Свържи се с нас

Култура

18 юни – Ден на пощенската марка и филателията

Published

on

По повод 160-та годишнина от обявяването на Габрово за град, Държавен архив – Габрово подготвя публикации за личности, организации и сдружения, свързани с града ни, дали своя принос за развитието на българската наука и изкуство. Днес, в деня на пощенската марка и филателията – 18 юни, експертите припомнят за появата и дейността на едно от габровските сдружения с многогодишна история – Филателно дружество „Васил Априлов“.

Пощенска картичка с марки, посветени на годишнина от смъртта на Васил Априлов, издадена от Филателно дружество „Васил Априлов” – Габрово, 19.10.1947 г.

Колекционерството, както всяко друго увлечение, освен че разчупва стереотипите на ежедневието, е своеобразно желание да „отидеш“ някъде другаде – място, известно на всички онези, отдадени на времето за себе си. Филателията (от старогръцки „увлечение“ и „освобождаване от такса“, следователно колекциониране на знаци за платена такса, т.е. пощенски марки) е едно от най-популярните хобита в световен мащаб – сред по-известните филателисти са Чарли Чаплин, Франклин Делано Рузвелт, Цар Борис III.

Пощенски плик с марки, посветени на Васил Априлов, валидирана по повод Окръжна филателна изложба в Габрово, 23.05.1964 г.

Освен това, тя е извор на термини, дълбоко навлезли в нашето ежедневие: „куриоз”, например, е названието на необикновени пощенски марки – с допуснати печатни грешки. Колекционирането и размяната на пощенски марки сред габровци започва още в началото на XX в. Данните за фактическото начало на габровското организирано маркосъбиране са противоречиви.

Според документи на Дружеството то е поставено на 22 февруари 1938 г., а Богдан Стефанов – филателист, дългогодишен пощенски служител и изследовател на пощенското минало, посочва в книгата си „Съобщенията в Габрово – история и съвременност“ 22 септември 1938 г. Сред основателите са д-р Димитър Донков – лекар, Никола Божинов – директор на търговската банка в града, Добрин Петков – търговец, Аврам Аврамов – секретар на Априловска гимназия.

Покана за международна филателна изложба в Габрово, юни 1973 г.

Дружеството приема името на Васил Априлов, а основната му цел е „да ратува за опазването на българските марки”. От момента на създаването си, с кратко прекъсване, дейността му постепенно се разраства, като неговите членове вдъхновяват издаването на първите филателни материали, свързани с историята на Габрово.

Така през 1947 г. се отпечатват пощенски марки, картички и пликове с лика на Васил Априлов. През 1964 г. дружеството организира своята първа изложба, последвана от втора през 1973 г. – с повече участници, и трета – през 1978 г. – с международно участие и посветена на 40-годишнината от основаването на дружеството и 100-годишнината от Освобождението на България.

Каталог на Национална работническа филателна изложба проведена в Габрово, 1985 г.

Участват представители на тогавашния Съветския съюз, Полша и Чехословакия (дн. Чехия и Словакия). Габровски филателисти – членове на дружеството, активно се включват в множество регионални, национални и международни изложби и симпозиуми, а техните колекции получават награди и високи оценки.

Дружеството започва да води своя първи училищен кръжок в Основно училище „Неофит Рилски“ през 1960 г. През 1975 г. дружеството започва своята масова просветна и възпитателна дейност, организирайки клубове и училищни кръжоци по филателия, беседи, включително радиобеседи, с филателисти от всички краища на България, както и статии в местния печат.

Плакат на Панаир на пощенската марка, проведен в Габрово, 29.05.1993 г.

Маркосъбирането е изведено като хоби, което следва да заинтригува младото поколение, със своята художествена, историческа и научна стойност. През 1988 г. филателното дружество се включва активно в честването на 200-годишнината от рождението на Васил Априлов – организира изложба и издаването на специална пощенска марка. След 1990 г. активността на дружеството временно намалява, но то запазва дейността си чрез периодични срещи и изяви.

През 1993 г. Габрово става домакин на Първият Панаир на пощенската марка, организиран по случай 100 – годишнината на филателното движение в България. До 2000 г. се провеждат осем национални панаира, част от тях с международно участие. Дружеството продължава да съществува и днес, като всеки един любител филателист може да стане негов член и да даде своя принос към развитието на филателията на местно ниво.

Документи, свързани с дейността на Филателно дружество „Васил Априлов” – Габрово се съхраняват във фонд на негово име в Държавен архив – Габрово, които включват кореспонденция с български и чуждестранни дружества, списъци на членове, каталози от проведени изложби, статии, лекции, интервюта, спомени и публикации в пресата за филателията и колекционерството, протоколни книги от събрания, протоколи за организиране на годишнини и изложби за периода 1962 – 2005 г. Държавен архив – Габрово съхранява колекция от филателни материали – пощенски марки, пликове и картички във личния фонд на Марин Маринов – публицист и журналист във в-к „Балканско знаме”, водещ габровски филателист и колекционер на пощенски картички и пликове.

Автор: Стела Илева,
младши експерт, Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Радумко е името, избрано за рисуваното човече в музей „Етър“

Published

on

Print

Щатният педагог на музей „Етър“ вече има помощник – Радумко. Рисуваното човече, облечено в народна носия, се появи за първи път през юли миналата година в изложбата „Диалог с миналото“, присъствието му се засили в печатните материали на музея, но то нямаше име.

Стотици приятели на музея във Фейсбук отправиха своите интересни предложения, но нито едно не отговаряше на същността на героя. Оказа се, че Радумко е сбор от няколко предложени варианта.

В самото име са заложени много послания. Радост. Дума. Ум. И…дум, което показва, че „дясната ръка“ на музейния педагог е малко шумен. Но е част от музей на открито и това не създава особен проблем.

Радумко носи радост, но това не е всичко. Говори доста. Думата му тежи, умен е, но усети ли несправедливост – не се замисля много-много и „изДУМва“ думи, които удрят право в целта.

Посетителите на музея ще се срещат все по-често с Радумко. Той ще присъства на все повече места в музей „Етър“. Ще го виждаме на изложби, във външните пространства – буквално навсякъде. Защото излъчва положително настроение, което споделя с готовност.

ЖИТЕЙСКАТА ИСТОРИЯ (АВТОБИОГРАФИЯ, CV) НА РАДУМКО
Адрес: България, Габрово, п.к. 5300, ул. „Ген. Дерожински“ 144 или накратко – музей „Етър“
Електронна поща: radumko@etar.bg
Социална мрежа: ЕТЪР – Музеен детски център / ETAR – Museum’s Children Center
Пол: Е, това се вижда и с просто око!

Дата на раждане: 25.07.2019 г.
Зодия: Лъв
Националност: Аз съм българче. Обичам наште планини зелени, българин да се наричам – първа радост е за мене.
Позиция, която заема: Дясна ръка на педагога в музей „Етър“
Трудов стаж: Тепърва предстои да бъде натрупан
Умения и компетенции: Умен, разумен, носещ радост и изпълнен с особена, нехарактерна за нашето съвремие скромност (която обаче рядко проявявам)
Майчин език: „Родна реч, омайна, сладка, що звучи навред край мен; реч на мама и на татка, реч, що мълвим всеки ден.”

Допълнителна информация (публикации, презентации, проекти, конференции, семинари, отличия и награди): Тепърва предстои много публикации да бъдат посветени на скромната ми личност. И презентации също. Неизбежно е, благодарение на мен да се печелят проекти с национално и международно финансиране, да се организират конференции и семинари. Убеден съм, че моя лик ще бъде поставян върху отличия и награди.

*Снимки: РЕМО „Етър“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музикална четвъртък вечер на пл. Възраждане

Published

on

снимка: Община Габрово

Най – новото от репертоара си с народна музика ще представи пред своите почитатели Оркестър Габрово на 9-ти юли, четвъртък, от 19.00 часа, на площад „Възраждане“.

Солист на оркестъра ще бъде Таня Соколова. Диригентът – Николай Венков, споделя, че аранжиментите са правени през последните месеци на изолация и музикантите са нетърпеливи да ги представят пред публика.

Изберете четвъртък вечер, за да споделите емоцията от един много български и много габровски концерт! Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово ще има скулптурна фигура на Керката

Published

on

„Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков /1901 – 1987/ – вечният музикант и чаровният зевзек“ е името на проекта, който ЖД „Майчина грижа“ спечели в първата сесия за съфинансиране на проекти по Програма Култура на Община Габрово.

Целта на проекта е изработване и експониране в градска среда на скулптурна фигура на Александър Керков, първият композитор на фанфарна музика в България и известен габровски музикант, музикален педагог и зевзек.

Фигурата на Керков, седнал на пейка, ще бъде изработена в естествен човешки ръст от габровския скулптор Георги Балабанов.

Композицията ще бъде поставена в градинката пред бившето кафене „Глинени гърнета“.

Откриването на скулптурата ще бъде допълнено от изложба, посветена на живота на Ал. Керков, изготвена и оргнизирана от Държавен архив – Габрово, и с изпълнение на живо на Оркестър „Габрово“ на музика по произведения на Ал. Керков в аранжимент на габровския музикант и композитор Илко Илиев.

Обща стойност на проекта – 26 200 лв. Средства, предоставени по програма „Култура“ – 15 000 лв.

*Снимки: Благотворително дружество „Майчина грижа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица