Свържи се с нас

Култура

Гледайте „Свекърва“ на Габровския театър като театрали

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Габровският драматичен театър „Рачо Стоянов“ за първи път ще даде възможност на театралните фенове да се включат в специално предпремиерно представление. То ще бъде на комедията „Свекърва“ по Антон Страшимиров – най-новият, шести спектакъл на режисьора Петринел Гочев и габровската трупа. Събитието ще се проведе на 24 юни от 19.00 часа на сцената на театъра, ден по-рано преди официалната премиера на постановката.

„Свекърва“ от Антон Страшимиров, режисьор: Петринел Гочев / Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Габрово / фотограф: Росина Пенчева

Местата са ограничени, а зрителите, закупили билети, ще гледат „Свекърва“ като истински професионалисти от театралните среди. По своя характер представлението ще бъде генерална репетиция, на която ще присъства режисьорът. Публиката ще бъде потопена в процеса на правене на театър. Тя ще стане свидетел на последните щрихи преди премиерата и на най-съкровените моменти, които са изпитание както за актьорите, така и за постановъчния екип.

„Свекърва“ от Антон Страшимиров, режисьор: Петринел Гочев / Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Габрово / фотограф: Росина Пенчева

Габровският театър реши да експериментира и да нажежи страстите като допусне външни зрители. От една страна те ще присъстват на финалния етап от работния процес, а от друга – актьорите ще чуят първата преценка директно от тях. До сега на предпремиерни представления присъстват професионалисти от театралните среди, а събитията са затворени за публика. Сега ще се даде възможност на зрителите пряко да участват в последната фаза по подготовката на спектакъла преди излизането му на голяма сцена.

„Свекърва“ от Антон Страшимиров, режисьор: Петринел Гочев / Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Габрово / фотограф: Росина Пенчева

От театъра са замислили допълнителни изненади за зрителите преди началото на представлението.

„Свекърва“ от Антон Страшимиров, режисьор: Петринел Гочев / Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Габрово / фотограф: Росина Пенчева

От 18.00 часа за тях ще бъде организиран коктейл, който ще върне позабравени театрални традиции – публиката да се среща преди спектакъла, да общува и да създава нови социални контакти.

След това зрителите ще бъдат разведени из сценичните пространства – гримьорна, гардероб, за да усетят непосредствено каква е атмосферата „зад кулисите“.

В постановъчния екип на „Свекърва“ влизат художникът Даниела Николчова, композиторът Ян Руменин, хореографът Светлана Цвяткова, фотографът Росина Пенчева и помощник-режисьорът Гинка Дичева.

Ролите се изпълняват от артистите на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Надежда Петкова, Велислава Маринкова, Тони Христова, Адриана Димова, Димо Димов, Стоян Руменин, Живко Гущеров и Ангел Калев.

Премиерата на „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев ще бъде на 25 юни 2019 г. от 19.00 часа на сцената на театъра.

Публиката ще бъде въвлечена в амалгама от театър, танго, валс, романтични балади, сценографски авангардизъм и съвременен прочит на класическия текст. Героите, комичните ситуации, случващото се на сцената директно ще въздействат и ще си взаимодействат с публиката. В тази постановка интерактивността е наложителна и всички прегради са свалени.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица