а Добри Калпазанов е известен с пословичната си точност – по него хората си сверяват часовниците. Заведението е от сравнително висока категория и се посещава предимно от по-отбрана публика.

След 1955 г. там се помещава клубът на гърците комунисти, емигранти от гражданската война в Гърция (1946-1949), които живеят в Габрово. Днес сградите на къщата и салона не съществуват. През 60-те години на ХХ в. старият Шиваров мост е силно амортизиран и не може да поеме увеличения трафик.

През 1967 г. е построен нов мост. Тъй като той води към стадион „Христо Ботев“ архитектурно е оформен като мост на спортовете чрез скулптури на спортисти. Автори на проекта са проф. Илия Илиев, Димитър Димитров и Борис Гондов.

Днес, в реката могат да се видят само част от основите на стария Шиваров мост.

Автор: Иван Постомпиров, главен уредник в Регионален исторически музей – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица