Свържи се с нас

Култура

18 юни – Ден на пощенската марка и филателията

Published

on

По повод 160-та годишнина от обявяването на Габрово за град, Държавен архив – Габрово подготвя публикации за личности, организации и сдружения, свързани с града ни, дали своя принос за развитието на българската наука и изкуство. Днес, в деня на пощенската марка и филателията – 18 юни, експертите припомнят за появата и дейността на едно от габровските сдружения с многогодишна история – Филателно дружество „Васил Априлов“.

Пощенска картичка с марки, посветени на годишнина от смъртта на Васил Априлов, издадена от Филателно дружество „Васил Априлов” – Габрово, 19.10.1947 г.

Колекционерството, както всяко друго увлечение, освен че разчупва стереотипите на ежедневието, е своеобразно желание да „отидеш“ някъде другаде – място, известно на всички онези, отдадени на времето за себе си. Филателията (от старогръцки „увлечение“ и „освобождаване от такса“, следователно колекциониране на знаци за платена такса, т.е. пощенски марки) е едно от най-популярните хобита в световен мащаб – сред по-известните филателисти са Чарли Чаплин, Франклин Делано Рузвелт, Цар Борис III.

Пощенски плик с марки, посветени на Васил Априлов, валидирана по повод Окръжна филателна изложба в Габрово, 23.05.1964 г.

Освен това, тя е извор на термини, дълбоко навлезли в нашето ежедневие: „куриоз”, например, е названието на необикновени пощенски марки – с допуснати печатни грешки. Колекционирането и размяната на пощенски марки сред габровци започва още в началото на XX в. Данните за фактическото начало на габровското организирано маркосъбиране са противоречиви.

Според документи на Дружеството то е поставено на 22 февруари 1938 г., а Богдан Стефанов – филателист, дългогодишен пощенски служител и изследовател на пощенското минало, посочва в книгата си „Съобщенията в Габрово – история и съвременност“ 22 септември 1938 г. Сред основателите са д-р Димитър Донков – лекар, Никола Божинов – директор на търговската банка в града, Добрин Петков – търговец, Аврам Аврамов – секретар на Априловска гимназия.

Покана за международна филателна изложба в Габрово, юни 1973 г.

Дружеството приема името на Васил Априлов, а основната му цел е „да ратува за опазването на българските марки”. От момента на създаването си, с кратко прекъсване, дейността му постепенно се разраства, като неговите членове вдъхновяват издаването на първите филателни материали, свързани с историята на Габрово.

Така през 1947 г. се отпечатват пощенски марки, картички и пликове с лика на Васил Априлов. През 1964 г. дружеството организира своята първа изложба, последвана от втора през 1973 г. – с повече участници, и трета – през 1978 г. – с международно участие и посветена на 40-годишнината от основаването на дружеството и 100-годишнината от Освобождението на България.

Каталог на Национална работническа филателна изложба проведена в Габрово, 1985 г.

Участват представители на тогавашния Съветския съюз, Полша и Чехословакия (дн. Чехия и Словакия). Габровски филателисти – членове на дружеството, активно се включват в множество регионални, национални и международни изложби и симпозиуми, а техните колекции получават награди и високи оценки.

Дружеството започва да води своя първи училищен кръжок в Основно училище „Неофит Рилски“ през 1960 г. През 1975 г. дружеството започва своята масова просветна и възпитателна дейност, организирайки клубове и училищни кръжоци по филателия, беседи, включително радиобеседи, с филателисти от всички краища на България, както и статии в местния печат.

Плакат на Панаир на пощенската марка, проведен в Габрово, 29.05.1993 г.

Маркосъбирането е изведено като хоби, което следва да заинтригува младото поколение, със своята художествена, историческа и научна стойност. През 1988 г. филателното дружество се включва активно в честването на 200-годишнината от рождението на Васил Априлов – организира изложба и издаването на специална пощенска марка. След 1990 г. активността на дружеството временно намалява, но то запазва дейността си чрез периодични срещи и изяви.

През 1993 г. Габрово става домакин на Първият Панаир на пощенската марка, организиран по случай 100 – годишнината на филателното движение в България. До 2000 г. се провеждат осем национални панаира, част от тях с международно участие. Дружеството продължава да съществува и днес, като всеки един любител филателист може да стане негов член и да даде своя принос към развитието на филателията на местно ниво.

Документи, свързани с дейността на Филателно дружество „Васил Априлов” – Габрово се съхраняват във фонд на негово име в Държавен архив – Габрово, които включват кореспонденция с български и чуждестранни дружества, списъци на членове, каталози от проведени изложби, статии, лекции, интервюта, спомени и публикации в пресата за филателията и колекционерството, протоколни книги от събрания, протоколи за организиране на годишнини и изложби за периода 1962 – 2005 г. Държавен архив – Габрово съхранява колекция от филателни материали – пощенски марки, пликове и картички във личния фонд на Марин Маринов – публицист и журналист във в-к „Балканско знаме”, водещ габровски филателист и колекционер на пощенски картички и пликове.

Автор: Стела Илева,
младши експерт, Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Трявна Арт фестивал“ с участието на световноизвестни музиканти

Published

on

Откриването на ”Трявна Арт Фестивал”, под патронажа на кмета Силвия Кръстева, ще се състои на 2 август пред читалище “Пенчо Славейков 1871”.

Български изпълнители на класическа музика, които работят в Германия, Австриия, Белгия ще изпълнят творби на Йозеф Хайдн, Франсоа Госек, Гершуин и др.

В рамките на Фестивала ще се проведе Третия международен конкурс за изпълнители с участници он лайн и на живо.

“Светове от коприна” – изложба с произведения на Детелина Косева ще бъде представена в галерия “Арт -М”.

“Трявна Арт Фестивал” ще завърши с Джаз-концерт на “Теодор Петков трио”, прожекция на пътуващото кино LIVE7 TV и концерт и награждаване на участниците в Третия международен конкурс за изпълнители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откритите уроци в Архива – среща с бъдещето

Published

on

Документите, съхранявани в държавните архиви и в други специализирани хранилища най-добре възстановяват картината на нашето минало, правят я реална, опровергават целенасочените фалшфикации, лъжливи митологеми и т.н. Както в цял свят, така и в България архивите са част от институциите на паметта, пазители на историческия спомен, на националната и културната идентичност. За тяхното запазване е необходимо да има приемственост, да се работи с подрастващото поколение, с децата от всички степени на образование, които са наши наследници и бъдещи стопани на страната.

Държавен архив – Габрово традиционно работи добре с образователните институции в региона. Хронологичният преглед за последните 25 години го потвърждава. В средата на 90-те год. на миналия век се изнасят лекции пред ученици, възпитаници на Априловската гимназия стажуват в Архива, превеждайки документи от Немски на Български език. През новия век, експертите оказват методическа помощ на участници в Националните исторически конкурси на Фондация „Ценности”, както и в изготвянето на презентации, изложби, написване на книги за училищната история, участия в конференции, подготовка на електронни издания. Най-голям дял в работата ни с учениците от областта безпорно имат откритите уроци, провеждани в читалнята на архива.

С ученици от 3 и 4 кл. на Начално училище „Св. Св. Кирил и Методий” – Севлиевo, март 2015 г.

Тяхното начало се постави през 2013 г. с уроци с ученици от НАГ и ОУ „Иван Вазов” по инициативата “OpenEDU 2013 – Училище за живота” на Министерство на образованието и науката. В края на 2014 г. за пръв път в Архива бяха ученици от началната степен – четвъртокласници от ОУ „Неофит Рилски” – Габрово. Голямото активизиране на сътрудничеството с училищата в цялата област настъпи през 2015 г., за 4 месеца проведохме 19 открити урока с ученици от 3-ти до 10-ти класове от 7 габровски и 1 севлиевско училища. Откритите уроци бяха по 13 различни теми, предложени от самите ученици и учители, като: „История на училището и неговия патрон”, „Нови тенденции в архивното дело“, „Запознаване с необходимостта и дейността на Архива“, „Зрелостни свидетелства, издавани в Априловската гимназия“, „Документалното наследство на Габровския край“, „Габровци-опълченци“, „Развитие на културния живот в Габрово“ и др. През същата година, ученици от на НАГ – Габрово извършиха проучване по темата „Издирване на сведения за учители-чужденци в Априловска гимназия в периода 1880 – 1934 г. по проект „Успех”. В резултат от дейността им по проекта беше издаден диск „Учителите в Априловото училище”.

През 2016 г., отново подготвихме и проведохме в нашата читалня 21 открити уроци с ученици от 8 габровски и 1 севлиевско и 1 дряновско училища. Основната тема бе „Габрово през годините в снимки и картички от края на XIX до 70-те год. на XX век” – дигитална изложба, включваща снимки и картички на изгледи от старо Габрово, на централни улици, на мостове, училища, емблематични сгради (част от които вече ги няма) и на паметници. За учениците от Севлиево, подготвихме специална виртуална разходка със стари фотоси на забележителности и известни личности от техния град. Проведохме и уроци, посветени на 140-та годишнина от Априлската епопея. Нарекохме ги „Уроци по родолюбие – 140 г. безсмъртие”, както и открит урок по тема, заявена от ученици от СУ „Отец Паисий” – Габрово. През следващите 3 години продължихме нашите вълнуващи срещи с младите хора от Габрово, Дряново и Севлиево, с нови теми под формата на презентации. Включихме и нов елемент, представяне на видеопродукции, изготвени по архивни документи, като на най-голям интерес се радва филма за големия габровски индустриалец Иван Хаджиберов „Дързостта да бъдеш пръв” с автори габровците Емил Михов и Милен Василев. Излъчването му продължи и през 2019 г., като тогава проведохме среща на габровски ученици с правнучка на индустриалеца – г-жа Енгел, живееща в Израел.

 С ученици от 5 кл. на ОУ „Неофит Рилски” – Габрово, април 2016 г.

Помогнахме на ученици от ПМГ „акад. Иван Гюзелев” в изготвянето на училищно издание. При нас бяха и ученици от НУ „Васил Левски”, като част от съвместната дейност на училището и Център за кариерно развитие. Посветихме откритите си уроци през 2019 г. на 60-годишнината на Габровския архив. През 2020 г. се срещнахме само с ученици от ОУ „Н. Рилски” – Габрово, които избраха нашата институция за своя патронен празник. Те искрено се забавляваха с видеоклиповете „Зодия Габровец”, дарени на архива от техните създатели. Пандемията прекъсна тези вълнуващи срещи, полезни и за двете страни. Равносметката сочи, че от 2015 г. насам сме разработили 22 теми, от които 5 мултимедийни презентации и изложби, а през архива са преминали над 1500 деца от всички габровски училища, 2 севлиевски и 1 дряновско училища. Някои от тях, като „ОУ „Ран Босилек”, „ОУ „Христо Ботев”, ОУ „Неофит Рилски” бяха всяка година при нас, с различни свои ученици. Радваме се, че наши гости бяха и ученици освен от НАГ и ПМГ, също ит ПГТ „Пенчо Семов” – Габрово, ПТГ „д-р Никола Василиади”, както и от професионални гимназии в Дряново и Севлиево. За активно сътрудничество с Държавен архив – Габрово през 2018-2019 г. отличихме с грамоти и 6 габровски учители от различни училища. Отвъд статистика, споделяме, че всеки наш урок започваше със запознаване на учениците с ролята и задачите на институцията Държавен архив, както и с трудната професия на архивиста, продължаваше и с представяне на интересни оригинални документи – на хартия, паус, негативни ленти, които децата можеха да видят, а някои от тях и да пипнат.

Уроците често провокираха въпроси, на които с удоволствие отговаряхме: къде се намират документите на Архива, как се съхраняват, могат ли и как да намерят информация за свои предци, как са изглеждали моята улица и училище преди век; какво изучават архивистите, по какви признаци се подбират документите за постоянно запазване в българските архиви, как се систематизират; колко са били опълченците, „златни” ли са златните Шипченски кубета и мн. др. Всеки урок се превръщаше в различно преживяване, пречупено през детските очи. Имаше доста емоционални реакции и въпроси, свързани с несъществуващи днес мостове и сгради, изпитваха задоволство, когато успяваха да разпознаят някои от показваните обекти, откриваха разликите между стария и сегашен изглед на габровски училища, улици, сгради и пр. По този начин учениците станаха част от самия урок, не бяха пасивна страна. Тази си дейност редовно отразявахме на нашата фейсбук страница, в новинарския сайт „Габрово Нюз“, на странициите на в. „100 вести”, в интервю по Радио „Бумеранг”.

Среща на ученици от НАГ – Габрово с г-жа Микаела Енгел – правнучка на индустриалеца Иван Хаджиберов, окт. 2019 г.

Своя опит споделихме и в научно съобщение на Международна научна конференция „Музеите и училищната история” на Национален музей на образованието – Габрово през 2018 г. За тези вече 7 години можем да споделим, че работата ни с учениците никога не е била по проекти, програма и др. дейности, а е изцяло подотвяна и осъществявана от няколко експерти, обичащи работата си и осъзнаващи важността от създаване на мост между поколенията и тези срещи с бъдещето. Пожелаваме си да ги продължим пак, с нормални, истински срещи, тук, в хранителницата на регионалното архивно богатство.

Автор: Цветомира Койчева, началник – отдел „Държавен архив” – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габровска нощ с оркестрова музика

Published

on

Отново по улиците на Габрово ще звучи качествена оркестрова музика. Сигурно любителите на руското и американското кино вече са си запазили датата, защото именно под звуците на филмова музика гостите на събитието ще се насладят на вечерта.

Габровският камерен оркестър кани всички жители и гости на града тази сряда, 28 юли от 19:30 часа, на Откритата сцена пред кафене „Имка“ /от Южната страна на Дома на културата/, където ще се състои поредният концерт от лятната програма на състави от Габровския камерен оркестър.

За романтичната обстановка ще допренесът струнният квартет в състав Пламен Вълков – цигулка, Мая Кършулева – цигулка, Пенка Луладжиева – виола и Елена Вълкова – виолончело.

Входът на всички летни концерти е свободен!

При неподходящо време концертите ще се състоят във фоайето на Дома на културата. Заповядайте!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица